Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lisa000

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai nap van hátra még a közmunkaprogramból. Egyetlen nap, aztán a nagy semmi. Fogalmad sincs, pontosan mi történik körülötted, főnök nem mond semmit, munkaügyiben talán csak annyit, hogy sok mindentől függ, csak amit hallasz információkat, abból raksz össze egy - feltételezést. Mert, hogy hiába…..
lisa000 2017.02.28 19:45:43
Kedves Sorstársak! Ez volt a búcsú üzenetem a facebook oldalamon,valami véget ér, de az új az ismeretlen jövő akár még jó is lehet, csak jó sok kitartás, szorgalom kell hozzá:
Hivatalosan az utolsó nap a közmunkában! Nagyon sokaknak ez volt a utolsó napjuk! (nekem ez már szabadság volt, és szó szerint lógattam a lábamat, és élvezem a szabadságot, és a hét még ilyen lesz, és utána kezdődik a nagybetűs élet)
Hét év volt a közmunkában, nagyon hosszú idő, akik személyesen ismernek azok sem biztos, hogy ismerik a személyiségemet, de a legtöbben nem ismerik az igazi énemet. A látszat szerint egy kócos hajú beszari kis nyuszi vagyok, aki akár el is bőgi magát. Eddig életem legbátrabb döntése az volt, hogy azt mondtam elég vége, és nem tűröm tovább a megaláztatásokat. Én kaptam elég sokat (inkább rosszat), hiszen egy közmunkás semmirekellő ember, alkoholista, buta,lusta, lopnak, teljes körű bizalmatlanság. Néha azt hittem a körülöttem levők külföldi emberek, nem értettem mit mondtak, pedig magyarul beszéltek, és az én anyanyelvem is magyar. Sok helyen megfordultam, és sok helyen éreztem a megkülönböztetést, néha azt gondoltam, hogy a homlokomra ragasztok ki valami vicces szöveget. (de lehet ki is volt ragasztva)
Kedves Ismerőseim!
Ideje változtatni az emberek gondolkodásmódjában, és félretenni a negatív sztereotípiákat!
A közmunkások is emberek, se nem jók, se nem rosszak, csak szimplán emberek! Olyan sok közmunkást ismertem meg, a nyolcvan százalékuk kedves, aranyos, segítőkész. Voltak akik takarítottak, voltak akik fát vágtak, és voltak akik egy múzeum kiállítás tárlatát vezették. szóval sokfélék voltak, nők és férfiak, fiatalok és idősek!
Ideje változtatni az emberek gondolkozásán, nem szupermanok, és nem rosszak, és nem szentek, és nem bünözök, csupán átlagosak, nem kell tőlük félni és megbélyegezni! Egy kis kedvesség, egy kis mosoly, egy kis megbecsülés! Nem kell más, csak ennyi!
Kitartás minden közmunkásnak akik maradtak! Sokat mosolyogjatok, legyetek kedvesek, legyetek szorgalmasak!
Megjegyzés: ezért a szövegért közmunkásként megütném a bokámat, mert erőteljesen bírálom a közegemet, és ezt már milyen régóta meg akartam írni. Ha valaki esetleg sértőnek találja, akkor változtasson, hogy a következő generáció közmunkásai ne érezzék ezt, sajnos nem vagyok egyedül, sokan érezték ezt az érzést környezetemben.
Utóirat: egy beszari nyuszi gondolatai a múltról és optimista álomképe a jövőről. :) Elolvasta valaki egyáltalán a soraimat, eljutott idáig? :)
lisa000 2017.03.03 16:52:57
Közmunkásként igenis megütheti az ember a bokáját. Én sokat írtam ki megfogalmazásokat a facebook oldalamra. Elsősorban a munkámmal kapcsolatos dolgokat írtam. Kiírtam az oldalamra, hogy sivárak a virágoskertek, minden kipusztul, nincs szakértelem, kértem szerszámokat nem kaptam, kértem permetet, illetve kértem, hogy küldjenek olyan embert aki tud permetezni, mert gombás fertőzést kaptak a növények és meg akartam állítani, minden pusztult ki szóval nem értem el az alap dolgokat. Kértem trágyát, műtrágyát, szemetes zsákot, metszőollót, nem kaptam meg. (végülis metszőollót kaptam időnként és minden egyes alkalommal amikor kértem figyelmeztettek, hogy ellopják a közmunkások, én meg magamban csak annyit, ki az a közmunkás, én lennék?) Kapott az intézmény seprűt, de nem használhattam, mert tönkremegy, és a falhoz kellett támasztani dísznek és lesepertem a járdát, és én voltam a mumus, mert használtam egy seprűt... :) A festésnél kiírtam, hogy spóroltak a festéken, és rossz minőségű munkát csináltam, pedig nagyon sok munka volt benne, megkaptam, hogy pazarlom a festéket, és eldugták a festéket, mert túl sok festék került a festendő dolgokra, és mivel a festék drága, így én nem vagyok gazdaságos... Imádok festeni és igen a minőségre törekedtem, és nem fogadtam el, hogy csak a látható részeket kell lefesteni, és hogy mindent csak egy soron... Egyfolytában azt mondták nincs pénz, és nincs pénz, és ment fel bennem a pumpa, (sok mindent a saját költségemen csináltam, a festésnél én vittem az elektromos csiszolót) és a vezető bekéretett, hogy ne írjak ki ilyeneket, mert ezzel lejáratom az adott intézményt... Kérelmezték töröljem ki a kiírásomat, mert sértőek voltak... Konzultáltam másokkal is, hogy segítsenek miért sértő, de igazából nem voltak durvák... Csak nem volt rózsaszín felhős köd az írásomban. Én kertész voltam végzettség nélkül, és az interneten képeztem magam, kikértem a véleményt az interneten, hogy egy adott probléma esetén mit kell tenni a növénnyel, megkérdeztem a magánházak kertészeit is (kedves kertészek voltak és mindig segítettek) Próbáltam felvirágoztatni a környéket, de a semmit nehéz felvirágoztatni... A locsolócső szétesett széttört, a szivattyú pár nap alatt tönkrement, és nem javították ki, a locsolás során állandóan áztam... (kézzel kiskannában locsoltam a virágokat, mert bár volt slag, és kút is, de állandóan hibás volt, úgy indult a szivattyú, hogy minimum 30szor el kellett indítani, mire elkapta a vizet, és ha már folyamatosan zúgott és nem állt le akkor hatalmas tapsvihar, hihetetlen elindult és csoda történt, de volt amikor 40 perc alatt se indult el, és én elég kitartó voltam... :) én ilyeneket írtam ki, és ez nem tetszett pár embernek...
Bár Te úgy gondolod, minden rendben van, pedig megint kozmetikázik a Kormány! Nagyüzemben. Szépítik a foglalkoztatási adatokat, bármily módon is kell átgyalogolni hozzá az embereken. Találtak végre egy rést a falon, egy olyan réteget, akikre - szerintük - minden zokszó nélkül ráfogható, hogy nem…..
lisa000 2017.02.20 15:27:07
@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Engem is zavar, így olvashatatlan az egész.
Van egy kis képzelőerőd? És egy parányit érdekel is a téma? Mindegy, miért - előítéleteid vannak velük szemben, vagy épp az ellenkezője, tudod, hogy milyen az életük - nem árt elgondolkodni rajta, mi mindenen megy át egy közmunkás, míg  letelik a szerződése. Csak így értheted meg a problémát. Hogy…..
lisa000 2017.02.18 09:02:18
@Jossarian: az ingyenélő lusta bagázs nálunk is van,csak sajnos őket nem lehet látni a közmunkában, kétféle közmunkás van a szorgalmas és a logós, nálunk a szorgalmasak aránya van többségben, és nekik íródott a cikk, őket kell megbecsülni, és pont hogy őket sem becsülik meg...Egy egyszerű sima ember nagy fokú sztereotípiákban él, és egy kalap alá veszi őket,mert alkoholisták, lusták,koszosak, munkakerülő emberek. Mikor jártál te például egy múzeumban? Én Debrecenben szembesültem azzal nyáron nyaraláson során, hogy még a tárlatvezetőnk és a jegykezelő pénztáros is közmunkás volt, tanári végzettsége volt, családanya... Kiválóan elvégezte a munkáját... ( közmunkásként is volt bennem sztereópia hogy a közmunkások takarítanak és szemetet szednek, hát nem, mert időközben már jelentkeztem,nagyon sokféle munkakörbe a földhivatalba, a rendőrséghez, színházba, és iskolákhoz irodai adminisztrátornak, irodai kisegítőnek/segédnek, őrület, hogy felelősségteljes és bizalmas munkákat is ők végzik el az intézményeknél és még talán ők a szerencsésebbek,de nem biztos,hogy azért szerencsések) és még DFk amit írt a fizikai/szellemi munkásokkal is ez a helyzet, őket is becsüljük meg, azokat akik főnökeik nem becsülnek meg, mert ők vállaltak, hogy egy kicsivel többért gályázzanak és lehet ők rosszabb helyzetben vannak,mint egy közmunkás...
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszterek! Tisztelt Országgyűlési Képviselők! A Kormány 2017 márciusától át akarja alakítani a közmunkarendszert. Erről  most, januárban szándékoznak dönteni. A Kormány szándékával alapvetően egyetértünk, mert a mi véleményünk is az, hogy maga a közmunka…..
lisa000 2017.01.26 09:05:44
Részben egyetértek a kormány döntésével, hogy a vállalható munkavégzés idejét lecsökkentik egy évre. Ezen munkavállalókat az Önkormányzatok/intézmények kihasználták. Sokan évek óta ugyanazon a helyen vannak, és teljes körű munkát látnak el. Miért? miért közmunkásként? miért nem lehetne ezeknek a becsületes dolgozóknak státuszt felajánlani? hiszen megérdemlik... Szükség van a munkájukra. Ez a réteg egy része kikerülne a mókuskerékből. Az utcán levő dolgozók sok része fiktív munkát végez. Rosszak a statisztikai adatok, hogy az általuk elvégzett munka minősége milyen is. Ez bizonyos esetekben a munkavállaló hibája, bizonyos esetekben a munkáltatóké. Sok helyen azt tapasztalom, hogy az emberek a homokba dugják a fejüket. Rosszak a munkához való alapvető strukturális ellátottság is, nincsen megfelelő szerszám, müködőképes használható eszközök. Nálunk volt olyan régen, hogy kapa nélkül kiküldtek kapálni,gereblyézni. Oldja meg az ember szerszám nélkül. Én bementem az egyik közoktatási intézményben és elakartam kérni a kapát, hogy dolgozhassak, és ott szépen megaláztak, hogy el akarom lopni a szerszámot mert a közmunkások tolvajok és ezért nem adják oda, szabályosan könyörögtem a szerszámért, a többieket nem érdekelte a dolog. Mit látnak a járókelők eszköz vagy munka hiányában ülnek a padon. Ilyenkor a dolgozó tömeg jogosan haragudhat, hiszen náluk meg hajtás van. Kihajtja a fönök a beleit egy kicsivel többért mint a minimálbér. A fiatal közmunkások könnyebben találnak munkát, de nem minden esetben keresnek, hiszen az 52 ezer forintból jól elvannak, és nem mennek el egy gyárba pár tízezer forintért több pénzért (pláne úgy, hogy vidéki és még a busz költséget is fedezni kellene, a különbözet így csak pár ezer pluszt jelent, és azért nem éri meg utazni/dolgozni stb) A legnagyobb problémát a 45 év felettiekkel van. Ők szinte már sehova se kellenek... Az idősebb korosztályt kiemelten kezelném, intenzíven kerestetném a munkaügyi központok segítségével a munkát. (jelenleg a munkaügyi központ nem partnere a munkakereső közmunkásoknak, nem igazán segítik a munka elhelyezkedésben) Ez nagy hiba, a munkaügyi központokat át kellene szervezni, hogy az álláskeresés ne arról szóljon, hogy az ember pár havonta kap egy pecsétet, hogy megjelent. Tényleges segítőkész segítség kell a munkaügyi központok részéről is. Az alapgondolat jó, de a rendszeren változtatni kell...
lisa000 2017.01.26 13:01:22
Nem csak a kormánynak kellene befogadóbb toleráns lenni, hanem az átlag embereknek is. Nálunk nem sok munka van most jelenleg (kb két hete), és sokszor unatkozók, így az utcán beszélgetek az emberekkel, sokszor idegenekkel is. Érdekes látni, hogy ők is elvannak a saját kis világukban és én is. Én nyíltan felvállaltam a gondolkodásmódomat és beszélek is erről, amit eleinte nehezteltek, hogy én nem elégszem meg a közmunkával, és kimertem mondani, hogy helyettem vegyenek fel egy szakmabeli kertészt státuszban 45-50 éves korosztályban, mert én csak próbálkozók (persze mindent megcsinálok, de a kertész szakma hiánya miatt bizonytalan vagyok, és interneten képezem magam, kutatok, hogy egy növényt hogyan kell ültetni (vicces mert most pl télen nem kell ilyet csinálni), egy kertésznek ez a tudás a kisujjában van és nem akad meg alap dolgokon, plusz egy kertész legyen erős férfi, én meg egy kis satnya gyenge nő vagyok) és sokan már nyitottak ez iránt, de az átlag emberek sztereotipiákban élnek, és minden fekete és fehér. Pedig vannak sárgák és kék is... Az első lépés, hogy merjük felvállalni gondolatainkat és nézeteinket, és ne viselkedjünk birkaként. Nálunk szeretik akik nem gondolkodnak és a fura dolgokat is végrehajtják...Az embereknek ki kellene állniuk magukért, hogy jobb munkakörülményeket követeljenek. (csak az alap dolgok, a tisztálkodás és a Wc-zés megoldása) nem teszik meg, és kiszolgálják a főnökeiket a rendszert. Így a közmunkások is hibások abban, hogy sok helyen ezek lehetségesek. Persze a kiállás az nem olyan egyszerű, mert ha ezt kimondja rásütik a kötözködő jelzőt, pedig lehet nem is az...
Tamás, 30 éves, az ország keleti megyéjének egyik kisvárosában él. Közel, s távolban nincs munkalehetőség, egyetlen esély a közmunka. Magányos,így se támogatás, se kiegészítés. Egyetlen lehetőség nyaranta az egyik közelben lévő konzervgyár, időszakos munkaként, minimális pénzért. Váltani nem tud,…..
lisa000 2017.01.19 23:45:10
Én is közmunkásként dolgozók, és a legnagyobb problémát abban látom, hogy évről évre süllyedek lefelé minden téren. Több éve dolgozók közmunkásként. annyi fura dolgot tapasztaltam, nagy fokú negatív diszkriminációt az emberekkel kapcsolatban, az egyik helyen hónapokon keresztül azért küzdöttem, hogy fogadjanak el átlag emberként, mert ügye engem beállítanak alkoholistának (és egy korty alkoholt nem iszok) Persze tolvajnak, és logósnak.. a saját munkatársam mondta, hogy a közmunkásnak adjunk rossz szerszámokat, mert a jót ellopják, és hiába mondtam, hogy én nem akkor sem érdemlem meg a jó szerszámokat. Eszközt nem adnak, pl egy sima kesztyűt/szemetes zsákot, és jó szerszámot sem, és védőital sem volt, és melegedő hely sem, a Wc-zés sem volt megoldott és az utána való kézmosási lehetőség is. Én végülis a kézmosási lehetőséget kiharcoltam magamnak.de olyan megalázó, hogy ilyeneket kell kérni, pl felajánlották, hogy vödörben hoznak ki vizet ((persze ami télen megfagy) Sokszor síróroham jön rám munka közben, mert ezt lelkileg elviselni nagyon nehéz, az alapvető dolgokat sem kapjuk meg, illetve, hogy minden hónapban ki kell sakkozni a fizetést, hogy meg tudjak élni. Tavaly ki akartam törni a közmunkából, és tanfolyamra akartam menni, az indult tanfolyamra nem mehettem, mert állítólag túlképzett vagyok(pedig én magamat alulképzettnek találom, és utána egy másik tanfolyamra akartam menni, amit a munkaügyi központ egy év alatt sem tudott elindítani. nálunk sokan tanulhattak szakmát, de akik érettségizettek azok nem... Munkahelykeresés: közmunkásként nagyon nehéz, mert gyakorlatilag az egész napot a munkahelyén tölti az ember. Vannak lelkes hetek amikor aktívan keresem a munkát és utána alábbhagy, hazamegyek a munkából és fáradtan már nincs energiám állást keresni. Tavaly ősszel meghoztam számomra egy nagyon nehéz döntést, hogy nem dolgozók többé a közmunkában, hanem aktív álláskereső leszek. Fura módon az emberek, ezt furcsállták, és mindenki a sablon mondatot mondta, hogy örüljek az 52 ezer forintnak, ne hagyjam ott a közmunkát, mert milyen jó (persze-persze, de én miért nem látom jónak? persze akik mondták, azok nem 52 ezer forintból élnek) Gyakorlatilag a saját közegem is lehúz, mert hálásnak kéne lenne a közmunkáért, de én nem vagyok hálás, mert ha eljárok dolgozni, akkor miért nem fizetnek minimálbért? Február végén lejár a szerződésem és belevetem magam a nagybetűs életbe...Lesz ami lesz, ha szerencsém van, akkor fél éven belül lesz munkám. Az átmenetben pedig tanulni fogok, és a munkaügyi központba is eljárok. (ott engem állandóan lepasszolnak és nem igazán segítőkészek, a legtöbb kérdésemre a válasz, az, hogy nem vagy nem tudom.) A hozzászólásoknál olvastam a tanácsadást, és igen kellene a közmunkásoknak tanácsadást adni szerintem kéthetente egy óra bőven elég lenne. ahol egy kis életet lelkesedést öntenek az emberbe. amit még neheztelek, hogy állítólag a közmunka a munkába való visszatérést segítené elő, de gyakorlatilag pedig nem. Én a közmunkásoknak biztosítanám az internetet és az újságokat, pl egy példa reggel bemegy a dolgozó és együtt elolvassák az újságot, és biztosítják számukra, hogy ha van állás akkor ott helyben felhívják, és akár már aznap elmenne az állásra (és lehet fel is vennék). Szóval nem munkával kezdené a napot hanem álláskereséssel, és ha talál esetleg önéletrajzírással, biztosítanának számukra a felkészülési lehetőségeket (mert ügye koszos munkásruhában nem mehet állásmeghallgatásra az ember) ebből következik hogy a közmunkásoknak kulturált öltözési és étkezési helyet is kellene biztosítani. (ami persze csak naivitás) Voltak helyek ahol az álláskeresést is negatív dologként kezelték (mondván lóg az ember) A mostani helyem nem ilyen, ilyen téren elég rugalmasak. Nekem közmunkás viszonylatban jó a helyzetem, de látom a munkatársaimat, hogy ők nekik sok téren nehezebb is.