Regisztráció Blogot indítok
Adatok
scibug

1 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A blogon írtakkal kapcsolatban revízió zajlik. A kapcsolódó bejegyzés itt található...
FIGYELEM! A BEJEGYZÉS TARTALMA TÚLHALADOTT, REVÍZIÓ ALATT ÁLL!!!Ha megnézzük, hogy mit mond a Szcientológia weboldalán lévő videó a Szcientológiáról, valóban egyetérhetünk azzal, hogy a 20. századi vallási élet legjelentősebb, leginkább vitatott és valóban a…..
scibug 2008.04.17 00:28:49
Kedves nocsak,

Hú, ez aztán már fórumnyi komment. :)

Nem tudok mindenre reagálni, nincs is rá szükség (köszönöm, hogy hosszan foglalkoztál a komment megírásával, de nem minden részletére látom értelmét reagálni, azonban ha valami szerinted fontosat hagytam ki, nyugodtan idézd vissza hangsúlyozva hogy de az fontos), csak egy-két dolog:
"Összetéveszted a Szcientológia egyházat a Szcientológiával, és a szcientológusokkal...
Mind a három külön fogalom... külön entitások."
Nem tudom hogy egyetértsek-e velem, de cáfolni sem akarom, mindenesetre nem hülyeség a megállapítás, hogy a Szcientológia Egyházat a szcientológusok működtetik (ahogy sok mást is behelyettesíthetünk a tárgy és az alany helyére), tehát amit a szcientológusok megvalósítanak egyházi köntösben, egyházi jogkörben, egyházi etikai alapon, az A Szcientológia Egyház. Akkor is, ha megsértik saját szabályaikat, és függetlenül attól, hogy arra jön majd etikai program meg etikai jelentés.

"Csak egy kérdés tőled: ha valaki azzal fenyegetne, hogy a házad előtt tüntet azzal, hogy te kisemmizted őt (tételezzük fel, valamin nagyon összevesztél vele), és te emiatt lehet nem kapsz munkát, a szomszédok megutálnak, a gyerekeidnek nem tudnál enni adni emiatt, akkor te mit csinálnál? Te békésen tűrnéd? Vagy tennél ellene?
És most indeferens, hogy igaza van vagy sem annak az embernek... Te mit csinálnál?
A csávó, aki a békés tüntetőre támadt, gondolom én fenyegetve érezte magát. Így is kevés a fizuja, kevés a szervezetnek a bevétele, miközben van valaki, aki odarondít, és így valószínűsítve, hogy még kevesebb lesz a bevétel, még kevesebb a fizuja, még kevesebb étel, ital. Ez csak a közvetlen hatás. (ne jöjjön senki nekem erre, hogy íme a bizonyíték a pénzéhez szektára.)"

Nézd vannak nyilvános képek az elképesztően fényűző irodákról, először nem is hittem el, hogy az valódi, azt hittem számítógépes grafika.
Kellemes környezetet az IKEÁból is fel lehet építeni...

Tehát azt kérdezed mit csinálnék.
És azt mondod: hát persze hogy leordította, megütötte, majd miután visszaütött, örült hogy van miért rendőrt hívni, hiszen fenyegetve érezte magát!
Látod erről beszélek, hogy kellő igazolás volt számára etikátlanul eljárni egy tüntetővel szemben az a tény (és Te is annak tekintetted most, pedig nagyon kemény etikai szabályrendszeren kell hogy alapuljon a megítélésed), hogy a munkája veszélybe került (pedig két kicsi tüntető kb. akkora veszély mint elefántnak a két hangyja, akik közül az egyik elgáncsolja, a másik meg fojtogatja). Kérdezem: etikus dolog védeni egy etikátlan szervezetet? Nyilván nem. De várj, jobbat kérdezek! Etikus dolog etikátlan eszközzel védeni egy etikus szervezetet? Erre viszont konkrétan kérlek hogy elemzőleg válaszolj: miért etikus vagy miért nem az.

Ehhez kapcsolódik, de amúgy is kitértem volna rá. Azt írod, minden szcientológus egyéni. Azonban a szcientológiában (kérdezz meg egy etikatisztet) csak és kizárólag az a helyes, ami az Etika Könyvben le van írva mint eljárásmódok. Bármi mást teszel, NEM VAGY ETIKUS, pont, zúgsz lefelé a tónusskálán stb. Tehát az, hogy minden szcientológus a maga egyéni szempontjai szerint értelmez dolgokat vagy dönt és cselekszik, éppenhogy azt igazolja, hogy gond van, nem azt hogy de nincs.

Végül LRH-ról. (Nem Ron-ozom, nem vagyunk olyan viszonyban.) Bár eddig vagy semmit vagy jót mondtam róla, azért a tengerbedobásos történet elég gáz. Az, hogy a pszichológiai munkaköréből azért rúgták ki, mert kivételezett, szintén gáz, bár ez a Dianetika előtt történt, amennyire tudom. Ez azért hozzátartozik a történethez, bár tény, hogy a bejegyzésem nem LRH-ról szól, hanem csak és kizárólag a szcientológia etikájának egyetlen apró, de potenciálisa végzetesen súlyos hiányosságáról, melyen globális elnyomás is alapulhat: MERT SZENTESÍTI. (lásd: az "Itt a csapda"-résznél.)

A Szcientológia tényleg sokat tett. Ha összehasonlítjuk (ahogy egy oldalról részben megtetted) más egyházakkal, valóban megállapítható, hogy több jót tett. Talán, gondolom, de lehet hogy valaki cáfolni tudja, de én feltételezem hogy így van. Azonban a többi egyház szabályzataiban nem rejlik világelnyomást és tömegpusztítást szentesítő kiskapu.

Erről szól a bejegyzés, mást vitatni egyetlen pillanatra sem volt célja. Sokat-sokat diskurálhatnánk egyéb aspektusokról is, de értelme csak a bejegyzés tartalmát vitatni van.
A kérdés is, amit fent kiemeltem feltettem, az is csak erről szól.
scibug 2008.04.22 14:22:27
Sziasztok!

Volt egy bejelentkezési nehézségem, de legalább tudtam gondolkodni azokon amiket írtatok.

Le kell szögezzem, hogy "nocsak" sok olyan dologra is kitért, amelyekre egyáltalán nem volt célom vitázni és a bejegyzésben is csupán áttekintőleg utaltam rá (linkek, linkblog) mint hivatkozásra, hogy "tessék, akik támadják a sci-t, azok így és ezért támadják". Rengeteget írtál "nocsak" erről, és ne haragudj, hogy ezekre nem reflektálok, de nem alkotok róluk kifejezetten véleményt, csupán tudok róluk, és nem is veszem teljesen készpénznek őket, bár figyelmen kívül sem hagyom. Kedves T, nézd meg te is bátran a linkeket a linkblogban és a bejegyzés elején, és ha a témához hozzászólnál, vitatkoznál stb, akkor tedd meg nyugodtan az megfelelő blogokon, nekem semmiféle közöm nincsen hozzájuk.

Éppen emiatt elsősorban a bejegyzésemben írtak szemszögéből olvastam a kommentjeiteket és ahhoz kapcsolódóan kerestem bennük a használható információt. Azt hiszem, találtam is, sőt megváltoztattátok a véleményemet, aminek a következménye az lesz hogy a bejegyzést mindenképpen leveszem a publikus cikkek közül és csak visszahivatkozom rá.

Arra jutottam, hogy amit találtam - helytadok - valóban nem a szcientológiát jellemzi, sem a Szcientológia Egyházat. Tehát mást találtam, mint elsőre gondoltam; azt találtam meg, hogy azok a szcientológusok, akik hülyeséget csinálnak (lásd a belinkelt oldalakon), a fent leírt csapdába futnak bele.

Tehát hogy ez nem a szcientológia hibája (vagy igen?), hanem az a pont, ahol az Ember belelép a kátyuba, mert olyasmit tesz, amit abban a pillanatban etikainak helyénvalónak tart, de pl. nincs összhangban más egyéb irányelvekkel, tehát az illető figyelmetlen.

Pl, "nocsak" kérdezted hogy mit tennék az X illető helyében (tüntetéses videó kapcsán). Nos, nem ordibálnám le az agyát a tüntetőnek, pláne hogy az egy ex-szcientológus, hanem alkalmaznám a kommunikációs tanfolyamon tanultakat, ARK stb. Tehát ő belelépett a kátyuba, pedig nem törvényszerű hogy belelépjen. Ez valóban nem a szci hibája, csak annyira, amennyire a katolikus egyház hibája volt, hogy nem előzte meg, hogy a szeretet nevében kereszteslovagok, inkvizitorok gyilkoljanak. A helyzet ugyanaz, csak a sci esetében ez az "inkvizíció" potenciális, illetve adott esetben nem olyan drasztikus, legfeljebb technikai.

Ezen kívül, valóban nem ismerem a szövegeknek a helyreállítás utáni állapotát ("Alapok"), így teljesen indokolt a revízió.

Ergo: a bejegyzésnek ajánlott egy bizonytalan időre lekerülnie egy revízió erejéig, mialapján esetleg születik egy újabb bejegyzés. Vagy nem.

Mi a véleményetek erről? Tudom hogy nagyon rövid voltam ahhoz képest, amilyen bőkezűek ti voltatok, de bizonyára egyetértünk abban, hogy nem érdemes túlságosan hosszúra felhabozni az eszmecserét.
Jason Beghe (bővebben itt: Wikipedia, IMBD) amerikai színész, bejelentette, hogy elhagyja a szcientológiát (az illető egyébként elérte az "OT V" szintet, ami igen magasnak számít a szcientológiában. Itt megnézhető angolul a vele készült interjú rövid előzetese (a…..
A következő emailt kapta az egyik ismerősöm a CCHR-tól (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, a pszichiátriai visszaélések ellen harcoló, a Szcientológia Egyház által irányított szervezet: Kedves Barátunk! A CCHR egyik fontos feladata, hogy a nagyközönséget, a…..
A nők esetében gyorsabban, kevesebb idő alatt alakul ki az alkoholizmus, hamarabb válnak függővé, mint a férfiak. Ezzel együtt az agy károsodása is nagyobb mértékű ugyanakkora idő alatt, illetve a női agy előbb károsodik visszafordíthatatlanul, mint a férfiak agya. Mindez…..