Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stílusökológus

22 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Március 20-án a délutáni órákban elérkeztünk a tavaszi nap-éj egyenlőséghez, a Nap belépett a Kos zodiákusba. Visszavonhatatlanul itt a várva várt újjászületés ideje, a Természet újult erővel lendül növekedésbe, rügyeznek a növények, lüktet az élet körülöttünk. Életvitelünk meghatározó eleme az…..
A böjt a mértékletesség erényének cselekedete. Tágabb értelemben minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás; szoros értelemben az önfenntartási ösztön megfékezése az evésben és ivásban. Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével. A…..
Tudjátok, milyen különleges nap a mai? Nem csak arra gondolok, hogy március elseje a meteorológiai tavasz első napja, hanem arra is, hogy húshagyó kedd lévén ma ér véget a farsangi időszak! Ha ma még utat engedtetek a csábításnak és befaltátok az utolsó farsangi fánkot vagy éppen a kedvenc…..
Előző blogbejegyzésemben arról próbáltalak meggyőzni benneteket, hogy bátran vállaljátok önmagatokat, minden testi "tökéletlenség" ellenére, hiszen az önazonosság, az önelfogadás a nulladik lépés a harmonikus megjelenéshez. Nem attól leszünk vonzóak, hogy tökéletesen arányos és karcsú a testünk,…..
Pár nap, és vége az újév első hónapjának, lassan lecsengenek az évkezdéshez hagyományosan köthető fogadalomtételek, alábbhagy a kezdeti lelkesedés, és visszazökkenünk a megszokott mókuskerékbe. Szokások ide vagy oda, be kell látnunk, hogy csak azért, mert a naptár mostantól eggyel több évet mutat,…..
Hogy álltok az újévi fogadalmakkal? Ki kezdett közületek fogyókúrába? Hány olyan ruhát rejt a szekrényetek, amelyik csak arra vár, hogy belefogyjatok? Őszintén, tényleg megéri a kampányszerű önsanyargatás csak azért, hogy elérjük az álomalakot? (Főleg, ha a diéta után nem sokkal pillanatok alatt…..
Ismét elérkezett az amerikai eredetű Fekete Péntek, a különféle üzletek, internetes webáruházak már napok - sőt, hetek! - óta bombáznak bennünket a "kihagyhatatlan" ajánlatokkal. Nem mennék bele mélyebben ennek a pszichológiai hátterébe, mert tavasszal a Glamour-napok kapcsán már kitértem erre. Nem…..
Az ősz színei engem mindig ámulatba ejtenek és kreativitásra ösztönöznek az öltözködésben is. Bár a nyárnak már végérvényesen búcsút inthetünk, a ragyogásnak, az élettel teli színeknek még igenis van helye az életünkben, sőt talán most van leginkább szükségünk azok éltető energiáira. Az indián nyár…..
Az esős idő beálltával érdemes elővennünk az esernyőnket, és az előszobában jól látható helyre készíteni, mert legtöbbször otthon felejtjük, még akkor is, ha odakinn épp leszakad az ég. Sokaknak macera ez a kiegészítő, kényelmetlen, nincs elég szabad kezük hozzá, elhagyják, nem szeretik a színeit,…..
"Itt van az ősz, itt van újra"... de azért a kedvenc nyári ruháinkat nem kell mindjárt a szekrény mélyére rejteni! Akár a minimalizmus jegyében építjük a ruhatárunkat, akár fenntarthatósági vagy anyagi szempontok vezérelnek a kevesebb elemből álló gardrób kialakításában, az alábbi tippek jól…..
Nemrég egy kedves ismerősöm osztotta meg a gondolatait facebookon arról, milyen jó, hogy végre eltűnni látszanak a ruhakínálatból a (néha nem is annyira) kétes értelmű angol feliratozású darabok (a "Sexy girl" még a leggyengébb kifejezés ezek közül). Helyettük egyre inkább teret nyernek a pozitív…..
Április 22. a Föld napja. Mára már hagyománnyá vált ezen a napon a kerékpárosok felvonulása, a Critical Mass elnevezésű rendezvény, amely országszerte egyre több érdeklődőt és részvevőt vonz. Ideje tehát elővenni a bringákat és alaposan megtakarítani, előkészíteni, akár a felvonulókhoz csatlakozunk,…..
Tavasszal beindul a kupondömping: a divatruházati cégekkel karöltve évről-évre egyre nagyobb kuponos kampányokkal buzdítanak bennünket a legismertebb női magazinok, vagy éppen helyi bevásárlóközpontok, hogy egyszerre minél többet költsünk el új ruhákra, kiegészítőkre és egyéb termékekre. A természet…..
Stílusökológus 2017.04.06 23:30:54
@...elmúlik...: Nagyon köszönöm! Ha arra érdemesnek találod a cikket, örömmel veszem, ha megosztod ezt másokkal is! :)
Stílusökológus 2017.04.16 19:54:33
@boxorka: Ez is egy jó megoldás, persze. Sőt, egész évben is elkerülhetjük a plázákat, amennyiben meg tudjuk oldani a minőségi ruhadarabok beszerzését más forrásokból. Utóbbi alatt semmiképpen nem a silány minőségű távol-keleti dömpingre gondolok....
Stílusökológus 2017.04.20 18:24:04
@Szemlélődő Szív: Örülök, hogy egyet értünk, a bejegyzésed is ezt bizonyítja, csak így tovább! Minél több nézőpontból közelítjük meg, és hívjuk fel a figyelmet ennek a témának a fontosságára, annál többen többen leszünk, akik tesznek ellene!
Sokan inkább csak luxusként vagy drága hobbiként gondolnak az öltözködésre mint önkifejezési módra, mert csak a divat oldaláról közelítik meg azt. Pedig életbe vágóan fontos téma ez, hiszen nélkülözhetetlen, alapvető szükséglet az öltözet megléte, és a mai ipari környezetben gyártott ruhadarabok bizony potenciális környezetszennyező elemek, egyrészt a sok vegyszer és a korszerűtlen technológiai eljárások kapcsán, másrészt a fölöslegesnek ítélt darabok könnyelmű kidobása miatt is. Mindenki visel valamit, tehát mindenki felelős ezen darabok használatáért
Mindenképpen jó ötlet a használt ruhák vásárlása, mert költségkímélő és újrahasznosítunk vele, de egyetlen gyenge pontja, hogy a viszonylagos olcsóság miatt hajlamosak vagyunk több ruhadarabot vásárolni, mint amennyire valóban szükségünk van. Nagyon jó időtöltés viszont a baráti társaságban megszervezett ruha cserélgető összejövetel!
Bizonyos élethelyzetek azonban megkívánják a kifogástalan állapotú, új ruhákat, ilyen esetekben én inkább a méretre készített egyedi darabokat javasolnám a plázák konfekció kínálata helyett, de legalábbis magyar gyártók termékeit.
Én idén csak az egyébként is a bevásárló listámon szereplő háztartási termékeknél és 1-2 bioélelmiszernél váltottam be kupont, ruhát nem vettem. ;) :)
A minap városunk bevásárlóközpontjában vettem részt egy divatrendezvényen, amely a  "Fashion reggeli" elnevezést kapta. Tervező, stylist, fodrász, sminkes, újságíró, manager, trendszakértő és jelentősebb ruha-és ékszermárkák képviselői osztották meg véleményüket egy kötetlen hangulatú beszélgetés…..
Stílusökológus 2017.03.16 00:57:45
@mojyo: Köszönöm! :)
Makacsul tartja magát a fagyos idő, legfőképpen a reggelek borzongatóak, amikor a dermesztő hidegbe készülünk kilépni az otthon melegéből. Reménykedve várjuk a lassú enyhülést, hátha egyszer csak lekerülhetnek a vastag téli kabátok. No de mi rejtőzik alattuk?..
Régóta tervezem ennek a cikknek a megírását. Rengeteget olvasgattam a témában: tanulmányok, jegyzőkönyvek, újságcikkek tucatjai kerültek az utamba a bőrfeldolgozásról. Aztán elkezdtem a gyűjtött adatokat dokumentumba rendezni, saját gondolataimmal kiegészíteni, és végül terjedelmes regény kerekedett…..
Ismét véget ért egy év, és kezdődik egy új. Mindenki összegez, elhatároz, fogadkozik. Ez természetes, sokunknak van szüksége képzeletbeli választóvonalra, egy olyan mankóra, amely segít előre lendülni, egy pillanatra, amely ha képletesen is, de fordulópont lehet az életünkben. Természetes igényünk…..
Rövid alapanyag ismereti sorozatunk harmadik részéhez értünk. Ebben a fejezetben azt szeretném Nektek bemutatni, hogy mesterséges alapanyagból előállított textíliák is készülhetnek a fenntarthatóság jegyében. A fejlett technológiai háttérnek köszönhetően már igen színvonalas főként a sport- és…..
Legutóbbi bejegyzésemet azzal indítottam, hogy szeretném megismertetni Veletek egy három részes sorozatban a textilipari alapanyagok és késztermékek gyártása során felmerülő, környezetvédelmi szempontból fontos pozitívumokat és negatívumokat, hogy jobban megértsétek, miért is annyira fontos, mit…..
Miért érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagból készülnek ruháink? Mi a különbség a természetes alapanyag és az öko-, vagy akár recycling alapanyag között? A természetes mindig jobb, mint a mesterségesen előállított? Szeretném megismertetni Veletek egy három részes sorozatban a textilipari…..
A stílus nem más, mint kifejezési mód. Megjelenítése mindannak, amik vagyunk, abban a közegben, ahol létezünk. Az öltözékünkkel jó eseteben nem csak fizikai jegyeinket emeljük ki  (vagy éppen rejtjük el) mint testalkat, szemszín vagy hajszín, hanem érzetet (fázunk vagy melegünk van), hangulatot…..
 A stílusökológia blog célja, hogy információt nyújtson mindazoknak, akik a mindennapokban viselt öltözéküket és használati tárgyaikat nem (csak) a divat oldaláról megközelítve, hanem a tudatosság szemszögéből, a környezetért való felelősségérzet által motiválva igyekeznek kiválasztani, és ezáltal…..