Regisztráció Blogot indítok
Adatok
salakor

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vonatmesék Agresszív vegánok 2016.12.04 20:43:42
Kora reggel álmos és nyűgös óvódás korú fiúcska néz undorodva a kezében tartott, számomra is felismerhetetlen valamire, miközben az édesanyja lelkesen magyarázza a barátnőjének, hogy végre talált egy óvodát ahol legalább a vegetáriánus étkezés megoldott a gyermeke számára. Igaz ez azzal jár, hogy…..
salakor 2016.12.08 01:46:23
Kedves cikkíró!
Próbálok tárgyilagosan végigmenni a cikken, remélem sikerül előítélet nélkül:)

A cikk címében szereplő agresszív vegánok alatt gondolom, az anyukát és a kisfiút kell érteni, mert más vegánt nem láttam a cikkben.

Lehet, hogy tévedek, de nekem úgy tűnik, hogy a cikk messzemenő következtetéseit abból vontad le, hogy egy rövid ideig együtt utaztál az anyukával és a kisfiúval. Nem tudjuk, hogy a kisfiú hamuszürke arca és karikás szemei a vegánságtól vannak-e (amúgy nem túl valószínű), vagy a kialvatlanságtól, matekdolgozattól, esetleg az óvodában terjedő vírustól. A vékonyság sem mérvadó, sok vékonydongájú gyerek van, aki pedig eszik húst, meg mást is elég sokat. Ugyanakkor a növényi étrend sem garancia a soványságra, hiszen például fehérlisztből, fehér cukorból és hidrogénezett margarinból kiváló, bár egészségtelen és nagyobb mennyiségben hízlaló sütemények készülnek. És a cola-sós chips combo is javarészt vegán.

A növényi étrend sem jön be mindenkinek, én is ismerek olyanokat, akik bár szeretnének lemondani a húsról, de voltak olyan tüneteik, ami miatt néha kell húst enniük, ki tudja miért. Ettől még sokmilliónyi ember kiválóan érzi magát a bőrében állati eredetű kaja nélkül is. Az persze tök jó, hogy kevés húst fogyasztasz.

Az hogy kit nevezünk vegánnak, az egy megosztó kérdés. A hardcore vegánok szerint csak azt, aki elutasítja az állatok mindennemű kizsákmányolását, beleértve a méhektől való mézelvételt is vagy, hogy egy ruhának kagylóból van-e a gombja. Szerintük, akik más ok miatt észnek így (pl.: egészségügyi, környezetvédelmi), azokat növényi étrenden élőknek kell nevezni. Szerintem amúgy ez mindegy, de én nem is vagyok hardcore vegán.

Vannak, akik szerint a budai hegyekbe is macerás kirándulni gps nélkül, mégis sokan képesek rá. Ugyanez igaz arra, hogy mennyire nehéz manapság „kivitelezni” a vegán étkezést. Persze nehézkesebb, mint a mindenevést, de sokaknak sikerül, ahogy laktózmentes, gluténmentes vagy mogyorómentes diétán is sokan élnek, pedig ha valakinek komolyabb érzékenysége van, akkor nem fér bele még a „nyomokban tartalmaz” sem. A finom sütikről sem kell lemondani, tele van az internet receptekkel, sőt vannak már vegán cukrászdák is, azok sem csak szódavizet árulnak.

Istenről meg a teremtésről nem vitáznék most, de egy példából (a tiédből) kiindulva általános következtetést levonni nem biztos, hogy szerencsés. Ezen az alapon mondhatnám, hogy a dohányzás nem káros az egészségre, hiszen a dédnagymamám is 90 évig élt pedig egész életében füstölt, mint a gyárkémény.

Ha életben maradáson az önvédelmet értetted, akkor azzal legfeljebb csak az ultra-hardcore vegánok nem értenek egyet, akik akkor sem bántanának állatot, ha az rájuk támad vagy ha a más kaja nincs a lakatlan szigeten. De éhenhalás ellen az esetek döntő többségében nincs szükség állatok ölésére. Ez a növények is éreznek dolog pedig kicsit gonoszra sikerült, gondolom, ezt te is érzed. De ha ragaszkodsz hozzá, akkor a fényevés előtt is vannak még fokozatok, hiszen a frutáriánusoknak van olyan ága, amelyik csak lehullott gyümölcsöt eszik vagy enyhébb változatában csak olyan növényi táplálékot, amihez nem kell a növényt elpusztítani.

Nem tudom, van-e rá kutatás, de biztos van közös halmaza a sok ételt kidobó, a divatból vegán és az éhező gyerekeket leszaró embereknek. Azonban ezt így egy mondatba foglalni elég durva csúsztatás.

Amúgy azt gondolom a kérdésről, hogy a vegán életmód sok ok miatt jobb, elég, ha csak arra gondolok, hogy a co2 kibocsátás 18%-a az állattartás miatt van, vagy hogy 1 kg marhahúshoz kb. 15.000 liter vizet használunk el, meg nekem is jobbat tesz, hát még az állatoknak.

Ugyanakkor azt is gondolom, hogy az agresszív térítés, az agresszív vitázás nem vezet jóra. Van rá persze példa mindegyik oldalon. Sokkal inkább segít, ha az ember jófej, és mások azt látják, hogy ezzel a táplálkozással, ezzel az életmóddal boldogan, kiegyensúlyozottan éled az életed. Én mondjuk kurva jókat eszem.