Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G.I.Biro

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Azok a „gyakorlati emberek", akik mentesnek vélik magukat minden szellemi befolyás hatásától, rendszerint valamelyik rég elhunyt közgazdász rabszolgái. Magas állásokat betöltő őrültek, akik hangokat hallanak a levegőben, hajdani könyvmolyoktól kölcsönözték rögeszméik magvát." (Keynes, 1965,…..
G.I.Biro 2017.02.17 15:02:14
@Jakab.gipsz: Kedves Jakabgipsz! Köszönöm az igen tartalmas hozzászólást. Megpróbálok minden fontosabb észrevételre reflektálni.

A fogalmi blokkokkal kapcsolatban ha jól értem Ön azt állítja, hogy:
Azért mert képesek vagyunk nem létező blokkok létrehozására, valójában nem értjük a fogalmi blokkok közötti összefüggéseket (1).
Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim:
-Honnan tudjuk, hogy létező vagy nem létező egy fogalmi blokk? Ezt valahonnan tudjuk/tudni véljük. De honnan tudjuk, hogy ennek forrása létező vagy nem létező fogalmi blokk? És ennek a forrása?
-Ha ez az állítás (1) igaz, akkor honnan jön és hogyan jön létre új tudás? Nem lehetséges, hogy először értük meg az összefüggést a blokkok között, és utána a blokkot? Hogyan haladunk az ismeretlentől az ismert felé? Hogyan működnek pl. a metaforák? Értjük az összefüggést, de nem biztos, hogy mindkét blokkot is teljes egészében.Sőt. Ha teljes egészében értenénk, akkor nem lenne szükség a metaforára.
A paradigmával kapcsolatban talán célszerű itt leszűkítenünk a diskurzust az inkommenzurabilitásra (összemérhetetlenségre), ami mind Kuhnnál, mind Polányinál kulcsfontosságú lehet. Egyébként hasonlóan vitatott fogalom, Kuhn és Feyerabend egyaránt 1962-ben fejtette ki ezt taglaló gondolatait. Polányi interpretációját mindkettőjük inkommenzurábilitás-értelmezéséhez szokták kapcsolni (pl. Struan Jacobs 2003)
A Kuhn-i paradigma fogalom eredetiségéről lehet vitatkozni, csakúgy mint a komplexitásáról. Masterman (1970) Kuhn magnum opusát vizsgálva arra jutott hogy Kuhn 22 különböző értelemben használta a paradigma kifejezést. Önnek teljesen igaza van, hogy a tudományos, és később a nemtudományos közvélemény szűrőjén áthaladva ezek a jelentések nem maradtak változatlanok.
Egyetértek Önnel abban is, hogy a témát Fehér Márta kiválóan feldolgozta például a Replika 38. számában, melyben a Tudományos Forradalmak Szerkezetéről megjelenésének 35. évfordulójának apropóján jelent meg egy nagyszerű írása A paradigmától a lexikonig...Thomas S. Kuhn harmincöt év után címmel.