Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Edmonton2

34 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2019-ben, vagy 18-ban írtam, csak nem volt időm letisztázni. Azóta megismertem a lacani pszichoanalízist, a covidjárványt és az orosz-ukrán háborút. Ugyanezt tudom mondani, csak az akkorinál is nagyobb meggyőződéssel: A minap olvastam, hogy Soros György azon gondolkodik, hogy miért nem működnek…..
Az utazás megszervezésekor sokan elveszünk a részletekben, hogy most akkor melyik országba milyen dokumentumot is kell pontosan magunkkal vinnünk. A probléma nagyon is létező, hiszen a majdnem 200 országgal meglévő magyar és EU-s megállapodásokban kiigazodni nem mindig könnyű. Ebben szeretnénk most…..
Edintone Az ünnepi asztal 2019.02.05 21:24:13
Olvasom ezt a cikket a 24.hu-n: "Mit tegyünk, ha az apósunk Soros-bérencezni kezd az ünnepi asztalnál". A leírt esetek az ünnepi asztal körül, az asztalt körüllengő Soros és Orbán-fantomok, a migránssimogatózás és liberálfasisztázás sokunknak ismerős lehet: a téma karácsony környékén is gyakran…..
A forradalom szavunknak legalább kétféle jelentéstartalma van, az egyik elméleti jellegű: ugrásszerű minőségi változást jelöl. A másik sokkal inkább gyakorlati tapasztalatokon alapul: káosz, anarchia. Az ipari forradalom mint az életünket megkönnyítő találmányok sorozata inkább az előbbinek, a…..
Edmonton2 2018.12.11 15:54:47
Harari arról beszél, hogy hatalmas öntözőrendszereket sem mindegy, hogy miért hozunk létre. Ha csak azért, hogy sokkal többen legyünk, mint voltunk korábban, de ez a sokkal több ember rossz életet kénytelen élni (pl. hamis ideológiák miatt), akkor nem biztos, hogy bármivel előrébb vagyunk a bikaistenhez képest. Egyáltalán, először tisztázni kéne, merre is van az előre. Általában hedonista-humanista szempontból kezdünk értékekről beszélni (tehát, mintha az lenne a célunk, hogy minél több embernek növeljük a jólétét, és csökkentsük a szenvedését) aztán meg elkezdjük belecsempészgetni a saját kis ideológiánkat. Egy szélsőjobbos számára például egy homoszexuális kapcsolat önmagában rossz, függetlenül attól, hogy ettől senki nem érzi rosszabbul magát, de ketten meg jobban. Magától értetődőnek vesszük, hogy a másik is azt gondolja jóról és rosszról, mint én, ha pedig kiderül, hogy mégsem, mérgesek leszünk, frusztrálódunk, hogy "ilyen magától értetődő dologról is hülyeséget gondol ez a hülye". Igen, még a gazdasági növekedés sem önmagában jó, vagy rossz, sőt, még csak nem is feltétlenül humanista, hiszen a piac árazza be, hogy minek mennyi az értéke: ha például valaki képtelen felfogni, hogy milyen szar lesz egy dohos kórházban fájdalomcsillapítóért könyörögni a flegma nővéreknek, fontosabbnak tartja, hogy a jelenben vehessen plusz egy plazmatévét, azt a szemléletet nem nevezném humanistának. Igen, mi döntjük el, mire költjük a pénzt, de az sem biztos, hogy tudjuk, hogy mit akarunk valójában, mitől érezzük magunkat jobban. Nem vesszük észre, hogy a jóról alkotott fogalmaink nem maguktól értetődőek, hanem gyerekkorunktól kezdve különböző ideológiai hatások (értsd: Mari néni azt mondja, hogy óvszert használni rossz dolog, és Mari néni olyan erőszakosan mondja, akkor biztos tudja) eredménye. Annyit lehet tenni, hogy én magam azt veszem a pénzemből, amire tényleg szükségem van. És itt jön az, hogy a posztolónak alapvetően igaza van: ahhoz, hogy a szabad döntéshez szükséges társadalmi keretek létezzenek továbbra is, nem ártana megtartani ezt a jelenlegi világrendet, lehetőleg a gazdasági növekedéssel együtt (egyébként szerintem a stagnálás sem olyan szörnyű dolog, ezt is belénk nevelték, hogy a stagnálást rossznak tartsuk, pedig jobb, mint a pusztulás), minden hibájával. Aki rombolni akar, az nem azon az oldalon áll, ahol én.
Edmonton2 2018.12.11 16:48:09
@Jakab.gipsz: Ilyen szempontból épp eléggé konzervatívan (nem úgy, amit mostanában sokan értenek ez alatt a szó alatt) gondolkozom, hogy féljek a rendszer megbillentésétől (akár abba az irányba, amit az újmarxisták, akár abba, amit a szélsőjobbosok beszélnek) az emberrel és a rendszerrel kapcsolatos nem elégséges ismereteink miatt. Tehát igen, nekem a jelenlegi világrend áltat kívánt "alternatíva" jön be.
Gyerekkoromban (körülbelül tizennégy évesen) két dolog keltette fel a figyelmemet a filozófiában: a Mája-fátyla, és a neoplatonista világkép. A kettő látszólag egymástól függetlenül vonta magára az érdeklődésemet. pedig a filozófiatörténetben ezek kapcsolódnak egymáshoz: a misztikus bölcseletnek…..
Réges-régen, a feudalizmusban egy-egy politikai egység, egy-egy politikai akarat egy-egy személy mögött, annak védelmében, az ő akaratát megvalósítva jött létre, attól függetlenül, hogy az illetőt királynak, földesúrnak, császárnak, szultánnak hívták. Az emberi psziché elrendeződésének megfelelően…..
A macsó férfiak valahogy azonnal kitűnnek társaik közül. Tartásuk, járásuk, tekintetük felsőbbrendűséget sugároz. Olyanok, mintha egy kaszttal férfi társaik felett állnának. Előfordulhat, hogy objektív tulajdonságaik alapján nem is feltétlenül vennénk őket észre, de magabiztosságot sugárzó…..
Edintone A három Orbán 2018.08.04 17:40:25
Tusnádfürdőn szinte minden napra jutott egy Orbán. Orbán János Dénes, majd Orbán Gáspár, végül Orbán Viktor. Nagy volt a felhajtás körülöttük, ők kapták a legnagyobb médiafigyelmet. Pedig annyira okosakat nem mondtak: János Dénes például rájött, hogy még mindig túl nagy a liberális túlsúly a…..
Bizonyára történt már hasonló, de most valaki képes volt levideózni is, ahogy egy nő odavizel a repülőgép folyosójára egy Wizz Air-gépen. A brit bulvárlapok beszámolóiban kissé zavaros, hogy mi történt felszállás előtt és mi leszállás után, de ha jól bogarásszuk, az ürítés felszállás előtt…..
Az eredmény rendkívül meglepett, nagyon örültem neki, azt hittem, hogy sokkal alacsonyabb lesz a részvétel, és az egyes ellenzéki pártokkal szimpatizálók - ilyen-olyan indokokkal - nem lesznek hajlandóak Márki-Zay Péterre szavazni. Sok helyen láthattuk a 2014-es és a 2018-as hódmezővásárhelyi…..
Edmonton2 2018.02.26 07:02:48
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Már alig vártad, hogy egyszer nyerjenek a ballibek, hogy ezt a szöveget elmondhasd :) Böcsületes ballib-drukker vagy valójában, valld be :)
Edmonton2 2018.02.27 09:05:13
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te már akkor beírtad ezt a kommentet, amikor még nem volt a bejegyzés Index címlapon! :)
Kétféle gondolkodásmódról szeretnék itt értekezni. Az egyik az elfogult, tekintélyelvű, a másik a jelenségre fókuszáló, elfogulatlanságra törekedő mentalitás; ez utóbbi jellemző a tudományokra is. Az előbbinek extrém formáját idegen szóval"gaslighting"-nak nevezik. Ez azt jelenti, hogy egy vita…..
Edmonton2 2018.02.16 13:05:29
Edmonton2 2018.02.17 01:31:00
@Maciface: Mostanában ez jött szembe velem: index.hu/tudomany/2016/10/24/nem_is_tagul_egyre_gyorsabban_a_vilagegyetem/
ki tudja, mik fognak még kiderülni valamikor... Írtam újabb poszt(ok)at is! A modern fizikát nagyon régóta szeretem, Jung kicsit később jött. Egyébként most vettem észre, hogy pont a Világos indul című versesköteted volt itt az asztalon előttem, ahogy itt írogatok, csak valamit ráraktam a könyvkupac tetejére :)
 Az "Információtömörítő algoritmusok a gondolkozás során" című, ezt megelőző poszt folytatása Ha egy személyt akarunk leírni, szintén néhány, számunkra fontos tulajdonságával kezdjük, nem tudjuk leírni teljes mértékben (behaviourista szemszögből az volna a teljes leírás, ha felírnánk bármely…..
Létezik egy információtömörítő eljárás, amely képes arra, hogy megtalálja egy vizsgált objektum informatikai leírásában szereplő mintázatok többszöri előfordulásait és a teljes adatrendszerre (képzelhetünk magunk elé egy sor számot, vagy egy táblázatot, ez utóbbi reprezentálhat akár egy képet vagy…..
Edintone A tolerancia 2018.02.14 22:24:59
Ha valaki gúnyolódni akar velünk, liberálisokkal, akkor elő szokott kerülni az az érv, hogy "de hát ti nem is vagytok toleránsok, mert nem toleráljátok a...." A ... helyére rengeteg minden helyettesíthető, általában törvénybe ütköző, antiszociális tevékenységeket szoktak itt említeni, mint a…..
Edmonton2 2018.02.15 09:41:05
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Etikai normák remélhetőleg minden rendszerben vannak. Nem ez különbözteti meg őket egymástól.
Edmonton2 2018.02.15 10:30:31
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Írtak néhány könyvet a témáról. Nem egy komment terjedelmét igényli a válasz.
Tudjuk, hogy a fogalmi gondolkodás nem követi a formális logika szabályait. Azt is tudjuk, hogy a fogalmaink a tudattalan szinten még inkább paradoxszá válnak: minél mélyebbre ereszkedünk, annál követhetetlenebbek, kuszábbak a közöttük fennálló asszociációs kapcsolatok, annál differenciálatlanabb a…..
Azt régóta magyarázzák a szubjektív idealista filozófusok, hogy nincs okunk arra, hogy külső, anyagi világ létét feltételezzük, ugyanis a tapasztalatot az érzeteink jelentik. A tapasztalaton kívül pedig minden egyéb, közvetlenül nem bizonyítható dolog létezése Occam borotvájának elvébe ütközik (azaz…..
Mostanában is sok helyen olvasni a Jobbiktól a DK-ig tartó technikai koalícióról. Ma például Elek István hvg-s cikkében, és Nagy Attila Tibor mno-s írásában jött szembe velem a furcsa koalíció ötlete, különböző formákban. Először Karácsony Gergely találmánya volt a 2011-ben még nagy fölháborodást…..
Mindig érdekes elképzelni, hogyan folyhatott egy-egy régi településen élő emberek élete. A legrégebbi, ma is közelítőleg eredeti utcaképükkel megmaradt városok a középkorból valók, annál régebbről csak romok maradtak ránk, azok is csak "szerencsés" esetben tudtak viszonylag jól megőrződni (mint…..
Módosult tudatállapotban (pl. ha álmodunk, vagy drog hatása alatt) azt tapasztalhatjuk, hogy mintha egyrészt több információ kerülne tudatunk előterébe, másrészt fontosabbnak, mintegy „szentebbnek” találjuk ilyenkor a tapasztalatainkat (tehát több „szentséget”, idegen szóval numinozitást…..
A legmodernebb Boeing 737-es repülőgépek szervizelését kezdi meg az év közepétől a Lufthansa Technik budapesti bázisa, melynek köszönhetően gyakori vendégei lesznek a Boeing 737 MAX típusú repülőgépek a budapesti betonon. A Lufthansa Techik budapesti egysége egyelőre meg nem nevezett légitársaság…..
Edintone Korunk tévedése 2018.01.20 10:45:17
A marxizmus ismét összeállt az áldarwinizmussal (tehát a kedvtelés szerint félremagyarázható darwinizmusssal), nem először a történelem során (lsd. nemzetiszocializmus), és ismét egy zavaros kotyvalék lett belőle. A kapitalizmus (amelynek megvan a saját elméleti legitimációja, köszöni, és nem kér…..
Olvastam Puzsér Róbert remek cikkét, és elgondolkoztam azon, hogy lehetséges-e, hogy a magyar külpolitikát tényleg a kisebbrendűségi érzés határozza meg. Eszembe jutott egy Németh Szilárddal készített interjú, amelyben kifejti, hogy "ő a hátsó udvarban nőtt föl, és ott van a retyó és a sufni". E…..
Ha szeretnénk kevés pénzből egzotikus tájakat felfedezni, és bírjuk a gyűrődést, kár kihagyni Marokkót. Az észak-afrikai ország nem kezdő turistáknak való, mert könnyen óriási lehúzás vagy idegösszeomlás lesz a vége, kellő határozottsággal és erősebb gyomorral azonban leküzdhetők az akadályok,…..