Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Építkeztem

5 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2021. január 1. az a dátum, amely ma már egyre több építtetőt érdekel. Miért is? Mert akár érintettek is lehetnek, ha e nap után tervezik használatba venni lakóházukat. Mit várhatunk ettől az időponttól az új energetikai szabályok hatályba lépését követően? Erre a kérdésre próbálok meg válaszolni…..
Építkeztem 2019.04.30 22:15:47
@Sákif za morro?: Tegyük fel, hogy a benti elhasznált levegő 22 Celsius-fok hőmérsékletű. A külső beszívott levegőnket elő kell melegíteni télen 0 Celsius-fokos hőmérsékletűre. Azért, mert ha ettől hidegebb lép be a szellőztető gépbe, a hőcserélőjében lecsapódó kondenzvíz megfagy, így elveszítjük a hővisszanyerést. A 0 Celsius-fokos külső levegőből egy 86% hatásfokú hővisszanyerős szellőztető gép 18 Celsius-fokos beérkező szűrt levegőt "készít". Ezt kell már csak újra felmelegíteni a belső 22 Celsius-fokra. Ha kinyitod az ablakokat és így szellőztetsz télen, amikor kint 0 Celsius-fok van, szerinted milyen hőmérsékletű levegőt kell újra felmelegíteni 22 Celsius-fokra? Nem 18 Celsius-fokosat!

A friss levegővel kapcsolatos felvetésre válaszom, hogy egy jó központi hővisszanyerős szellőztető gépben két szűrő van, egyik a beszívó, másik a kifújó ágon. Ezeken felül van egy szűrő a gép elé is beépítve. Ezeket a szűrőket kiegészíthetjük további szűrőbetétekkel. Például télen mások füstjét megszűrhetjük aktívszén betéttel, nyáron a polleneket kiszűrhetjük pollenszűrő betéttel. Van olyan szellőztető gép, amely szűrőinek cseréje éves szinten megvan nettó 5.000,- Ft-ból. De van olyan a piacon, amelynek a szűrői nettó 15.000,- Ft-ba kerülnek.
Építkeztem 2019.05.06 19:51:02
@Az igazi Trebics: Lehet, hogy Te sem sok jogszabályt olvasol manapság, mivel ugyanazt leírtad, amit a poszt írója is. De ő még hozzátette azt is, hogy a rendelet alapján ma is figyelembe kellene venni egy lakóház tervezésekor a légcsereszámot, ezzel együtt a bejuttatandó friss levegő mennyiségét.
Az építkezéssel kapcsolatos folyamatok 2016. decemberében indultak meg, azóta gyakorlatilag csak pénzt költöttem, de érdemi változás nem történt / látható változások nem történtek, egészen idáig. Jelentem alásan, vízóra akna " is on", várjuk a vízügyeseket. Az első építkezőknek előre szólok,…..
 Mi is a generálkivitelezés? Ez a kifejezés nincs az építésügyi jogszabályokban meghatározva, ezért jogilag nem definiált. A köztudatban azt jelenti, hogy az építkezést teljes egészében egy vállalkozóra bízzuk...
Vicces, hogy még el sem kezdődött az építkezés, de máris csúszás volt. December 9-ből lett január 11, de végül megkaptam a ház első bejárási tervét. Az építész az kéréseimnek megfelelően rakta össze a tervet, egész élhetőnek tartom bár van pár kérdőjelem. Essetek neki, szedjétek szét, aztán…..
Az építési telkünk megvásárlásakor még fogalmam sem volt arról, hogy a telek elhelyezkedése mennyire befolyásolhatja az alapozást...
A teljesség igénye nélkül, a telekválasztás 8 pontja...
Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk, fogalmam sem volt honnan induljunk. Ok, építsünk, de milyen legyen az a ház, amelyben remélem (talán) az unokáim is laknak majd. Ez csak egy dolog, fontos továbbá az értékállóság, korszerűség is. De milyen ma egy értékálló ház? Honnan induljunk ki, milyen…..
Szerdán részt vettem egy ingyenes építtetői workshopon, ahol a következő kérdésekre ígértek válaszokat: Biztos hatékony lesz a fűtés? Elég lesz a szigetelés? Jó ablakot választottam? Bizton­ságos a vízvezeték? Komfortos, egészséges lesz a lakás? Megkaptam az ígért válaszokat? Ha korrekt akarok…..
2014. végén döntöttünk, lakás elad, építkezzünk, de csak akkor, ha megtaláljuk a szinte minden szempontból megfelelő telket. Van ilyen? Nincs, de törekszünk rá. Számunkra a kelet-magyarországi megyeszékhely belvárosa volt az ideális helyszín, ahol még a csok előtti évben nem voltak egy másik…..