Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gondolkodó Hajni

2 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elgondolásom szerint az első három bejegyzésem az oktatást gyerek-, szülő- majd pedagógusszempontból közelítette volna, de nem tudok elmenni szó nélkül a héten nyilvánosságra hozott PISA-eredmények mellett én sem. Ebben az írásban található egy angol nyelvű pdf is, megcsodálható... Már jó ideje…..
Gondolkodó Hajni 2016.12.08 21:30:54
@czjanos: Igazad van, köszönöm a pontosítást!
Gondolkodó Hajni 2016.12.08 22:07:55
No, kérem! Jó pont minden gondolkodónak! Köszönöm a hozzászólásokat!

Nem állt szándékomban gyurcsonyozást, orbánozást, magyarbálintozást és a többit szítani, de ha levonjátok a tanulságot, minden személyeskedés nélkül is látszik: rossz felé haladunk.

A lexikális tudás kérdésköréhez: nyilván vannak olyan tudáselemek, amelyeknek a bebiflázása szükséges, és pont. Azonban a használható tudás közvetítése fontosabb, mint pl. az, hogy a gyerek különbséget tudjon tenni szenvedő és cselekvő ige között. Mondom ezt magyartanárként.

Hogy kinek a hibája a folyamat romlása, az oktatás minőségének silányulása? Sok összetevős a feladat, és mindenkinek megvan benne a része: az eszetlenül kapkodó oktatáspolitikának, a fásult tanárnak, az érdektelen szülőnek, a motiválatlan gyereknek... (A jelzők tetszőlegesen felcserélhetők, variálhatók.)

Igaza van annak, aki azt gondolja, hogy a tanárok nem megfelelően tanítanak. De kérem, ne általánosítsunk! Létezhet a tű a szénakazalban: igenis van, aki tanár szeretett volna lenni (nem pedig csak annak vették fel), most is szeret tanárként dolgozni, és a jövőben is ezt kívánja folytatni - bármilyen körülmények ellenére. Sőt, létezhet olyan, hogy a gyerekek, akár a szülők is értékelik e pedagógus munkáját.

Való igaz, hogy generációk óta hordozzuk a motiválatlanság problémáját. A gyerekek, a szülők és a tanárok részéről egyaránt. Kicsit erős példa, de: a motiválatlan közmunkás gyereke nagy valószínűséggel motiválatlan, problémás "büdöskölök" lesz. De ne legyen igazam! S, a fásult tanárok által, osztatlan bolognai anarchiában képzett pedagógus sem lesz a legjobb szakember, de azért képezheti magát, ha kinyílik a szeme...

Talán a többiről később...

U.i.: az olvashatóság kedvéért váltottam sablont. Szép estét!
Gondolkodó Hajni 2016.12.11 15:57:38
@Molnár.Sándor: Kedves Sándor! A gyerekeit tanító pedagógusok nevében is köszönöm. Sok-sok ilyen szülő kellene - főleg napjainkban: mindig igaz, hogy gyerekeink oktatása és nevelése közös munka; a mostani rendszerben pedig fokozottan igaz, hogy csak úgy boldogulunk, és tehetjük legtöbbet a gyerekekért, ha együtt dolgozunk.
Néhány év tanítással a hátam mögött - azt hiszem - hiteles forrás lehetek a pedagógiáról gondolkodók között. Ezer meg egy írás született már a témában, miszerint ezek a mai kölykök teljesen mások, mint mi voltunk... Az okok(?) is megneveződnek itt-ott: a rohanó világ, a technika vívmányai, az…..