Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dunno

0 bejegyzést írt és 316 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Horogkeresztények 2008.11.28 08:30:00
„Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát, vagy leányát áldozatul elégeti” Ha egy szervezet prominense nyilasnak néz ki, az egyetlen esetben nem probléma: ha az egy nyilas szervezet. Minden más esetben az ilyen figurákat sürgősen el szokás tüntetni. A Magyarországi…..
A hírekből értesültünk róla, hogy Kolonics György valamiféle energianövelő tapaszokat használt sportteljesítménye növelésére. A témában már sokan, sokfélét nyilatkoztak, de eddig nem nagyon mondta ki senki azt, amire legalábbis erősen gyanakodhatunk: ez a tapasz áltudományos kóklerség...
Elemzésünk első részében bemutattuk, miféle áltudományos szövegekkel árusítják a LifeWave cég energianövelő tapaszait. Azonban a LifeWave cég honlapján állítólagos tudományos vizsgálatokat ismertető cikkek, irományok is találhatóak. Most ezeket vesszük sorra: vajon van köztük olyan, ami értékelhető,…..
dunno 2008.07.31 09:54:48
Rapid:

"egyáltalán nem mindegy, hogy a mintába kerülők hogyan viszonyulnak azokhoz a szerekhez, amelyekkel a gyógyítás történik."

"A klinikai vizsgálatokba, ha jól tudom, úgy kerülnek az emberek, hogy eleve kórházi osztályok környékén mozognak. A véletlen mintavétel során elsősorban nem pszichikus (pl. az orvosságokkal, homeopátiával, varázslókkal, üveggömbökkel stb.) szembeni beállítódást vizsgálnak,..."

Értem ha ez így van, akkor ez valóban hibás mintavétel. De elvi akadálya nincs annak, hogy valaki korrekt mintavételezést alkalmazzon, figyelembevéve ezeket. Nem tudom persze, hogy történt-e ilyen próbálkozás.

"milyen legyen a placebó? Szerintem egyáltalán nem nyilvánvaló,..."

Lehet, hogy nem nyilvánvaló, de nem hiszem, hogy lehetetlen.

"a saját szereik hordoznak valamilyen információt - ami nem anyagi természetű -, és másfajta információt a fiziológiás só is hordozhat, miért ne"

Ettől a kísérlet ugyanúgy elvégezhető, csak az eredmények interpretálásval kell óvatosan bánni. Nem lehet azt a következtetést levonni, hogy "a _placebónál_ ixy mértékben jobb", hanem mondjuk azt, hogy "az ígyésígy előkészített tisza-víznél x mértékben jobb". De ez is információ.

"logikusabbnak tűnik egy másik homeopata szer használata"

az is mond valamit, de vigyázni kell nehogy valamiféle körkörésségbe kerüljünk.

A haramdik problémádat nem értem.

Szóval a felvetéseid lehet, hogy jogosak. De ezek a problémák megfelelő óvatossággal szerintem a jelenlegi tesztelési módszerekkel "kivédhetők". Bár lehet, hogy még senki nem végzett ilyen kísérleteket. De mindenesetre nem mondanám, hogy az alapvető megközelítés rossz.
dunno 2008.07.31 13:19:37
Tegyünk néhány szem kukoricát az asztalra, helyezzünk köréjük 3–4 mobiltelefont, majd hívjuk fel a telefonokat. Pár másodperc múlva a kukoricaszemek felpattognak, s már fogyaszthatjuk is a friss, finom pattogatott kukoricát. Legalábbis ez látható azokon a kis videókon, amelyek pár hete…..
Ez egy állandóan visszatérő történet, amelyet alighanem még sokáig lesz alkalmunk élvezni. A vízzel hajtott autó – a lebegő autóhoz vagy a rák gyógyszeréhez hasonlóan &ndashl már valamiféle technológiai ikonná vált. A különbség csak annyi, hogy vízautót sohasem lesz módunk látni, mert…..
A hetvenes évek végén Márkus László tette fel – kissé kiborulva – a már klasszikussá vált kérdést: „Mi került ezen a fotelen 7200 forintba?”. Vágó István is többször értetlenkedett, amikor bemutatta a kozmoszból érkező negatív energiákat pozitív energiává alakító készüléket,…..
Mindig zavar, ha azt kérdezik tőlem, hogy hiszek-e az ufók létezésében. Ez ugyanis nem hit kérdése! Földön kívüli intelligencia vagy létezik, vagy nem. Szerintem létezésére még nincs hiteles bizonyíték, de keresni kell! A hazai szkeptikus mozgalom egyik kiemelkedő alakja Almár Iván csillagász,…..
w The Final Countdown I. 2007.03.26 08:00:00
Bökjünk rá a római szerződésekre, és mondjuk, hogy azzal kezdődött a ma is tartó folyamat: ötven éves az egyesülő Európa. Ha leszámítjuk Adolf Hitler rövid életű kísérletét. A kérdés az, van-e ebben még ötven év. A test Európa teste, cselekvőképessége satnya.…..
w Maci volt II. 2007.01.18 07:00:00
Ledöntötték Wass Albert szobrát Solymáron. Kényelmes megoldás, hogy a MAGUKFAJTÁK tették, úgyhogy aki inkább a maga kis zsákvilágát ápolná ma, az ne olvasson tovább. Az se, aki hős cheguevarista felkelőket sejdít a bűncselekmény mögött, és titkon örvendezik; utóbbi viszont…..
w Isten fasza 2006.12.27 01:24:00
Gyerekként sokat kuncogtam azon, hogy ezek a gonosz rómaiak, akik felszögelték szegény Jézust a keresztre, azért voltak olyan tapintatosak, hogy egy törölközőt a derekára csavarjanak. Karácsonykor kissé sajátos aktualitással került ki az Indexre, vezető anyagba ez az írás, mely…..
dunno 2007.01.05 15:37:49
mavo: "hátrányban vagyok, bő öt vagy hat éve"
jó émmeg sosenem olvastam. csak ülök itt, reszelgetem a körmömet és hülyeségeket irkálok...

"és egyikben sem írja, hogy „Jézus, a Messiás”, az egyikben mintha megemlítené, hogy vannak, akik szerint."

gyorsan utánanézek:
www.bede.org.uk/Josephus.htm
megvan
szóval itt azt írja, hogy az egyikben:
"Now there was about this time Jesus, a wise man,... He was the Christ, and when Pilate, ... "

a másikban:
"...it the brother of Jesus the so-called Christ, whose name was James, ..."

hát így...

személyes véleményem szerint az elsőt (he was the Christ) sosem írná le (zsidó történetíróként) Josephus, míg a másodikat (so-called) sosem írná le egy keresztény...
w Agnosztikus hiszekegy 2006.12.06 14:30:00
Volt is, lesz is még vallási téma itt, ezért most szájbarágósan, ábra segítségével elmagyaráznám az alapokat. Remélem, ezzel elkerülhető lesz, hogy újra és újra feltegye a begőzölt olvasó a vaskos kérdést: honnan tudod, hogy nincs isten, he? Lássuk az első illusztrációt.…..
w Jézus él... 2006.12.20 23:43:00
...és a baptistáknál van a friss telefonszáma. Továbbá az ügyintézés 48 órát vesz igénybe. Hétfőn adtam le a cipősdobozt - ezúton üzenem, hogy azt a koszvadt kutyát nem kéne szabadon engedni az udvaron -, ma pedig egyszer csak, minden érthető ok nélkül meggyógyult a…..