Regisztráció Blogot indítok
Adatok
madarbarat

182 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavasz volt, mikor egy távcsövekkel felszerelt flótásokból álló alakulat, a képzeletbeli startvonalon várakozott. Egyikőjük a csuklójára felszíjazott készüléket nézegette félpercenként, másik a zsebébe nyúlt és az elővett telefonját nyomogatta türelmetlenül. Harmadik pedig a társait kérdezgette. Hat…..
Te, hogy szereted? Belülről vagy kívülről! Szemből vagy hátulról? Felülről vagy alulról? Kőszeget megismerni, bárhogy jó! Nem is cicóztunk sokat, amint kedvenc pincészetünkből megkaptuk, amire vágytunk (hűvös chardonnay személyében) a város ütőerén át egészen a szívébe, és azon is túlhatoltunk.…..
Mosolyra vágysz és dinamizmusra? Harmóniára és energiára? Nyüzsitől távol, de a kirándulók paradicsomába? Mi nem ezzel a céllal szálltunk ki a hetven kilométerrel jóllakatott autónk kasznijából. Csupán kíváncsiak voltunk a sorpronkövesdi dűlőúton konzervált emlék egyikére, mely a múltbéli…..
 - Anya, kopogtak! - Anyaaa, kopogtaaak! - Nyisd már ki lányom, biztos apád az! - Anya, de most cseteleeek! Feleség, arcán fáradt közönnyel cammog a bejárai ajtó elé, majd unott képpel fordítja el a kulcsot, miután egy lomha mozdulattal tárja ki párja előtt az ajtót. - Boldog Valentin napot! –…..
Mélyen tisztelt Hölgyem, Uram! Engedje meg, hogy bemutatkozzam. A nevem, Tavasz! Igen, én vagyok az, kiért már január első hetében lapozgatta a naptárat és kereste a harmadik hónapot. Tudom, milyen nehéz volt ez a szobafogság, melyben csak a karácsony és boldog új évet című sztorik nyújtottak némi…..
  Kedves Emberek!   Meg szeretném köszönni Nektek a téli „ultra all inclusive” ellátást! Komolyan csiripelem Éva néninél olyan cinegegombóc volt kirakva, hogy háromszor is rárepültem.  Gábor bánál majd lefordultam a gyönyörtől, mikor megláttam azokat a szép kövér napraforgó szemeket. Zoéék sótlan…..
December 24-e volt késő délután, mikor Zoli délutáni szunyókálásból ébredve keresni kezdte párját. - Viki, hol vagy? Konyha üres, nappali lakatlan, a budiból sem jönnek semmilyen zajok. - Hova lett? Előtúrta mobilját, felcsapta a számot, s már csöngött is ki… Párja felvette, s csak annyit…..
A délután kényelmesen nyújtózkodott egyet, miközben kezei már este a feje búbját paskolták. Jól van bátyám – szólt unottan. Innentől kezdve viheted ezt a napot. Ebben a közegben autókázott hazafelé madárbarátunk. A csomagtartóban meghízott részeg táskák jókedvűen ringatóztak egyik, s másik irányba.…..
Péntek volt a hét, mint túlbuzgó úthenger ment át madárbarátunk agyán egyszer, kétszer, sokszor. Fejéből kinézve próbált valami értelmes arckifejezést magára festeni, majd üresen tátogó táskákkal megindult a kocsijához. Bezuttyant és a kerekek keservesen nehezen gurultak. Tudom fiuk, most nem a…..
A tél szégyenlősen toporgott az ajtó előtt, miközben madárbarátunk beült a szoba közepére. A frissen gőzölgő sencha zöld tea illedelmesen keringőzött a holdra keresztelt füstölő lágy porával. Átadta magát a hangulatnak, elővette ezer darabos kirakóját, majd az összes különböző irányba…..
Szigetköz, Lipót. Bakony, Csesznek. Balaton, Siófok.  Erről nem kell többet írni, csak menni és kész. A hétfő délelőtti nap sugarai már keringőztek az Almádi felé bukfencező kerekek abroncsain. Majd jöttek az ismerős névtáblák, s végül egy utca, melynek elején kat, kat. Négy mindenre elszánt turista…..
Ha Balatonon vagy, de mégsem csak Balatonon szeretnél lenni, hova vinne az utad? Mi Veszprémet tettük be a célkeresztbe, így nyaralásunk első napjának délelőttjén már újra kapaszkodtunk fel a csopaki emelkedők romantikus kaptatóin, majd ahelyett, hogy egyből a város szívébe érkeztünk volna, a…..
Ki lehet inni a Csendes – óceánt? A Fertő – tót? A Tatai Öreg – tót? Na, ez a történetcsokor sem vállalkozik szerényebb feladatra, tudva azt a rajtnál, hogy a célba érés lehetetlen. De mégis, ha a teljességet nem is, de a következő hetek csöppjeiből talán megízlelhetővé válik az a vidék, melyet…..
Hol volt, hol nem volt, ha innen nézed Dunán innen, ha onnan nézed Dunán túl, a komáromi kémények mögött, de még az Esztergomi bazilika kapuja előtt élt egy borász. Tavasztól gyöngyöző homlokkal dédelgette kedvenc növényeit, melyből messzi földről híres italokat készített. Egy napon aztán arra járt…..
Valamikor nyár elején egy tikkasztóan forró délelőttön négyen zötykölődtünk Tata felé az M1-es úton. Arcunk, mint a nap úgy virult és egyben pirult is, mivel olyan eseményre mentünk, hova csak azért tartottunk, mert meghívtak. Tudom, parasztul hangzik, de saját kútfőből nem pattan ki a szikra, hogy…..
Este volt, a nap aranysárgára festette a szántót, de nem égette ki a közte elfutó utakat. Az egész napos csavargás édeskésen fárasztó voltában bandukoltunk hazafelé, mikor az egyik útkereszteződésben kérdőjelet meszeltünk az égre. Holott az elmúlt húsz év alatt megtanultuk a tájat, mégis nagy…..
Este van, a város szélén futó utat a sötétségtől csak a lámpák fénye menti meg. Ember alig, pedig az idő ilyenkor kegyelmez meg a hőségben szenvedőknek. Egy motoros húz végig az aszfaltcsíkon, felcsavarta járműve szarvát, hangosan bőg, hogy hallja ezt a fél város. De mi célja vele, siet? Akkor miért…..
Tavasz volt, a kerékpár két kereke szolgalmasan keringeni kezdett a tengelyük körül, miközben a társuk fölöttük szuszogott, s remélte, hamarosan megpillantja a Bazilika távolról is látható kupoláját. Nyár volt, mikor a régi egyes útról a volánt balra tekerve a négy kerék egyszerre kezdte falni a…..
A nappali vadászok után érkezzen a csillagos egek vitéze, kinek csőrétől retteg a környék apraja, s még aprajabbja. Húú, micsoda felvezetést kapott grófsága, de mint majd a következő sorok elárulják, nem véletlen. Közelítsük meg a kuvikot első körben nem máshonnan, mint egészen az Olümposz…..
Nem vidámparkba indulunk ezúttal, Kedves Olvasó! Ez a terület pontosan annyira félelmetes, mint amennyire gyönyörű! Tedd hát félre félszeg éned, s mint a hullámvasúton, engedd, hogy induljon a történet! Alig léptünk bele a nyárba, mikor a Madártani Egyesület Kisalföldi Csoportja nyilvános…..
Nem szemérmeskedett ezúttal a cím! Egyből kivágta, mi következik most! Nincs is mit cifrázni rajta, kezdjük! Egy szombat reggelen családunk száz százaléka izgatottan várta a MÁV szignálját, mely valahogy így hangzott… vonat érkezik a negyedik vágányra. S már fent is voltunk rajta.  Kelenföldön…..
Olyan helyre juthatsz Kedves Olvasó a betűk hátára pattanva, mely helységek névjegykártyára, ha teli is írják azokat, vélhetően nem kerülnének rá. Bábolna a közlekedési útvonalunk oldalában található. Alkalomadtán áthajtunk rajta, de ezúttal, mint madárbarátok a távcsőboltban, olyan célirányosan…..
Ha megvan a szándék, találsz rá okot, hogy kedvenceid közé kerülj! Írom mindezt azért, mert nővérem szólt, két Tiszán túlról érkező barátnőjének be szeretné megmutatni a Szigetközt. Kérte, hogy legyek segítségül ebben. Az ötletére felfűztük első körben kisebb, majd nagyobb családunk, így kilenc fős…..
Mosolyra fakad a madárbarát arca, ha a víz visszaveszi jogos jussát, s a hóhért visszavezényli a szürke félhomályba. Akkor egy napig minden a régi fényben díszelgett, s olyan volt  mintha minden rendben volna! Egy hónapja bizakodóan léptem a Lange Lacke földjére, de pillanatok alatt szembe jött a…..
Melankolikus, búskomor, megtört állapotú írást, tárok most eléd Kedves Olvasó! Szórakozásod, mosolyod okát itt most nem fogod találni. Tény, hogy előző történetek során igyekeztem kiollózni a negatívumba hajló epizódokat. Feleségem nem egyszer szólt már, a balfi sztorit miért nem osztod meg?  A…..