Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sportpsycho

88 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elgondolkodtál már azon, milyen jó lenne, ha a saját mentál trénered naponta többszőr is támogatna? Motiválna, amikor nehéz elindulnod, megnyugtatna, amikor szorongasz, emlékeztetne az erősségeidre, amikor elbizonytalanodsz, veled lenne az edzés előtti ráhangolódásnál és veled lenne az edzés utáni…..
  Hétvégén kerül megrendezésre a Spar Maraton, amely Budapest egyik legnagyobb sportrendezvénye, a résztvevők számának és a jelentősége szempontjából egyaránt. Többezren készülnek rá hónapok óta, és most, ahogyan közeledik a nagy nap, sokaknál az érzelmek kezdenek a tetőfokukra hágni. Számukra…..
Az előző cikkben arról volt szó, hogyan készülj mentálisan egy ULTRA távú versenyre, legyen az futóverseny, akadálypálya, bringa vagy Ironman. A cikket itt olvashatod. Most nézzünk pár rövid tippet, hogyan küzdj meg mentálisan a távval a verseny alatt:   Kezdj óvatosan! Egy hosszú versenyre…..
  Legyen az futóverseny, akadálypálya vagy Ironman, az ultrákra kicsit másképp kell készülni fejben, mint a rövidebb távú versenyekre. Talán ezért is olyan népszerűek ezek a távok, mert minden sportoló érzi, erre nem elég a fizikai felkészülés, itt aztán tényleg kiderül, milyen kemény fából…..
 Minden új módszer körül kialakul kezdetben egy túlzott lelkesedés, amely naivitását a kritikusok könnyedén kihasználják, üzenetét torzítják. Mire lecsitulnak a kedélyek, egyre jobban kristályosodik az elmélet és egyre jobban körvonalazódnak a gyakorlati módszerek. Végül az új irányvonal megtalálja…..
Azért eddzünk, hogy fejlődjünk. Azért vetjük alá magunkat nap mint nap újabb és újabb adag terhelésnek, mert célunk van vele. Márpedig, ha elég okosan építjük fel az edzéstervet, ha betartjuk a regenerálódás szabályait, és ha minden más edzésen kívüli tényezőt is megpróbálunk kontrollálni –…..
mentális tréning Célformulák 2018.07.13 12:33:02
A mentális felkészülésben sokszor dolgozunk célformulákkal. De mit is jelent ez pontosan? Hogyan és mikor használjuk? Milyen legyen egy célformula?  Hogyan fogalmazzuk meg? Hány célformulánk legyen egy versenyen? Milyen trükkökkel érhetjük el, hogy még hatékonyabb legyen a célformulánk? A…..
Pontosan ma egy éve volt a műtétem, akkor az péntek volt, az egyéves évfordulóm most szombatra esett. Így kis szerencse is volt abban, hogy ilyen stílusosan egy futóversennyel ünnepelhettem! De nem akarok még így előreszaladni az időben, inkább az elmúlt egy évre szeretnék reflektálni. Mert…..
Mindenki izgul verseny előtt. Aki nem, az érdektelen, fásult vagy túl fáradt, így nem is fog jól teljesíteni. Az izgalom jó, az izgalom a barátod. Persze csak egy bizonyos mértékig, ha az túl magas fokra hág, akkor már inkább hátráltat, mint segít. Használd ki az izgalmat, állítsd magad mellé,…..
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a sportolók a „mentális keménység” területén felülmúlják nem sportoló társaikat. Lehet-e profitálni később ebből a mentális keménységből a szakmai életben is? Egyáltalán miben nyilvánul meg ez a mentális előny? Mit tanulnak meg a sportolók a kemény edzések és a…..
Két fontos eseményről szeretnék beszámolni: a gyógyszerfüggőségről való leszokásomról és arról a felszabadító érzésről, hogy végre minden rendben van. Amikor elkezdtem újra futni - erről már írtam az előző bejegyzésemben - a doki javasolta, hogy szedjek gyulladásgátlót, hogy az esetleges…..
Ma már a legtöbb professzionális sportoló igénybe veszi a sportpszichológus segítségét. Kezd megszokottá válni, hogy a dobogós versenyzők nyilatkozataikban az edző, a masszőr, a sportorvos és család támogatását megköszönve kitérnek a pszichológus szerepére is. Szerencsére hazánkban is egyre több…..
Szinte mindenki egyetért abban, hogy a kiemelkedően jó és sikeres sportolók mind maximalisták. Serena Williams, Michael Jordan, Tiger Woods, Christiano Ronaldo ... csak, hogy párat említsek. Elérték volna azokat a csúcsokat a karrierjük során, ha nem próbálnak mindig, minden körülmények között…..
Az előző részben azt jártuk körbe, hogy milyen szabályok szerint működnek a tudatalatti folyamataink (a tudatalattit és a tudattalant itt gyakorlati megfontolások miatt együtt kezeljük. A különbségekről bővebben az előző bejegyzésben olvashatsz). Ahhoz, hogy ténylegesen is befolyásolni tudjuk,…..
Az utolsó hónapok mondhatnám eseménytelenek voltak. Ami jó is, rossz is. Nem volt kiemelkedő javulás, de különösebb gond sem. Guggolás szuperül megy, a járásnál észre sem veszem, hogy a műtött oldalamon valami másképp működne. Ennek ellenére a futás még mindig nem megy. Elfoglalom magam mással, de…..
A CÉLJAID már bizonyára megvannak erre az évre, lebontottad őket részcélokra, és azt is tudod, hogyan valósíthatod meg őket.  (Ha még nem, olvasd el az „Így valósítsd meg a céljaid” című bejegyzést) Elkezdődtek az edzések, lelkesen belevetetted magad a munkába, még a barátságtalan hideg és a morcos…..
A pszichológia, így a sportpszichológia is néha érdekes terápiás eszközökhöz nyúl. Sőt, egyenesen banális, gyerekes megoldásokat javasol. Legalábbis egy racionális, ésszerű gondolkodást követő felnőtt egyén számára ezek néha annak tűnhetnek. Sokszor meg is jegyzik:”Ennyi?  És ettől jobb lesz? Mitől…..
15 +1 Tipp (akiknek nincs türelmük sokat olvasni): tűzzünk ki „szerethető célokat”, amelyekkel azonosulni tudunk, amelyeket erős érzelmi töltettel tudunk támogatni céljaink legyenek reálisak, megvalósíthatóak de ne legyenek túl könnyűek, mert az nem jelent kihívást fogalmazzunk pontosan – a…..
A csúcsteljesítmény nagyon sok tényezőtől függ. Először is ott vannak a fizikai adottságok - amelyek részben öröklöttek, de nagy részben fejleszthetőek. Majd a motiváció, a kemény munkára való hajlandóság, a szorgalom. A célok iránti elköteleződés, a kitartás. Az önbizalom. A kudarcok…..
Év vége közeledtével egyre gyakrabban látni olyan posztokat, ahol az egész éves éremgyűjtemény fotója kerül fel valamelyik közösségi média platformra.  Az oly sok enyhén önfényező bejegyzés (a sajátjaimat is beleértve :-) ) közül ezeknek valóban megvan a létjogosultságuk! Szükségünk van arra, hogy…..
Mivel ez a blogom címe, ideje tisztázni egy pár kérdést evvel kapcsolatban. Egy konkrét példát is bemutatok egy futóversenyre való mentális felkészülésről. Mit jelent? Tágabb értelemben: gondolatban felkészülni egy versenyre Átgondolod a stratégiádat „Lejátszod” fejben a…..
Kicsit összefoglalom, mi történt az elmúlt hónapokban. Három hónappal a műtét után túráztam egyet az Alpokban: Hintertux 1650-ról 2100-ig, azaz a középső síállomásig. A 450 m távot kemény emelkedős ösvényen egy óra alatt teljesítettem. Részben az alpesi levegőtől, de részben a félelmektől…..
Lementem egy boulder edzésre – hogy követhetem el ilyen meggondolatlanságot!!?? – és meglepően érdekes sportpszichológiai tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Megosztom. Először az élményt, utána a gondolataimat.Pontokba szedve. Alig 5 hónapja volt a csípőműtétem. Nem ez lenne az ideális sport…..
Sikerélményre éhező típus Sikereket, pozitív megerősítést kereső – akkor fejlődik jól, ha gyakran kap pozitív visszajelzéseket: legyenek ezek jó részeredmények, jól sikerült versenyek, edzői dicséretek, vagy akár csak edzésen egy erősebb csapattárs legyőzése. Ha sokáig nincs sikerélménye, vagy nem…..