Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hitkétely

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szexualitás nagyon fontos része az emberi életnek. Központi kérdés, különösen a fiatalok számára. Bár feltételezzük, hogy a fiatalok ismerik az Egyház tanítását ezen a téren, azért a tapasztalataim szerint ez nem is olyan egyértelmű. Sokszor van, hogy csak a tilalmakig jut ez az ismeret: „no sex…..
hitkétely 2019.06.29 17:37:48
@Othar: "Komoly és mély értelme van, hogy a cölibátus nem szabadon választható. A szex igazi értékét nem a testi öröm pillanatai adják -bár az sem elhanyagolható- hanem az, hogy előképe valaminek.
A papság is előkép, csak sokkal direktebb. Erről tanúskodik a pap, amikor lemond a másik előkép gyakorlásáról."

Ne haragudj, ez a gondolatmenet tele van ellentmondásokkal, közhelyekkel.
1. Mindennek lehet komoly mély értelme. Annak is, ha szabadon választható.
2. A szex előképe valaminek. Minek? -Látom Te sem tudod
3. A mai világban egy normális párkapcsolatban, kiegyensúlyozott házasságban megélt papi élet is lehet előkép. Sőt!!!
De hagyjuk már ezeket az előképeket, senkit sem érdekel.
"Normális" mély humánummal, szeretettel, egészséges, frusztráltság nélkül megélt boldog papok kellenének. Sajnos ebből ma nagyon kevés van.
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
hitkétely 2017.07.14 08:50:32
Nem az a probléma, hogy az Egyház lekorlátoz, hanem az egész szexualtáshoz való viszonya. A szexet nem lehet önmagában értelmezni. Az egész embert kell tekintetbe venni. Testi-lelki vonatkozásban. Ebben a tekintetben sajnos nagyon sérültek vagyunk. A szexuális létünk is sebzett, éretlen, önző, mint mi magunk. El kell ismernünk, hogy gyógyulásra szorulunk.
A blog címe előtte vagy utánna ...? Ez a kérdés már önmagában rossz. Hiszen megválaszolatlan, mert mi van, ha utánna? Attól leszek én erkölcsileg tiszta? Óriási eredmény, megveregetem a válamat. Miről beszélünk? Párkapcsolatról. Hol van a másik fél? Együtt kell gondolkodnunk erről a kérdésről. Te mit gondolsz? Hogy közelítsünk egymáshoz? Számodra mit jelent a csók, az érintés, a simogatás. Ezekben a gesztusokban hol van az én és a te lelki, szellemi felelőssége? Mit akarok a másiktól? -talán már ez a kérdés sem igazán helyes. Mivel szeretném megajándékozni? Mit adhatok neki? Mivel tudnám boldoggá tenni? (akár hosszú távon)
Persze működnek a hormonok is rendesen, a helyzet sohasem laboratoriumi.
Egy pár szót még a blogban említett példáról. Én nem hiszek a véletlenekben. Az a lány sem véletlenül hajolt be... Mint ahogy a másik lány sem véletlenül ült le melléd. Az utobbi biztosan látta, a reakciódat, tekintetedet. (amit nagyon is megértek)
Szerintem vigyázni kell a "csodaszép beszélgetésekkel is!"
Hallottam egy nagyon frappáns példát a bűnnel kapcsolatban:
Nem az a bűn amikor egy madár leszáll a fejedre, hanem az amikor fészket rak benne.
Egyenlőre ennyit!
Esett már szó ezen a blogon arról a nehéz kérdésről, hogy hogyan értelmezzük a lelki életben meglévő fokozatosságot. Mivel a témának nagy gyakorlati jelentősége van mind a lelkivezetésben, mind pedig a lelkipásztorkodás számos más területén, most újra nekiveselkedem az alapgondolat kifejtésének –…..
Előfordul, hogy érzelmi viharba kerülünk – esetleg úgy is, hogy nem kívántuk magunknak. (Nota bene: nem csak szerzetesekkel történik ilyesmi! :) Meglehet hogy, nem szeretnénk, hogy a helyzet így maradjon – legalábbis tudatosan nem –, például azért, mert erkölcsileg nem értünk egyet azzal, ami…..
hitkétely 2017.02.03 16:41:11
@Felicitasz: Köszi a hozzászólást.
Ugyanez a véleményem!
Nyilván a kommentek tekjes hiánya is ezt tükrözi :-(
Remélem, sikerült elég figyelemfelkeltő címet találnom a most következő poszthoz. :) Amit el akarok mesélni, azt persze nem csámcsognivalónak szánom olyanoknak, akik éppen nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel és szívesen foglalkoznak mások magánéletével. (Perverzek kíméljenek! :) Inkább csak…..