Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Poresz Poreszovics Poreszov

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idestova majdnem 95 éve, 1921. október 20-án került sor az első ismertebb repülőgép-eltérítésre; az akció ráadásul magyar vonatkozású, ugyanis minderre IV. Károly második visszatérési kísérlete nyitányaként került sor. A gépeltérítések azóta is hatalmas sajtóvisszhanggal járnak - gondoljunk csak a…..
Poresz Poreszovics Poreszov 2016.10.17 21:28:12
"Kutasi szerzett egy PPS géppisztolyt is (35 lőszerrel), aminek tusáját lefűrészelték, hogy jobban el tudják rejteni. Hogy a fegyver honnan származott, rejtély, arról a források sem írnak, pedig az 50-es évek Magyarországa pont nem az a hely volt, ahol olyan könnyen lehetett géppisztolyokhoz jutni."

A PPS-41-et 1941-ben rendszeresítették a Vörös Hadseregben, állítólag teljes zászlóaljakat kizárólag ezzel a géppisztollyal szereltek fel - amit kétlek: az, hogy egy zászlóalj egyetlen golyószóróval és géppuskával se rendelkezzen, az több, mint furcsa.
Idősebbekkel beszélgetve világossá vált, még az 1950-es években is rengeteg fegyvert és lőszert lehetett találni az átvonuló front nyomaként. Kisebb tétben fogadnék rá, hogy a gépeltérítésnél használt példány szovjet gyártmány volt - habár legjobb tudomásom szerint 1956-ban már gyártotta a FÉG -, azaz a második világháborúban valaki összeszedte és eltette "Jó lesz ez még valamire" alapon.
Abból kiindulva, hogy 35 darab lőszert sikerült a géppisztolyhoz szerezni, furcsa, hogy két darab külön-külön 71 lőszer kapacitású csigatár is látható a képen az egyetlen géppisztoly mellett, főleg, hogy 35 lőszeres kapacitású, sokkal könnyeben rejthető - ez szempont volt: lefűrészelték a tusát - szekrénytárat is gyártottak hozzá.

"Emellett pisztollyal is rendelkeztek - igaz a 45-ös kaliberű revolverbe csak 7,62-es töltényeket tudtak szerezni, a méretkülönbséget kartonpapírral hidalták át"

Sokkal ritkább a képen látható Webley revolver, aminek a valódi kalibere .455 vagy .38/200 (másképp: .38 S&W) volt. Valószínűleg a Royal Air Force egyik Magyarország felett lelőtt repülőgépéről származik. A kartonpapírba tekert 7,62×25 mm Tokarev lőszer határozottan nem tűnik életbiztosításnak - habár a szövegkörnyezet alapján lehetett 7,62×38 mm R Nagant lőszer is, aminek szerencsére alacsonyabb a maximális nyomása mind a .455 MkII-nél és mind a .38 S&W-nél (végső soron teljesen mindegy: valószínűtlen, hogy a gépeltérítők ezzel tisztában lettek volna).
Poresz Poreszovics Poreszov 2016.10.17 22:33:24
@György Sándor Balázs: Itt (www.li-2.hu/?modul=html&content=esemenyek_elteritesek) találtam kinagyítható képeket, számomra tényleg kínos, hogy nem vettem észre a töltéshez szétszerelt csigatárat (pontosabban, hogy ugyanazt fényképezték két nézőpontból).
Mindkét képen a revolveren a dob előtt látható egy vízszintes "szárny", ami a tokba helyezést segíti: ez alapján egyértelműen brit Webley esetleg Enfield No. 2, a Smith&Wesson és Colt .45 ACP revolverek formavilága nagyon más.
Nem tudom, ki írta a hivatalos jelentést, de a hozzáértéséről nincs túl jó benyomásom a "Weston-Smith" és úgy általában a ".45-ös" kaliberjelzés miatt (ami elég pongyola megnevezés: sokféle lehet, például .45 Long Colt is, nem csak .45 ACP): egyszerűen arra nem volt képes, hogy a revolver oldaláról leolvassa a típus- és kaliberjelzést.
7,62×38 mm R: pontosan ismernem kellene a Webley revolver dobjának a hosszát, de nem kizárt, hogy ez a kaliberű lőszer kilógva megakadályozta a dob elfordulását és így a revolver elsütését is. Megjegyzem, a 7,62×25 mm Tokarev teljes hossza is csap pár milliméterrel rövidebb, de lehet, ez épp elég volt. (A lőszerek méretei itt ellenőrizhetőek kaliber szerint: www.cip-bobp.org/homologation/en/tdcc_public; mondjuk a revolver dobjának hossza még mindig nem ismert, így értelmetlen.)
A rendszeresítettségnek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget: egyszerűen sokkal könnyebb, de a mi fontosabb, sokkal kevésbé feltűnő egy szétlőtt országban fegyvereket összeszedni, mint gyárból-raktárból kicsempészni, katonáktól-rendőröktől feketén megvenni. Ma is kerülnek elő elég jó állapotú fegyverek: valószínűsítem, eleve az szedte össze, akinek ez érték volt (feketepiac!), vigyázott rá (szolid olajfilm és zsírpapír), plusz a katonai szolgálat miatt tudta is, hogyan kell alapszinten karbantartani (mindegyik másként egyforma).
Szerintem. :-)