Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tűzcsucsu

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közhely, de ettől még alighanem igaz, hogy minden rosszban akad valami jó. Nincs ez másként az életünket jelen pillanatban évtizedek óta nem látott módon felforgató új koronavírus-járvánnyal sem. Persze sok függ attól is, miként reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre hosszú távon.  A képen az az…..
tűzcsucsu 2020.03.22 15:50:04
Most látom, igen nekem van. Mit kaptunk?

Tudod mit? Szeretetet, elfogadást, sok sok élményt. Autista, neked gondolom semmit nem jelent, viszont azt gondolom a kommentedből, hogy minket valaki itt várt, segített, mi semmit nem tettünk az életünkért. Jól gondolom?
Szerintem nem vagy képben, de nagyon nem. A kritikát bírom, a jogtalan támadást és célozgatást azt nem annyira, mivel az nem korrekt, és még végül a sok pajtásod itt neked hisz nem a tényeknek.

Nem, ide alig járnak nyaralni, de hülyék istenem. Nem, én arról beszélek, hogy lehetnek különböző vélemények, még provokálni is lehet, hülyézni is, bár tök értelmetlen.

Azt nem vitatom, hogy én teljesen máshogy gondolkodom mint a nagy átlag, de ki a hülye? Ettől én kevesebb vagyok, azt akarod sugallni? Jó, legyen, de ha ez a tömeg véleménye ami a tied, mert Te a tömeg része vagy, akkor köszönöm, nekem sokkal jobb a másik oldalon.

Le lett már írva, ki? Ti általatok? Kik vagytok Ti? A másik hülye oldal? Érted mit mondok? Vannak vélemények, és neked nem tetszik hogy olyan valami ellen szeretnék valamiféle pozitív változást, ami a Te világbékédet korlátozza, nem mehetsz olcsón bárhová.

Én nem arról beszélek, hogy jó amit én mondok (nekem jobb), de az sem jó ami most van. Lehet ezt támadásnak is venni, hülyézni is, sőőt...

De mivel elbeszélünk egymás mellett... ez van. Mindenkinek további szép napot, és kitartást mindenesetre, abból baj nem lehet.
tűzcsucsu 2020.03.22 17:12:18
Hát most már értek mindent. Komolyan, és én vagyok a hülye?

Szerintetek nem látom amiket írtok, és nem tudom hogy nem jöhet vissza a 60 évek.
Baszki, úgy látom a többség nem tud a sorok között olvasni.

Értitek, így nem mehetne tovább, de fog, viszont semmi értelme.

Annyi az egész, hogy mérlegelni, és a tök fölösleges utazásokat, mert nincs jobb dolgom, a tök fölösleges kacatok ruhák vételét kellene első sorban redukálni. Személyi felelősség. De mindegy, mindenki azt csinál amit akar, de hogy ha ész nélkül teszi, hiába büszke magára, több ember nem lesz tőle, sőt!

És ha már demagóg vagyok szerintetek, akkor csak rá kellene verni a turistákra (akik a kínai vírus kitörése óta utaztak) a vírus terjedését, és annak gazdasági kárait. Demagóg igaz? Az, de ki vigye el a balhét. Most mindenki, ugye?
Szóval lehet játszani a demagógot, hülyézni, de az ész nélküli nekem ez jár sem a megfelelő út, mert egyre többen tehetik meg ezt, és ha megteszik... már így is szenved a föld, túl van terhelve, mi lesz akkor?

Ok, ha a kamionos sztorira gondoltál azt értem, de úgy jött le, mintha minket itt eltartott volna valaki (olyan kicsengése volt), és csak élvezkedünk mások pénzén.

Most már tényleg béke, én ettől függetlenül is így fogok írni továbbra is, nem egyértelműen, demagóg módon, mert legalább reakciót vált ki, és az több, mint a semmi.
És egyelőre maradok, a zöldes, minimalista úton, mert kíváncsi vagyok rá, lehet-e így élvezni az életet. A föld is teszt alatt a vírus által, én meg magam által.
Vinnyogtam már pár évvel ezelőtt, hogy meg kéne tenni, és akkor sem volt már friss ötlet. Az biztos, hogy nem leszek már fiatalabb, az öregedés pedig nagy lutri, nem tehetek úgy többé, mintha örökké élnék, pláne az idei év eddig eltelt időszaka alapján. Úgyhogy kész, eljött az idő. Pár nappal…..
tűzcsucsu 2019.09.02 23:24:08
@Matenak:
Írták mások is, Norvégiához egy élet sem elég. Annyiból mindenképpen érdemes infókat kint élőktől összeszedni, hogy a környezetüket talán elég jól ismerik és tudnak ajánlani érdekes helyeket.

Magam részéről, mivel a tövében laktam mindenképpen ajánlanám a legendás Måbødalen kaptatót, szerpentint ha már Odda (Låtefossen) és Voss is a tervben van (csak szólok, hogy a Hardangerbrua hídon egy átkelés 150 korona, helyiknek féláras, elektromossal ingyenes).
Oddától egészen Geilo-ig valami elképesztő ez az út a szintén legendás (hírekben gyakran szereplő) szűkös fjord menti úttal, ahol buszost kamionost és így autóst próbáló szakaszok vannak, majd fel a hardangerviddára el Geilo-ig. A trolltungának csak integetsz hiszen úgy sem férsz hozzá. A 13-as és a 7-es út.
Szóval keress rá, hiszen felvisz a Hardangerviddára ami szerintem a világ egyik legjobb útja. 1000 méter feletti nemzeti parkon átmenő pár éve újra aszfaltozott hegyi fennsík csoda út.
A szerpentinen több alagút amiből kettő 360 fokos kör ír le a hegy belsejében, elég fura érzés, főleg lefelé. Az út a Vøringfossen mellett visz el ami igencsak ajánlós hiszen Norvégia egyik leglátogatottabb vízesése (de túrázva le lehet menni a kanyonba és alulról betámadni a vízesést. Na akkor már tényleg kell a vízálló valami).
De a környéken még egyéb pazar helyek is vannak, csak itt egy hetet úgy el lehetne tölteni, hogy csak na.
Sysenvatnet duzzasztó, Hardangerjøkulen gleccser (10km csodás túra a Hardangerviddán), Tveitafossen, Nyastølfossen, Følgefonna gleccser Odda felett, Langfossen Oddatól kicsit délre (az elég drámai)
De a kedvencem majd legközelebb, ha érdekel ez a környék. Szerintem keress rájuk.
tűzcsucsu 2019.09.08 12:00:10
@Matenak:
Újra én...
Pár dolog még, hogy ne legyen egyszerűbb a szelektálás, mikor hova hogyan...
Ami fontos, hogy legyen DAB+ az autóban különben nem fogsz rádiót hallgatni, ami részemről felüdülés, bár itt van két rock rádió is, nem mindegy hogy Ed Sheeran-t vagy a Metallica-t hallod egy nap többször is, ugyanis rájössz majd, hogy mint egy szokásos kereskedelmi rádiónál, ugyanazok a számok mennek vetésforgóban. Szóval jobb zene nélkül, vagy hozott anyagból gazdálkodva.
Téged nem érint azt hiszem, mert Te lehiggadsz a csapatós autóddal, de talán olvassa olyan is akinek szólhat. Itt nagyon nyugis a tempó, tiszta szanatórium Európa és a balkáni utakhoz képest még télen a havas jeges (mennyire királyság) utak ellenére is. Itt NEM előz senki, vagy nagyon ritkán!
Szóval ha konvojt érsz be várhatsz örökkön örökké, nem fog semmi sem történni. Mondjuk én mindig is úgy csináltam, hogy várok picit és ha senki sem hajlandó tenni az előrejutás érdekében akkor azért sorokat kell előzni. De gyakran előfordul, hogy a lassabb jármű félreáll és elenged mindenkit. Hétfőnként olcsóbb szokott lenni a benzin (vicces) de ez nem kőbe vésett szabály.
Az aszfalt böszme hangos tud lenni, vagyis dupla hangos a gördülési zaj, én agyfaszt kapok tőle még mindig, egyből a dízel csattogás és kattogás (ettől konkrétan hányingerem van, nincs is dízel autónk) után majd a szélzaj előtt áll a sorban.

Ruha... szerintem ne vegyél semmit előre. Mert lehet olyan nyár lesz, hogy csak csoda, mint tavaly. Máskülönben pedig, jobban jársz, ha itt költöd el azt a pénzt, mert itt is találsz annyiért mint odahaza (sőt! én vettem convers cipőt 100 koronáért, Gore-tex-es cipőt szintén 100 és 300 koronáért, nyáron kapsz gyapjú pulcsit 300 koronáért amennyiért odahaza soha) ráadásul itt válogathatsz a skandináv dizájnból (az asszonynak ajánlom figyelmébe a Kari Traa cuccokat és ha nem a legújabb kollekciót veszi az ember akkor lehet olcsón is kifogni), szóval szerintem ne vegyél semmit jövő nyárig és inkább innen vásárolj olyan temékeket amiket otthon nem találsz meg. Pár éve megnyílt egy új sportüzlet ami minden nagyobb városban megtalálható szerintem. Egyszerűen Sport Outlet a nevük, de ezen kívül is találni egyéb kisebb outlet üzleteket amik gyakran azt csinálják szerintem, hogy a nagy (G-max, Sport1, XXL, Intersport) áruházláncok kifutott termékeit árulják olcsóbban.Bőven jó, és így Gore-tex -es kabátot 1.000 koronáért is be lehet szerezni, az pedig soha nem hiányozhat az ember kollekciójából (mióta Norvégiában élek tudom), mert akkor már lehet élvezni az esőben sétálást is, ami kifejezetten jó élmény tud lenni a sajátos illatok miatt.
Ha Voss-ba is mész ott van egy egyedi sportbolt a központban, ahol olyan cuccok is vannak amik máshol nem.
Mindenesetre kell nagy levegő bemenni a sportboltokba, mert tud infarktus közeli állapotot okozni a 3.000-5.000 koronás technikai kabát vagy nadrág ár, de ezeket át kell ugrani. A jó ár valahol 1.000-2.000 korona közötti sáv ha jó minőségű technikai (gore-tex pl.) cuccot keres az ember. De ezek a skandináv termékek brutál jó minőségűek és dizájnba köröket vernek a neves gyártókra. De ez az összes egyéb kisebb sportruházat gyártókra is érvényes.
Szóval szerintem gondolkodj el azon, hogy itt nézel körbe inkább ha kell valami.

Vissza az útitervhez. Tudom nem lesz egyszerű megtalálni az egyensúlyt az élmények között. Tudom, hogy csak autóban ülve kiszállás nélkül is az ember sokkot tud kapni a sok látnivalótól (én agyfaszt kaptam, amikor látom az autókban a sok gyereket beletemetkezve a telefonba vagy a tabletbe amikor folyamatosan van mit nézni), ezért is bátorkodtam ajánlani a Hardangerviddát, illetve az utat Oddatól Geiloig. Ez autós kánaán, nem tudom hány ezer kanyarral alig egyenessel. Ami egyébként egész Norvégiára igaz. !!! Az emberfia gondol a horribilis büntetésekre gyorshajtás és egyebek okán. De vallom hogy Európában Norvégia egy autós mennyország, mert itt úgy is lehet jókat autózni ha betartod a sebességet, ha pedig itt élsz megtalálod azokat az utakat, ahol nincs forgalom, nincs semmi, csak kanyar és kanyar, emelkedők és minden. Forgalom nélkül, hiszen nagy ország kevés lakossal.
Folyt.köv...
tűzcsucsu 2019.09.28 11:10:25
@Matenak:
Nem lehetek elég hálás, hogy Norvégiába készülsz, mert így legalább nosztalgiázom egy kicsit. Mindjárt megérted.
Próbálok némi egyéb infót olyan helyekről amit én ismerek mégis érdekes lehet. Így valamiféle norvég kultúrát (a "híres" ivó szokáson kívül is) belecsempészni, ne csak hegy, vízesés és túra legyen, vagy legyen egy kis csavar is benne.
Még annyit, hogy a Trolltunga hiába hegy és túra, a parkolás egy napra 500 korona, ha a faluban állsz meg akkor még 8-10km plusz túra és akkor csak 300 kr. A Geirangernál is be akarnak vezetni turista díjat, a helyieknek már nagyon kényelmetlen a rengeteg busz és a hajók. Kitalálhatod leginkább kínaiakkal akik kissé másképpen szocializálódtak, nem nagyon ismernek se embert sőt istent se.
Szóval a felkapott és populáris helyeken egyre inkább fizetni kell. Nem csak ezért, de egyre kevésbé élmény.

Látom tervezed Lærdal felé északnak. Pár kilométeres kerülő, de a Borgund-i (
norvegeletunk.blogspot.com/2015/08/meg-mindig-csak-kepek.html?zx=3bfcebadd58e0cfe) fatemplomot ki na hagyd. Az egyik legrégebbi és legnagyobb valamint legjobb állapotban fennmaradt ilyen építmény. Majd ezer éves. Csodás, és nem kell megijedni ha éppen kínai turisták futnak be buszos kirándulással. Olyan feszített a tempójuk, hogy csak 5-10 percet töltenek ott, utána csend és béke, és lehet elmélkedni a régmúlton.
Vagy a már említett vízesések Kinsarvik-nál. Ahol pá kilométeres a túra, de olyan kék/zöld színekben pompázik a folyó, hogy csak na, és a vízesés mellett ott a picinyke vízerőmű, érdekes látni mitől zöld itt az áram.
Nagyban pedig Eidfjord/Simadal kraftverk (norvegeletunk.blogspot.com/2014/08/a-hegy-gyomraban.html?zx=3bfcebadd58e0cfe - vicces, hogy ezt a posztot sem fejeztem be soha, mint általában az összeset, de Te is tudod, mennyi idő egy normális írást összehozni, nekem nem sikerült, soha norvegeletunk.blogspot.com/2017/05/gondolkozz.html ), ahol busz visz a hegy gyomrába, majd ott helyben van egy kis mozi ahol a történetét lehet megnézni. Nem tudom hol ha nem itt Norvégiában van ennek értelme, hiszen a ha valamihez akkor az túráshoz, fúráshoz értenek.

De a legtutibb ha nem hallgatsz rám, csak mész amerre látsz, mert nincs mit hibázni idefent. Csak ámulásból bámulásba esés. Viszont a járt (főútvonal) útról azért csak térjetek le olykor, mert úgy még sokkal jobb.
Fotós tudás pedig ide nem kell, hiszen nekem sincs, de annyira adja magát a látvány, visszaadni meg egyébként lehetetlen a látványt.

Most olvastam a Celica-ás friss történetedet. Fantasztikus sztori. Eleve jó olvasni az írásaidat (kíváncsi lennék mennyi idő egy ilyen poszt megírása - talán egy napon én is új életet lehelek a norvégos blogba, most éppen vegetál, van némi ötletem, csak időm nincs), némi közös azért van bennünk. Székesfehérvár, én Manta (most már csak GM - Opel nélkül) rajongó voltam (ha már autóbuzéria) és hogy nem tudunk mit kezdeni egy tengerparti nyaralással, hanem a hegyek!
Elárulom, hogy szerelmes lettem ilyen téren Norvégiába, és mondhatni az itteni életbe társadalomba (persze látom azért a hibáit, naná, hisz magyarnak születtem - semmi sem tökéletes, igaz?), szóval jól gondolod meg a jövő évi norvég túrát, még a végén itt ragadsz, vagy visszavágysz.
További írásokat tőled, meg minden jót, ha majd még segíthetek akkor szívesen teszem.

U.i... a sör kb. 30-32 kr a boltban (étteremben, pubban duplája), este hat után nem tudsz venni, viszont itt is virágzik a kézműves söripar, 50-70kr / kisüveg sör. Ha hozni akarsz akkor fejenként egy tálca sör lehetséges de akkor tömény nélkül hivatalosan, egyébként ha ellenőriznének a határon fizetni kell utána, vagy kidobni. Ne a svédekre hagyd a sör vásárlását, mert hiába olcsóbb és járnak át oda sokan innen, ott sör light-ot árulnak már leginkább, ehát az ismert sörök is lebutított 3,5%-os alkoholtartalommal vannak csak.
Ha Norvégia, akkor fjordok, sarki fény és leginkább hideg (na jó, hűvös) idő jut a legtöbb ember eszébe, és míg ebben van is némi igazság, azért az északi ország ennél sokkal több. Például nagyon jókat lehet nyáron strandolni fantasztikusnál fantasztikusabb helyeken. Tamás…..
WTF are we doing? – teszi fel a kérdést Tamás, illetve az általa írt poszt elején belinkelt videóban az együttes. És tényleg, mit művelünk a világunkkal, és mindez hogyan néz ki egy Norvégiában élő magyar szemével? A mai talán szokatlan poszt lesz, de szerintem a téma fontos és sokat lehet…..
tűzcsucsu 2018.02.13 22:29:46
@MRN: végre valami észrevétel a kommentek között. Nem véletlenül lett ilyen a poszt, kíváncsi ember vagyok. Gyerek elvétel?
Az viszont normális, ha engedünk ekkora hátránnyal gyermeket születni a mai világra. Erre tökéletes lenne az alanyi jogon járó jövedelem. Legalább vagy-vagy.
Nem ócsároltam, csak provokáltam. Mert lássuk be a nyugati jól élő ember a leginkább felelős a környezetért, nem az afrikai törzsek.
tűzcsucsu 2018.02.13 22:57:34
@gabors: és erre az a megoldás, hogy legyen környezeti katasztrófa még kevesebb élelemmel pont ott. Igaz is. Jobban fogy majd akkor. Egyébként persze hogy ez hatalmas probléma és vajon hogyan lehet ezt megoldani? De szerinted akkor minden jó így ahogy van?
tűzcsucsu 2018.02.13 23:00:17
@MRN: Igen néhol szándékosan fogalmaztam kissé ellentmondásosan illetve erősen, és pont azért hogy beindítsam a fantáziálást. Vagy úgy, hogy hülyének néznek (vállalom semmi bajom vele), vagy úgy, hogy gondolkodás vita alakul ki belőle. Persze némi önirónia is volt benne, és azért ilyen kusza mert nem lehet minden tökéletes, amire szándékos rá is játszottam.
Nem lehet azzal vádolni a Norvégiában élő Tamást, hogy belesimulna a tömegbe (erre bizonyíték két korábbi posztja, amit itt és itt olvashattok el), és mai írásával sem hazudtolja meg önmagát. A poszt az otthonlét kérdését körbejáró sorozat része, a képeket pedig ezúttal is köszönöm...
A múlt héten olvashattátok Tamás történetét egy norvég faluból, és akkor ígéret volt arra, hogy az ottani élet bizonyos részeit egy külön írásban részletesebben is kifejti. Nos, most jött el ennek az ideje, így eltöltünk majd egy napot egy óvodában, megnézzük, milyen…..
tűzcsucsu 2017.01.20 18:59:23
@Borkabarka:
Igazad lehet bizonyos dolgokban, de mi is nagyon sokat utána olvasunk. Nem gaps-ozunk, viszont nagyon alapos labor eredményeink vannak. Barnabás egyáltalán nem válogatós, mindent megeszik. A mi tapasztalatunk az, bár ugye nem tudhatjuk mi az ami segített, hogy van fejlődés.
Nem így akarjuk mi sem, hogy itthon legyen Barnaby. Tervben van, hogy költözünk egy nagyobb városba, de előtte meg fogjuk nézni mit kínálnak. Amit írtál az igaz, hogy itt nem a fejlesztésre mennek, pedig pénz van, megtehetnék. Mi azt az infót kaptuk, hogy például Amerikában (ami ugye az élen ját ezene a téren is), csak akkor kap állami támogatást (vagy bármit), ha betartják a diétát. Nagyon nehéz kérdések ezek, senki nem biztos még semmiben, sajnos.
Mi anno azt hittük mennyire profik. Nagy létszámú team, aztán mikor láttuk, mi sokkal többet tudunk az autizmusról (az autisme time-től Bergenből jöttek) mint ők, és a hozzállás... mondták, nem menjünk máshova, mert ez egy gazdag település (kommune), sehol sem jobb a helyzet, ezt kétlem. Jó, mi is makacsok vagyunk (azt hiszem), de nem feltétlen értjük miért nem előre mennek, miért helyben járnak, pedig megvan rá a keretük.
Ja, és nekünk is annyi møtte volt (ez a norvégoknak valami perverziójuk), és persze minden úgy lesz ahogy mi gondoljuk, aztán persze hogy ment minden mint előtte.
Minden jót Nektek is, és milyen Norvégia? Várom én is az írást ide a határátkelőre.
www.tv2.no/v/845281/
tűzcsucsu 2017.01.21 00:12:27
@Borkabarka:
Igen, nagy eltérések vannak kommunánként. És hogy a szülő a legnagyobb szakértő, ez nagy baj, bár ebből látszik, hogy nagyon az út elején járunk... Igazából csak látjuk, hogy mi az ami a gyereket érdekli és mi az ami nem. Talán van javaslatunk, hogy mi az ami működhetne. De ez tényleg olyan terület, ahol én azt gondolom nem lehet általánosítani, itt nagyon rugalmasan kell "dolgozni", ami persze nem könnyű, viszont kell, hogy elfogadják az észrevételt. Valahogy érdekelté kell tenni a "pácienst", mert őket aztán ha valami nem érdekli, tótágast lehet állni (ez a mi esetünkben így van) akkor sem fog működni. Amúgy milyen igazuk van.
tűzcsucsu 2017.01.21 00:30:02
@ookma:
Igen, valami ilyesmi. Nagyon nehéz megértetni az emberekkel, hogy nem olyan egyszerű ám. Mert mit látnak esetünkben? Egy állandóan jókedvű gyereket.
Milyen érdekes, hogy a nyugati világban is vannak eltérések, pedig azt gondolhatnánk, hogy a "krémje" egy irányba halad, azonos tudományos kutatási elveket követve. És ha a saját eredményeiket összeadják, akkor az jobban előre visz. Viszont ebben az is benne van, mi van ha rossz az irány, mégis legyenek saját utat járó országok, inkább? Tojás meg a tyúk esete.
Mi egyébként most úgy vagyunk, hogy mindent bele (kivéve a suli), így lovaglás, úszás, speciális étrend (az összes olyan étel kivétele amire allergiás),fst terápia, nem aba hanem más fejlesztések (mármint az alapján próbálunk magunk valamit összehozni), de hogy pontosan mitől van javulás azt nem tudjuk, de lehet ez a mix így együtt. De már kezd beszélni, utánozn iamit mondunk, úszik, számol 1-100-ig, tudja a norvég ABC-t, elég érthetően kiejtve. Lassan de történik valami. De az asszony igazából ennek a tudója, én mindent kritikus oldalról közelítek, de alapjában minden lehetőségre nyitottan.
A blogon egyébként szerintem találsz privát elérhetőséget.
norvegeletunk.blogspot.no/2016/12/negy-laba-van-megis.html