Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Schmidt Dávid 86

1 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Napjaink egyik komoly problémája, hogy sokszor a legalapvetőbb fogalmainkkal is definíciós problémáink vannak és már nem tudjuk azokat elkülöníteni teljesen ellentétes fogalmaktól. Ez ellehetetlenít számos társadalmi vitát és torzítja a vitapartnerek erkölcsi megítélését. Mi a segítségnyújtás?…..
Schmidt Dávid 86 2016.12.22 12:14:01
@ingyenebed: Igen, zsarnokság.
Ennek a problémának sok fajta feloldása létezik, attól függően, hogy a mentős példánkat milyen mértékű állami környezetben helyezzük el. A társadalom hatékony működését nem csak erőszak útján, hanem önkéntes szerződéseken keresztül is meg lehet oldani. Ha csak magánegészségügyi biztosítók és magánkórházak léteznének, a velük kötött szerződések is tartalmazhatnak arra vonatkozó kitételeket, hogy ha úgy adódik asszisztálnod kell a tevékenységükhöz. Ez nekik is megéri és neked is. Szerződni pedig nem kötelező. Egy autópálya tulajdonosa is előírhat viselkedési normákat a területén. Onnantól eldöntheted, hogy használod-e azt az autópályát.
Itt ugye nem a mentő elengedése ellen, vagy annak helyessége ellen folyik az érvelés, hanem az erre való kötelezettség ellen. Mindenkinek meg kell engedni, hogy a saját elvei és értelme szerint élje az életét, így minden a logika és a felelősség mérlegére kerül és így a káros/költséges dolgok automatikusan kiszelektálódnak. Lehet valaki sokkal jobb megoldással áll elő a mentős problémára, mint mi, de nem tudja ezt prezentálni a kollektivista törvényeink miatt és így el sem tud terjedni a jobb megoldás.