Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PirateB

2 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelentős az eltérés a kecskemétiek akarata és a torz parlamenti viszonyok között. Választási értékelőnk újabb részében számos érdekességre derült fény a „végleges”, bár még nem jogerős választási eredmények áttekintéséből...
PirateB 2018.04.17 13:17:51
Ezzel csak az a baj, hogy mindezt az MSZP-SZDSZ kormányok idején is legalább mennyire ment, de akkor bezzeg teljesen demokratikusnak számított, és az számított szélsőjobboldali hőbörgőnek, aki szóvá tenni merészelte.
Médiafölény? Most az ellenzék oldalán "csak" az ország legnézettebb TV adója, az RTLklub, az ország legnagyobb példányszámú hetilapja, a HVG, az ország legnagyobb kattintásszámú online portálja, az Index, és mellettük még a HírTV, az ATV, a Magyar Nemzet, a Népszava, a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a 168 óra, a 444, a 24.hu,stb. stb.állt. Ehhez képest mennyi ellenzéki média volt mondjuk 2006-ban? HírTV, Echo TV, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Heti Válasz, Demokrata, és ennyivel vége is, minden más a kormány oldalán állt, a közszolgálati TV mellett mindkét nagy kereskedelmi adó, az összes megyei lap (Axel Springer tulajdonban) az ingyenesen osztogatott Metropol, és gyakorlatilag a teljes online szféra is. Érdekes volt a gazdasági szereplők médiához való viszonya is, mert pl. a Magyar Hírlapnak, még SZDSZ-es irányultságú korszaka végén, 2004 magasságában az egy eladott példányra eső hirdetés-bevétele ötszöröse, vagy hatszorosa volt az akkori ellenzéki Magyar Nemzetének. Akkor ezeket a dolgokat mégsem volt illendő szóvá tenni, aki mégis felhozta, az szélsőjobboldali hőbörgőként vált gúny tárgyává, aki nem érti a modern médiapiac működését. Illetve most is úgy tárgyalja a ballib diskurzus, hogy 2010 előtt itt virágzó demokrácia volt kiegyensúlyozott médiaviszonyokkal és minden egyébbel, csak 2010 óta van Mordor.
Választási rendszer személyre szabása? Most a Fidesz a szavazatok 49%-ával szerezte meg a parlamenti mandátumok 67%-át. 1994-ben az MSZP-SZDSZ a szavazatok 53%-ával szerezte meg a parlamenti mandátumok 72%-át. Az miért arányosabb? Annak idején megcsináltam az ELTE-n a politológia szakot, ahol az összes, európai értelemben vett baloldali haladó demokrata professzor azt magyarázta nekünk, hogy az ilyen mértékű aránytalanság a rendszerben szükséges, hogy az ország kormányozhatósága a legkiélezettebb választási eredmény esetén is biztosított legyen, és teljesen arányos rendszer követelni csúnya populizmus volna. És mi, a többségében jobbos évfolyam ezt el is fogadtuk.
A régi választási rendszer pedig úgy volt kétfordulós, hogy a második fordulóba teljesen irracionális módon nem az első két helyezett, hanem az első három helyezett jutott tovább, így ott is lehetett relatív többséggel nyerni. És hogy miért volt így? Mert az 1989-es nemzeti kerekasztal tárgyalásokon az MSZ(M)P ragaszkodott az első három jelölt továbbjutásához, hogy az 1990-es választásokon így menjen kétfelé az akkori ellenzék szavazatmennyisége. Aztán a rendszer 20 évre úgy maradt, nem számított szalonképes dolognak megkérdőjelezni, és 2006-ban is jelentős részben ennek következtében tudott győzni az MSZP-SZDSZ, mert az MDF a második fordulóból nem volt hajlandó visszaléptetni a totál esélytelen, 5-10%-os harmadik helyezett jelöltjeit, akik után egyébként még csak kompenzációs szavazatokat sem kapott (a kompenzációs szavazatokat az első fordulós eredmények alapján osztották). És ennek ellenére sem számított 2006-ban szalonképesnek megkérdőjelezni a választási eredményt.
A körzethatárok a régi rendszerben is érdekesen voltak meghúzva, pl. az MSZP fellegvárnak számító Miskolc 4 egyéni képviselőt küldhetett a parlamentbe, míg a népessebb, de jobos Debrecen csak hármat.
Egyébként pont emiatt, ha a régi rendszer marad, az se segített volna most az ellenzék fő baján, miszerint a Jobbik és a baloldal végül nem tudott visszalépésekről megállapodni. Mivel a régi rendszerben az első három helyezett jutott tovább, így ez most is mindenhol egy fideszes, egy jobbikos és egy baloldali továbbjutását jelentette volna. Vagyis az ellenzék szavazatai egyéniben a második fordulóban úgyanígy kétfelé mentek volna a 28%-os baloldal és a 19%-os Jobbik közt, szemben a Fidesz 49%-ával.
Összegezve: Ezek után nehéz elhinni, hogy az ellenzék majd demokratikusabban kormányozna, ha győzne, és nem megint ugyanezt csinálnák, csak pepitában.
PirateB 2018.04.17 18:53:06
@ételizésítő: Te mekkora egy paraszt vagy.... Mi az, hogy a te agyaddal? Látod ezért van ott az ellenzék, ahol most...
PirateB 2018.04.17 19:03:52
@segítekegykicsit: Alapvetően igen. Én arra szavazok, aki az én értékrendemnek megfelel. Természetesen itt nem arra gondolok, hogy egyetértek az aktuál kormányok mutyi ügyeivel.Figyelembe veszem az adott időszakban keletkezett anyagi többletet vagy deficitet a saját kasszámban. Értékrendek is fontosak, mondok pár példát: Család a fókuszban, hagyományok és ünnepek tartása és ápolása, alapvetően keresztény kultúra, de nem radikálisan. Én szeretem azt,amikor az ország büszke a hagyományaira és nem szégyelli azt. Aki ezeket az alap értékeket ( még írhatnék párat) tiszteletben tartja akkor lehetséges. Ellenben ennek mindenképpen a jobb-közép vagy jobb oldalon kell állnia ideológiai szempontból. Végül kell egy ember, egy vezető, aki elég erős és karizmatikus ahhoz,hogy tömegeket mozgasson meg.
Chili a Maine Coon macska Bevezető 2016.12.18 12:50:19
Sziasztok!   Ez a blog arról fog szólni, hogy miként lehet kiválasztani egy macskát, különösen egy Maine Coon-t. Megpróbálok segítséget adni azoknak is akik csak a fajta után érdeklődnek, valamint írni fogok a mindennapokról egy maine coonnal...valjuk be nem lesz egyszerű :)   Te aki olvasod a…..
Annak aki nem ismerné a fajtát írok egy rövid bemutatót.   Az interneten nagyon sok jellemzést lehet róluk olvasni, Én inkább az érdekesebbeket emelném ki. A Maine Coon egy amerikai fajta. Gyakorlatilag a legnagyobb méretű háziasított macska, mely szabadon tartható. Csak egy kis összehasonlítás…..