Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BioSanyi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tojás az egyik legalapvetőbb alapanyagunk. Egy átlagos süti receptbe minimum 2 tojás kell, de a legtöbben heti szinten is esznek rántottát, omlettet, tükörtojást, stb. A legálisan forgalomba hozott tojásokon egy hosszú számsor díszeleg. Ez árulja el, hogy az adott tojást tojó tyúk milyen…..
BioSanyi 2016.11.30 17:20:58
Szeretném kicsit megvédeni a számozott biotojást, mert biotojások között is elég nagy különbségek lehetnek. Gazdaságunkban már 2,5 éve foglalkozunk biotojás előállítással családi gazdálkodóként 400 db tojótyúkkal. Ha a bio előírások minimumát tartanánk be a kifutó területét illetően, akkor azzal a növényállománnyal nagyjából két hét alatt végeznének a tyúkok és már csak a kopár felszínt nézegetnék. Nálunk az előírt legelő terület 25-szörösén legelhetnek a tyúkok és ez nagyon meg is látszik a tojás minőségén. Az USA-ban létezik egy intézet (www.cornucopia.org/organic-egg-scorecard), ami osztályozza az Államokban termelt biotojásokat. Ez alapján elkülöníti a nagyüzemi és a minőségi biotojásokat; de jó lenne kis hazánkban is egy ilyen. Sajnos ma Magyarországon szinte csak a nagyüzemi biotojáshoz lehet hozzáférni a boltok polcain. A mi tojásunk is budapesti biopiacokon és gazdaságunkban kerül értékesítésre.
A számozás nélküli tojásokkal kapcsolatban kis óvatosságra intenék mindenkit, mert számos érdekes dologgal találkozni. Vannak olyanok, akik megvásárolják a számozottat, majd körömlakklemosóval leszedik a számozást és saját tojásként árulják. Sok olyan számozatlan tojást láttam, amit ugyan úgy ketrecben és tojótáppal neveltek, és ami a legdurvább számomra, hogy a különböző színű tojásokat (a kapirgálós tojás jellemzője, hogy eltérő színűek a tojások) úgy hozzák össze, hogy összekeverik a különböző helyről származó tojásokat. Szóval résen kell lenni, ha jó tojást szeretnénk.