Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ciki

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
-Úgy hallottam, hogy idéntől (2009) kötelező a lakásokra "zöld kártyát" csináltatni eladáskor, de 2012-es dátumot is hallottam. Mi az igazság?-Idén január egytől hatályos a 176/2008 kormányrendelet, de az is benne van, hogy lakások adásvételekor most még csak lehet…..
ciki 2009.03.12 18:16:05
A www.e-gepesz.hu honlapon most mindenki tehet fel kérdést a rendeletet kidolgozó Dr Zöld Andrásnak és a vizsgát vezető Dr Bánhidi Lászlónak.
Azt olvastam itt, hogy "Egy friss felmérés, amelyet a Danish AKF (Anvendt Kom­munalforsk­ning) készített, azonban azt mutatja, [...] hogy az energia-bizonyítványok töméntelen mennyiségének gyártása jottányit se csökkentette a házak energiafogyasztását." - miközben…..
ciki 2009.01.24 12:15:50
Kedves FM,
én nem találtam egyértelmű utalást arra, hogy a többlakásos épületekben egy-egy lakás tanúsításakor az épület egészére vonatkozó A/V viszonyt kell figyelembe venni, bár a mellékelt űrlap példában valóban ez a megfogalmazás szerepel, de ennek lehet a pacuha megfogalmazás is az oka. A rendelet szerint a tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani, kivéve, ha egy meglevő házban valaki eladja, vagy bérbe adja a lakását. Ha ez a legfelső szinten, a ház sarkán van, a felület-térfogat viszony nagy, az éves fűtési költsége a rendelet szerint, de a valóságban is magasabb, mint a többieké, de a megengedett érték is magasabb, ha erre az arányra vonatkoztatjuk és nem a ház egészére, tehát a besorolás is kedvezőbb lesz. Mindenesetre undok feladat egy százéves ház koszos pincéjének és életveszélyes padlásának a teljes hűlő felületét felmérni, azért, mert a száz tulajdonos egyike el akarja adni a lakását. Hogy a becsületes tanúsító hogyan állapítja meg az itteni kapcsolt gerébtokos ablakok hőátbocsátási-, vagy sugárzásátbocsátási tényezőjét (ezek alapvetően befolyásolják a minősítést), arra magam is erősen kíváncsi lennék. Amúgy én sem értem, hogy veszek a közértben egy kiló kenyeret, de ha megfizetem a pultos lányt, hogy pontosabban mérjen, az lehet hetven deka is. Ebben még komoly perek lehetőségét látom.
A rendelet megjelenése után, megkerestem az eredeti EU normát, hogy micsoda elvetemült eurobürokrata találhatott ki ilyen sületlenséget. Hát nem, az eredeti direktíva köszönő viszonyban sincs a mi szabályozásunkkal. Az ottani szándék az, hogy egy nem ablak-, hőszigetelés-, vagy kazánkereskedő, hanem egy független szakember segítsen a tulajdonosnak, hogy az adott hőmérsékleti és használati körülmények közt, a valós energiaárak mellett milyen beruházást válasszon az üzemeltetési költség csökkentésére. Nálunk a napsütötte Pécsett egy alig temperált, hétvégén nem üzemelő raktáráruház és a hideg, borús Miskolcon működő túlfűtött kórház falára, vagy ablakára egyforma előírást kell teljesíteni.
Izgalmas olvasmány a Magyar Mérnöki Kamara honlapján,
www.mmk.hu, megjelent vizsgakérdés gyűjtemény. A bátor vállalkozónak tudnia kell például, hogy egy B besorolású irodában nyáron mekkora lehet a szellőzés okozta légsebesség, vagy a hangnyomásszint. Hogy ezeket hogyan lehet felhasználni egy energetikai tanúsításnál, nem tudom, mindenestre, aki ezeket tudja, azt már komoly szakembernek kell tekinteni.
Az üzlet egyébként vélhetően nem a lakások, hanem az 1000nm-nél nagyobb középületek, mondjuk a Műegyetem, vagy a János kórház tanúsításában lesz, pláne ha sikerül a felmérésre olcsó munkaerőt találni.
Amúgy, mindig van még lejjebb. Tavaly novemberben jelent meg a 264/2008. (XI. 6.) kormányrendelet a hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról. Az sem semmi.