Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Timi29

27 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Going to Morocco alone and spending there almost a month was not an easy decision at all. Although it seemed to be easy to buy the flight ticket and be happy with the thought of an other adventure, as I got closer and closer to the date of departure, I felt more and more unsure. After all what you…..
Egyik nap alkonyat tájékán a városban sétálgattunk. Már éppen hazafelé vettük az irányt, mikor az egyik utcából hangos zenét és énekszót hallottunk. Mindannyian kíváncsiak voltunk rá, így arra kanyarodtunk. Az utcában óriási embertömeg csődült össze; a férfiak fehér köpenyben és piros sapkában…..
Az Erasmuszos hónapjaimat teljesen kihasználva új világlátó program után kellett néznem, mert hamar elkezdtem érezni a valami új megismerésére hajtó vágyat. Au pair is kétszer voltam már, azokról az élményeimről is olvashattok a blogomban, de a második, spanyolországi au pair munka alatt vált…..
Igaz, hogy laktam már fél évet Spanyolországban, de az elmúlt két hónapban egy teljesen új arcát ismerhettem meg az országnak és kultúrájának; egy sokkal bensőségesebb, valósabb arcát. Ismét vállalkoztam au pair nyári munkára, így erre a nyárra Valenciában kötöttem ki egy két kisgyermekes családnál.…..
Timi29 2018.08.23 19:46:56
@Void Bunkoid: a munkanélküliség valóban magas Spanyolországban, az ilyen vacsorázásokon viszont szó sincs arról, hogy mások fizetnék egyesek adagját; mindenki egyformán beleteszi a saját részét. Én azzal tudom megmagyarázni azt, hogy ezt hetente többször is megtehetik, hogy Spanyolországban házon kívül enni egyáltalán nem kerül sokba, megfizethető ára van, nem úgy, mint Magyarországon, ahol sokaknak egy éttermes vacsora kb kéthavonta egyszer ha van. Amikor én voltam ezeken a spanyol vacsorákon, átlagosan 60 euró volt az étel összesen, ami 8-9 fő között osztódott szét. Ez azért nem olyan sok, és hozzá kell tennünk, hogy Spanyolországban jelentősen magasabb az átlagfizetés, mint nálunk.
Timi29 2018.09.03 12:55:12
@Void Bunkoid: Tény, hogy nem a legtöbbet dolgozó nép (a családnál, ahol voltam, például az anyuka 9-re ment dolgozni és olyan fél 3 körül el is jött és már nem ment vissza siesta után), de azért már nem lehet vádolni őket, hogy ezért mennyi pénzt kapnak és abból mennyi mindenre elég nekik az itthoni rendszerrel szemben. A fiatalkori munkanélküliség egyébként másban keresendő inkább, nem a munka-bér arányának kapcsolatában. Spanyolországban a legtöbb helyen több éves tapasztalatot kérnek, ezért inkább a kicsit idősebb, munkatapasztalattal rendelkezőket részesítik előnyben, valamint sok munkahelyen vizsga van, többrostás, ahol el kell érni egy bizonyos eredményt, ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhess, még akkor is, ha megvan belőle a diplomád.
Fél év után hazatértem Norvégiából; egy északi, távolinak tűnő országból, amiről itthon nem sok mindent hallanak, tudnak az emberek. Ezelőtt én is azt gondoltam, hogy egy nagy jégmezőre készülődök és ezen kívül semmi egyéb nem jutott eszembe a helyről. Pedig Norvégiában nagyon is rengeteg minden…..
Norvégiában aztán tudják, mi az, hogy bulizni, ha a középiskola utolsó évéről van szó. Otthon szerenádot és bankettet tartunk, itt viszont egy három hetes őrületes partival búcsúztatják a végzősök az elmúlt éveket. A szervezést már a középiskola első évében megkezdik; rengeteg pénzt kell…..
Május 2-a van, ilyenkor már sokszor közelebb érezzük magunkat a nyárhoz, mint a tavaszhoz, de itt, Norvégiában ma megint fel kellett vennem a sapkát, s ugyan nem szükséges már a téli kabát, a kevésbé vastag kabát is csak egy melegebb pulcsi fölött ajánlott. Sétálni indultam; megszoktam, hogy…..
Bergen egy nagyon diákközpontú város, sok lehetőséggel az egyetemistáknak és a fiataloknak úgy általában. Nem csak a hétvégékre, de a hétköznapokra is mindig talál magának programot az ember. A számomra egyik legnagyobb pozitív meglepetést az hozta, hogy drága ország ellenére olyan ingyen dolgokra…..
Kellett idő, hogy megszokjam a norvég felsőoktatási rendszert; teljesen másképp működik, mint Magyarországon, de a legtöbb eltérés pozitív meglepetésként hatott rám. Viszont a válaszok olyan alapvető kérdésekre, hogy hol és mikor, a mai napig sokszor tisztázatlanok számomra. Először is, a szemeszter…..
Norvégia egy nagyon változatos ország mind nyelvileg, mind kulturálisan, így még az elején szeretném mondani, hogy amit a norvég emberekről tudok, azt mind a bergeni példákra alapozom. Magas termet, szőke haj, kék szemek, ezt, azt hiszem, összességében el lehet mondani a norvégok többségéről, de itt…..
Három hete érkeztem meg második Erasmus városomba, Bergenbe. Norvégia második legnagyobb városát így három hét alatt meg lehetett ismerni annyira, hogy az ember kétség nélkül tudja, itt a természet az úr. A város maga a dél-nyugati fjordoknál fekszik, és okkal hívják a norvég fjordok kapujának;…..
              Erasmus alatt az a remek ötlete támadt a társaságunknak, hogy szervezzünk egymásnak vacsoraesteket, ahol a házigazda mindig a saját nemzete ételeit készíti el és azokkal vendégeli meg a többieket. Az ötlet bevált, és minden szombat este más-más barátunk albérletében gyűltünk…..
Megjelent a spanyolországi Erasmus félévemet feldolgozó könyvem e-könyv formátumban, tabuk nélkül, megtörtént eseményeken és kalandokon keresztül mesélve el, milyen is egy Erasmus félév. Ha voltál már Erasmuson és benned is felejthetetlen nyomot hagytak azok a hónapok, vagy nem voltál még, de…..
Nemrég tértem haza a két hónapig tartó Au Pair élményről, Olaszországból. Felejthetetlen kaland volt, amíg ott voltam, az idő csak úgy repült, hazatérve tapasztaltam csak igazán, hogy mennyi mindent tanultam belőle s, hogy megint többnek érzem magam, mint mielőtt belevágtam a dologba. Mint azt már…..
Most éppen Au Pair-ként élvezem az olaszországi nyarat, egy helyi család teraszának napozóágyából írva, de félreértés ne essék; kevés olyan néhány perc adatik a munka mellett, mikor ezt megtehetem. Először is egy keveset arról hogy mi is az az Au Pair-kedés. Én is csak nemrég szereztem tudomást…..
Ugyan a tavalyi évben volt, hogy az Erasmus alatt Spanyolországban tölthettem a Húsvétot, de az ottani hagyományokra, programokra visszagondolva most éppúgy időszerűnek tartom megosztani veletek, hogy az én galíciai városomban, La Corunában hogyan is ünnepeltük ezeket a napokat. A spanyol Húsvét…..
Az egyetemi évek egyik nagy előnye az, hogy rengeteg olyan élmény megszerzésére adnak lehetőséget, amiket másként nem biztos, hogy átélhetnénk. A külföldi tanulmányutak által, mint az Erasmus is, mind a világot, mind önmagunkat jobban megismerjük. Azonban az egyetemek által nem csupán nagy utakra,…..
Ezt a bejegyzést most az egyszerűbb mindennapoknak szeretném szentelni. Az Erasmusos hétköznapokban az a jó, hogy az Erasmus megadja azt a különleges érzést az ember számára, hogy a világ másik felén is lehet teljesen otthon érezni magunkat. Egy-két hónap múlva tényleg úgy érzed, mintha évek óta…..
Ha már Spanyolországban vagyunk, a fővárost, Madridot nem szabad lehagynunk a listáról. Így is állandóan kirándultunk, hiszen mindent látni akartunk, amit csak lehetett, de talán a madridi kiruccanásunk maradt meg a legőrültebb emlékként a kirándulásaink közt. Az egész azon alapult, hogy mindent a…..
Az egész Erasmus egy vissza nem térő alkalom a kalandokra, élményekre. Menni, látni, tapasztalni, élvezni, ez a lényeg. AZ Erasmus olyan programokat tud kínálni, amikről otthon nem is álmodhatnál. Lehetőséged van kipróbálni olyan dolgokat, amiket Magyarország földrajzi, kulturális, éghajlati vagy…..
Aki volt már Erasmuson, az kétség kívül tudja, hogy a bulik csupán egy nagyon kis részét képezik magának az Erasmus élménynek, de az is bizonyos, hogy rengeteg van belőlük. A heti 3-4 parti lassan teljesen magától értetődőnek számított, de ebbe is bele kellett szokni, hiszen a szórakozást is más…..
A magyar felsőoktatási rendszernek is vannak jó pontjai, de valljuk be, sok a régimódi módszer és hiányzik belőle a gyakorlatközpontúság. Az Erasmus során úgy kezdtem el járni az Erasmusos városom egyetemére, mintha mindig is oda jártam volna; új osztálytársaim, új tanáraim lettek, élhettem minden…..
Timi29 2016.12.12 14:04:00
@Colonel H. Stinkmeaner: Én nyelvészetet és irodalmat hallgatok, ahol szerintem fontos valamilyen saját gondolkodásmód kialakítása és nekem tetszettek ezek a számomra "újdonságok" a spanyol oktatásban, de például a lakótársaim orvostanhallgatók és ők természetesen rengeteget olvastak és sűrűn jártak kórházba gyakorlatozni is.
A la corunai egyetem ideérkező Erasmusosokat segítő csapata olyan programokat szervezett nekünk, amiket míg élek, nem felejtek el. Ezek a programok olyan emlékeket szereztek nekem, amik közt vannak, amik megmosolyogtatnak, nosztalgiát ébresztenek bennem, aztán amik kicsit vadra sikerültek és olyanok…..
Megkezdeni az Erasmust egy olyan pillanat, amire szerintem minden Erasmusos egész életében emlékezni fog, aki pedig még az út előtt áll, annak gyakran kavarog a fejében, hogy milyen is lesz majd, mint ahogyan nekem is. Este érkeztem. Mikor kiléptem a repülőtérről, aztán pedig buszra szállva beértem…..