Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MÁV Szimfonikus Zenekar

89 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Krusovszky Dénes [Fotó: Szalmás Kriszta] Úgy terveztem, hogy az új bejegyzésben majd szépen beszámolok a január 20-i koncertről, boldog visszatérésemről a Müpába, Molnár Viktor Mars Mission-jának budapesti bemutatójáról, Alexander Gingyin zongorajátékáról. Ehhez képest azt tudom elmesélni, hogy a…..
Krusovszky Dénes [Fotó: Szalmás Kriszta]   A csizmáinkról leolvadó hólé befolyt a templomi karzat öreg deszkái közé, és úgy képzeltem, hogy nem áll meg ott, hanem tovább szivárog lefelé, aztán apró, sáros cseppekben potyog rá az alattunk ülők kabátjára. Igaz, nem tudtam, hogy egyáltalán ül-e…..
Krusovszky Dénes [Fotó: Szalmás Kriszta]   Szeretheti-e egy botfülű ember a zenét? Egyáltalán, mi az a botfül, és hozzá képest mi (minden) a zene? Azt pontosan nem tudnám felidézni, hogyan kezdtem el a zenéhez közelíteni, erről csak homályos emlékeim vannak. Egy iskolai bérlet, hajnali kóruspróba,…..
Székely Szabolcs [Fotó: Mihaela Chintoiu]   ELSŐ FEJEZET – PROLÓGUS   Olvasók! Sziasztok. Az van, hogy aggódom.Hogyan kezdjem el, és hogyan folytatódjon?Hisz a mesemondás szabálya köztudott:izginek kell lenni – szóval, most izgulok.  Elég érdekes lesz, amit elmesélek? Én tudom, hogy az lesz,…..
Káli Gáborral, ma esti hangversenyünk karmesterével a zenei munka különleges aspektusáról beszélgettünk. Mi zajlik egy karmester fejében? Hogyan reagál bizonyos szituációkra, milyen nehézségeket támaszt elé egy próbafolyamat emberileg és érzelmileg? Nézzünk be együtt a kulisszák mögé! Káli Gábor…..
Takács-Nagy Gábor így jellemezte a MÁV Szimfonikus Zenekarral való közös felkészülési folyamatot. Már nagy lendülettel készülünk a szeptember 16-i koncertre, amely a Festetics Palotában kap helyszínt. Szólistáink a kiváló hegedűs apa-fia páros, Stuller Gyula és Stuller Barnabás lesznek. A karmestert…..
Jorma Panula a világ egyik legnagyobb és legismertebb karmester-tanára, az idők során számtalan híres dirigens került ki a kezei közül. A 91 éves mester egy életnyi tapasztalat birtokában mesél arról, hogy milyen számára a jó karmester, milyen kvalitásokat tart fontosnak, és mire figyel a növendékek…..
Szabadi Vilmos [Fotó: n/a] Hol helyezkedik el a D-dúr hegedűverseny (K.218) Mozart szólóhegedűre írt művei között? A K.218 nem az első, és nem is az utolsó a sorban, azaz nem a legegyszerűbb művek között tartjuk számon. Nem feltétlenül a sorrendiség mérvadó ebben a tekintetben: a K.211-es B-dúr…..
Káli Gábor [Fotó: Johanna Link] Hol tartasz most a pályádon? Életem egyik meghatározó része a családom, a másik pedig a munkám, a zene. Feleségem, Csővári Csilla szintén zenész – operaénekes. Két kisfiunk van, akik most 2 és 4 évesek. Nagy öröm számomra, hogy már viszonylag rendszeresen…..
  Rövid időn belül harmadszor köszönthetjük a MÁV Szimfonikus Zenekarnál – ezúttal Mendelssohn gyönyörű hegedűversenyét hallhatja a közönség az előadásában. Imádok Magyarországon játszani, és ezt nem csak úgy mondom! Mindig izgatottan várom, hogy együtt dolgozhassak az itteni zenekarokkal. A MÁV…..
Takács-Nagy Gábor [Fotó: n/a] A koncertet Mozart D-dúr „Haffner” szimfóniájával kezdjük. Leopold Mozart javasolta fiának, hogy írjon egy művet Salzburg polgármesterének, Sigmund Haffner úrnak. Mivel az életben fontos a diplomácia és a kapcsolatok ápolása, Mozart megfogadta apja tanácsát. A konkrét…..
Kovács János [Fotó: n/a] A MÁV Szimfonikus Zenekarral közös csütörtöki koncertjén három kiváló magyar mű lesz a repertoáron. Tudna mesélni a darabokról? Műsorunkban az első szám Kodály Zoltán tollából a Marosszéki táncok, amit különösen szeretek, a szívemhez nőtt az idők során. Mind a Galántai,…..
Balogh Ádám [Fotó: Rachel Breen]   Milyen év lesz számodra 2021? Azt várom leginkább, amit mindenki: egy kicsit normálisabb kerékvágást. Szakmailag ígéretes időszak lehet számomra, több versenyre és sok koncertre készülök. Az a gond, hogy egyelőre minden csak feltételes módban van. Reménykedem,…..
Christoph Campestrini [Fotó: Werner Kmetitsch]   Hogyan töltötte az ünnepeket és a szilvesztert? Bécsben, otthon a családommal. Szép és csendes időszak volt. Vannak újévi fogadalmai? Igyekszem nem ellógni a napi kocogásaimat, és megpróbálok jól, de egészségesen táplálkozni. Nem tudom, hányszor…..
    Dénes István [Fotó: n/a] Milyen szempontok szerint alakította ki a szombati koncert műsorát? A Beethoven-évforduló köré rendeztük az egész repertoárt. Az eredeti műsort is így terveztük, de sajnos a vírushelyzet közbeszólt. A vonósnégyes-átirat ugyan szükségmegoldás, de mindenképpen…..
Elias David Moncado [Fotó: Nikolaj Lund] Hol tartasz most a zenei pályádon? Szakmai pályafutásom elején látom magam, izgalmas út áll előttem. Az a célom, hogy minél elismertebb és képzettebb zenésszé váljak, valamint szólistaként, kamarazenészként, zeneszerzőként és karmesterként is helyt tudjak…..
   Farkas Róbert [Fotó: Gela Megrelidze]  és Farkas Gábor [Fotó: Raffay Zsófi] Ha a közönségünk elolvassa majd rövid életrajzaitokat a koncerthez készült összefoglalóban, sok hasonlatosságot fedezhet fel az életetekben. Kortársak vagytok, Ózdon születtetek, a tanulmányaitok is egyeznek jó ideig.…..
                 Madarász Iván [Fotó: n/a]   Hogyan talált rá Walt Whitman versére? A „Téli mozdonyt” egy irodalmár barátom ajánlotta nekem. Először magyar költőket kerestem, viszont nem találtam olyan művet, amely végig a vasútra, vagy a mozdonyra mint gépezetre vonatkozott volna.…..
                    Nemecz Andrea és Jean-Efflam Bavouzet [Fotó: Facebook] Hogyan élték meg az elmúlt pár hónapot? Jean-Efflam Bavouzet: Eddig úgy éltünk, mint azok a vándormadarak, akik kitartóan repülnek és kilométerek ezreit teszik meg évente. Most viszont, ahogy a járvány gyors…..
Thomas Kornél [Fotó: Raffay Zsófi] Hogyan s mivel telt az elmúlt fél éved? Március elején mondhattam utoljára azt, hogy „nagyon sűrű a programom”. Tényleg volt feladatom elég – asszisztálás itt, a MÁV Szimfonikus Zenekarnál, az Operában és Szombathelyen. Zajlott a koncertélet, aztán egyszer csak…..
Daniel Ciobanu Hogyan telt számodra az elmúlt időszak? Őszintén mondom, hogy csodásan! Sok időt töltöttem a lakásomban – gyakorlatilag végig ott vészeltem át a járvány eddigi hónapjait. A 2017-es Arthur Rubinstein Zongoraverseny óta teljesen felfordult az életem. Fellépés fellépést ért, a…..
Airat Ichmouratov [Fotó: Joe Cancilla] Hogy vagy? Az egészségemmel szerencsére nincs probléma, köszönöm! Zenészként viszont azt kell mondanom, hogy az elmúlt időszak rettentően nehéz volt. Nem csak nekem, szinte az összes muzsikusnak szerte a világon. Rengeteg koncert maradt el, vagy lett…..
-- Használati utasítás és bevezető: Megtisztelő, hogy egy éven át én írhatom a MÁV zenekar honlapján a blogot. Azt tervezem, hogy minden hónapban egyetlen mondatot írok majd, valamelyik éppen játszott darab valamelyik részletéhez, és a végére ezekből a mondatokból – nem feltétlenül a közlés…..
Ryusuke Kawakami [Fotó: Masaharu Higuchi] Az utóbbi pár hónapot szomorúan éltem meg, persze ezzel nem vagyok egyedül. A koronavírus felbukkanásával és terjedésével az összes koncertem és utazásom lemondásra került. Igyekeztem az alapvetően rossz helyzetben mégis a jó pillanatokat keresni – az…..
            Bartókot hallgatni viharban. Lassan gördülök végig a kertvárosi utcán, körülöttem forog és kavarog a világ, felhők rohannak, lengenek az ezüstfenyők, nagy diófák hajladoznak, nyírfák egyhelyben forognak, zöldezüst nyárfalevelek őrjöngenek, de nincs susogás, nincs zúgás-recsegés, csak a…..