Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gergerg

0 bejegyzést írt és 125 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Puzsér Robi megszűnt szélsőközép lenni. Beleesett a ballibsik tipikus hibájába. Amolyan független-objektívként hangoztatta a véleményét egyre markánsabban, miközben szépen lassan belesimult abba a balos-jobbos szekértábor logika szerinti ellentétbe, amit korábban ő maga is kritizált. Régen valóban…..
A fonika és más stratégiák alkalmazását az általános iskola első pár évében járó gyerekek olvasásának segítésére több bizonyíték is egyértelműen alátámasztja.   Nemrégiben azonban mégis újra fellángoltak az olvasás elsajátításával kapcsolatos viták, többek közt Emily Hanford rádiós újságíró…..
 A tejet én gyerekkorom óta nagyon szeretem az UHT tejet viszont mindig is utáltam. (Azt hiszem gyerekkoromban nem is volt UHT tej, hanem ez is valahogy a rendszerváltozás után jelent meg). Ideje rendet tenni tej témábanForrás: https://blog.aurumlight.com/2013/05/28/milk-pinup/..
Vannak ezek az izék, a bevásárlókocsik. A Tesconál viszonylag egyértelmű a helyzet, százast kell bedobni oszt' jó van. Régebben voltak tantuszok is, őrzök belőle néhányat az utókornak, de mostanság már nem igen lehet pótolni őket. A madaras Tescoba azóta nem járok, mióta valami Jelinek - milyen név…..
                        „Én nem bántottam, nem birtokoltam, mégse tudtam kiélvezni ugyanazt, amit ő megengedett magának” – A pasi egy szakításgyanús szünetet kapott a barátnőjétől, és nagyon zavarja, hogy nem tudja, mire számítson. Neki egy Igen / Nem válasz is elég lenne, mert a bizonytalanságnál…..
A szomszédunkban dúló háború, kialakulóban (elmélyülőben?) lévő gazdasági világválság, megszűnőben lévő KATA, tovamúló rezsicsökkentés okán egyre több írás, cikk követeli az augusztus 20-ai tűzijáték bojkottját, akár teljes megszüntetését. Jómagam nem is tudnám ezen törekvéseket jobban ellenezni.…..
gergerg 2022.07.20 21:51:10
@kewcheg: "Ugyanigy, ha olimpián egy katinka vagy bárki aranyat nyert, nem kérdezzük mennyibe került."

Pontosan. És ez egy hatalmas probléma. Az állam az általunk befizetett adót költi.
Az idei költségvetésbe 137 milliárd HUF van különböző sporttámogatási címek alatt allokálva. Magyarországon 130.000 pedagógus van. Csak 2023-ban sportra többet költünk, mind amennyit az összes tanár egész életében keres.
Gondolj bele, ha ennek csak a tizedét átcsoportosítanák...
A japán konyha zászlóshajója ezerféleképpen elkészíthető, mégis a legtöbben nyers tengeri ételekre asszociálnak vele kapcsolatban...
gergerg 2022.06.07 23:18:39
@TanNé: Miből gondolod, hogy senkinek sem ízlik Európában, csak azért, mert neked nem ízlik? Te vagy az az ezer ember, akit mindig felhívnak a közvélemérenykutatók? :D
Európában is van egyébként több népnél valamilyen nyers tengeri hal / tenger gyümölcse. Nálunk nyers hal tenger híján nincs, de van nyers és füstölt hús.
gergerg 2022.06.09 00:28:21
@TanNé: Köszi, de felesleges. Tudom, melyik érvelési hibát követted el.
Egy kísérletező kedvű fagylaltos a konyhájában alkotta meg a világ talán leghíresebb jégkrém-brandjét, majd kerített hozzá egy népmesét...
gergerg 2022.06.07 23:23:46
@Le a spammerekkel: van olyan jó. A CarteDor-t is szeretem, de a HD sokkal jobb. Olyan mint a McDonalds sajtburger vs. kézműves hamburger
    Sic transit gloria mundi. És így múlt el a világ dicsősége Márky-Zay Péter számára. Oké, tudom, volt ott pár szomorú alak még (mind a saját családtagja), de ő hat párt MINISZTERELNÖK jelöltje volt! Hat párt állt mögötte. Hat párt "kapitánya" volt. Még vasárnap reggel is, amikor még éltek…..
gergerg 2022.04.04 11:06:17
@morph on deer: te miről beszélsz? Négy éve is 50+% szavazott a Fideszre.
Az egyéni képviselőválasztásról meg miért gondolta azt az ellenzék, hogy csak mert pl. a Jobbik + DK legyőzte volna valahol a Fideszt, a DK-nak egyedül is sikerül és majd a Jobbikosok egy emberként átszavaznak vagy viszont?
„A pozsonyi csata” – ténybeli tévedések, torz kijelentések              Az Internetre nemrég felkerült (és tudomásom szerint a TV által is bemutatott) „A pozsonyi csata” címet kapott, számítógépes animációval készült film sajnálatos módon sok tárgyi tévedést és eltorzított állítást tartalmaz. A…..
„Azt is már megkaptam, hogy kicsit nagy az orrom, bár ebből is le szoktak vonni bizonyos nők bizonyos következtetéseket, ami esetemben nem annyira igaz” – Ma a randiképes, esztétikus férfitest nyomába eredünk. Levélírónk már sok tömegnövelő praktikát kipróbált, és nem tud belenyugodni abba, hogy ő…..
gergerg 2022.02.04 10:02:22
Így látatlanban nehéz, de:

* határozd meg az ideális súlyodat. Ha nem vagy izmos, akkor a BMI szerinti normál középértéket célozd meg.
* írd a kalóriáidat és lehetőleg a bevitt szénhidrátot, fehérjét és zsírt. Ehhez használj programot, mondjuk a Kaloriabázis-t, mert papíron vezetni max a kalóriákat tudod.
* határozz meg egy napi max kalóriát. Ne legyen alacsony, mondjuk célozz meg heto 0.3-0.5kg fogyást. Gyorsan ne akarj fogyni, ez legalább egy kb. fél éves project.
* sportolj naponta. Ne sokat. 5-10 perc futás, kis úszás, bármi. Izzadj meg, de ne merülj ki. A lényeg, hogy az izomzatod ne épüljön le a fogyás alatt. Ezért is fontos a sok fehérje (tojás, túró, csirke. Itt még fehérjepor nem kell, max ha nincs időd mást enni.)

* ha elérted az ideális súlyodat, akkor jön a tömegnövelés, csak ezúttal célzottan. Nem tudom, mennyi pénzed van, de keress egy személyi edzőt vagy dietetikust, akivel legalább az alapokat átbeszéled. A legjobb, ha heti hároszor mész személyi edzőhöz, de nem ezen fog múlni. A lényeg, hogy legyen egy fehérjedús étrended és egy kiegyensúlyozott edzésterved. Az étrend nem azt jelenti, hogy megmondja valaki, mit egyél, hanem hogy mennyi kalóriát, mennyi szénhidrátot, fehérjét, zsírt és nyomelemeket kell bevinned.
Itt már kelleni fog a feherjepor, mert annyi csirkehus a világon nincs. :D

Ez kb egy egy-másfél éves project a testalkatodtól függően, de ez nem genetika meg alkat kérdése. Azok max az időbe szólnak bele.
A lényeg, hogy ne akarj gyors eredményt, mert olyan nincs.
Történt egyszer, hogy megelégeltem a jegypénztárok előtti sorban állást és a jegyautomaták tökéletlenségét, ezért egy applikáción keresztül a lehető legkényelmesebben vásároltam meg a BKK havi bérletemet. Olykor előfordult, hogy ellenőrök kérték, és a náluk lévő leolvasó igazolta a jogosultságomat…..
A Magyar Orvosi Kamara a mai napon közzétett egy nem reprezentatív adatközlést arról, hogy bizonyos szempontok szerint kiválogatott  intenzív osztályokon lévő betegeken körében milyen az átoltottság megoszlása. Íme: Természetesen tudjuk, hogy Magyarországon az intenzíven lévő covid19 betegek…..
gergerg 2021.12.05 13:24:17
@Usulkjt001: Érdekes fejtegetés. Meg tudnád nekem esetleg mondani, hogy ha a koronavírus az orr és a garat nyálkahártyájában tenyészik, akkor onnan hogyan teszi tönkre a tüdőt? Lenyúl a tüskéivel, vagy mi?
Kiszállunk a Hyperloopból, besétálunk az előcsarnokba, ahol beszállunk a hengeres kapszulába, amely szinte nesztelenül suhan velünk a csillogó, modern épület szintjei között felfelé vagy lefelé. Ez akár Elon Musk vagy Richard Branson víziója is lehetne, azonban míg a légritkított csőben való…..
gergerg 2021.11.26 09:53:57
@fofilozofus: A tíz méteres vízoszlop nyomását ne keverd ide, az teljesen más. Egy ilyen szerkezetnek nem ez lenne a problémája. Elméletben működne egy olyan lift, aminek az egyik oldalán kiszivattyúzod a levegőt, a másik oldalán túlnyomást hozol létre. (Ha ott nem légköri nyomás van, akkor elméletben még súlykorlátod sincs, mert a nyomáskülönbség végzi az emelést, nem a vákuum.)
Lenne neki millió másik (kompresszorok hangja, fogyasztás, légszigetelés a lift mellett, biztonsági problémák), de elméletben működhetne.
Egy Grenoble-ban lakó francia nemes hölgy, Madeleine d'Auvermont azzal lett eléggé ismert 1637-ben, hogy egy egészséges kisfiúnak adott életet. Ez persze önmagában még nem lett volna különös, ha a férje nem lett volna négy éve folyamatosan külföldön. Mivel a hölgy férje nemes volt, s a tét az apa…..
Kertészeti vonatkozású témák ritkán jutnak a hírek fősodrába, ám most ez megtörtént, mégpedig a már mindenki által ismert budapesti méhlegelők okán. Nagy kár, hogy a politika eltérítette ezt az egyébként roppant érdekes topikot, és egy idő után maguk a növények, vagy az ötlet gyakorlati haszna,…..
gergerg 2021.07.08 10:15:49
@horvathviteztamas: Hát... Figyelembe véve az erdőket és a réteket, azért van rá valamicske esély. Láttál már évek óta gondozatlan városi telket? Rengeteg virágos növény van rajtuk.
Nem hittem volna, hogy átmegy ez a törvény. Most eléggé lefagyva, dermedten próbálom leírni, amit érzek. Sajnálom a gyerekem szabadságát. Azt a szabadságot, amit az ad, hogy az lehet, aki. Temetem a közös jövőnket a saját hazánkban. De nem csak a saját jövőnket temetem. Vérzik a szívem azokért a…..
gergerg 2021.06.17 13:59:09
@kárárámaispj: Két okból kell éveket várni:

Egyrészt a magyar hivatali rendszer képtelen emberi időben elbírálni egy örökbefogadási kérvényt és inkább hagyják a gyerekeket az árvaházban, minthogy örökbe adják őket egy esetleg bizonytalan helyre. (Miközben az örökbefogadás kritériumai sokkal magasabban vannak, mint amit egy árvaház biztosítani tud, szóval gratulálok.)

A másik ok, hogy a legtöbb örökbefogadó fiatal (<1 év), nemroma csecsemőt akar örökbe fogadni. Valahol mindkettőt megértem. (Az elsőt tényleg, a másodikkal meg úgy vagyok, hogy egy kékszemű, szőke családban tényleg korábban kell elmagyarázni a porzó, bibe és a fontoskodó hivatalnok meséjét egy roma származású gyereknek, minthogy az kényelmes lenne, de inkább nem értem meg.)

Egyébként meg tényleg azt hiszed, hogy csak azért, mert történetesen két férfi vagy két nő nevel fel egy gyereket, az bármiben hátrányt fog szenvedni? Ez teljes mértékben lehetséges. Mára már pont van elég minta nyugatról azzal kapcsolatban, hogy mi történik egy gyerekkel, ha egynemű szülők nevelik fel. Érdemes lenne valakinek megvizsgálnia alaposabban, csak értelmes kutató nem kockáztatja ezzel a jó hírét, mert bármit talál, a politikai okokból ellenérdekelt fél neki fog rontani. Ez utóbbiban minden oldal egyformán bűnös. (Mondjuk ki, a meleglobby is és ne tegyünk úgy, mintha nem rontana neki azonnal 100 "jogvédő" egy olyan kutatónak, aki statisztikailag kihozza, hogy a szivárványcsaládok által nevelt gyerekek nagyobb eséllyel lesznek melegek, nemváltók, többet szoronganak, rosszabbak a jegyeik, kevésbé tudnak a másik nemmel kapcsolatot kialakítani, akármi. Nem mondom, hogy igaz, csak azt, hogy ezt tudományos módszerekkel senki sem vizsgálta.)

Az viszont biztos, hogy bármelyik szivárványcsaládban boldogabb lesz a gyerek, mint egy magyar árvaházban.
Bevallom csak mostanában, a sokadik évad környékén kukkantottam bele az Észbontók című magyar kvíz-show néhány epizódjába (mert egy ismerősöm beszélt róla hitetlenkedve) és azonnal leesett az állam. Miután felszedtem a szőnyegről nem tudtam megállapítani, hogy mit érzek: egyszerre voltam ledöbbent,…..
A mai szkennelés alanya egy 1999-es Lego poszter volt, ami leginkább a Lego egyik 90-es évek végi, modernizálási kísérletéhez, a Slizer-hez kötődik. A Slizer avagy amerikai nevén Throwbots egy Technic alapú, lényegében robotos vonal volt, amelyben a különféle, élénk színű technic alkatrészekből,…..
55+ Gender és ember 2021-ben 2021.05.11 11:42:14
A gender szó lett az egyik legtöbbet használt és a hírekben is felmerülő fogalom az utóbbi hetekben. A normál halandót, az átlagembert nem maga a szó érdekli, bár sokan nem tudják mit is jelent. Az értelmező szótár szerint egyszerűen a nemek együttes kifejezője a gender szó, tehát akár az ember szó…..
gergerg 2021.05.12 10:54:11
Bocs, de eléggé katyvasz ez a poszt.
Csak egy-két mondatot kiragadok belőle:

"Észrevettétek, hogy mindig úgy kezdődnek az ilyen jellegű mondatok, hogy férfi és nő, nem pedig fordítva, az elemi udvariasság szabályait követve."

Hát... Tisztelt hölgyeim és uraim, ez a mondat nem igaz. Egyébkánt meg elég visszás az elemi udvariassági szabályokra hivatkozni, ha tényleg egyenlőséget akarsz. (A végén erre visszatérek.)

"Mi van előbb a férfi vagy a nő, nemcsak az emberi társadalmakban, de az állatvilágban is megfigyelhető ez a fajta megközelítés, akkor miért lenne másképp az ember esetében. Bár az állatvilágban sok esetben a nő az uralkodó, gondoljunk csak a méhkirálynőre."

Tehát van néhány állatfaj, amire férfiuralom jellemző és (bár van sok olyan, ahol meg nem) ez predesztinálja/mentesíti az emberi társadalomban a nők elnyomását? Tényleg nem értem, mit akarsz ezzel mondani. (A méheknél viszont a méhkirálynő pont nem nevezhető uralkodónak. Az emlősök között sok példa található matriarchális berendezkedésre, más fajok viselkedését pedig nagyon félrevezető emberi mintákkal magyarázni. Megjegyzem, a legtöbb emlősét is.)

"Érdekes módon a nemzetközi cégek ebben is elöl járnak, mert ők tudják, hogy a gender megközelítés kedvező lehet. Alkalmazottaik nagy része nő, okosan engedik őket kibontakozni a vezetői feladatok ellátásában is."

Melyik cégekről beszélünk? Én műszaki területen dolgozom, ott ez egyértelműen nem igaz. Tudom, hogy vannak területek, ahol női túlsúly jellemző, ezek azonban sajnos legtöbbször a kevésbé jól fizető szakmák.

"A nemi szerepek, a felelősségvállalás, a biológiai értelmű egyértelműség senki számára nem vitatott."

Ezzel a mondattal sem tudok egyet érteni. Az a baj, hogy a legtöbb nő úgy akar a férfiakkal egyenlő fizetést, hogy nem vesznek tudomást arról, hogy a jelenlegi (elvileg nőknek kedvező) szabályozás szerint 24-36 évesen (a karrierjük alapozása során) 2-9 évig kieshetnek a munkaerőpiacról, miközben a munkahelyüknél védett státuszba kerülnek és miután visszatérnek, azonnal a felhalmozott (immár fizetett) szabadságokkal kezdhetnek.
Ezt persze meg lehetne oldani, ha a férfiaknak is adnának lehetőséget a nőkével egyező szülési szabadságra, de nem úgy, hogy a pár egyik tagja mehet el (nyilván a hagyományok és berögzült tradíciók miatt a nők fognak), hanem mindkettő, ugyanolyan kondíciókkal. Ez legalább csökkentené a férfiak versenyelőnyét munkaerőpiacon.

Kicsit más téma, de a szülési szabadságról nekem az jut eszembe, hogy kisgyerekes párokat nem lehet kitenni az albérletből. Ez papíron védi őket, a valóságban pedig nincs az a jószándékú lakástulajdonos, aki ki meri adni a lakását terhes kismamának. Bár nincs hol lakniuk, vígasztalja őket a tudat, hogy a lakhatásuk védett.
A törvény veszélyes dolog. Könnyű olyan kedvezményeket adni egy társadalmi csoportnak, ami évszázadokkal veti vissza a lehetőségeiket.
Ez nem egy boldog cikk, írni sem volt könnyű, és olvasni sem lesz az. De nem is az a célom vele, hanem az, hogy megpróbáljam ismét felhívni a figyelmet arra, miért felelőtlen és rossz döntés kiengedni a cicánkat az utcára. A cikk végén szereplő képeket és tragédiákat látni mindig nehéz, de talán ha…..
gergerg 2021.04.19 17:01:08
@Utó Pista: Ja. Meg autók is. Forgalmas autóutakkal. Csoda hogy a dínók is kihaltak?
gergerg 2021.04.19 17:03:31
@Boar.: Egyszer megpróbáltam kivinni a macskámat az udvarra. Hát azt a nyávogást és hisztit, amit a fű láttán lerendezett, nem kívánom senkinek. Szerintem ő jól érzi magát benti cicaként.