Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márta Egerszegi

39 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország megannyi csodás borvidéket rejt, amelyek csak úgy vonzzák az oly nagy hagyományokkal rendelkező nedű kedvelőit. Azonban nemcsak a finom borokért érdemes ellátogatni ezekre a tájegységekre, hanem az érdekes történetekért és megannyi legendáért is, amit magukban rejtenek. Ezek közül…..
Ebben a bejegyzésben a túrázás szerelmeseként megosztok pár érdekességet kedvcsinálóként, illetve néhány tippet, amire túrával ismerkedőként érdemes figyelni. Ezen túlmenően elmondom, mikor és milyen folyamat révén alakult ki például a Tapolcai medence tanúhegyeinek részét képező Badacsony és a…..
Sok allergiást meglepetésként érhetett már február elején a korai mogyoró virágzás, a leleményesebb allergiások már akkor beszerezték a szükséges gyógyszert. Fordítsuk előnyünkre az otthon maradást. Gyakorlott allergiásként szinte minden évben megfeledkezem arról, hogy időben, még a pollenszezon…..
  Ebben a bejegyzésben a méhkenyérről és virágporról osztok meg érdekes és hasznos tudnivalókat. Például: hogy néz ki a méhkenyér, hogyan nyerik ki a kaptárból? A nyers virágpor rendkívül romlandó, azonban kereskedelmi forgalomban mégis kapható. Mit is lehet tudni ezekről a témákról? Olvass…..
A mai bejegyzésben egy rendkívül izgalmas témáról lesz szó: mi lesz a méhekkel, miután elvesszük tőlük a mézet? Gyere, tarts velem néhány perc erejéig és gazdagodj a kulisszák mögötti információkkal.  Időről időre érkezik hozzám kérdés a méhek tevékenységével kapcsolatban, melyekért nagyon hálás…..
"Hidegpárna: A Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki."                                                                                                  …..
Márta Egerszegi 2021.01.13 09:32:29
@talajmentifagy: nagyon szépen köszi! Ugyanott találtam még egyet, ez kevésbé komoly, szerinted ez inkább felejtős?
www.decathlon.hu/csuszasgatlo-sh100--id_8398360.html

Vagy ez inkább csak akkor, ha nincs hó, de csúszós a talaj?
Márta Egerszegi 2021.01.13 11:22:38
@talajmentifagy: nagyon köszi a válaszokat!
Az egyik legkevésbé ismert méhészeti termék a méhkenyér, melyet a szakirodalom szuperélelmiszernek nevez. A méhek egyik tápláléka, mely "a kaptár mélyén" raktározódik és egyre nagyobb jelentőséggel bír a betegség megelőzés és a gyógyulás terén. ..
  Az ünnepi készülődéshez hozok három desszert ötletet, amivel különlegesebbé tudjuk tenni a család étkezéseit...
  2020 a méhészek fekete éve-mondta korábban az infórádiónak Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Később arról is volt szó, hogy januártól nem lesz méz a szabad piacon. Lássuk, hogy mit is jelent ez és milyen információk láttak napvilágot azóta...
/Fotó: Főkert/ A rovarhotel nem úri hóbort, hanem egy ék a félre billent ökoszisztéma városi tartóoszlopa alatt. Európa számos országában egyre nagyobb gyakorlata van a rovarok védelmének, csodálatos hír, hogy már Budapest vezetése is fontosnak tartja ezt. Az urbanizációnak köszönhetően a rovarok…..
  /Fotó: enriquelopezgarre/ A napraforgó az egyik legsokoldalúbban felhasznált növény a világon. Történelme több, mint 3000 évre nyúlik vissza, azóta is töretlen a népszerűsége. Íme egy csokorra való a legérdekesebb tudnivalókról. Olvass tovább...
  Nyár, strand, tengerpart, mezítláb szaladgálás. Ezek mind megnövelik az esélyét annak, hogy rovarcsípéssel találjuk szembe magunkat. Fontos néhány dolgot tudnod ahhoz, hogy felkészült legyél a vészhelyzetekre...
Márta Egerszegi 2020.07.14 13:48:51
@csakeztengedte: Nagyon köszönöm, hogy elolvastad és visszajeleztél. Én így vagyok a méhekkel, bennük bízom, azért, ha darázs száll rám, óvatosan lepöccintem :-)
Márta Egerszegi 2020.07.14 20:02:28
@rekspeiler: köszi szépen a cikket. Érdekes dolgokat írnak, a méhész ismerősöknél a calciumusc alap felszereltség vendégek esetleges allergiás eseteinek azonnali orvoslásához.
Márta Egerszegi 2020.07.14 20:12:35
@haXXXor: biztosan örültek szegény rovarok :-) a simogatás enyhe újraélesztésnek is elment :-D . Én is szoktam találkozni velük vízben, legutóbb a Balatonból mentettem ki én is egy méhecskét :-)
  Magyarország és a környező országok akác erdői is alacsony méztermést adtak, az akácméz idén hiánycikk lesz. ..
A méhek nem gyűjtenek mézet, testsúlyuk felének megfelelő rakománnyal repülnek és mi emberek: futva sem győznénk a repülési sebességüket. Ma van a Méhek Világnapja...
Átlagos gondolkodás a csípős, hideg tavaszi reggeleken: megvonjuk a vállunkat, "hm, ma is elkel a kabát". A méhész, vagy méhész családból származók (sűrűn mutatok magamra) gondolkodása ugyanezeken a reggeleken:"Istenem, vajon mi lesz idén az akácterméssel?"..
Márta Egerszegi 2020.05.11 13:41:09
@igazi hős: a méhészek szempontjából sajnos baj, ha nem lesz akácméz, mert ez az egyik fő bevételi forrás. Melyik fajta a kedvenc mézed?
Márta Egerszegi 2020.05.12 22:26:59
@Kreitl István: köszi szépen a gondolatmenetet. Huh, nem kis probléma mindez, rendkívül komplex, a megoldása depláne.
Márta Egerszegi 2020.05.14 13:01:49
@Boar.: természetesen tiszteletben tartom az ön véleményét, nem célom meggyőzni senkit semmiről. Ahány ember, annyi vélemény, mint ahogy a mezőgazdaságban dolgozók, érdekeltek is folyton sírnak, úgy nevezhetjük az előzetes várakozásokat is annak.
Sajnos a vegyszerhasználat miatt évről évre egyre több méh hullik el, nem egyszer a népesség fele odavész a tavaszi időszakban. A jelenség nem Magyarország specifikus, világszinten ismert jelenség.
Azzal kapcsolatban, hogy 20 évvel ezelőtt milyen mértékben volt jelen a vegyszereknek tulajdonított méhpusztulás, nem tudom (nem is tartom megfelelő, hiteles képnek, hogy egy két ember homályos emlékeit kutatva tegyek fel kérdéseket), az tény, hogy napjainkban az internet adta információ áramlás, mint lehetőség árnyaltabb képet ad minden ágazatról és azok problémáiról.

Abban egyetértek, hogy nagyon sokan méhészkedésbe kezdtek a haszon reményében, azonban akik híján vannak a szakmai információknak, azok nem is képesek felkészíteni a méhcsaládokat a megfelelő mennyiségű hordásara, így előbb utóbb felhagynak a tevékenységgel. Sajnos ezek a kocaméhészek sokszor jelentik a méhbetegségek gócpontját, óriási károkat, méhpusztulásokat okozva más,méhészeknek.
A méhek által előállított méhészeti termékek sorozat első részét olvasod, amiben elmondok néhány fontos tényt a mézről: összetételéről, kristályosodásáról...
Márta Egerszegi 2020.02.24 10:38:07
@Serény Vélemény: ez így igaz. A méz korlátlan ideig eltartható, sőt fogyasztható is, kizárólag a halmazállapota változik. Igaz ez az úgynevezett érett mézre, amelynek víztartalma nem haladja meg a 20%-ot. A víztartalom ellenőrzése a méhész feladata, melyet próbapergetéssel és szükség esetén víztartalom mérővel (refraktorral), továbbá a felvásárlók is mérik, bevizsgálják.
Abban az esetben fordulhat elő a méz erjedése, ha kevésbé érett, nagyobb víztartalmú.
Márta Egerszegi 2020.05.13 10:22:35
@summicron: orrüreg, orr melléküreg. Talán úgy pontosabb, hogy "felső legutak".
A mai bejegyzésben a nekem "címzett" egyik leggyakoribb kérdést veszem górcső alá. Számos ismerősöm tette már fel a következő kérdést a múltban: hogyan tudjátok szétválasztani a különbözőféle mézeket? Vagy honnan tudják a méhek, hogy mikor melyiket gyűjtsék? A válasz roppant egyszerű...
Meseszép görög város: Propolisz. Idén nyáron Propoliszban nyaralunk? Nah jó, csak vicceltem. A neve megállná a helyét a térképen is. A propolisz, vagy más néven méhszurok a kevésbé ismert méhtermékek közé tartozik. Ez az egyetlen méhészeti termék, ami növényi és állati eredetű is, hiszen terem és…..
Márta Egerszegi 2020.05.07 16:49:58
@csakeztengedte: köszi a visszajelzést :) és a kitöltést is, nagyon!
Márta Egerszegi 2020.05.07 17:03:15
@fordulo_bogyo: húúú, szuper kérdés, nagyon köszönöm. Mint minden hatékony anyaggal, vagy koncentrátummal, így a propolisszal is fontos, hogy ne essünk túlzásba. Kis mennyiségben nem okoz problémát, hanem az egészségünket támogatja. Nem hasonlítható össze például az antibiotikumok káros hatásával, ami csakhamar elpusztítja a bélflórát (sajnos van erről tapasztalatom). Azonban, ha a tömény propoliszt deka számra fogyasztanánk biztosan kárt okoznánk magunknak, ezt ne tegyük. A tinktúra alkalmazásával ugyanígy jó, ha körültekintőek vagyunk, a csomagoláson mindig találni egy javasolt beviteli mennyiséget. Ha bőr felületi kezelését vagy szájüregi fertőzést kezelsz, nem nagyon tudod "túladagolni" azzal, ha naponta ecseteled a felületet.
Fogíny gyulladásra elképesztően jó, mindig ezt használom, 2-3 nap alatt teljesen elmúlik. Fogfájásra szintén hatásos fájdalomcsillapító (ecsetelve), persze mihamarabb fogorvoshoz kell menni, hisz a tüneti kezelés valódi okát érdemes feltárni.
 Mi az? 14-15 mm hosszú, 0,08 g súlyt nyom, nyári időszakban testvéreivel 50-70 ezren élnek együtt, fáradhatatlanul dolgozik az igencsak rövidke (4-8 hétig tartó) élete során? Apis Mellifera, azaz a mézelő méh...
  2020.április 22-én a google.com megemlékezett a Föld napjáról, ennek alkalmából egy rendkívül informatív játékkal jelentkezett sokunk örömére. Akik lemaradtak róla, azoknak készítettem egy gyűjtést a legérdekesebb infóvirágokból, íme egy csokorral, szemezgessetek!..
  A bejegyzésből megtudod, hogyan készül a méhpempő, mire használják a méhek és milyen élettani hatásai vannak fogyasztásának...
Magyarország méz nagyhatalomnak számít, ami a megtermelt méz mennyiségének és kiváló minőségének köszönhető. A világhírű magyar akácméz mellett számos növény ad csodás nektárt csak, hogy néhány példát említsek: a selyemfű, szelídgesztenye, medvehagyma. Emellett ugyanakkor egyre többet hallani a…..
Márta Egerszegi 2020.04.13 10:57:35
@Tartalom: a kóstoltatók védelmében hadd tegyem hozzá, hogy élelmiszert bontatlan állapotban lehet eladni. Amit felbontottak és belemártották akár csak az egyszer használatos kis pálcikát, az nem kerülhet ki fogyasztóhoz, élelmiszer higiéniai szempontok miatt. Lehet tévedek, de ha egy próbavásárlás alkalmával a hatóság emberei tesztelnék az ilyen teszter eladását, talán nem veregetnék meg elégedetten az árusító/termelő vállát érte :-). Feltételezem emiatt nem kockáztatna senki. Csak találgatok :-).
Márta Egerszegi 2020.04.13 11:00:57
@n_gery: köszönöm a választ. Én is idősebb méhészeket ismerek, szerencsére jó tapasztalattal. Csodás, napsütéses napot kívánok.
Márta Egerszegi 2020.04.13 20:51:23
@Tartalom: sajnálom, ha ilyen tapasztalata van. Azt javaslom ilyen esetben vigye vissza a mézet (ha módjában áll) és mondja el a tapasztalatait az eladónak. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a visszajelzéssel eléri azt, ami a legmegnyugtatóbb az Ön számára. Vagy információt kap arról, hogy minek köszönhető az a termék jellemző, vagy megbizonyosodik arról, hogy fején találta-e a szöget. Mindenesetre a visszajelzés fontos nemcsak a termelő, hanem a kereskedő felé is. Mindemellett talán megfelelő módon kezelve a helyzetet Önt is kárpótolják.
  Egy nemrég megjelent bejegyzésemhez nagyon fontos komment érkezett, mely megér néhány gondolatot...
  A tavasz első fái virágba borultak. Most, április elején már az ország egész területén nyílnak a gyümölcsfák virágai. Ezek nem csak színeiben pompásak, illatával bódítóak, hanem reménnyel teli jelenséget is jelentenek. Valami új kezdete, a gyümölcstermés hírnökei. Beporzók milliói repkednek…..
Márta Egerszegi 2020.04.06 20:30:35
@Irbisz: Kedves Irbisz, elképesztően szuper kérdés, nagyon köszönöm! Szerencsére viszonylag jól ellenőrzött a magyar mézpiac, melyet nem csak a NÉBIH (Nemzeti élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) ellenőriz, hanem a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) is figyelemmel kísér.
Számos eltérés van a hamis és az eredeti méz között. Ezek egy része szemrevételezéssel még a boltban megfigyelhető, másik részük (a jóval több ellenőrzési lehetőség) teszt formájában inkább otthoni környezetben végezhető el. Egyrészt a méz, mint élelmiszer forgalomba hozatala engedélyköteles, sűrűn ellenőrzik és a hamis mézek hamar fennakadnak a rostán, így fel sem kerülnek a polcokra, vagy hamar lekerülnek onnan. A két leggyorsabb ellenőrzési mód még a boltban: amennyiben kristályosodásra gyorsabban hajlamos mézet vásárolsz, pl.: repce,vegyes, nézed meg a csomagolási időt, ha sok hónappal korábbi a csomagolás, a méz viszont fajtajellegéhez képest még mindig nem kristályosodott be vagy még mindig áttetsző, akkor ne vedd meg. Egy másik teszt: ha a folyékony mézet fejtetőre fordítod és vízre emlékeztető gyorsasággal lefolyik az üveg aljáról és hamar csepegni kezd, szintén ne vedd meg, mert vélhetően NEM tiszta mézet tartasz a kezedbe.

Nem is hinnénk, milyen sokféle módon lehet még ellenőrizni a méz valódiságát. Szeretnék ebben segíteni, így a következő posztomban részletesen megválaszolom a kérdést. Megtisztelsz, ha csatlakozol a Mézecske facebook csoporthoz... A csoportban mindig közzéteszem az új blogbejegyzéseket, így azonnal értesülsz majd a következő, hamisítás teszteléséről szóló posztról is.

www.facebook.com/pg/mezecske1

üdvözlettel:
MÁrti
Márta Egerszegi 2020.04.06 20:40:44
@úgyiselfelejtem: igen, a téli időszakra, telelésre hagyott méztartalékból, mely a méhcsalád táplálékát szolgálja sok esetben bőven marad tavaszra is. A gondos méhész nem centizi ki a méhek méztartalékát, nehogy éhen pusztuljanak. Így az őszi mézből sok esetben fel nem élt tartalékra hordják a méhek a tavaszi mézet, melyet a legnemesebb méz (az akác) gyűjtése előtt eltávolítunk, hogy ezzel óvjuk meg a fajtajelleget.
Sok allergiást meglepetésként érhetett már február elején a korai mogyoró virágzás, a leleményesebb allergiások már akkor beszerezték a szükséges gyógyszert. Fordítsuk előnyünkre az otthon maradást...