Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egy Hun vagyok Hunniából

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gasztronóta Pagoda karfiol 2017.01.04 12:09:56
Pagoda karfiol, amit a külföldiek római brokkolinak hívnak. Hogy van ez?..
Amikor utoljára néztem, akkor egy euró elég kevés pénz volt, még forintban sem éri el a 310-et. Ennyiért házat venni Olaszországban (mi több: bárhol a világon) elég komolyan hangzik, nyilván akadt is honfitársunk, aki belevágott. Aztán a dolog kissé drágább lett, de még így sem akármilyen történet…..
Cseréld le a körtéket! - hangzik a válasz sok-sok weboldalon arra a kérdésre, hogyan kell takarékoskodni a villanyszámlát. Bátran állíthatom, hogy ez nem jó válasz, ugyanis nyáron lecseréltem a körtéket, és mindenhol energiatakarékos, ikeás izzók vannak, mégis 14 ezer forint a villanyszámlám. Hogy…..
egy Hun vagyok Hunniából 2016.12.22 10:44:14
Valóban a boyler tűnik a legdurvább fogyasztónak! Ám így sem fogyaszthat napi 3kW-nál többet, amiből havi nem egészen 4e Ft adódik, ha nem "éjjeli" tarifáról megy.
De mivel a sok kicsi teljesítményű (főleg ha nem is annyira kicsi!) és ha nagyon hosszú ideig működik, akkor azok is komoly tételt jelentenek.
Nálam a régi hűtőszekrény egy pár száz forintos kondenzátor beépítésével (szaktudás kell!) a 0.6 körüli fáziseltolása (cos fi) 0.99 re javítva a teljesítmény igénye kb.60-80%-kal csökkent (nem ma csináltam, nem emlékszem pontosan. Valami 160/180W körüli értékről 100W-ra körülire emlékszem). De már egy ideje azt sem járatom, hanem a közeli bolti fagyasztó, és hűtőszekrényeket veszem igénybe, ha hideg cuccra vágyom. Ez csak akkor játszik, ha van benned némi megalkuvás.
A laptopom 30W-os a wifi router 8-10W, de mindkettő napi 16órában "jár", emiatt nyáron csak azok jelentik a fogyasztást, ami e kettőre napi 0.6-0.7 kW-nyi, vagyis icipici.
Ám a téli villanyfűtés -inverteres klímával- a jól szigetelt lakRÉSZ fűtésére már feltornássza az éves fogyasztásomat 1000-1100kW körülire (kb. 40.000 FT/év. Nem sok ugye!?
Viszont egy ilyen készülék ára 160.000 Ft plusz a beszerelése 40-70 eFt lehet. Ennyinek minimum MINDIG a zsebben kell lenni, mert nem tudni meddig bírja a "csodafűtő" készülék!
A halk zeneszónak is van ára, a felvett teljesítmény * használati idő adja a napi teljesítmény fogyasztást, amit az árral illetve a napok számával szorozva tudod a havi/éves árát a muzsikának. Ha sokallod lehet be kell érd a sokkal "harmatosabb" hangzású laptoppal, ha az már úgyis "ketyeg".
Ami még sokat számíthat a mosógép, ha sokszor (heti többször, netán több alkalommal egymásután) van használatban. Ez a létszámtól függ elsősorban.
A hűtő ha a hőmérséklet ahol tartózkodik jelentősen melegebb 20 celsiusnál, akkor még az egyébként takarékos eszköz is egyre jobban felpörög!
Úgy számolom, nálad kb. 7kW/nap megy el a boyleren kívül egyebekre, ami rengeteg.
A barátnőmnél napi 10kW körüli a penzum, de ők 4-en vannak amiből 3 nőnemű, a hétvégén a mosógép minium 4-5 kört fut És 3db TV, 1db hűtő, 1db fagyasztó, laptopok, asztali gépek, tabletek, okostelefonok is vannak náluk. Nem keveset mennek azok se! Előny, hogy fűteniük keveset kell, ezzel a módszerrel viszont drágán fűtenek villannyal. Sajnos hiába mondom neki, hogy azokat a ketyeréket amik világító LED-del mutatják az időt (mikro, asztali óra, stb) kapcsolja ki, mert legalább 10W-ot fogyasztanak ami 24 órában kb. negyed kilowattóra naponta, a semmiért. Évente 3500 Ft-ba kerül "keerénként" (!!!) hogy látszik rajtuk a (jó esetben) pontos idő. Sok? Nem feltétlenül, de én azt mondom MINEK!? Főleg ha több ilyen is van.
Tehát a feladat minden bekapcsolt eszköz megmérése! Mosógép esetén a ciklus fogyasztás mérése, az összes használt programon külön-külön! Szerencséd van hogy tél van, ilyenkor a bejövő hidegebb víz miatt több lesz kicsivel mint nyáron, de épp azért kalkulációra tökéletes!
Ha nem jön ki a matek, akkor még egyszer helyiségenként végigmenni, végigmérni! Ha akkor se akkor esetleg kiderülhet, hogy tőled megy a lépcsőházi világítás, vagy a szomszéd műhely garázsa is (NEM az FOG kiderülni!)! A Hűtőt legalább egy hétig mérném félnapi, napi leolvasással
Kb ennyi.
Milyen film az, ami szó szerint kinyír egy stúdiót? Aki szeretné megtudni, az feltétlenül nézze meg Renny Harlin rendezését, mely akkorát zakózott, hogy azzal a Guinness Rekordok Könyvében is helyet követelt magának. Szép teljesítmény, ami többek közt a szinte nem is létező reklámkampány, a…..
Kötőszó Luther és a zsidók 2016.12.12 06:55:00
Úgy voltam ezzel, mint a kínos családi történetekkel. Tudtam, de sosem beszéltünk róla. Tudtam, hogy élete végén, mikor már, tudjátok, na. Szóval, akkor írt kellemetlen dolgokat Luther a zsidókról, de kezdetben, meg alapvetően azért ő sem gondolta így, meg hát ilyen volt a korszellem, és különben…..
Miután a szegény ember egyiptomi hercegnőjének sminkelt Gina az első körben kihullott, VV Vivi, a műsor történetének legtöbbet vetkőző és vélhetően legostobább versenyzője (pedig erős a mezőny, gondoljunk csak VV Fannira vagy Cristofelre), és VV Soma, a testépítésről, humoráról és nem túl bonyolult…..