Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szgabor

10 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Netező, Minden bizonnyal hallottál már róla, hogy a kormány azt tervezi, hogy kulturális járulékot vet ki az internetre: "népszerű" nevén ez lenne az internetadó. Sokan, sok helyen elmondták és leírták már, hogy ez miért őrültség. Ebben a sorban…..
szgabor 2008.05.30 09:14:37
Renugard:

Tisztazzunk par alapvetest, hatha van valami amiben egyetertunk:
- a kultura fontos dolog
- a kultura finanszirozasa nem mukodik tisztan piaci alapon, az allam egyik dolga a sok kozul, hogy valamilyen preferenciarendszer szerint tamogassa azt
- az allamnak maganak nincs penze, azt amit elkolt ( barmire, igy a kultura tamogatasara is ) adoban szedi be.
Eddig gondolom ok. Kerdes, hogy
- jo -e a magyar kulturafinanszirozasi rendszer (azaz veletlenszeruen kivalasztott termekek utan kis jarulekok beszedese), megeri-e ossztarsadalmi szinten (erre a kisadokkal kapcsolatban praktikusan minden kozgazdasz valasza az, hogy nem eri meg), es nem erne-e meg jobban valami mas rendszer (sok van a vilagban: a szerencsejatek bevetelek valamekkora resze, az Afa bevetel minimalis resze stb.).
- jo-e a befolyt penzek elosztasi rendszere ( magyarul az NKA). ( Ezt pl en nem tudom, semmilyen valos informacioval nem rendelezem a dologrol, tehat mondjuk ok).

Ami a konkret mertekrol szol:
Ha egy pillanatra leteszed a Magyar telekom merleget, és helyette megnezed egy kicsi helyi szolgaltatoet, akkor azt fogod latni, hogy ezeknek tenyleg komoly ervagas, sot egy reszet praktikusan aker vesztesegesse teheti a jarulek bevezetese (tudod: arbevetel 0,8 %-a, nem a nyeresege).
Az IT szektor egyebkent jelenleg is valoszinuleg tobb mint a felet fizeti az osszes NKA bevetelnek ( errol sajnos nem tudunk pontos aranyt), ma is minden router, minden set top box tartalma jarulekot.

Összegezve: mindenki (remelem) egyetert azzal, hogy a kultura kozponti finanszirozasa fontos dolog, de ez az egesz hercehurva talan ramutatott, hogy uj modszert kellene talalni ra.
szgabor 2008.05.30 21:23:18
renugard

az alaptezis ok, a tobbihez par pontositas:
- a kulturalis jarulekot bizonyos teaor szamok utani tevekenysegre ohajtotta kironi az OKM, azaz messze nem egy szolgaltato teljes tevekenysegere. A teljes kor altal fizetendo jarulek osszeget kb 1,5 mrd forintra becsultek.
- Az, hogy szolgaltato es szolgaltato kozott nyeresegesseg szempontjabol kulonbseg van, nem jelenti azt, hogy a kisebb rosszabb, viszont azt igen, hogy kitettebb az ilyen gyorsan valtozo allami szabalyzoknak.
- es vegul a legfontosabb: hagyjuk ezt a mi ado, mi jarulek, meg melyiket ki fizeti kerdest: nevezzuk mindezt allami elvonasnak ( ez a kulturalis jarulek is, meg a szerencsejatek ado is, tarsasagi nyeresegado, vagy magánszemélyeknél az szja, céges adórész, járulékok stb. stb.) Jelenleg az a helyzet, hogy kis hazánkban van az egyik legmagasabb elvonás az egész eu-ban, ami semmiképpen sem egy felzárkózni akaró, a többieknél gyorsabb fejlődésre vágyó ország sajátja. Egyszerűen ebből van elege mindenkinek, vállalkozásnak, magánembernek egyaránt.

off
mindez ráadásul tényleg gátolja a növekedést, tényleg máshova irányítja a külföldi befektetőket, tényleg arra ösztönzi a magyarokat is, hogy máshol adózzanak. Ez meg nyílvánvalóan őrültség. Egyesek ezt finoman fogalmazzák meg, mások meg elkeseredetten anyáznak, ami nem szép dolog, de tartalmilag sajnos érthető.
Kiszámoltad egyszer, hogy egy rendesebb havi fizetésből mekkora az állami elvonás? Szerintem meglepődnél....
On

steevo:
nem lesz ilyen adó, legalábbis most nem. Nyílván lesz további ötletelés az NKA finanszirozasrol, de a jelek szerint ez igy most nem ment at.
A jelek szerint bizonyossá érett ami eddig csak valószínű volt: a beterjesztett formában nem lesz internetadó.Mielőtt mindenki pezsgőt bontana: a kultusztárca egyelőre nem vonta vissza a javaslatot, csak jegeli, és - az Index mai cikke szerint is - tárgyalásokat kezdeményez arról,…..
Meglepő kutatási eredménnyel szolgál a mai Népszabadság: a lap megbízásából készült felmérés szerint az emberek többsége (54 százaléka) egyetért az internetadóval. Bár magam nem vagyok közvéleménykutató, annyit bizonyosan megértek, hogy a kérdés nem erre vonatkozott,…..
ezt mondták Brüsszelben még a hosszú hétvége előtt: http://www.bruxinfo.hu/index.php?lap=dokument/dokument&dok_id=23842 Brüsszel, 2008. április 30. Uniós célok ellen hatna a magyar „internetadó”Noha elismeri, hogy az internet kulturális célú megadóztatása…..
Azt írja az Index, hogy az MSZP tegnapi választmányi ülésén a választmányi tagok szavaztak az internetadó bevezetéséről, és a többség a bevezetés ellen foglalt állást. A szavazás eredménye nem kötelező a kabinetre nézve, csak egy ajánlás kvázi, de a választmányi…..
Újabb szolgáltató, újabb közlemény, a mondanivaló azonban hasonló. Az Invitel nem ért egyet az internetadóval   Az Invitel Távközlési Zrt, Magyarország második legnagyobb ADSL internet szolgáltatója nem támogatja a kulturális járulék kiterjesztését az Internet…..
Ma sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Kulturális Alap, melyen az NKA vezetői, és meghívott művészek nem meglepő módon az internetadó bevezetése mellett érveltek. Bár ezer helyen megjelent tudósítás az eseményről, azért beraknám ide az MTI közleményt. A vastag betű nem…..
szgabor 2008.04.26 09:55:49
NYILATKOZAT    Budapest, 2008. április 23. A jelen nyilatkozat aláírói szerint a kulturális járulékfizetés rendszerének az internetes hozzáférés-szolgáltatásra, illetve hálózatfejlesztésre történő kiterjesztése (vagyis az úgynevezett…..
szgabor 2008.04.25 15:24:26
A történeti hűség kedvéért: bár jó eséllyel már mindenki olvasta valahol, de íme a két nagy, a Telekom és a UPC közös nyilatkozata: A két vezető szolgáltató közös felhívása az internetjárulék veszélyeiről  A két vezető hazai internetszolgáltató, a…..
Piaci szereplők is kifejezték egyetértésüket és támogatásukat a nyilatkozattal kapcsolatban. Valószínüleg ritka pillanat, hogy a fogyasztók, a szolgáltatók, a civilek és a szakmai szervezetek is egyetértenek valamiben, most éppen egy ilyen pillanatot élünk át. A kilenc civil…..