Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamas76

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rejtélyes foltok jelentek meg a kovászomon. Vajon kik állhatnak a jelenség mögött? Házi kísérletekkel jártunk utána...
Tamas76 2020.08.11 20:59:39
Nagyon jó cikk, köszönöm, hogy elolvashattam :-)

Sajnos a baktériumok fajtájáról nem tudok semmit, de talán arra tudok egy-két ötletet, hogy hogyan lehet tőlük megszabadulni. (Persze lehet, hogy nyitott kapukat döngetek és te már mindet végigpróbáltad) :

- A "bejáratott" kovászban egy állandósult baktérium és gomba kolónia alakul ki, aminek élesztőgomba fajták és tejsav baktérium fajták az alapja. A tejsav baktériumok lenyomják a kovász pH-ját, azaz savas lesz a kémhatása, ami miatt csak bizonyos élesztőgombák és a tejsav bacik tudnak megmaradni, a többi baktérium és gomba szaporodása gátolt, ezért a kovász újra és újra szaporításával a többiek egyre inkább eltűnnek. Tehát, elképzelhető, hogy a kovász szaporításával (azaz, ha az eredeti mennyiség kb. egytizedét visszatartjuk és azzal "beoltjuk" az új kovász alapanyagot) a foltok hamarosan eltűnnek.

- A kovászhoz a gyorsabb "bejáratáshoz" sok helyen forrásban levő must habját keverik. Az már sok élesztőgombát tartalmaz és gyorsabban beáll vele az egyensúly.

- Ha az első (első néhány) kovász keverésekor mesterségesen lenyomjuk a pH-t kb. 3 körülire, akkor gátoljuk a nemkívánatos bacik elszaporodását. Pálinka cefrézésnél hasonlóan szoktak eljárni. A cefrézésnél foszforsavat szoktak használni, de ez a kovásznál lehet, hogy ágyúval verébre. Szerintem ecet is elegendő hozzá. Azt számolgattam, ha másfél deci anyaghoz 1 köbcenti 10%-os ecetet adunk, azzal tiszta víz esetén elérjük a 3-as pH-t. Liszt esetén - annak a fehérjetartalma és a fehérje pufferelő hatása miatt - a pH ennél feltehetően magasabb lesz, de első kísérletnek talán nem lövünk túlzottan mellé.
Most biztosan azt gondolod, hogy ez megint valami ócska trükk... Pedig nem! Valóban van egy módszer, ami tiszta, gyors és csodás eredményt hoz. Habszifonban én még sosem csináltam tökéletes habot. Ez lehet, hogy az én hibám, de így van... Ha robotgépet használsz a tejszínhab készítéshez,…..
Most akkor az omega-3 zsírsavak jók valamire? Az állati jobb, mint a növényi? Egyáltalán jobb az omega-3, mint az omega-6 zsírsav?..
Tamas76 2019.01.20 15:49:38
Régóta nézegetem hogyan születnek újjá régi bútorok. Sok helyen láttam, hogy krétafestéket használnak a festéshez, mert az állítólag mindenen megtapad és se csiszolni, se alapozni nem kell. Gondoltam ez a nekem való festék :) csiszolni nem szeretnék, mert az allergiámnak nem…..