Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G3p!

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezt a hetet a szőlészkedésre szántam, és ami azt illeti, a hétfő csodálatosan indult: kipótoltuk a nagy területen a kékfrankos szőlő hiányait. Még tavaly megkértem a szentantalfai oltványost, Dobosi Gyulát és feleségét, hogy ültessék ki azokat az oltványokat, amelyek megmaradtak. De ne a hagyományos…..
A panellakások legfőbb előnye, hogy olcsók, és ma már attól sem kell félni, hogy az ötvenes években berakott linóleumpadló fogadja a lakásokba érkezőket. A felújított, modern panellakások jó opciók lehetnek akár első lakásnak is...
G3p! 2017.01.23 10:44:20
@murray: Ez egy értékválasztás, szimpátia-dolog.
Én panelban születtem, most is panelben élek, és szeretnék is panelben élni. Egyszerűen biztonságban, otthonosan érzem magam, ha megtapintom a szürke vasbetont. A panel a lakóközösségtől, a ház konstrukciójától és persze az elhelyezkedésétől függően lehet áldás vagy átok.

Amikor a panellakásokról beszélünk, mindig érdemes figyelembe venni, hogy mi az alternatíva. Felesleges arról beszélni, hogy az egész ország lakjon kertes házban, mert vidéken nincs munka, a nagyvárosoknak pedig már így is túl nagy a kertes házakkal tarkított övezete.

Az, hogy egy 114 négyzetméteres családi ház fűtése gázzal olcsóbb lenne, mint egy szigetelt panel fűtése (a szüleim 64nm-es paneljának "fűtése" 8.000 ft, és bitang meleg van), az egyszerűen hihetetlen számomra, ha csak nem passzívházzá alakítottad a lakásod. Egy szigetelt, körbelakott panelt effektíve nem kell fűteni.
Nyilván, ha egy épületbe zsúfolsz 100 lakást, akkor a fajlagos fűtési költség sokkal kisebb lesz, mintha a 100 lakást külön-külön kellene fűteni.

Épületgépészetileg a panelok verhetetlenek, mivel minden cseréje és javítása sokkal olcsóbb nagy tömegben, egységesen, mint egyesével és egyedileg. Ez alól kivételt az ajtók cseréje jelenti csak, amelyek sajnos nem szabványosak.
G3p! 2017.01.23 12:35:17
@Fánkevő Fáncsi: Kicsit meddő lenne a szüleim 30 évvel ezelőtti választásáról beszélni, mert én tudom, hogy hogyan történt ez, te pedig nem. De tegyük ezt félre. Ha megnézel ma egy budapesti panellakás árat pl. a XI. kerületben: ingatlan.com/szukites/elado+lakas+panel-lakas+xi-ker akkor látod, hogy 20 milliótól kezdve kapni őket. Meg amennyiért még felújítod.
Kb. ugyanennyiből lehet venni a kerület szélén vagy Budafokon egy telket, és tokkal-vonóval felépíteni rá egy panellakás méretének megfelelő házat. Vidéken meg kétszer akkorát is. Nem akarok több reklámot csinálni, nézd meg valamelyik kulcsrakész házakat építő társaság árajánlatait meg a telkek árait. Én egészen biztosan azért jöttem ide, mert panelban szeretek élni, és vannak még így az ismerőseim közül is néhányan.

"Mi az, hogy körbelakott ? A társasházi tégla lakás nem körbelakott, csak a panel ? Ott sem kell akkor fűteni ?" - Nem, ott sem kell. Egy négyszintes, szigetelt panel 3. szintjén lévő lakásban egész évben le vannak csavarva a radiátorok, és pusztán a csövek - és persze a többi lakás - annyi hőt adnak le, hogy nem kell külön fűteni. Nem tudom, hogy ennél hogyan tud Nancsibácsi olcsóbban fűteni egy 100nm-es lakást. Gázzal.

"Már mire gondolsz megint, mit kell nagy tömegben cserélni egy panelházban ? A panelokat ? Vagy mit ?" Vezetékeket vagy csöveket. Például. Épületgépészet, érted. Ha egy 10 szintes házban kicseréled pl. a szennyvízcsövet, az nem ugyanannyi munka és költség, mint 10 külön házban kicserélni ugyanazt.