Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ádám Kertész

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üssük fel a Wikipédiát, Kedves Olvasó, és keressük meg az evolúció kifejezést. A következő meghatározást találjuk: „A biológiai evolúció alatt folyamatos változások olyan sorozatát értjük, melynek során az egyedek öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre…..
Ádám Kertész 2017.01.03 15:39:51
2012-es téma ugyan, de a háló 'mindent' megőriz. Én most találtam meg. Kerestem a csimpánz és ember genetikai hasonlóságában témát.

Darwin 'felismerte' hogy egyes eltérő élőlények nagyban hasonlítanak. Pintyeknél pedig, hogy teljesen azonos élőlények kicsiben eltérnek. Lényegében ebből a differenciáltságból, valamint a szelekció "erős eb" avagy rátermettség, fitnesz elvén való értelmezése vezetett el az evolúcióelmélet új, részletgazdag, árnyalt, darwini változatához.

A genetika színfalai mögött szinte ismétlődik ez a heuréka élmény. A genetikai hasonlóság a fenotípusos hasonlóság genetikai echója.

De mi a magyarázata ennek a nagyfokú hasonlóságnak??

Az, hogy ahogyan a biológia rendszerében egyre bentebb hatolunk az anyagban, és annak szerveződésében annál több információ, annál több adat kell feldolgozásra kerüljön.

Hány szívünk van? Egy. Tüdőnk? Kettő. Mennyi kamrája van a szívnek? Két kamra, két pitvar. Hány lebenye van a tüdőnek? Baloldalt kettő, jobboldalt három. Oké. Hány alveolusa van, tüdőhólyagocskája? ... (Van néhány...)
Azok hány sejtből állnak... azok hogyan működnek... stb.

Szóval minél bentebb hatolunk ebben a rendszerben annál több számbeli, mértani és kapcsolatrendszerben megnyilvánuló információt találunk!

Az az INFORMÁCIÓMENNYISÉG ami a szövetek, sejtek, biológiai kapcsolatrendszerének szintjén ír le egy egy élőlényt sokkal bőségesebb, mint ami a mimika paramétereit, vagy egyéb részleteket határozza meg.

A természet sokszínűségét nem az őket mélyen leíró bőséges adatmennyiség, hanem a felszínen ható egyre kevesebb, végül nüansznyi eltérések eredményezik!

Dióhájban: A fajokat megkülönböztető információ mennyisége elenyésző az őket leíró információmennyiség egészéhez képest. (kaktusz-ember párhuzamban meg majdnem azonos 50-50% ami azonos, és ami eltér.)

+1 érdekesség. Molekuláris szinten meg egyáltalán nincs különbség. Ugyanis ezen az egységnyi szinten már nem beszélhetünk biológiai rendszerről. Mégsem minden ugyanaz... noha 100%-ban ugyanabból épül fel.