Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tojgli1

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglehetősen izgalmas egy hónapon van túl az ország, amiből rendkívül sok tanulságot le lehet vonni. Gondoltam inkább írok hosszabban erről egy rövid tweet helyett és remélhetően sok más ember is majd hozzászól. Kezdeném rögtön azzal, hogy életemben először aláírtam ilyen jellegű kezdeményezést.…..
Tojgli1 2017.02.17 22:02:25
Én alapvetően Olimpia-párti vagyok(inkább voltam), az Agenda2020 kihirdetése óta, hiszen az a reformprogram alapvetően azért lett létrehozva, hogy véget vessen a gigaolimpiáknak. Rettentően reklámozták a fenntarthatóságot, az elbontható létesítmények pozitív megítélést kapnak, stb., hogy a hivatalos szövegből idézzek: "A fenntarthatóság szellemében az elemzésben pozitív megítélést kap a törekvés a már meglévő létesítmények kihasználására, illetve
az elbontható helyszínek előnyben részesítésére ott, ahol ennek kihasználása
hosszabb távon nem elképzelhető. " (Forrás:
olimpia.hu/images/NOB/agenda2020/agenda2020_magyar_15.01.30.pdf)

Viszont ez az Olimpia két olyan pályázóval, mint Párizs és LA esélytelen egy BP szintű városnak. Budapesttel szemben ezeknek a városoknak már megvan a sportinfrastruktúrája, hogy a meglévő létesítményeket hasznosítsa az Olimpia alatt. Emellett Párizs óriási infrastruktúrális fejlesztéseket fog eszközölni a közlekedésében, ami pedig a mérleg nyelvét még inkább feléjük billenti LA-vel szemben(BP-ről nem is beszélve), az az, hogy 1924-ben Párizsban rendezték az Olimpiát. Szerintem ez a centenárium óriási súlyt fog kapni.
Itt akármennyire is reklámozta a MOB, hogy esélyünk van, csak abba tudunk kapaszkodni, hogy 'Agenda2020'. Mi lehettünk volna a NOB mintapéldája arra, hogy meg lehet valósítani egy fenntartható költséghatékony olimpiát, erre pedig BP kiváló alternatíva.

AZ Olimpia pozitív hatásainak nagy része nem megfogható(pl.: országimázs), a PWC az általa kiadott megvalósíthatósági tanulmányban pedig 2984 milliárd forinttal számol bevételként, amivel kapcsolatban érdemes elolvasni a Magyar Narancs múlt heti írását:magyarnarancs.hu/publicisztika/a-hazai-palya-hatranya-102467/?orderdir=&pagenr=1#kommentek

Az eszem nem szeretne Olimpiát, mert tudom, hogy óriási túlköltekezés lenne, ez mindegyik Olimpiai játéknál így volt, még a remekül megszervezett és példás londoni játékoknál is. Az itteni magas korrupció és túlárazások miatt esélytelen lett volna kihozni abból az árból az Olimpiát, amit a megvalósíthatósági tanulmányban leírtak. Nagyon jó példa erre a Dagály uszoda.
A szívem viszont szeretné, hogy itthon legyen az Olimpia.

Ezzel a mostani aláírásgyűjtéssel szerintem BP végleg elbukott és szivárognak is ki olyan hírek, hogy a Fidesz kihátrál az Olimpia mögül. Ez szerintem gyávaság, azoknak az embereknek a szembeköpése, akik szerették volna, hogy legyen Olimpia. A Fidesz normális kommunikáció és érvek helyett inkább kukába dobja az Olimpiát. Elegáns, főleg azokkal szemben akik az Olimpia mellett voltak. Kíváncsi vagyok ezek után Budapest mennyit fog kapni a fejlesztési pénzekből. Az Olimpia megrendezéshez elég durva mértékben lett volna fejlesztve, a vidék kárára is(pár rendező várost leszámítva, mint pl Balatonfüred, Győr, Szeged, Debrecen), de így nem biztos, hogy a jelenlegi rezsim jó szemmel nézi a mostani tevékenységét a fővárosnak.
Egyébként ezek az újkori Olimpiák már nem olyan elismertek a többi ország által. A résztvevő országok keresték volna a hibákat ezerrel, mint az usákok tették azt Szocsiban vagy Rioban. Ma már a rendezővel szemben inkább irigység van, mint elismertség.

Ez a Nolimpia elnevezésű aláírásgyűjtés inkább azt üzente meg a OV-nak, hogy elég volt a korrupcióból, elég volt a Fideszből. Szinte rá lehetett volna írni a lapokra, hogy 'Ne lopjatok, az Olimpia ürügyén!'

A Momentum szerintem egy nagy nulla. Semmit nem tettek, az emberek pont azért álltak mögéjük, mert tudtak a 'semmivel' azonosulni. Ha valamelyik ellenzéki párt szervezte volna ezt, akkor szerintem sokkal kevesebben írták volna alá. Hosszú távon nem tudom elképzelni, hogy ők meghatározó erő legyenek. Kicsit az internetadós dologra hasonlít az ő feltűnésük. A kisember beállt mögéjük, mert elegük van/volt, de ennél több nincs ebben a Momentum nevezetű valamiben.

Ami számomra meglepő volt, hogy a ballib szenny(444, index, stb.) megint elgyepálta kommunikációban a Fidesz médiabirodalmat. Hiába fejlődtek ebben, még így is kevesek.

Amin kiakadtam az írásodban az a Rios rész. Rio és Athén két rettentően negatív példa arra, hogy hogyan ne rendezzünk Olimpiát, főleg, a görögök. Semmi tervük nem volt az utóhasznosításra. A brazilok ebből a szempontból kicsit jobban állnak azért. Nem mindig a negatív példát kell felhozni, amolyan 444-esen, hanem a pozitívat, Londont(ezt Dobi100 már megtette).

A végére még betennék egy tavalyi portfolio írást: www.portfolio.hu/gazdasag/konnyen_a_gorogok_sorsara_juthatunk_ha_megvalosul_orban_alma.236869.html