Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jmbalogh

23 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
János Mátyás BALOGH: Stickyback and Photomaton: Trends in Portrait Photography in the First Decades of the Twentieth Century – ABSTRACT – The study, publishing the first findings of an international basic research project, describes the technology behind the so-called Stickyback Photography and…..
A kiállítása megnyitója: 2010. május 13. 15 óra;Budapest Történeti Múzeum Vármúzeuma, Budavári Palota E épület, Barokk Csarnok1014 Budapest, Szent György tér 2. ..
Monarchia, napló, hipertext: http://magyarsvejk.blog.hu/..
                   ..
jmbalogh 2009.09.15 11:38:19
A Rendszerváltás(ok) Magyarországon című konferencia 2009. szeptember 10-én kerül megrendezésre a Legenda Közművelődési Egyesület szervezésében; a helyszín: Budapest Főváros Levéltárának előadóterme (1139 Budapest, Teve u. 3-5.).Az előadások szinopszisai az egyesület…..
Az utóbbi évtizedekben a történettudomány radikálisan megújult: a történészek más tudományágaktól kölcsönvett módszereket kezdtek használni, a történetírás – elsősorban ismeretelméletileg – önreflexívvé vált, olyan tárgyakat kezdtek legitimnek tekinteni, ami…..
A forrást közreadja: PErényi A forrást közreadja: Perényi RolandA Miksa császár mexikói kalandjában (lásd például itt, itt és itt) résztvevő osztrák és magyar önkéntesek közül többen is megörökítették a hadjárat eseményeit naplóikban, visszaemlékezéseikben (ezekből…..
jmbalogh 2009.05.01 14:15:39
@zolnaid: @macskafaraok: @The King: @Zsoolt: @tranq: @Zahal: @Bastille: @énlennék: @milena:
@Pitufina: @nacho libre:

Kedves lelkes és hozzáértő kommentelők, hasonló - de nagyobb terjedelmű, 1-2 kötetnyi, és folyamatos - közzétételt találhattok itt:

magyarsvejk.blog.hu/

üdv
Mgjelent a Sic Itur ad Astra - Fiatal történészek folyóirata legújabb (59/2009) száma.A tematikus szám - Bolgár Dániel, Demmel József és Marsai Viktor szerkesztésében -  ezúttal az irodalomtörténet és a társadalomtörténet metszéspontjain/határvonalain elhelyezkedő…..
Megjelent az Aetas történettudományi folyóirat 2008. évi (23. évfolyam) 3. száma. A "Személyes történelem" című tematikus számot Deák Ágnes szerkesztette. Híreink szerint sok helyen már nem lehet kapni a társadalomtörténészek körében oly nagyon várt…..
jmbalogh 2009.02.06 13:40:02
@Tél Miksa: azért, mert nem profitorientált, ha megveszed, akkor is kevesebbet fizetsz, mint amennyibe csak a fizikai előállítása került. Úgy hogy szerintem nagyon is pozitív, hogy minél szélesebb körben - online - elérhetővé teszik a tartalmat.
Egyébként sokan megveszik ennek ellenére is - vagy éppen ennek köszönhetően, mivel azért a "hagyományos", nyomtatott médiumok "szembarátabbak". Tehát szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
írta: Katona CsabaAz írásnak egy hosszabb változata már megjelent: A szerencsejátékos haszonbérlő és a "professionatus spielerek" (Egy pillantás a reformkori társadalom peremvidékére). Acta Papensia, VIII. évfolyam, 2008. évi 1–2. szám.…..
Noha csak néhány hete jelent meg a Sic Itur ad Astra 58. száma, mohó, de válogatós szerkesztőségünknek sikerült megszereznie már a következő szám tervezett cikkeinek jegyzékét is. A lista (lásd lentebb) alapján ismét egy igényes tematikus számot várhatunk attól folyóirattól,…..
Megjelent a Sic Itur ad Astra, Fiatal Történészek Folyóirata legújabb - 58. (2008.) XIX. évfolyam - száma. A megújult küllemű folyóirat tematikus számát Gyökös Eleonóra szerkesztette. "Hiába könyvtárnyi immár a társadalmi nemek kutatásának irodalma, a gender fogalma nem…..
Múlt és történelem nem azonos fogalmak. Mégis sokan értik a két kifejezésen ugyanazt, ami nem meglepő, hiszen sokan, még a történészek közül is, a múltat úgy kívánják bemutatni, ahogyan az volt. A historiográfia Leopold von Ranke nevéhez köti a múlt ábrázolását úgy…..
história lat 1. történelem, történet 2. történetírás, történelemtudomány 3. (kellemetlen) eset, ügy; baj 4. kitalált történet, elbeszélés, mese (Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1973)   S lám, mily sok mindent jelent…..
Közreadja: Balogh János Mátyás A német nyelvű Pester Lloyd a dualizmus kori Magyarország (illetve előtte és utána is) egyik legtekintélyesebb (és egy ideig legnagyobb példányszámú) napilapja volt. Politikai és kulturális jelentőssége folytán már régóta foglalkoztatja a…..
írta: Cselényi Noémi Annak, akinek az egymástól különböző kultúrák együttélése (és -halása), egymásról alkotott elképzelésük áll érdeklődésének középpontjában, különös szerencse, ha az idős, egykor tanítónőként dolgozó Zalai Ferencnével hozza össze a sors. Az…..
A forrást közreadja: Balogh János Mátyás Miután egy előző bejegyzésből talán némi betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen jogi körülmények között működött egy budapesti napilap szerkesztősége (itt), nézzük most meg a fizikai kondíciókat is, vagyis azt, hogy milyen volt…..
Az elkövetkező napokban kissé meg fog nőni a sajtóval, könyvvel, olvasástörténettel stb. kapcsolatos bejegyzések száma, sorry. Az egyhangúságot Cselényi Noémi kiváló írása fogja megtörni...
A dokumentumot közreadja: Balogh János Mátyás A lentebb közreadott forrás, A Nap című budapesti napilap szerkesztőségének 1912-es munkajogi szabályzata („pragmatikája”) azért különösen értékes dokumentum, mert némi betekintést nyújt az újságkiadók és…..
Írta: Perényi Roland   A Budapesti Királyi Büntető Járásíróságnak a Budapest Főváros Levéltárában (BFL) őrzött iratai (BFL VII. 13. b.) között több olyan büntetőper anyaga található, amely számos, a jegyzőkönyveket kutató történészt megmosolyogtató mozzanatot…..
A konferencia végső programja - forrás: Gyáni Gábor, 2008.07.04.   MEGHÍVÓ A Hajnal István Kör - Társadalomtörténeti Egyesület   A POLITIKA TÁRSADALOMTÖRTÉNETE   CÍMŰ TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁJÁRA   TÚRKEVE 2008. augusztus 29–30.     A…..
Írta: Halmos Károly Ha napjaink egy vállalkozója elolvassa Dr. Légrády Imre adózási ügyét (a forrást lásd itt), nyilván vágyakozva sóhajt föl, bárcsak ő is ilyen viszonyt ápolhatna az adóhatósággal.   Nem véletlen azonban, hogy ma már nem ilyen adózási rendszerünk.…..
A Légrády Testvérek cég III. osztályú kereseti adójának ügye 1899-ből A budapesti Légrády Testvérek cég a dualizmus kori – majd a két világháború közötti – Magyarország egyik legnagyobb családi birtoklású lap- és könyvkiadói, valamint nyomdai vállalata…..
Az ELTE Történettudományi Doktori Iskola Társadalom- és Gazdaságtörténeti Programjának műhelykonferenciája helyszín: ELTE BTK − Kari Tanácsterem, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4., „A” épület, földszint időpont: 2008. június 6.UPDATE (2008.09.27. 14:50): lentebb…..