Regisztráció Blogot indítok
Adatok
acsurgay

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik az urnazárás ideje, egyre közelebb vagyunk a bizonyossághoz. Foglaljuk hát össze, hogy milyen kérdésekre kaphatunk ma este választ.1. Mekkora volt a választási részvétel, a korábbiakkal összehasonlítva ez magasnak vagy inkább alacsonynak számít?2. Voltak-e meglepő…..
acsurgay 2010.04.11 21:59:01
Ajánlom mindenkinek figylemébe a BH1999. 47. számú döntést...

Azt hiszem várhatjuk az érintett szavazókörökben, hogy a választási eljárás megismétlésére sor kerül...

BH1999. 47.
A választás megismételtetése a kampánycsend megsértése miatt [1997. évi C. tv. 41. § és 79. § (1) bek. b) pont].
Dr. V. I. 1998. október 17-én 23 óra 30 perckor kampánycsend megsértésére hivatkozással kifogást nyújtott be a T. Választási Bizottsághoz. A kifogás lényege szerint 1998. október 17-én 19-19.20 óra között a városi kábeltévé hálózatán bemutatták azt a filmet, amely R. F. polgármester kampánycéljait szolgálta.
A helyi választási bizottság határozatában megállapította a kampánycsend megsértésének a tényét azzal, hogy a film a választói akarat befolyásolására alkalmas információt tartalmaz.
A határozat ellen dr. V. I. nyújtott be kifogást, amelyben kérte, hogy a területi választási bizottság R. F. független polgármesterjelölt eredményét törölje, és ezután állapítsa meg a végeredményt.
A területi választási bizottság a választási kifogást határozatban bírálta el, és megállapította, hogy a helyi választási bizottság helyesen döntött a kampánycsend megsértése tényének megállapításakor, ez azonban a választás eredményét érdemben nem befolyásolta, ezért az 1997. évi C. törvény 33. §-a (2) bekezdésének d) pontja alapján a választási kifogásokat elutasította.
A területi választási bizottság határozata ellen kifogást nyújtottak be.
A megyei bíróság a választási kifogás elbírálásánál elfogadta a területi választási bizottságnak azt a megállapítását, hogy a kampánycsend 1997. évi C. törvény 41. §-ában írt megsértése megvalósult, melyet az érintettek sem vitattak, ugyanis a határozat ellen R. F. nem élt további kifogással. A megyei bíróság egyetértett a választási kifogást benyújtókkal abban, hogy a területi választási bizottság által is megállapított kampánycsend megsértése alkalmas volt a választói akarat befolyásolására, mely a választási eredmény érdemére is kihatott.
A film sugárzásának idején 1200 lakásban volt lehetőség a kábeltelevízió adásának vételére. Ennélfogva jelentős számú választásra jogosult állampolgárhoz juthatott el a film által közölt információ, befolyásova a választói akaratot. A szavazás eredménye szerint R. F. 1697, Sz. I. 1375, B. Gy. 1363 érvényes szavazatot kapott. Ehhez a szavazatszámhoz viszonyítva legkevesebb 1200 választópolgárhoz eljutó információ érdemben befolyásolhatta a szavazás eredményét.
A filmet a megyei bíróság a felek meghallgatása kapcsán megtekintette, és megállapította, hogy a filmben R. F. polgármester az önkormányzat képviseletében szólt a város múltjáról, jelenéről, tervezett fejlesztéséről. A filmben is megemlített munkanélküliség kérdésének megoldása, a szennyvíztisztítás, a gázvezetés és az ipari park létesítésének kérdései R. F. független polgármesterjelölt programjának részét is képezik, a választópolgárok pedig a program ismeretében is foglalnak állást a jelöltre való szavazásnál. Ennélfogva R. F. polgármester filmbeli szereplése objektíve alkalmas volt a választói akarat befolyásolására.
A lefolytatott bizonyítás alapján a megyei bíróság megállapította, hogy R. F. ugyan tevőlegesen nem működött közre a film sugárzásában, az 1997. évi C. törvény 41. §-ában írt kampánycsend megsértésének nem feltétele az, hogy azt a jelölt vagy rá tekintettel más felróhatóan sértse meg. Elegendő a kampánycsendsértés tényének megvalósulása.
Ezért a megyei bíróság megállapította, hogy a területi választási bizottság tévedett, amikor a kampánycsend megsértésének törvénybeli jogkövetkezményeit nem vonta le, és csupán annak megállapítására szorítkozott. Ezért a megyei bíróság az 1997. évi C. törvény 79. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a területi választási bizottság - tartalmilag a kifogást részben elutasító - döntését megsemmisítette, és a választási eljárás szavazásra vonatkozó részét megismételtette. (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 3. Pk. 21.291/1998. sz.)
Forza Italia! 1968 2008.04.16 17:21:00
   Az eddigi egyetlen olasz EB-győzelemről készült felvételt Dino Zoff kommentálja. Az olasz válogatott hazai pályán játszhatta az 1968-as Európa-Bajnokság négy csapatos döntőjét. A Szovjetunió elleni elődöntőt 0-0-ás végeredményt követően pénzfeldobással…..