Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Antal Jozsa

0 bejegyzést írt és 237 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Külföldről hazaköltözni sokszor semmivel sem könnyebb, mint kiköltözni (lásd még: a már többször megénekelt fordított kultúrsokk, ám felnőttként annyiban talán mégis más, hogy legalább a saját döntésünk. Azok a már külföldön szocializálódott (vagy egyenesen ott született) gyerekek, akik a szülőkkel…..
Antal Jozsa 2020.09.27 10:55:23
@Din Serpahis: Akkor vége lesz a svájci biznisznek?
Az osztrák főváros sokat változott az elmúlt években és ugyan még mindig nagyszerű hely, azért megvannak a maga hátulütői. A tíz éve Bécsben élő Dundee foglalta össze tapasztalatait. Neked mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
Antal Jozsa 2020.07.27 16:34:18
@GFO: Amikor én nézegettem kíváncsiságból elég sok províziós hirdetést láttam...tehát indulhat úgy is a lakásbérlés hogy 3hó kaució+2hó provízió+1. havi Miete.... hát hát talán megéri beugrani egy lakáshitelbe inkább alacsony önerővel :-)) vagy egy Genossenschaftswohnungba.
Vajon két év alatt mennyire tudja eldönteni valaki, hogy külföldön kíván-e maradni? Lehet ennyi idő után megalapozott döntést hozni? Mindenesetre Zoli a jelek szerint meglehetősen biztos a dolgában. Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik visszatérnek vagy fel nem bírod…..
Antal Jozsa 2020.06.27 23:59:40
@ajax1976: te nem pályázol akkor állampolgárságra? Családdal együtt mehetne az ügyintézés, nem egy rövid folyamat, még itt ragadhatsz jó pár évre.
Én még nem hallottam olyat hogy egy gyerek öt év után megkaphatja az állampolgárságot normál esetben.

A C-t megigényelhetnéd a fiad részére is, egy A2 nyelvvizsga kell hozzá, neki tuti megvan :-) De megigényelheted saját magadnak is és akkor a fiad is megkapja.
Igen van itt is kettős mérce bőven. A NyEurópából jövők 5 év után megjapják a C-t, de most már kell az A2 nyelvvizsga viszont(!!) nem minden országnak, pl Portugáliának nem kell.
Mi keletiek nem vagyunk automatikusan jogosultak 5 év után C-re de be lehet attól még adni a kérelmet max elkaszálkák de nem feltétlenül. Ha te megkapod a fiad is megkapja automatice.

Ide sasoljatok:
www.sem.admin.ch/dam/data/sem/rechtsgrundlagen/weisungen/auslaender/aufenthalt/faq-sprachkompetenzen-d.pdf
10-es pont
Voltaképpen akár szenzációsnak is nevezhető adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Ezek szerint ugyanis tavaly évtizedes trend fordult meg, hiszen több Magyarországon született állampolgár költözött vissza, mint amennyi elment – magyarán megfordult a kivándorlás. „Az utolsó…..
Vágóhídon dolgozni önmagában is nagyon nehéz, embert próbáló munka. A Németországban dolgozó közép-kelet-európaiak (köztük magyarok) helyzete különösen nehéz, hiszen sokan közülük rossz körülmények között laknak. Amire most rájött az új koronavírus...
Antal Jozsa 2020.05.14 01:02:30
@Csodabogár: Tehát ha egy külföldi Magyarországon dolgozik (Pesten van bőven belőlük) és nem beszél magyarul akkor azt szabad átvágni mivel beszéli a nyelvünket.
Antal Jozsa 2020.05.14 18:56:41
@Herr Géza: + "....akkor azt szabad átvágni mivel NEM beszéli a nyelvünket.."

Biztosra megek hogy te is megértsed. Írj ha van még valami :-)
Ausztriában és Németországban is rengeteg magyar él, akiket a járvány az elmúlt hetekben elszakított az otthonuktól. Köreikben egyre nagyobb a felháborodás, miként azt egyikük, Zé rövid levelében megírta. Közben vannak, akik már aláírást gyűjtöttek a magyar gyakorlat megváltoztatását kérve...
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
Antal Jozsa 2019.12.06 18:20:33
@Rotoxis: svajcban meg gyerekpotlek de attol meg ez a csaladi potlek itteni megfeleloje. Ne kezdjunk el nyelvtanarosdit jatszani. Es van miert reklamalni mert elvettek a sogorok egy olyan dolgot ami eddig jart es a gyerekektol vettek el elsosorban masodsorban a kelet europai csaladok gyerekeitol kozben meg tomegek elnek segelyen...
Antal Jozsa 2019.12.07 09:34:46
@_z_: rendben csokkentettek. Akkor is plane egy gazdag orszagtol kicsinyes dolog . Nem szep hogy vkinek csokkenjen a jovedelme mert a gyereke esetleg par km-re az EU-s belso hatar tuloldalan lakik. De nem lenne semmi gond ha minden EU-s orszag igy csinalna de nem az osztrakok most ezzel megmutattak. Nekem ez az egesz nem tunik nagyon forward thinking-nek bocs az angol kifejezesert. Azzal kene foglalkozni hogy ne lehessen munka nelkul evekig penzt lehuzni az allamrol...legalabb valami onkentes munka lenne kotelezo...Otthon is vannak azert gondog a felesegem csak azert nem kap gyes-t mert kulfoldon elunk,de viszont itt nem jar semmi. Most nem a 28e ft hianyzik hanem majd az evek a nyugdijszamitasnal...az se szamit majd ha hazakoltozunk es visszuk a gyerekeket..
Antal Jozsa 2019.12.07 09:49:39
@_z_: es milyen mazli hogy vagy 10 eve nem emeltek a csaladi potlekot otthon...
Határátkelő Második generáció 2019.11.01 06:30:00
Egyre több az olyan magyar gyerek, aki vagy külföldön született vagy egészen kiskorában került ki a szüleivel – azaz lassan felnövőben a határátkelők új generációja. De egyáltalán határátkelőnek számítanak-e, tényleg ők a kivándorlók második generációja?..
Antal Jozsa 2019.11.01 13:52:15
@Arthamyr: svajcban kulon label-jük van a masod harmad generaciosoknak. Az ujsag is igy hivatkozik rajuk h Secondos..Tercos.....feltetelezem hogy ez megneheziti az egyenlosegtetelt kozottuk es egy Bioschweizer kozott :-)
Rekordokat döntöget az Ausztriában dolgozó magyarok száma, olyannyira, hogy év elején már közel 100 ezer (98 227) magyar állampolgárról szóltak a statisztikák (és ez még csak a hivatalos szám), ami a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas. A kérdés az, mit dolgoznak az ottani magyarok?..
Antal Jozsa 2019.09.10 18:15:34
@Schwiiez: nem tudom mennyit all az allam otthon fogpotlasnal de nem akarlak meggyozni nyilvan jobb Svajcban ha ilyen sulyos baleseted volt es fizet a biztosito. Csak jelenzni akartam h. letezik allami fogorvos is odahaza. De a fizetesekhez kepes itt sokkal tobbe kerul a fogorvos, egyszer kellett tomest potolni 500 chf volt. Gyokerkezelessel sokkal tobb lett volna.
Antal Jozsa 2019.09.10 19:27:10
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: igen jol elment ez a 30 ev. Delen Horvatorszagban volt egy nagy haboru, ennek ellenere elmentek mellettunk.
Antal Jozsa 2019.09.11 08:12:11
@fhdgy: ertem hogy nagy kulonbsegek vannak Zagrab meg mondjuk Eszek kornyeke kozott. Fovaros vs ottani borsod. De meg igy is ha belevesszuk hogy egy haboru mit jelenent a horvat gazdasagnak embereknek akkor lassuk be van min csodalkozni hogy a Horvatorszag mennyit fejlodott.Mi kivel haboruztunk? A csokkeno nepesseg ott nagyobb problema mint nalunk. Szamomra ami meg erdekes az kuna - forint arfolyam az elmult evekre visszatekintve. Folyamatos gyengulesben van a forint 5-10-20 ev tavlataban. Ehhez meg ki kellett?
Kriszta és párja szó szerint fejest ugrottak az amerikai életbe. Négy évük summája talán az is lehetne, hogy ugyan alapos tervezés nélkül is bele lehet vágni a határátkelésbe, de azzal a saját dolgunkat is megnehezítjük. Nekik mindenesetre sikerült egyenesbe jönni!..
Antal Jozsa 2019.09.06 09:09:18
@Arthamyr: azt hogy azert elsz hogy dolgozhass.
Antal Jozsa 2019.09.06 20:21:07
@Golf2: amerikabol is sokszor hallani ezt a szot hogy nemzet. Ujsagok, radiok gyakran hasznaljak sokkal gyakrabban mint mi. Az adot meg be kell szednie vkinek, AFA beszedesbem csodat muvelt a kormany az online penztargepekkel (kaszinok kivetelevel)
Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Hat évvel ezelőtt ezekkel a sorokkal vezettem fel Barna posztját, aki akkor éppen hat…..
Antal Jozsa 2019.07.03 19:33:49
@gabors: Ezt a svajci plakatot nézd meg és csodálkozz :-)

www.huffpost.com/entry/switzerland-trump-christoph-blocher_b_9517190
Antal Jozsa 2019.07.04 07:20:35
@gabors: Svájcban bonyolult hogy ki van kormányon, mert évente rotációs elnökség van amiben ha jól tudom az összes nagy párt részt vesz, van valamilyen mágikus formulának nevezett dolog ami alapján leosztják ki lehet a soros elnök
Ami az állami pénzt érinti a plakátokban őszintén szólva nem tudom, de kétlem hogy közpénz mivel a plakátok elsősorban pártokhoz kötődnek.....

en.wikipedia.org/wiki/Magic_formula
Határátkelő Mert magyar vagyok 2019.06.24 06:30:00
Ahogyan telnek a határátkelős évek, sokakat kezd el foglalkoztatni a magyarságuk kérdése. Hiányzik és ha igen, akkor mi: emberek, ételek, tárgyak, hangulatok, helyek? Ezeken gondolkodott el Balázs, aki két rövid, egymáshoz voltaképpen kapcsolódó szösszenetben osztotta meg a…..
Antal Jozsa 2019.06.24 14:46:58
@Hari Seldon 2: mikor es hol vilagosodtal meg ennyire? mikor gyerek voltam azt hittem hogy aki gazdagabb es jo autoval jar az biztosan okosabb is es megerdemli amije van.Te most ugyanigy gondolkozol EU 15 vs EU8+2,EU2 + Hrvatska vonatkozasaban. Attol hogy valamelyik orszag csorobb meg nem jelenti hogy hulyek lakjak.
Antal Jozsa 2019.06.24 15:50:55
@Hari Seldon 2: en a nemetekben akkor csalodtam nagyot amikor kibukott hogy mit osszecsaltak a dizelmotorok kornyezetvedelmi mereseinel. Aztan ahelyett h karpotolnak a szerencsetlen polgart, azokat akik nem vehetnek ujabb autot egyszeruen kitiltjak oket a varosokbol.
A kérdés sokakban felmerülhet és bár szerintem sok okból Németország vonzóbb lehet, azért Svájcnak is vannak komoly előnyei. Ma néhány véleménnyel azoknak próbálok támpontokat adni, akik a lehetőségeiket fontolgatják. Ezek persze nem kőbe vésett igazságok, hanem egyes…..
Antal Jozsa 2019.06.17 13:42:54
@Túl sok felhasználó: igen ez kell a munkanelkuli hivatalnal.nekem is volt egy honap gap ket mhely kozott es bejelentkeztem a segelyre.engem is elkuldtek tesztre. Ez azert kell mert kotelezo elmenni nemet nyelvtanfolyra a segely idoszaka alatt.ha elersz egy szintet nemtom b1 vagy b2 akkor nem kukdenek sehova. De en nem emlekszem hogy kaptam volna papirt de arra igen h utana nem kuldtek nyelvtanfolyamra. Most akkor fel kene turnom a lakast hatha megis kaptam? :-)
Antal Jozsa 2019.06.17 14:27:43
@Horthy Miklós cselédje: egy korabbi munkatarsam mondta hogy a penzt megkeresni jobb itt de elinni jobb masutt..
Antal Jozsa 2019.06.18 08:09:48
@Din Serpahis: hat sajnos nalam ilyen nem volt.De CV irasi tanacsadas igen. Eleg hamar talaltam munkat uh. nem vagyok morci rajuk. Biztos RAV-tol is függ ez az egesz. De kajajegyet kaptam egy napra amikor a helyi hivatal elkuldtott munkanelkuli tajekoztatasra be Zurichbe.
Laura három éve költözött az Egyesült Királyságba, ennek az időnek a nagy részét Londonban töltötte, míg most Dublinban él, de már tervben van egy következő költözés. Nem Magyarországra, mert mint írja, az egyelőre nem jut az eszébe…(A képeket köszönöm szépen.) Mi az…..
Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában és ahogyan telik az idő, egyre többen lesznek majd jogosultak osztrák nyugdíjra, ami egyébként (például Magyarországra visszaköltözve) nem is olyan kellemetlen összeg. De milyen is az osztrák nyugdíjrendszer és milyen feltételekkel lehet…..
„Vágyakozom egy másik életre, de ahhoz másoknak meg kell halniuk” - írja Detti, és sajnos egyáltalán nem túloz. Nekem valami azt súgja, hogy nincs is egyedül, sokan járhatnak hasonló cipőben...
Antal Jozsa 2019.04.02 14:06:05
@takarék-láng: sajnos USA Kanada ha beteg vagy nem lat szivesen :-( (betegseg fokatol fugghet) gondolom ha vki onnan Europaba jon ilyen problema nincsen. Sztem bevandorlasi kerelem eseten nyilatkozni kell az egeszsegugyi allapotrol stb ha tul nagy terhet jelentene a kanadai vagy USA egeszegugyi rendszere nehez lesz kijutni...jonnek az olyan fogalmak mint preexisting condition stb....
Antal Jozsa 2019.04.02 17:10:01
@montroyal ( CAN qc): Ez nagy kulonbseg az oreg kontinens meg USA Kanada kozott. Ide Svajcba Magyarorszagrol is jottek beteg (pl autista) gyerekkel (persze dolgozni) es Svajc nem mutatott ajtot ezeknek a csaladoknak.Oke itt Europan belul szabad mozgas van.. Szinte biztos vagyok benne ha egy nagybeteg amerikai kanadai jon Europaba nem lesz akadalya a dolognak de ha vki innen hozzajuk az mar nem mukodne..Javitson ki vki a tevedek...
Antal Jozsa 2019.04.02 17:55:50
@Shaktee: ez sok europait nem vigasztal meg a posztolot sem.
Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is. Te is hazaköltöztél? Milyen…..
Egyre több magyar gyerek születik külföldön, azaz egyre több magyar nő szül külföldi kórházban. Ez történt Vandával is, aki a németországi Baden-Württemberg tartomány egyik kórházában adott életet kisfiának. Sokat elárul a jelenlegi helyzetről, hogy ott is volt magyar doktornő... (A fotókat köszönöm…..
Antal Jozsa 2019.03.06 19:52:38
@БУММЕР: inkabb irj ekezetek nelkul :-) svajc tenyleg jo de itt is a penzrol szol minden. Anyosom itt volt svajcban latogatoban rosszul lett orvoshoz vitte felesegem.alapos vizsgalat megtortent az orvos kiallitotta a szamlat kb 300 frank.azt is mondta hogy ezt a penzt soha nem fogjuk latni magyarorszagtol EU-s biztositasi kartya ide..oda.. Ugy is lett :-) Nem fizettek ki. Egy jo tanacs nyilvan nem szivja meg mindenki mert valszeg random modon vkinek kifizeti az otthoni eü biztosito a kulfoldi surgossegi ellatast de jobb ha mindenki kot magara balesetbiztositast. Mas dolog hogy a 300 frankkal az eves minimum onreszt sem erte el anyosom es egy itteni svajcinak is 300 frank szoval egy turista nem jarhat jobban de az allamkincstar nem ezzel indokolt a papirokat nem kuldtuk el 15(!) napon belul :-)
Antal Jozsa 2019.03.06 19:52:52
@БУММЕР: meg vmi...regebben olvastam hogy valaki eltunt Svajcban az erdoben es kuldtek a keresesere egy csapatot, valami veremben megtalaltak az illetot..az ujsagcikk utolso mondata az volt hogy meg az nincs letisztazva ki fizeti a mentoakcio koltsegeit (a keresett szemely gondolom ) .... meg 1 vmi mikor otthon vagyok az tunik fel h milyen sok a mentoauto mivel itt alig latni mert baromi draga ... penz penz penz....de az teny hogy szuper az ellatas az orvosok normalisan kedvesen beszelnek az emberrel csakhat penzes
Az Európai Unió és a határátkelés természetéből fakad egyfajta állandó mozgás, ami azt jelenti, hogy sem a külföldre költözés, sem a hazatérés nem feltétlenül végleges és megmásíthatatlan döntés. Ennek példája Dini története, aki Londonból költözött vissza…..
Antal Jozsa 2019.02.28 08:02:09
A mozijegy azert draga ezen oldal szerint:

www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&city1=Budapest&country2=United+Kingdom&city2=London

Vasarloeroparitason Londonban nem tudsz sokkal tobbet kolteni mint Pesten.
Es a tobbseg Londonban raadasul lakas(szoba)berlo. Otthon megvan azert a mamahotel is. A 234e netto mennyire fedi a pesti valosagot?
Antal Jozsa 2019.02.28 09:18:24
Antal Jozsa 2019.02.28 09:18:26
@Golf2: es ebben a szolgaltatasok arai annyira nincsenek benne, autoszerviz, szakik arai stb..
Az amerikai álom elérése Magyarországról indulva sem elérhetetlen, de ahogyan Sándor írja, nekik például 10-15 évnyi energiába került a kiköltözés és az új élet felépítése és nem kis szerencse is kellett hozzá. A poszt végén ráadásul felmerül egy érdekes kérdés is.…..
A magyar munkamorál, a szaktudás sokat segít a beilleszkedésben – legalábbis Istvánnak ez a tapasztalata Franciaországban, ahol úgy érzi, befogadták és képes egyedül eltartani a családját. Nem nagy csoda, hogy eszükbe sem jut a visszaköltözés Magyarországra...
Antal Jozsa 2019.02.09 10:02:05
@takarék-láng: Magyarorszagon miert nincsen normalis munkanelkuli ellatas? Kereshetsz 1 millat havonta es vonjak is belole a munkanelkuli jaradekot eveken keresztul de ha szarba kerulsz akkor az allamra ne szamits. Harom honapig kapod a maximum minimalbert segelykent. Ez senkinek nem szurt meg szemet otthon a politikusoknal?
Érezheti az ember otthon idegennek magát? Szerintem nem is olyan lehetetlen ez, mint gondolnánk, különösen így lehet, ha magyarként például a Vajdaságban látta meg a napvilágot, mint a mai írás szerzője, Attila. Aki határátkelőként Németországban él. Miért nem Magyarországon? Ez is kiderül a…..
Enikő tanár volt Magyarországon, most pedig Ausztriában él és dolgozik. Arra a felvetésre reagálva írt, hogy mi lenne az az összeg, amiért visszaköltözne Magyarországra, de leveléből egy olyan kép rajzolódik ki, amiből kiderül, hogy mindez nem csupán (vagy nem elsősorban)…..
Antal Jozsa 2019.01.07 15:48:55
@Doromby: en erdekes hasonlot hallottam Angliarol csak egy angol meselte aki most mar az USA-ban el.
Antal Jozsa 2019.01.07 20:32:07
@gabors: aki mondta az nem kamionsofor volt. Mar regen lelepett Angliabol. Az angliai eletet szolta le a kozbiztonsagot bandák stb. Orult hogy Amerikaban el (valahol Connecticutban aka. New England :-) )

A nyelvtanulas miatt azert Anglia nyero lehet egy ideig (az USA ba nehez kijutni).
Antal Jozsa 2019.01.07 20:49:07
@sörm: Melyik országban élsz?
Ritkán esik szó arról, mi a helyzet, amikor a (házas)pár két tagja között nincs egyetértés a menjünk vagy maradjunk kérdésben. Márpedig ez elég komoly probléma, mint azt a mai poszt szerzője, Péter is megtapasztalja. Ráadásul még azt is el kellene dönteni, hogy merre induljanak…..
Antal Jozsa 2018.12.12 09:15:15
@szakasz2: En a nemet miatt nem jonnek Svajcba mert dialektust beszelnek. A gyereked beszedebol egy szot nem fogsz erteni. Plusz effort nemetul megtanulni. A svajci francia nyelvteruletet javasolnam.A svajci fizetes eleg nagy huzoero.
Antal Jozsa 2018.12.12 09:37:01
@IT Knight: es mi lesz azzal az igerettel hogy Magyarorszagot Europa legelhetobb orszagava varazsoljuk? Es ha kitantorog az egesz csalad akkor kit adoztatsz utana? Mindenki dontse el hol jobb es hol akar elni.En is tervezgetem a hazaterest de nem anyagi okokbol.Nem akarok eletem vegeig kulfoldikent elni. A gyerekek sem lesznek itt se magyarok se helyiek.Mint ahogy sokan megkerdojelezik a svajci focivalogatott nemzeti jelleget mivel a tobbseg kulfoldi gyokeru..
Antal Jozsa 2018.12.12 10:30:36
@szakasz2: termeszetesen a posztolonak adtam tanacsot :-)