Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamás Gomperz

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Tudták, hogy Schmidt Mária zsidó? Nem? Jó, nem az, de terjesszék. Seres László és Veszprémy Bernát László Géza Jenő szerkesztésében új jeles zsidológiai lap indul, a -mindenki zsidó, és ha egy nem, akkor a többi annál inkább- jegyében.       "A legjobb női mellékszereplőként jelölt…..
Tamás Gomperz 2019.02.26 22:11:50
@fortin2: "az egész út azzal kezdődött és jó ideig arra ment, hogy TGM ideológiai váltásait követte a zaklatott fiatalember, pár év csúszással."

Azért ez egy olyan értelmezés, amelyben annyi jóindulat sincs, mint Mészáros Lőrinc befektetéseiben kockázat. Nevezhetjük sértőnek és lekezelőnek is, hiszen még ha igaz volna is az az állítás, hogy TGM hatott Seresre (sokakra hatott), azt nyugodtan lehetne olyan keretben értelmezni, amelyben van a mester és vannak a követői, ami egy klasszikus és nagy kultúrtörténeti hagyományokkal rendelkező szellemi viszony, amit be lehet állítani persze úgy is, hogy a tehetségtelen epigon ügyetlenül követi az idolja botladozásait. Utóbbi volna a jóindulat mentes változat.

Nem vagyok a Seres-életmű kutatója, így pontosan nem ismerem mennyire hatott rá TGM ténylegesen, azt viszont látom, hogy nagyjából 25 éve ugyanazt az ideológiát követi cikk-cakkok nélkül. Azt nem tudom, hogy jó-e ha valakinek nincsenek ilyen hosszú idő alatt világnézeti cikk-cakkjai, talán nem annyira jó, de ettől még tény, hogy ő rá nem igaz az a leírás, hogy "mindneképpen mást mondani, mint amit szoktak, tökmindegy, miről és mit." Sértés & lekezelés 2.

Nem tökmindegy neki, hogy mit, éppen ellenkezőleg. Egyszer váltott, az anarchizmusról a libertarianizmusra, ez történt jó 25 éve. Azóta ezen a tracken van. Az a váltás sem egy olyan nagy váltás, hiszen ami számára fontos az az egyén lehető legnagyobb szabadsága, és kezdetben feltehetően azt gondolta, hogy az egyéni szabadságot az állam veszélyezteti leginkább, így lett anarchista. Aztán rájöhetett, hogy valamekkora államra mégis szükség van ahhoz, hogy a szabadságot ne egyénileg kelljen biztosítani baseballütővel, ezért kezdte el hirdetni a minimális állam + kapitalizmust kombót.

Ehhez jön (szerinte ebből következik) a pro-Izrael kiállás, amit szintén mindenféle cikk-cakk nélkül, húszon iksz éve képvisel. Amit pl TGM nem csinált soha. Ezért vicces azt írni, hogy "Viszont abban speciel igaza van Seresnek, hogy az európai és amerika baloldal (és középjobb) Izrael-ellenessége, arab-barátsága kifejezetten nyomasztó butaság.", mert ez az "abban speciel" a Seres-életmű minimum fele. Na most, ha az életműve felében speciel igaza van, akkor miért kell ilyen lekezelően és sértően beszélni róla? Főleg, hogy a bejelentése szerint azért váltott a Hvg-ről erre az új külpolitikai oldalra, hogy ezt az "abban specielt" írogathassa a nap 24 órájában.

Valaki még megjegyezte fentebb, hogy Seres mindig túltolja az aktuális világnézetét (ami mint láttuk 25 éve ugyanaz), és azt is közepes íráskészséggel teszi.

Akkor ezzel a közepes íráskészséggel előállított, Ner-kompatibilis cikkével búcsúzom:

hvg.hu/velemeny.publicisztika/20130531_Kedves_Viktor_eltemetted_a_jovonket
       Oszinten megmondom, nem nagyon erdekel, hogy hany szobra van Lukacs Gyorgynek a Szent Istvan parkban. Nulla, egy, ketto, tizennegy...      A budapesti kozgyules leszereltet egy Lukacs-szobrot a sok kozul, es ennek indoklasaban szerepel a kovetkezo mondat :     " 1945 után világhírnevét…..
Tamás Gomperz 2017.01.25 21:16:51
       10:53 (Central European Time) A londoni Education Policy Institute-ban perceken belül nyilvánosságra hozzák a legújabb PISA-teszt eredményét. Ebben a pillanatban az OECD főtitkára Angel Gurría, a volt mexikói külügyminiszter beszél. 11:00-kor oldják fel az embargót az újságírók számára.…..
Tamás Gomperz 2016.12.07 12:34:00
@sárospataki lány: onnan lehet teljesen biztosan felismerni, hogy valaki a szegregációs témában teljesen tájékozatlan/rosszindulatú, hogy a Gandhival érvel, amikor jogvédők (meg úgy általában az apartheidet ellenző emberek) a huszártelepihez hasonló iskolák ellen tiltakoznak. A Gandhi ugyanis egy gimnázium, ahova nem körzetes alapon, hanem egyéni döntés következtében kerülnek gyerekek (miután az általános iskolát elvégezték). A huszártelepi viszont egy általános iskola, amit azért tartanak fenn, hogy a telepi gyerekek odajárjanak és ne keveredjenek a fehér gyerekekkel a két kilométerrel arrébb lévő iskolákban.

Tehát az egyik egy válaszható nemzetiségi középiskola, a másik egy kikényszerített általános iskola. Az egyik nem szegregál, a másik igen. Méghozzá abban a korban szegregál (6-14 év), amikor az induló hátrányok leküzdésére utoljára van esély. Azonban a szükségszerűen (és minden mérés által bizonyíthatóan) rossz oktatási színvonalat nyújtó elkülönített iskolákban ezek a hátrányok nőnek. Kábé ezért nem foglalkoznak az önmagukat liberálisnak gondoló felkent papok a Gandhival, amikor az a kérdés, hogy a magyar állam aktív közreműködésével miért ítélnek nyomorra sok ezer gyereket.
Tamás Gomperz 2016.12.07 15:07:58
@sárospataki lány: "a huszártelepi egy egyházi (görögkatolikus) iskola, nincs kikényszerítve, önkéntes alapon lehet beiratkozni."

Ez annyira cinikus, hogy ilyesmit Kósa Lajos is csak minden második nap hajlandó bevállalni. Az általad nem túl hízelgően jellemzett emberi jogi szervezetek folyamatosan próbálnak telepi gyerekeket átíratni a városi iskolákba, ahonnan elküldik őket azzal, hogy ott a telepi. A jogvédőket szokták lerózsadombizni, de én már régóta azt gondolom, hogy azoknak kéne lefáradni a terepre, akik azt mondják, hogy nincs is szegregáció, de ha van is, az önkéntes.

Lószart, mama.

"a huszártelepi iskola az azért van, mert megszűnt egy önkormányzati fentartású általános iskola egy nyíregyházi cigánytelepen"

Nem. Az iskola nem egyszerűen megszűnt, hanem a korábbi önkormányzati vezetés megszüntette, mert beperelték amiatt, hogy az általa fenntartott intézmény szegregált helyzetet hoz létre, ami elkerülhető lenne. Értsd: könnyen megszervezhető, hogy az ottani gyerekek eljussanak a normális, remekül felszerelt iskolákba, hiszen kevesebbet kell utaztatni őket, mint egyébként a fehér gyerekeket utaztatják csak hogy ne kelljen cigányokkal közös iskolába járniuk.

Aztán - ellentétben Hódmezővásárhellyel - az integrációt az önkormányzat rosszul szervezte meg, nem készítette fel a befogadó iskolákat, az iskolabuszt megszüntették stb, erre jött az egyház, hogy akkor ők újranyitják az iskolát, még ha ennek az is lesz a következménye, hogy a roma gyerekek és a fehér gyerekek elkülönítve fognak tanulni, ami még akkor is katasztrofális következményekkel járna a későbbi társadalmi integrációt tekintve, ha a telepi iskolában a legjobb pedagógiai módszerekkel a legjobb tanárok tanítanának a legjobb infrastrukturális körülmények között. De nem így történik.