Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bummm

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bizonyára neked is van olyan ismerősöd (,szomszédod, vagy annak a kiskutyája), aki vette a bátorságot (mert ugye ehhez hatalmas bátorság is kell) fiatalként (Y generáció tagjai) székhelyet váltani angliába. Eleinte nem retúr, csak oda. Aztán a városi legendák elkezdtek terjedni, ahogyan a Londonban…..
bummm 2014.11.07 15:59:13
Érdekes cikk; attól eltekintve, hogy demagóg nagyon sok helyen pontos képet fest az angol valóságról. Az itt eltöltött 5 év alatt mi is sok hasonló fiatalt láttunk, akik kijöttek a kánaánra várva aztán jött a hasraesés, amikor el kellett menni az első interjúra.

A legnagyobb baj szerintem az, hogy egyesek nyelvtudás nélkül próbálnak boldogulni, ami ugyanúgy csak hátszéllel megy, mint mindenhol máshol. Ha arra szánod magad, hogy kipróbálod magad egy másik országban, legalább a nyelvét tanuld meg rendesen, mielőtt belevágsz. Sokan hazamennek a jó étel és a napsütés hiánya miatt vagy mert hiányzik a család és a barátok, de biztos vagyok benne, hogy legalább ennyien azért, mert nem sikerült boldogulniuk.

London azért rossz példa, mert elképesztően drága a többi városhoz képest és ha valami minimálbér-közeli munkából akarsz megélni, csak a fent említett körülmények között fog menni. Mi Edinburgh-ban élünk, mind a ketten egy nagy banknál dolgozunk és bőven megélünk úgy, hogy az otthoni lakáshitelt is fizetjük. Egyedül sokkal drágább az élet, szerintem innen jöhet a sok rémtörténet, amikor valaki kijön és megpróbál a kezdő fizetéséből kifizetni egy lakást. Ha nincs egy aránylag jó munkád, a rezsire sem lesz elég, nemhogy életben maradni, de ha összeálltok ketten mindjárt más a helyzet.

Összehasolnításként én is leírom a költségeket egy hónapra, ez Nagy-Britannia második legdrágább városa (ami még így is sokkal olcsóbb, mint London). Ez egy 80 négyzetméteres, másfél szobás belvárosi lakás.

albérlet - 600
council tax - 150
áram, gáz - 100 télen, összesen
internet (nem tévézünk) - 40
telefon - 50
bolt - 450 (nem számolva azt, ha étteremben vagy máshol eszel, két főre, mi minden nap főzünk valami rendes kaját)

Erre rájön még egy 350 fontos otthoni lakáshitel, és ez összesen is kevesebb, mint bármelyikünk fizetése.

Ha minimálért mosogatnék jatt nélkül, olyan 850 fontot vinnék haza, együtt laknék 2 másik emberrel de a saját szobámban és az Iceland-ből ennék minden nap, akkor így nézne ki:

albérlet - 350 rezsivel
kaja - 200
telefon - 10

A maradék nagy részéből meg kell venni az alap dolgokat egy háztartásba, de a harmadik hónaptól már simán lesz 300 fontod arra, hogy elmenj egy moziba vagy félrerakd, egy tanfolyamra és képezd magad vagy meglátogasd a családod. Aki akar boldogulni és tesz is érte, szerintem sokkal könnyebben él majd kint, mint otthon, de aki beragad takarítóként az ugyanúgy egyik napról a másikra fog élni.
Szegény Gyurinak megint sikerült jól időzítenie ... Tegnap jelent meg a Heti Válaszban a cikke, amelyben saját farkát nyalja fényesre, gerinc nélkül természetesen könnyű: "Nincs más példa arra a 2008-as válságban és utána, hogy egy ország ilyen gyors…..
bummm 2011.11.25 14:56:47
A napokban mindenki megkapta a januári bérét, amire már az Orbán-kormány új adórendszere vonatkozik. A havi bruttó 300ezer alatti keresetűek kevesebb nettót kapnak, mint eddig. Viszont minden drágább lett. Jópár forint megy rá pluszban az élelmiszerekre, 6% a villanyra, a többi…..
bummm 2011.02.10 16:53:07
@galoooshka:

Nem vagy egyedül ezzel. Én kb. 10 éven keresztül irodákban dolgoztam, aránylag jó fizetésért (különösen a legutóbbi, szoftverfejlesztő cégnél eltöltött két év alatt). Mikor felvettük a lakáshitelt, kb. annyit kellett fizetnünk, mint egy albérletét. A bank megígérte, hogy a legrosszabb esetben sem emelkedik sokat a törlesztő, nyugodtan vágjunk bele, stb...uszkve három év alatt az 50e Ft 120e lett, a cég, ahol dolgoztam, tönkrement, így mindenki az utcára került. A párom fizetéséből a lakáshitelt sem tudtuk kifizetni, rezsire nem volt pénz, kajára sem nagyon. Eleinte büszkeségből nem mentem el a segélyért; gondoltam úgyis találok munkát, de az éhség nagy úr. Az utolsó próbálkozásom egy fél év munkakeresés után az volt, hogy a munkaügyi központba bejött egy fickó és azt mondta, hogy hómunkásokat keres. Egyből jelentkeztem, de nem kellettem neki mert 'túl magas a végzettségem'. Még kibaszott hókotró szakmunkásnak sem kellettem, úgyhogy fogtuk magunkat és a semmire kijöttünk külföldre: egy ismerősünknél laktunk egy hétig mire mindkettőnknek lett munkája, két hétre rá ki tudtunk fizetni magunknak egy havi albérletet előre. Most, egy év elteltével minden tartozásunkat kifizettük, fizetjük a lakáshitelt, az albérletet és soha nem gondolunk a számlákra, kényelmesen élünk. Mind a ketten minimálbérért dolgozunk egyébként...

Tudod, néha szégyellem magam, amiért nem maradtam otthon, hogy 'építsem az országot'. Az, hogy külföldön élek, -1 adófizető, dolgozni akaró ember; a baj az, hogy sokan vagyunk ilyenek. De utána mindig eszembe jut, hogy miként próbáltunk 5000 forintból megélni egy hónapig...soha többé nem akarok erre gondolni.
Kezdnek szivárogni a "Nagy Szerkezeti Reformok" részletei.... Egyelőre csak címszavakban, hogy lehessen róla vitatkozni, ahogy egyre több részlet fog kiderülni, úgyis fogunk még róla beszélni ... 700 milliárdos csomag, 1/3 bevételnövelés - 2/3 kiadáscsökkentés. Ne a…..
bummm 2011.02.10 16:10:39
@csak_csendben:

Az igazi gond az, hogy ennek a rétegnek a mai magyar politika semmit sem tud kínálni. Mégis kire szavazzak? MSZP,Fidesz vagy bármelyik 2010 előtt Parlamentbe került párt szóba sem jöhet. Ezerszer bebizonyították már, hogy teljességgel alkalmatlanok az ország vezetésére, csak sajnos egyesek ezt hajlamosak elfelejteni, és inkább a nekik ellenszenves oldalra kenni minden bajunkat. Mindeki hibás, a szemét demagóg, populista, tolvaj politikusok és mi is, mert rájuk szavaztunk. Ja hogy nem volt más?

LMP vagy Jobbik? Szánalmasnak tartom, ahogy próbálnak 'jelen lenni' a politikában a pitiáner céljaikkal, mint a rovásírás tanításának kieszközlése vagy a fővárosi független artmozik támogatása...most komolyan ez a legfontosabb? Hol van már az a párt, amelyik függetleníti működését mindenfajta ideológiától és kizárólag a nemzet érdekében cselekszik még akkor is, ha ez bizonyos rétegeknek (nyugdíjasok, cigányok, szakszervezetek, való világ nézők) nem tetszik? Amíg nem lesz ilyen, én nem szavazok. Amíg Viktor meg nem teremti azt a munkahelyet, ahol kapok annyi fizetést, hogy a lakáshitelt+rezsit ki tudjam fizetni és maradjon kajára is, addig meg haza sem megyek és inkább máshova adózok, bármennyire is szeretem a hazámat.
Kinek nincs meg az az élménye kiskorából, amikor a fékezhetetlen agyvelejű nagybácsi/nagypapa/fura rokon a rántott hús után, de még a krémes előtt ontani kezdi magából a silány szóvicceket,  mikorkálmán bruhaha, megállíthatatlanul. Ennek a pirulós szégyenérzetnek állít…..
Nagyon várhatjátok már az új Batmant, ami Kevin Smith szerint a képregényfeldolgozás-filmek Keresztapa 2.-je, annyira, hogy az izgalomtól minden emberi tartást levetkőztök. Vegyük Például Gy.-t, aki istent, embert nem ismerve photoshoppol össze mindenfélét, csakhogy kijöjjön - na…..
Vadnyugati játékot küldött Olivér nevű munkakerülőnk. A Smokin Barrels jó kis reflexpróba némi gazdasági résszel dúsítva: egyre durvább bűnözőket kell pisztolypárbajban lelőnünk, miközben fejlesztjük a felszerelésünket és minijátékokban (lovaglás, kockázás,…..