Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Juhász Márk

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre volt időm rendszerezni építkezésünk eddigi kiadásait, és visszaemlékezni úgy fél évvel ezelőttre, amikor még csak a négyzetméter árakkal számolva tervezgettük a házunk költségeit. Összeadva, rendesen pofán vágott az a 2 millió Ft, aminek csak egy részével kalkuláltunk az építkezés előtt. Ez a…..
Juhász Márk 2017.01.21 08:31:53
Geodétaként mondom, hogy 20.000 Ft.-ért max egy NEM HIVATALOS kitűzést kapsz cserébe, de még az is olcsó. És a fene se tudja, hogy mikori adatok alapján tűzi ki neked azt a telket. Ha hitelesen, rendesen lepapírozva akarod kitűzetni, akkor számolhatsz azzal, hogy pontos, friss adatokkal lesz az a telek kitűzve, és véletlen sem tudsz a szomszéddal később háborúzni, hogy ha túlnyúlna az épület a telekhatáron. Ez alsó! hangon is (pontok mennyiségétől függően) 50-60.000 Ft alsó hangon. Hozzátenném, hogy ez vidéki ár, nem pedig Dunántúli, vagy Pesti árfolyam. Szóval ne a földmérőn spóroljon az ember, ha jó munkát akar.
Az első táblázatban még nem értem mire adsz 28.000 Ft.-t úgymond "telekké minősítésre" amikor minden telek. Annyi van a bontásnál, ha már tényleg jól akarod csinálni, hogy akkor a földmérő megcsinálja a vázrajzot, ott a területkimutatási részen azt fogod látni, hogy "Kivett lakóház" helyett, "Kivett, beépítetlen terület". A vázrajz is minimum 30.000 Ft. és még mellette kell az Építéshatóságtól "Bontási engedély", vagy ha már olyan nincs akkor, mert rég kiadták és nem találja az ember, akkor "Hatósági bizonyítvány", aminek szintén van valamennyi ára. És persze a tényleges Földhivatali eljárás befejezéséhez, hogy átvezessék, a 6.600 Ft.-os Ingatlan-nyilvántartási eljárásnak az költsége. Szóval az minimum 36.600 Ft. 1 db épület bontásánál! Szóval nagyon, de nagyon olcsóra sikerült az a Földhivatali költség és földmérői költség, hiszen nagyságrendekkel több.
Emellett a tervező sem véletlen annyi amennyi.
Ha szeretnéd, hogy biztos ne dőljön rá a ház idő előtt, akkor inkább kompletten terveztesd meg, hisz a jó mérnök, beleveszi az anyag költséget, a statikai-, hőtakarékossági tervezés, emellett ha kell az épületgépészeti és villamos terveket és költségeket is. És persze felügyeli a munkálatokat is, hogy a nagyszerű kőművesünk pontosan jól tudja e mondjuk felállítani az épület sarkainál a falat, mert nem lehet az hogy nem egy vonalban, kvázi vízszintesben van a sarok és az sem mindegy, hogy a két sarok között sikerül e egy vonalban megépíteni azt a falat vagy görbe lesz. A tetőről nem is beszélve, hogy ott sem mindegy, hogy ahogy megépítik azt a tető szerkezetet, majd későbbiekben mikor rákerül minden, akkor tartani fog vagy beszakad, vagy esetleg a kisebb gond, hogy hol lesz azon annyi nyílás, hogy a víz bejuthasson, ezzel áztatva a mennyezetet, hogy állandó gond lesz majd, mire rájön az ember a problémára.
Összegezve: Ne az legyen az elsődleges cél, hogy 0-ra spóroljuk magunkat ezeknél a dolgoknál, mert nem pár napra, hónapra szólnak, nem egy mobiltelefon, egy laptop, vagy akár csak a gyerek játéka, hogy ha elromlik, akkor veszünk másikat. Itt igenis úgy kell megcsinálni, hogy 50-100 éveket is kibírjon az a ház, hogy egy teljes életet lelehessen élni benne. Tehát ha egyszer belevág az ember, azt csinálja rendesen, és járjon utána, vagy egy tervező/kivitelező szakemberrel beszéljen erről.