Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feketehegyi

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden napra egy film Ha tudnád 2020.05.05 16:00:00
Romantikus, saját utat kereső, kamaszos, kisvárosi. Ellie Chu Kínából költözött az Államokba még kisgyerekként, ahol az apja vasúti mérnökként akart karriert építeni. De a nyelvtudás hiánya miatt a férfi egy kisvárosban ragadt, és állandóan anyagi gondokkal küzdenek. Ellie, aki kivételesen jó…..
Tavaly 16 évesen környezetvédelmi aktivistaként robbant be a köztudatba egy svéd tinédzser, Greta Thunberg, aki azóta már a világ vezetőivel tárgyal, találkozott Barack Obamával és Angela Merkellel, beszédet mondott az ENSZ New York-i klímacsúcsán, szerepelt a TIME magazin címlapján, találkozott a…..
Valamikor a rendszerváltás (vagy mi) környékén azt csiripelték a madarak: egy jó menet a kocsisoron 3000, de gumi nélkül 5000 Ft-ba kerül - orvosi kezelés nélkül. Nos, ha valami fejlődött kis hazánkban, akkor az kétségkívül ez az árfolyam, hiszen – akciósan, csak itt, csak most, azaz kb 5-6 év alatt…..
Feketehegyi 2019.02.12 18:17:55
@Nancsibacsi:
Kéretik szétnézni a valódi Magyarországon. Milliók szegények állás/munkavégzés mellett, és élnek szinte teljes kiszolgáltatottságban. Nem segélyen! És velük él a legtöbb gyerek.
A 4 kategóriának egyébként semmi értelme, sokkal differenciáltabb a társadalom.
Feketehegyi 2019.02.12 18:22:19
@Ellenzéki Tüntető: Családpolitikáról beszélnek, csak pont családpolitikánk nincs. Csak férfiakban és nőkben képesek gondolkodni, de családban, közösségben nem. Ez túl bonyolult.
A középfokú végzettséggel rendelkező szakmunkások bérminimuma utolérte a kezdő tanári fizetést, pár éven belül országszerte komoly gond lesz a pedagógushiány. Milyen – akár szokatlannak tűnő – megoldási javaslatok léteznek? Egyszerre forráshiányos, pazarló és alulteljesítő a köznevelés, a…..
Feketehegyi 2019.02.10 19:29:56
@bontottcsirke: Amennyiben így lenne, a csak a pedagógusokat minősítők valószínüleg nem jutottak volna el semmilyen végzettségig, pláne diplomáig. Olyan szép, hogy minden kritikus tökéletes, zseni, és magától ért el mindent.
Feketehegyi 2019.02.10 19:38:47
@Sir Galahad: "Aztán a tanári pályán is inkább az vezeti, hogyan lehet kicselezni az értékelési rendszert vagy keresztbe tenni neki, semmint hogy értéket tegyen le az asztalra. "
Ez egy semmire sem alkalmas értékelési rendszer. Volt szerencsém végigcsinálni. Minden iskola, gyerekcsoport, osztály teljesen más. Egy intézményen belül egyik esetben a legkisebb eredményért vért kell izzadni, a másikban minimális munkával csodák lesznek.
A tényleges teljesítményt valós jogosítványokkal rendelkező, valóságos vezetők tudnák helyben mérni. Ilyenre jelenleg esély sincs!
Feketehegyi 2019.02.10 20:13:08
@Sir Galahad: Kérek mutatni egy kormánypárti politikust, akit tényleg érdekel a szakma, aki képes szóba állni egy oktatási szakértővel (nem egy kormány által annak kinevezettel), egy gyakorló pedagógussal. A gyakorlat: pofa be, mert repülsz.
Az ellenzék és a civilek is felkapták a vizet, a Kétfarkú Kutyapárt is megtrollkodja a CÖF-öt válaszul. ..
Feketehegyi 2017.06.13 21:05:44
@Brix: Azok a civilek, akik a természet, az elesettek, a betegek védelmében/érdekében lépnek fel, mind a saját érdekükben teszik? Nem a társadalom egészéért teszik? Pont az ilyen őrült, feladatukat el nem végző politikusok és talpnyalóik helyet!
Y-GEN A Trianon drog veszélyei 2017.06.04 10:18:30
Rendeznünk kell a magunkhoz és a szomszédainkhoz való viszonyulásunkat is ahhoz, hogy egy fejlődő és egészséges nemzet válhasson a magyarságból ismét.Nem csak az országhatárok és a határon túli magyarok emlékeztetnek minket a 97 évvel ezelőtti békeszerződésre. A mentalitásunkban, a mindennapi…..
Feketehegyi 2017.06.04 22:37:29
@MaxVal BircaMan HJCD: Ez egy magát függetlennek minősítő közíró hozzászólása! A tájékozódástól független? Vagy a tényszerű adatoktól független?
A demográfia alaptörvénye, hogy egy kétszülős, ivaros szaporodású faj átlagos, túlélő és továbbszaporodó utódszáma szülőpáronként kettő, vagyis fejenként egy. Igaz ez a kékbálnára, a nyárfára és az ecetmuslicára is. Amennyiben kettőnél több utód örvendeztetné meg unokákkal a bálna és muslica…..
Feketehegyi 2017.05.29 23:16:59
@-JzK-: Kár, hogy a sok hivatkozás és a nők kárhoztatása mellett egy szó sem esik arról, hogy a felsorolt folyamatok, döntések szinte kizárólagosan férfiak döntései, döntéseinek a következményei (profitért, hatalomért és egyéb ínyencségekért), az egyenjogúság és egyenrangúság elfogadása, a mindenre kiterjedő kölcsönös tehervállalás és munkavégzés helyett.
E sok okos kinyilatkoztatás "igazságnak" történő elfogadása előtt talán meg kellene előbb vizsgálni azokat a közösségeket, ahol a nők döntenek a gazdasági, politikai kérdésekben. Egyre kevesebb ilyen van, de amennyire én tudom, egyikben sincs probléma a megszülető gyerekek számával.
Másrészt a visszasírt "régi időkben" a nőknek nem egyedül kellett gyereket nevelniük (mint egyre többször napjainkban, a felelősség elől megszökő férfiaknak köszönhetően), hanem nő rokonaik, és a közösség többi nő tagja segítségével.
Mindezt férfiként írom, rengeteg férfi társam helyett is szégyent érezve. A másik hibáztatása sehova nem vezet. El kellene helyette kezdeni az önmagunkkal való szembenézést. Mit tehetünk mi, hogy változzon a helyzet? RENGETEGET! De, csak ha tényleg akarunk változtatni. Jelen politikusaink nem fognak tudni, mivel ez a téma is csak a hatalom szempontjából érdekli őket.
Talán ez ma az a problémakör, amiről a legnehezebb higgadt, normális vitát folytatni, ezért is ez az első bejegyzés a "Racionálisan aktuális kérdésekről" sorozatban. E sorozat célja, hogy konkrét ügyeken keresztül mutassa be, miben különbözik a Racionalista Párt felfogása attól, amit eddig a…..
Feketehegyi 2017.01.28 14:24:45
@nick papagiorgo: Igen, a Nyugat-római Birodalom feloszlott, de az ott megalapozódott kultúra napjainkig él, időközben a legelterjettebb a Földön, és rengetegen e szerint szeretnének élni (még a migránsok nagy többsége is). Ez a magántulajdon szentségére és a hatalommegosztásra épülő demokratikus Európa. A bezárkózott Kelet-római Birodalom gyakorlatilag a XI. századra elolvadt, csak nevében élte meg 1453-t. A ma kulturális tovább élésének tekinthető orosz/putyini minta követendő példának tekinthető? A katolikusokkal összevetve mennyien vannak az ortodoxok? Hol vannak ma a gazdasági fejlődés központjai? Követendő példa a kihívásokra életképes válaszokat adni nem tudó hatalomkoncentráció?
Éltek meg bezárkózott államok évszázadokat, kultúrájuk hanyatlása, lakosságuk elszegényedése, eltűnése árán.
Feketehegyi 2017.01.28 15:17:26
@Brix: Amennyi időre visszatekintésünk van a történelemre, voltak (valószínűleg lesznek is) perem helyzetű országok, amelyek az adott fejlettségi szinten nem befogadók, hanem népesség kibocsájtók voltak. Ez egyúttal a fejlődés élvonalából való kimaradást is jelentette. A felesleges népesség távozása általában levezette a társadalmi feszültségeket is, de konzervált egy viszonylagos szegénységet is. A 19. sz. közepéig-végéig, 20. sz. elejéig Japán és a Skandináv országok is ilyenek voltak. Mint biztonságos jóléti államok a 20. század, és speciális történelmi szituációk szülöttei (de ez egy külön tanulmányt kíván). Amennyire tudom, népességarányosan messze a legtöbb bevándorlót integrálták és integrálják, és ennek ellenére, szemben a magyar kormánypropagandával, még mindig messze a legbiztonságosabb országok.
A változatosság („faji”, kulturális, stb.) az ember legfőbb jellemzője. Ezért bizonyult életképesnek a Földön, és nem a kihalt fajok egyike. Ha ezt felszámoljuk, saját fajunkat fogjuk felszámolni. Mivel nem ennek a sokszínűségnek az elfogadását tanítjuk/adjuk tovább hosszú ideje nemzedékről nemzedékre, tényleg nagy ellentétek vannak még a legnyitottabbnak tekintet USA-ban is. Viszont a legtöbb lehetőség is ott nyílik az egyén előtt, és valószínűleg a legtöbb jövőt alakító válasz is ott születik jelenleg is.
A jobb életre vágyó tömegek sosem kérdezték, hogy fogadni akarják őket vagy sem. A történelmet uralkodók, csaták, törvények helyet le lehet/lelehetne írni az örökös migráció történeteként is. Az emberek mindig arra/oda vándoroltak, ahol az adott kor viszonyai között könnyebben és jobban lehetett élni. Most is ez történik (a konkrét okok mellékesek). A kérdés leegyszerűsítve csak annyi: képes a célterület folyamatosan befogadni és integrálni, vagy igyekszik ezt akadályozni, és egyre jobban feltorlódik, amíg gátszakadás szerűen át nem tör. Ezt én szeretném elkerülni, mert akkor válogatás nélküli pusztítást fog eredményezni.
Feketehegyi 2017.01.28 14:04:35
@Colonel H. Stinkmeaner: Örülök, hogy itt jobbára kérdéseket, érveket olvasok, és nem a mások minősítése dominál.
A magukat fejlettnek tekintő kultúrák (a tulajdonra épülők lényegében mind), magukat minden esetben felsőbbrendűnek gondolták a többinél, az „európai” is. Az egyének szintjén rendszeresen nyilvánul ez meg a neten is.
Japán és Kína a korai/felfedezések kori európai kísérletekre tényleg elzárkózással reagált (De nem bezárkózással!), és mai napig ez él a köztudatba, mert a tankönyvekben szinte csak ez szerepel róluk, valamint, hogy külső erőszakra nyíltak meg. Aki belemerül történelmük részleteibe, a kapcsolatba került kultúrák, részükre hasznos elemeinek tömeges adaptálását tapasztalja. Ha ezt le is írták volna, az a saját kultúrájuk felsőbbrendűség tudatának elvesztését jelentette volna (Forrás kritika: Ki írta? Kinek az érdeke?). Japán és Kína modernizációjának is ez a hagyomány az alapja.
Igen, el kell tudni dönteni, hogy kit és mit engedünk be. Viszont, azok esetében, akik jönni akarnak, mi szabhatunk feltételeket (pl. egy elvi lehetőség: hiányszakmák megtanulása), ha mi akarunk hívni, akkor ők fognak feltételeket szabni! Ez esetben, gazdasági színvonalunk, tőke relatív hiányában esélyünk sincs.
Divat lett szidni a multikultit. Csakhogy térségünk akkor fejlődött a leggyorsabban, abból a korból maradt emlékeire a legbüszkébb, amikor a leginkább jellemezte a multikulti, az együttműködés. Ez az Osztrák-Magyar-Monarchia, a dualizmus kora. A Trianon óta tartó másra mutogatás, marakodás, bűnbakképzés 100 év stagnálást, függésből függésbe kerülést eredményezett.
A befogadó kultúrák a hódítókat saját képükre formálták, asszimilálták. A hódítókhoz kötődő tömeges mészárlás képe az európaiak gyarmatosítása során bekövetkezett mészárlások kivetítése, csökkentendő a mi kultúránk brutalitásának következményeit. Indiában az angol gyarmatosítás folyamata alatt pusztultak el milliók, nem a korábbi kis létszámú nomád, perzsa és arab hódítók fegyvereitől. A több százmilliós India a 20. sz. szülötte!
Perzsia valószínűleg nem véletlenül siíta és nem többségi szunnita, de ennek utána kellene nézni.
Egyiptom egy bezárkózó világ volt és egy tőle is fejletlenebb áldozata lett!
A kőkori vérségi szerveződési szinten lévő amerikaiak és a tőkés úton elinduló európaiak találkozását kár volt ebbe belekeverni. Egyébként a telepesektől a tényleges értékeket átvevő, befogadó törzseket szisztematikusan tette tönkre a születő USA politikai vezetése.
Amennyiben a római kultúrát lenullázták volna a germánok, akkor valószínűleg nem vitatkoznánk semmilyen fórumon. Egész európai kultúránk a rómaiak által integrált összes korábbi mediterrániumbeli kultúra integrálódásából született, benne a germánok hatásaival. A kultúra nem egyenlő egy állammal, birodalommal. Európa pont azért volt élet és fejlődőképes az elmúlt 1500 évben, mert nem monolit volt, hanem sokszínű, ugyanarra a kihívásra sokféle választ tudott adni, és volt rá mód, hogy kiderüljön, mi az életképes megoldás, ami elterjedhetett. Erre adtak módot a közös elemek, pl. a latin, a kereszténység, az átjárhatóság.
A kereszténység a többi világvallással együtt szintén integrátor, negatívumai ellenére is. Meg kellene előbb ismerkedni sokszínűségével.
Nem csak a cseh, de a mi magyarnak nevezett kultúránk is, a meg is fogalmazott német gazdasági és politikai fölényre adott ellenreakció eredménye (immunreakció).
A mohamedánok, akár az európaiak/keresztények minden félék! Ezt kellene előbb mindegyikünknek tudatosítania önmagában, mert csak akkor lesz értelme a beszélgetéseinknek.