Regisztráció Blogot indítok
Adatok
baltian

14 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Konstantinápoly pontos  Duna-parti másának felépítéséből és bazárbevételeiből szeretett volna milliomos lenni Somossy Károly revüigazgató, életművész. Az uzsorahitelekből  felépített lágymányosi török város azonban a rendszeres szúnyogtámadások miatt fél év alatt csődbe ment. A budai Aja Szófia…..
baltian 2024.05.17 06:23:28
@kamasuka: 2018 óta kutatom ezt a témát. Esetleg sikerült képeket találni azóta? Minden segítség sokat számítana. Köszönöm szépen!
"Aztán majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?"  Imigyen szóla Bayer Zsolt a CEU bezárása ellen tüntetőkhöz.  Na, most tökmindegy, ki mit gondol a CEU-ró, és annak beszántásáról. Én például kezdem rohadtul unni az…..
baltian 2017.04.12 01:12:33
@Jakab.gipsz: Roman Polanski nem mehet Amerikába, mert még mindig eljárás folyik ellene. Valamint olyan országokba sem, amelyik kiadatási egyezményt kötött Amerikával. Rengetegen elítélik azért amit tett, de a filmjei és a művészete az egy teljesen másik dolog. Carlo Gesualdo fantasztikus zeneszerző volt és gyilkos. Ez nem változtat a művei megítélésén. Az hogy milyen ember... hát igen, az egy másik kérdés.
A kritika és az ellenkritika, a támadás és a védekezés, talán sohasem volt olyan éles és durva, mint éppen Richard Wagner, a zenedráma újjáteremtőjének működése idején. Wagnerről – pro és kontra – könyvtárakat írtak hívei és ellenfelei. A harc hevességét leginkább a Wagner-ellenes bírálók…..
Winterreise Wilh. Müller-től. Egy énekhangra zongorakísérettel megzenésítette Franz Schubert 89. mű. A kitűnő és sajnos, túl korán elhunyt zeneköltőről, Schubertről alkotott vélemények néha túlzóak voltak. Dalaiban kétségtelenül zseniális tehetségről tett tanúságot s azok közül többnek maradandó…..
... A mai filharmóniai hangversenynek művészi szenzációja Bartók Béla második magyar suitejének bemutatója volt. Bartók afféle zenei Marat; nemcsak merész, elszánt forradalmár, de mindennek ellensége, ami - a zenében - szép és nemes. A Musikalisch Schöne-nek ellentéte az ő ideálja: a zenei rút. Ez…..
Beethoven C-dúr miséjét... vasárnap mutatták be Esterházyék kismartoni kastélyának templomában. Ennél az udvarnál az volt a szokás - írja Schindler Beethoven életrajzában (3. kiad. 189. lap), hogy a nagymise után a helyi és a meghívott zenei előkelőségek a herceg termeiben gyülekeztek, hogy az…..
(Richard Strauss) Ami a zenetörténelemben a romantikusok után történik, az többé-kevésbé az előbbi két elemnek, a klasszicizmusnak és romanticizmusnak az egybeolvasztása, tehát merően eklektikus módszer. Esztétikai szempontból csupán két fejlődési szempont érdemel figyelmet: az egyik a programzene,…..
Ő egyike azoknak az átlag zeneszerzőknek, akikben a német iskola oly gazdag. Simán, ügyesen és tisztán ír, szerzeményeiből azonban hiányzik a veleszületett tehetség megnyilvánulása. Műveit teletömte a már mindenkit régen untató sivár és üres ömlengések sorozatával... ...Ennek a mesternek a…..
...Georges Bizet partitúráját nem üdvözölhetjük egy alkotó lángelme, sem pedig egy kész mester munkájaként... Ez a legújabb, Auber operaiskoláját követő műve csekély zenei őserőről, de amellett szellemről és ügyességről tesz tanúságot; sajátos drámai törekvés, gondos, helyenként ragyogó technika,…..
... Mozart fiatalkori művének sokkal könnyebb helyzete lett volna, ha történetesen közvetlenül Csajkovszkij hegedűversenye utá és nem előtte játsszák: akinek pálinkát töltöttek a poharába, nyilván örömmel fogad utána egy korty tiszta vizet. A. Brodsky hegedű-virtuóznak nagyon rossz tanácsot…..
Az ilyen és hasonló Liszt-monstrehangversenyek, aminőket egy szeplőtelen halottkultusz mostanában mindenfelé rendez, jó hatással is lehetnek, természetesen nem olyan értelemben, mint rendezőik szeretnék. Arra gondolok, hogy ha egy ilyen koncert hallgatói becsületesen és elfogulatlanul megvizsgálják…..
Mozart nagy lángelme volt; de - tulajdonképpen nem volt magasabb műveltsége és csekély, vagy egyáltalán semmi tanult ízléssel nem rendelkezett. Egyébként eredeti színpadi műveiben helyenként teljesen elvétette a hatást, pedig a színpadon ez a legfontosabb;ami pedig a szöveg tényleges feldolgozását…..
... Az ember azt kérdezi, hogyan alacsonyodhatott le Puccini ilyen sajnálatosan, mint ahogyan azt a Bohémélet mutatja? A kérdés keserű és mi fájdalommal intézzük a szerzőhöz, mi, akik magasztaltuk a "Manon"-t, akik minden komponistát magasztalni fogunk, aki a zenekart valódi olasz invencióval…..
Egy nagy üres Hodály, a Royal-szálló hangversenyterme és a közepén kodály(sic!), a magyar Jézuskrisztus, az ő szőkeszakállú zeneműveivel. A székeken itt-ott egy férfi és egy nő, csupa jegyesek, tudniillik szabadjegyesek, akik ezért jöttek, hogy fejtetőre állva körül táncolják a zongorát, amelyből…..
Már csak a vak nem látja, hogy a Bartók- és Kodály-kultusz valóságos hivatalos iránnyá hízik Magyarországon... Bartók és Kodály tehetségét , ha úgy tetszik, akár zsenijét, senki sem akarja kétségbevonni, de ez még nem jogcím arra, hogy muzsikájukat, még helyesebben: muzsikájuk szellemét hivatalos és…..
... ez a nagy ember egész nemzetek csodálatának tárgya lenne, ha több kellemetesség lenne benne, ha műveit dagályosság és zavarosság révén meg nem fosztaná természetes jellegüktől s azok szépségét túlzott mesterkedéssel el nem homályosítaná. Miután saját ujjairól ítél, darabjait nagyon nehéz…..