Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Reile

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán eretnekségnek hat, de tanítási tapasztalataim alapján a következőkre jutottam: "Az angoltanulás során az ABC a legutolsó dolog, amit megtanulni érdemes." /"Le a 'LY'-vel, é'jj'en a 'J'!"-BS/ A mai modern angol ábécé 26 betűből áll és a latin ábécéből alakult ki. Talán mindez…..
Péter Reile 2016.09.13 18:32:19
Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy az utolsó dolog amit tanulni érdemes és azt kell mondjam a tanítás során sem élvez nálam semmilyen elsőbbséget. Elvileg második és negyedik osztályban találkoznak a gyerekek az angol ABC-vel (ha első osztálytól tanulnak angolt). Második osztályban nem látom értelmét, először a magyart tanulja meg, s betűzni is magyarul tudjon. A tankönyv rászán két oldalt és ennyi. A későbbiekben elő sem kerül. Negyedik osztályban már rendben van, mondjuk ott is két oldal a tankönyv elején és kész. A későbbiekben szintén nem kerül elő. Az ötödik osztályosoknak készült tankönyvek (Project 1, Spark 1, Access 1) kiegészítik ezt a "How do you spell?" kérdéssel.
Azt, hogy az angol ABC ismerete segíti a szavak hallás utáni leírását, kétkedve fogadom. Lehet, hogy van benne igazság, de az angolban gyakoriak a kivételek. Például. Hogyan ejtjük a C hangot? [circle, cat, can] Melyikben hangzik ugyanúgy? A cat és a can szavakban (K)-val ejtjük.
Amit végképp nem tudok hova tenni, szegény Z helyzete. Az amerikai angolban (zí), a brit angolban (zed). S mi brit angolt tanítunk, tehát helyesen ZED. Azonban tapasztalatból mondom, hogy Londonban a ZÍ-t is megértik. Ez igazán apró különbség, ezért el szoktam fogadni mindkét megoldást. A colour és color közötti különbség tényleg fontos, s én is azt tanítom, hogy ZED, de ezért nem dobok el például két aranyos dalt (a többi ABC-s dal nem tetszik, pedig meghallgattam már párat):
A-Z
www.youtube.com/watch?v=7XYQd_sJVzk

Z-A (fordított ABC)
www.youtube.com/watch?v=ZCZ2YeOzpF0