Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nálészáj

26 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néha úgy érzem, hogy a lengyelek kaprot esznek kaporral, meg céklát céklával.  Ha megunják ezt a kombót, akkor meg céklát kaporral, mint ebben a fantasztikus hideg levesben is.  Apropó cékla-őrület: a zsengéknek itt még külön nevük is van: botwinka. Helyes kis csokrokba kötve kaphatóak a…..
Szeretitek a lóbabot? A neve alapján engem nem hozott kísértésbe, de ez a gyönyörű zöld szín láttán egészen biztos voltam benne, hogy valami az én konyhámban is készülni fog belőle... És hogy mi lett a végeredmény?  Ez a szépséges, pofonegyszerű saláta.   Hozzávalók:   A salátához: egy…..
nálészáj Krémleves batátából 2017.12.19 12:56:40
Meséltem már, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséget megetetek a gyerekekkel krémleves formájában?! Az a “trükköm”, hogy a levesbetétet/feltétet ők szórhatják a saját tányérjukba. Ezzel aztán olyan vígan elvannak, hogy nem kell noszogatni őket az evésre.  Hozzávalók:  3 édesburgonya…..
Lassan egy éve tanulok lengyelül. Egy szívemnek igen kedves tanárnő tanácsára elkezdtem összekötni a kellemeset a hasznossal: (elsősorban) nyelvtanulási céllal lengyel gasztroblogokat olvasok. Azt persze nem állítom, hogy mindent értek a receptekből, de inspirációnak épp elég ennyi is. A dolog…..
nálészáj Mézeskalács 2017.12.01 14:25:19
Sok-sok felejthetetlenül sikertelen próbálkozás után az alábbi, Csilla barátnőmtől kapott recept után rájöttem, hogy mézeskalácsot sütni nagyon jó!   A tészta könnyen kezelhető, a kalácsok finomak és szépek is. Annyira, hogy idén még az ablakot is mézesekkel dekoráltam ki. A helyes kis házikók nem…..
Hazudnék, ha azt mondanám, nem cikáztak kérdőjelek a fejem felett, amikor először vállalkoztam cukkini-spagetti készítésére. Aztán villámgyorsan elszállt mindenféle kételyem. Jelen állás szerint egy kis kézi zöldségspirálozóval oldom meg a feladatot, ami sajnos csak a cukkinit viszi. De ha ilyen…..
nálészáj Granola 2017.04.02 23:53:12
Egy időben rendre felhúztam magamat, mikor müzlit szerettem volna venni.   Kifejezetten bosszantott az összetételük, a "jó" müzlik csillagászati ára, és legfőképpen az, hogy némelyikük tele van cukorral. Félreértés ne essék, a minőséget nyilván meg kell fizetni, és nincs semmiféle "cukorparám",…..
Az a helyzet, hogy mi is rákaptunk a chia pudingra. Nincs vele macera, egészséges, finom, tetszetős és kismillió változatban elkészíthető: nem volt nehéz megszeretni. Talán szentségtörés, de tekintve, hogy nálunk (tudtommal) senki sem érzékeny a tejre, amikor épp úgy jön ki a lépés, nem…..
A kedvenc ételeim sokszor kevés nettó munkával járnak... Elég bekészíteni őket a sütőbe, aztán meg is lehet felejtkezni róluk egy jó időre. Persze ez az étel olyan jó illattal öntötte el a konyhát, hogy alig bírtam kivárni az ebédidőt.     Hozzávalók: 0,5 kg savanyú káposzta 1 kisebb fej…..
Van az úgy, hogy a hét vége felé akad még mindenféle zöldségből egy kevéske a hűtőben. Tényleg csak annyi, hogy külön-külön nem sok hasznát venném egyiknek sem. Ilyenkor persze beindul a fantáziám, hogy miként is lehetne megmenteni ezeket a hozzávalókat. Ma szerintem elég jól megoldottam ezt a…..
Egy főre nem szeretek főzni. Ha van "közönség", akkor az persze más. Ma éppen egyedül töltöttem a nap nagy részét, és gyors, könnyű kis ebédre vágytam, ami a következőképp alakult:    Hozzávalók: 1 kisebb alma 1 kisebb cékla 1 főtt tojás 1 szelet füstölt lazac 2 ek görög joghurt 1 kk…..
  A nagy hidegnek és a rossz levegőnek köszönhetően velem bizony előfordul, hogy legszívesebben ki sem mozdulnék itthonról. Ilyenkor aztán, ha csak tehetem, teljes gőzzel pusztítom a hűtő és a fagyasztó tartalmát, aminek eredménye ez az alábbi étel is. Csempésztem bele  egy maréknyit a saját…..
nálészáj Sajtos báránykák 2016.11.29 11:19:44
Micsoda szerencse, hogy a bárányok hallgatnak! Ezeknek a jószágoknak itt a képen van is miről. Történt ugyanis, hogy amikor szezámmaggal igyekeztem véget vetni a szemtelenkedésüknek ... nos ... akkor bizony kicsúszott a számon egy-két cifrább megjegyzés.     Hozzávalók: 400 g liszt (nálam…..
  IMÁDOM, amikor pillanatok alatt, kevés nettó munkával sikerül elkészítenem egy-egy finomságot. Ilyenkor azért elgondolkodom rajta, melyik jellemzőbb inkább rám: a lustaság vagy  a lendület? :) A lényeg az, hogy a végeredmény isteni!     Hozzávalók:  1  doboz kókusztej 70 g…..
Nagyjából biztosra veszem, hogy mostantól hetekig mézeskalácsot eszünk majd. Hogy ne unjunk rá (bár csak én szoktam, az aprónép nem ...), valami mást is szerettem volna. Olyat, ami nem annyira klasszikus, de mégis passzol az adventi időszakhoz.  Lássuk:       Hozzávalók: 100 g teljes…..
      Hozzávalók: 250 g sütőtök megsütve, villával szétnyomkodva 150 g zabpehely 50 g TK búzaliszt 50 g TK rozsliszt 2 ek kókuszolaj 1 narancs frissen facsart leve 7 ek méz 2 ek lenmag 0,5 mokkáskanálnyi szódabikarbóna 1 alma, felkockázva csipetnyi só ízlés szerint: őrölt fahéj,…..
  Akadt egy kis ünnepelnivalónk, aminek apropóján gyorsan felavattam az új kapcsos tortaformámat.  Szolíd csinnadratta minimális hűhóval. No és persze sütőtökkel. :)     Hozzávalók:  (kicsi, 18 cm -es tortaformához! )   3 tojás 400 g cottage cheese (ha túl híg, leszűrve) 250 g sütőtök…..
  Hozzávalók: egy marék rukkola egy kisebb cikória, karikázva 4-5 szem koktélparadicsom 1/2 kígyóuborka, felkockázva 1/4 lilahagyma, felkockázva 6-7 db kagyló, konzervből 1 szelet sütőtök megsütve, csíkokra vágva   + Ízlés szerint:  só, bors, citrom, olivaolaj, balzsamecet, kakukkfű,…..
nálészáj Sütőtökös quiche 2016.11.15 18:29:50
A projekt folytatódik: sütőtököt sütőtökkel. Kevertem már kávéba, sütöttem belőle pogácsát és muffint, felhasználtam turmixba és természetesen a leves sem maradt el. Már éppen ideje volt kikísérletezni egy főételt is. Íme:   Hozzávalók:  200 g liszt (nálam 100 g TK rozsliszt, 50 g TK…..
Tulajdonképpen nálunk senki nem szereti a sütőtököt. Önmagában soha nem fogyna el, mégis hetek óta ezzel az őszi finomsággal etetem a családot. Amikor pedig nem etetem, akkor itatom. :)  Hozzávalók: néhány szelet sütőtök, megsütve frissen facsart narancslé banán 1 ek homoktövis…..
nálészáj Sült libacomb 2016.11.14 08:55:21
Rendkívül mutatós és finom, ezt sem kell túlbonyolítani. A hús omlós, a bőre ropogós, néhány éttermi verzió elbújhat mögötte Nálunk különlegesebb alkalmakkor kerül bevetésre, és annyira jó, hogy nem kell mellette ácsorogni!    Hozzávalók: 4 libacomb (ha  szükséges, szemöldökcsipesszel még…..
nálészáj Banánkenyér 2016.11.12 15:37:12
  Este volt. Pepecselni nem volt kedvem, de örültem volna, ha valami igazán finom reggeli kerülhetett volna az asztalra.   A hozzávalókban sem dúskáltam. Lehetetlen küldetés? Szerencsére NEM. :)   Hozzávalók: 120 g olvasztott vaj 170 g liszt (nálam most 100 g teljes kiőrlésű és 70 g…..
Ha van valami, amit kifejezetten nem szeretek sütni, az a palacsinta. Készítésénél rendszerint azt a sunyi kis trükköt alkalmazom, hogy bekeverek egy NAGY adag tésztát, aztán a férjemre bízom a többit. Nem is látni a konyha környékén olyankor , kivéve, ha az elrontott darabokra vadászok. Mert azok…..
    Hozzávalók: 1 fej hagyma fél sütőtök megsütve 1 alma kevéske tejszín só, bors, szerecsendió   Tálaláshoz: chili-pehely és pirított tökmag   Elkészítése: 1. Kókuszolajon pirítsd üvegesre a felkockázott hagymát , majd add hozzá a hámozott, kockákra vágott almát is. 2. Párold…..
      Hozzávalók: 0,5 kg pulykamell, rusztikus csíkokra vágva vaj (nálam ghee) a sütéshez 1,5 dl száraz fehérbor fél citrom leve teljes kiőrlésű liszt só, frissen őrölt bors, zsálya     Elkészítése: 1. A pulykamell-csíkokat sózd, borsozd, kevés lisztben hempergesd meg. 2. Forró…..