Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eötvös Károly

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ass blaster Kőkorszak 2017.01.06 19:44:52
Otthon voltam 12 napot. Megmondom őszintén hogy egy folyamatos kalandtúra volt, de egy jó kalandtúra. Vezettem 1400 kilométert, részt vettem legalább hat ünnepi vacsorán, megnéztem két színházi és egy mozielőadást, Hivatali ügyeket intéztem okmányirodákban, anyakönyvvezetőnél, közjegyzőnél.…..
Eötvös Károly 2017.01.07 20:12:34
Legújabb magyar szakács-könyv
1816.

(35)
IV. CZIKKELY.
1. Ángol gombócz, vagy budin velőből.
Egy garas-árna zsemlét hámozz meg, édes tejben lágyítsd meg, azután végy kevés tört kétszer sültet (Zwibakot) hét tojást, fél font tört mondolát, czukrot, fahéjjat, megvagdalt pomarancsot, fél font marhahús velőt és sodord együve, keverj bele malozsát és apró szőlőt is keveset, tedd kalács sütő zsírral megkent lábasba, alól felyűl pártüzet: így készül a' czitromos, csukás, bornyúhúsos, májas, zsemlés ángol gombócz is.

(44)
4. A rántott vidra.

(46)
8. Bécsinált békák.
Hagyd egy kevés ideig a vizben állani a békákat, azután tisztátalan bőreit a' lábairól letisztítván 's körmeit levagdalván, vedd ki, hintsd bé sóval, serpenyőben olvassz vajat, tégy hozzá kevés lisztet, és a' békákat hánd belé, egy kevés ideig párgold, vess hozzá meg vagdalt zőld petrezselmet és fűszert, hadd párgolódjon, kis időre meg főnek, töltsd ki, reá czitrom levet öncs.

(47)
11. Vizát főzni.
12. Vizát sütni.

(48)
13. Vizát füstölni.
14. Vizát tormával.

(63)
Tekenősbékát czitromlével.
A' meg tisztított 's meg főzött tekenős béka darabjait, tojásait és máját tedd lábasba, abból a' lévből a' mellyben főtt egy keveset vévén, rántsd meg egy kicsit, tégy sáfránt, fűszert, és czitromnedvet hozzá, főzd fel, ha jól meg főtt, készítsd el a' lével, egy kevés vajat is hozzá, és hosszára vagdalj czitrom hajat hozzá.

(110)
Fekete nedvleves.

(161)
Rák kolbász.

(164)
Ostyahurka.
A' bárány bélet szép lágyra megfőzvén vagdald apróra, olvasz vajat egy serpenyőben...

(189)
2. Piskóta tortáta
7 tojás székit...
és utoljára 12 lat lisztlángot együve keverd...
Egy egész óráig kell sütni, miért? azért hogy igen csendesen.

3. Kenyér tortáta meggyel

(196)
21. Szalonnás tortáta.

(225)
V. CZIKKELY.
Sulczok vagy óltott levek

(235)
6. Ribizlit (tengeri szőllőt) béfőzni.

oszkdk.oszk.hu/storage/00/00/26/90/dd/1/825_301opt.pdf
Eötvös Károly 2017.01.07 21:30:10
A magyar történelem angol és német nyelven is elérhető (legalábbis a XVI. századig). Különösen hasznos idegenben felnövő, magyarul gyengén beszélő fiataloknak.
mek.oszk.hu/hungalap/keszlista.html

Pl. magyar nyelv- és őstörténet, angolul:
mek.oszk.hu/01900/01993/html/index1.html

Encyclopaedia humana hungarica. 1. Emese álma [MEKhun], [MEKeng], [MEKger]
Encyclopaedia humana hungarica. 2. A Vazul-ág [MEKhun], [MEKeng], [MEKger]
Encyclopaedia humana hungarica. 3. Lovagkirályok [MEKhun], [MEKeng], [MEKger]
Encyclopaedia humana hungarica. 4. Pannon reneszánsz [MEKhun], [MEKeng], [MEKger]
Encyclopaedia humana hungarica. 5. Kereszt és félhold [MEKhun], [MEKeng], [MEKger]
Encyclopaedia humana hungarica. 6. Kétfejű sas [MEK]
Encyclopaedia humana hungarica. 7. Haza és haladás [MEK]
Encyclopaedia humana hungarica. 8. Kettős kötődés [MEK]
Encyclopaedia humana hungarica. 9. A Dunánál [MEK]
Eötvös Károly 2017.01.07 21:52:39
@diggerdriver:
Az adott hivatkozás címén megtalálod, az oldalszámokat mindegyiknél jeleztem.
Egyébként a recept szűkszavú, a vidra el(ő)készítését később, az 55. oldalon találjuk:

"30. A' vidrát elkészíteni.
Vetkeztesd le a' vidrát ahoz értő mészárossal, a' 4 talpát és farkát egészen hagyván, hogy a' bőre el ne romolljon a' szájával eggyütt, a. u. bontsd fel, a' bélit vesd ki, kétszer háromszor forró vízzel forrózd meg jól, ekkor tedd friss vízbe, 's kevés ideig hadd benne, hogy a' halbüze el vesszen, akkor nyúzd meg mint a' nyúlat, páczban párold meg; ekkor a' hátúlsó részét vedd elő, spékeldmeg mint a' nyúlat apró heringekkel és czitrom hajjal, süsd meg nyárson, locsold meg téjfellel és jó páczczal, az el locsolt levet tedd alá, 's úgy add fel az asztalra."

---
Engem az alapanyagok széles skálája lep meg, pl. álkörmösből is készítettek ivólét, mint manapság bodzából.
Vagy például búvárra, fajdtyúkra, nyírfajd tyúkra is ad külön receptet.
És a belsőségeket is jobban hasznosították, pl. "1. Viza' gyomrát v. bélit szószban" (57.o.). De találunk elkészítési tanácsot "Tehén tölgy" sütéséhez is (168.o.).