Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mozgasszerviz

45 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egészséges gerinc szemből nézve egyenes, oldalról nézve a háton hátrafelé egy konvex görbületet (kyphosis), a nyaki és ágyéki szakaszon pedig egy előre konvex görbületet (lordosis) alkot. A gerincferdülés, szaknyelven scoliosis, a gerinc kóros oldalirányú elhajlását jelenti. Volter Imola , a…..
Csak néhányan végzik Magyarországon! Az őssejtek felhasználása a gyógyításban már nem új keletű gondolat, azonban az orvostudomány és a technológiai fejlődése napjainkra valóra is váltotta az elméletet. A LIPOGEMS® az őssejt terápiák egyik legbiztonságosabb formája, mely egy igazán modern, zárt…..
A jógaterápiát elsősorban mozgásszervi betegségeknél, azon belül is mindenekelőtt a gerincet érintő problémáknál alkalmazzák. Nyugaton jellemzően inkább komplementer, azaz kiegészítő kezelésként ismert, míg keleten önálló terápiaként is helyt áll. Volter Imola, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő…..
Elkezdődött az iskola, gyermekünk egész nap egy kényelmetlen széken, több órán át görnyedve ül. A tanulással töltött órák száma csak nő, az ismeretanyag és a házi feladat mennyisége gyarapszik, az iskolatáska alatt egyre jobban roskadozik a kis fejlődő szervezet. Lelkiismeretes szülőként ennek…..
Kialvatlanság, elgémberedett nyak és fájó hát reggelente – ismerős? Számtalan ember küzd hasonló panaszokkal a hétköznapok során, sokan már szinte nem is emlékeznek rá, hogy milyen egy jó alvás. Így telnek-múlnak a napok és a hetek, a kávé csak fogy, az ember pedig kimerül A kialvatlanság káros…..
Napjainkban a sarok és talpi fájdalmak az ortopédiai panaszok jelentős részét képezik, és sajnos az arányuk is egyre növekvő tendenciát mutat. Sokaknak szerencsésen elmúlik pár hét alatt valamilyen gyógyszeres kezelés hatására, lúdtalpbetét viselésével vagy a cipőválasztás megváltoztatásával. Vannak…..
Kinek legyen igaza? A szülőnek, aki a gyerek testfejlődését tartja szem előtt, amikor iskolatáskát választanak a csemetének, vagy a gyermeknek, aki szín, minta és forma alapján hozza meg a döntést. Az ortopéd szakorvos szerint az iskolatáska kialakítása és annak szimmetrikus viselése a legfontosabb,…..
Az életkor előrehaladtával, vagy az élethelyzetek változásával bizony előfordulhat, hogy észrevehetően nem emlékszünk úgy dolgokra, mint azelőtt. Vannak, akik erre csak legyintenek: biztos a front, vagy „ma nagyon ideges vagyok”, vagy „éjszaka alig aludtam”, esetleg éppen…..
Az első csípővizsgálatot a kisbabán már születés után, pár naposan elvégzi az újszülött gyógyász. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem elég ennyi? A válasz pedig nagyon egyszerű: a csecsemők nagyon gyorsan, hétről-hétre nőnek, fejlődnek, változnak. Ezért szükséges az ellenőrző és…..
Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos szerint egyetlen óra alatt akár két liter folyadékot is veszíthetünk! Testünknek kb. 75%-át alkotja víz, így magas arányban…..
A hát- és derékfájdalom sokakat érintő mozgásszervi probléma, amely a várandósság ideje alatt a kismamáknál új dimenzióba léphet. Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus, gerincgyógyász szakorvos a probléma okaira és megelőzési lehetőségeire hívja fel a várandós hölgyek figyelmét. A pocak…..
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amellyel orvoshoz fordulunk. Az emberek 80%-a szenved élete során legalább egyszer tőle. A kín megkeserítheti életünket, megakadályozhatja hivatásunk gyakorlását, hobbink űzését, a házimunka végzését, a…..
A legújabb gyógyítási technikák közé tartozó Kinesio Tape (magyarul kineziológiai tapasz) egy manapság egyre divatosabb és trendinek számító elasztikus szalag. Ami legelőször tisztázandó a témában, hogy semmiképp nem csodaszer - azonban speciális technika és tudomány áll a hátterében, aminek…..
A nyirokrendszer testünk egyik fontos szűrőrendszere: megtisztítja a szervekből visszaáramló nyiroknedvet a kórokozóktól és a nem hasznosítható anyagoktól, így támogatja immunrendszerünk működését. Sajnos azonban előfordul, hogy ez a szűrőrendszer károsodik, a nyirokkeringés nem működik megfelelően,…..
Óvjuk utazás közben elgémberedett ízületeinket Vége az iskolának, a legtöbb család nekiindul az országnak, vagy egy határon túli vidéknek. A vakáció azonban könnyen rémálommá változhat, ha nem ügyelünk az utazással járó körülményekre. Kevesen gondolnak ugyanis arra, hogy egy hosszú autó-, vagy…..
Három hónap és már síelhet, táncolhat! A csípő- vagy térdízületi protézis beültetés manapság kifejezetten mindennapos műtétnek számít Magyarországon. Az orvostudomány fejlődésével a műtéti beavatkozás kockázata egyre minimálisabb, a várható eredmények pedig egyre jobbak: gyakorlatilag teljes…..
Kalap, napszemüveg és fényvédő krém a társunk a napozásban A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe, hiszen a káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni…..
  Az óriáslabdán ülés méltán kapta az „aktív” jelzőt, ugyanis ez a mozgásban lévő, gördülő felület folyamatos aktivitásra készteti a csípő, az alsó végtag és a törzs izmait. Észrevétlenül, de egyszerű üléssel folyamatosan erősítünk, sőt, kezdetben még izomlázra is lehet számítani. A labdán…..
A csinos cipők és szandálok a nők számára alapvető kellékei a jó megjelenésnek, ugyanakkor viselésük gyakran okoz fájdalmat, esetleg görcsöket a lábfejben. Ha nap végére elfárad a lába, merevséget vagy fájdalmat érez a talpában, célszerű megfogadni Juhász Eszter gyógytornász-fizioterapeuta tanácsait…..
Kampány indult a lágyrész daganatok korai felismeréséért, több ezer golflabdát postáznak A betegek többségét először félrediagnosztizálják Figyelemfelkeltő, edukációs kampány indult a háziorvosok felé fordulva a lágyrész szarkómák korai felismerése érdekében. Ortopéd szakorvosok szerint ugyanis…..
A reumatológiai betegség a gerincet, prosztatát, szívet és a szemet is veszélyezteti A közvélekedéssel ellentétben reumatológiai panaszokkal nemcsak az idős, hanem a fiatal korosztály is találkozhat. A Bechterew-kór kifejezetten a huszas, harmincas éveiben járó férfiakat veszélyezteti, amely a…..
Van egy olyan ízületünk, amelyik működési zavaraival egyik szakma sem foglalkozik igazán, pedig sokaknak okoz kisebb-nagyobb problémát. Ez az ízület, pontosabban kettő, a kulcscsontokat köti össze a mellcsonttal. Jelentősége, hogy a váll ezen az egy ponton kapcsolódik a…..
Az ultrahangos csípőízületi szűrővizsgálat bár nem kötelező a Magyarországon - amennyiben a tünetek nem teszik egyértelművé a szükségességét, - de a tapasztalat azt mutatja, hogy mindenképpen érdemes az elvégzése. Az ultrahang segítségével sokkal nagyobb biztonsággal szűrhetők ki az egyelőre…..
A szédülés és egyensúlyzavar az egyik leggyakoribb panasz, amellyel az emberek szakorvoshoz fordulnak. Ez nem meglepő, hiszen az egyensúly hiánya jelentősen fokozza az elesés és a balesetek kockázatát, ami súlyos sérüléseket okozhat.   „A szédülés-érzésnek több változata is előfordul – mondja Dr.…..
Napjainkban egyre több ember küzd valamilyen lábfájdalommal, amelyek közül a sarok- és talpfájdalmat okozó izomhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb. Az ilyen jellegű panaszok lassan és nehezen gyógyulnak, és a megfelelő kezelés hiányában akár további egészségügyi problémák alakulhatnak ki. Van…..