Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lachiee

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amerikai Plán Westworld - 1. évad 2016.12.06 17:04:25
Volt már egy írás az HBO Westworld című sorozatáról itt a blogon, a pilot epizód után, óvatosan bizakodó hangon. Ez a mostani, visszatekintő poszt inkább a negatív tapasztalatokról fog szólni, annak ellenére is, hogy nem szeretném mindenestül letagadni a sorozat bizonyos érdemeit. Kezdjük tehát a…..
lachiee 2016.12.07 22:53:55
Én meg már a sokadig lehúzó kritikát olvasom. Részben egyet is tudok velük érteni, például az egyes ponttal. Tényleg helyezhették volna a hangsúlyt a mondanivalóra a "rejtélyes" idősíkokkal való játszadozás helyett, de azért ennek is megvolt a szépsége!
VISZONT a sorozatot zseniálisnak találom, mégpedig a következő okból: véleményem szerint, a sorozat bűne annyi csupán,hogy a szokásos forgatókönyvet félredobva,miszerint megszerettet egy-két szereplőt,akiket aztán veszélybe sodor (esetleg meg is öl, lásd Game of Thrones), helyett a trükkös történetmesélése által létrehozott "rejtélyekkel" ülteti le a nézőket hétről hétre,hogy feltegyen és megpróbáljon esetleges válaszokat adni néhány filozófiai,jövőnket vélhetően súlyosan érintő kérdésre. Természetesen ezeket a válaszokat nem kell elfogadni, sőt nem is szabad,a kérdéseket viszont meg kell hallani. Lehetőséget ad néhány órányi (konyha)filozofálgatásra. (pl barátnőmmel a sorozat miatt elég sokszor szóba kerültek a sorozat által feszegetett kérdések, miszerint "mi különböztet meg minket élő embereket egy (öntudatra ébredő) robottól? Egyáltalán mi az öntudat? Hol van a határ,mikortól ütközik az erkölcsökkel egy AI "megölése"? Lehetne ez valamiféleképpen az 'örök élet'? Meddig játszhatunk Istent?" és még sorolhatnám.
Mivel nem vagyok egy sorozatokban nagyon jártas ember, szívesen fogadnék tanácsokat,hogy melyik másik sorozat dob fel és próbál megválaszolni hitelesen ilyen szintű kérdéseket megspékelve gyönyörű látványvilággal, szép zenékkel, stílussal és tud végig izgalmas maradni? Én még nem hallottam ilyenről. (csak,hogy olyanokat említsek amiket nézek: Game of Thrones..őő..nem :)), Sherlock Holmes: intelligensen megírt sorozat,de ez sem késztet filozófálgatásra, Breaking Bad: najó,itt azért voltak kellemes társalgással töltött órák,de azért tudott lapos lennni.. viszont ha a Westworldöt egy lapon tudjuk emlegetni a Breaking Bad-el az már nem rossz :) [ettől függetlenül a tippeket szívesen várom])

@Skywatcher:

A kérdéseidre megpróbálok válaszolni értelmezésem szerint:
- labirintus: Arnold a gyereke játéka alapján jött rá,hogy az AI-knak végig kell menniük egy képletes labirintuson aminek közepén megtalálják önmagukat, öntudatra ébrednek. A gyerek játékot onnantól meg szimbólumként kezelte végig. Hogy miért volt mindenhol elszórva a parkban a labirintus mint logó? Erre csak elméletem van,mégpedig,hogy ez is olyasvalami lehet,mint az "emlékezz" belső hang, vagy az emlékek, tehát ami viszi tovább őket az úton.
-Elég nagy hangsúlyt fektet a sorozat abba,hogy a szentimentális, a leendő feleségéhez nagyon ragaszkodó Williamet bemutassa. Ez a William végül eljut oda Dolores miatt,hogy megcsalja a való világban élő nőt és még "öl" is, mindezt egy robotért. Elhiszi,hogy Dolores tényleg él (ezt ki s hangsúlyozza párszor), el is dobja az eddigi személyiségét érte. ..őszintén szólva,én is kiborulnék ezek után,ha rádöbbennék a valóságra,hogy márpedig ő is egy robot aki bármikor újrakezdheti a loopját.
-35 évnyi adat van tehetős vendégekről, ami leírja a perverziójukat,agresszivitásukat. Ezzel azért lehet valamit kezdeni.
- Maeve lázadása is egy narratíva volt,amit vélhetően Ford írd meg neki (bár a Login amit felolvastak Arnoldé volt), méghozzá valószínűleg azért,hogy elterelje majd a tervezett mészárlásáról a biztonságiak figyelmét. A végén az,hogy leszállt a vonatról Maeve viszont valószínűleg az első "emberi" döntése volt
- a titkos házban Ford a "saját családját" tartotta amit még anno Arnoldtól kapott. Ford sem volt teljesen komplett..az apja alkoholizmusát is beépítette a személyiségébe és gyakran saját magával diskurált.

Ne feledjük el,ez csak az első évad volt,bőven van még ideje a sorozatnak a nyitott kérdések megválaszolására.
lachiee 2016.12.08 21:43:07
@FOUREY:
Félreértettél. Én nem tartottam lenyűgözőnek a történet mesélést egyáltalán. Csak arra akartam felhívni a figyelmet,hogy a hiányzó személyes kötődések helyett, véleményem szerint, a sorozat ezzel az eszközzel igyekezett a nézők figyelmét fenntartani. Ez, a sok elmélet és a magas nézőszámok alapján, úgy néz ki sikerült is neki.
A sorozatot továbbra sem a lukacsos forgatókönyve miatt tartom zseniálisnak. Ilyen téren te szakképzettebb és több tapasztalattal rendelkezel mint én, el is fogadom a kritikádban leírt dolgokat.

Én a feltett kérdések miatt tartom kiemelkedőnek a sorozatot ( és hogy azokat egy többé kevésbé kerek történet keretein belül hitelesen tette fel). Továbbá, a kérdések nálam nem merülnek ki abban,hogy mi a tudat,mint előbbi kommentemben kifejtettem, és nem is fogadtam el a válaszát (amit úgy látom, a kritikád alapján, te sem).

Egyébként meg nem a kritikádat kritizáltam, hanem a kritikádban meg nem említett pozitív oldalára akartam felhívni a figyelmet.
A posztod szép és kerek,jó volt olvasni, felhívta néhány dologra a figyelmemet a sorozattal kapcsolatban! Természetesen nem értettem egyet minden pontjával, például a felháborodásoddal a sorozat "mítoszteremtősségén". Nem érzem úgy,hogy a sorozat igyekezne hasonló hatást elérni. Mindegyik színpadias halálnak meg volt az oka. [Arnold el akarta pusztítani a parkot, Ford pedig a vezetőséget.] Illetve MiB története is kerek. Azt a 30 évet azért hagyta ki, mert élte a való életét, igaz a parkos kalandtól lelkileg sérülten, majd mikor már nem volt értelme az ottani életének tovább akkor visszatért elvarrni a szálakat. Lehet, hogy az én dramaturgiai igényeim csekélyek, de én beértem ezekkel az indokokkal, mert nekem a sorozat nem erről szólt.

Továbbá nem is kívánom mások véleményét formálni, csak a saját nézőpontomat átadni a többieknek, nem is kell mindenkinek automatikusan zseniálisak látnia a sorozatot.
Az általad említett "trükkök minőségének" a színvonaláról nekem, átlagos, alkalmi sorozatnézőnek, nem nagyon tűnt fel,hogy a béka feneke alatt van, mással kötött le a sorozat. Az igaz,hogy az utolsó rész teli volt fölösleges magyarázatokkal, amikre úgy néztem,hogy nem nekem szólnak,hanem azoknak akik még 10 rész után sem értik,hogy MiB hogy lehet William? Hiszek neked, ha ez a történetvezetés,trükkök máshol jobban működtek...

u.i.: a tippeket a téli estékre továbbra is várom a hasonló szintű kérdéseket feltevő sorozatokról! ;)