Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pécsvárady Zsolt

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A trombózis vezető halálok Magyarországon. Részben azért is, mert a jódoktorok elképesztő módon benézik néha a tüneteket. És mert NINCS ELÉG ÉRSEBÉSZ (sem) az ellátórendszerben… Összeszedtem az elmúlt hetekben szerzett tapasztalataimat, miként előzheted meg ezt az alattomos gyilkost, illetve hogyan…..
Pécsvárady Zsolt 2016.09.11 23:43:41
Hibák, hiányosságok ?
A nemzetközi tapasztalatok szerint is előfordul, hogy nem igazolják a bajt a megfelelő score-ok és labortesztek alapján sem. ( nemzetközi gyakorlat szerint (!!! ), ha a Wells score alapján kicsi a valószinűség, D dimer negativ, a beteget elküldik, mert sehol a világon nincs elég kapacitás mindenkit megultahangozni. Kell azonban gyanus esetben sz.sz 1 hét múlva kontroll vizsgálatot javasolni. Arról nem is beszélve, hogy a BETEGNEK MINDIG IGAZA VAN, azaz valami oka van a panaszának, azt meg kell keresni, mert a differenciál diagnózis széleskörű, sokféle ok lehet a háttérben ( izomszakadás, térdhajlatban lévő Baker cysta kiszakadása, gerincpanaszokhoz társuló kisugárzó fájdalom, izületi fájdalom, orbánc, nyirokodema, szív-, vese-, májelégtelenséghez társuló - többnyire szimmetrikus - oedema. Gyógyszerek melékhatása, vagy csak egyszerűen izomláz.
Persze tudni kell, hogy mikor sürgősségi és mikor előjegyzésre várható az UH vizsgálat, tehát ilyenkor marad a türelem ( necsak nálunk ) :(
Fontos feladatunk, hogy oktassuk a betegeket a betegség felismerésében, a téves tudások eloszlatásában, de fontos az is, hogy mi orvosok is tudjunk róla hogy a mindennapi gyakorlatban milyen hiányosságok, nehézségek vannak, hogy javíthassunk az ellátáson.
Elég nagy rálátásom van a nemzetközi helyzetre, azt kell mondanom, hogy nem vagyunk nagyon elmaradva a legjobbaktól. De ez persze nem elég.
Ezért gondoltam,hogy hozzászólva a bloghoz, egy kicsit részletesebben leírva - de persze tényleg csak fő pontokra fókuszálva - segíteni tudok megelőzni a nagyobb bajt, segíteni megérteni, hogy mi a teendő.

Thrombosismentes életet kívánok a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnökeként Mindenkinek !
Pécsvárady Zsolt 2016.09.12 00:18:27
@MagyarTarka: A thrombophiliát kb 10-15 éve ismerjük olyan szinten, hogy rutinból vizsgálható. Ha régóta szedi a fogamzásgátlót kevésbé valószinű, hogy Önnek ilyen prblémája van. Az ökölszabály az, hogy akinek fiatalon jelentkezik a mélyvénathrombosis/tüdőembolia, elsősorban genetikai okra gondolunk azaz thrombophiára. Ha idős, akkor ki kell zárni krónikus gyulladás , daganatos betegséget. Nagyon sokszor azonban semmi nem derül ki. Találkoztam már thrombophiliással akinek a lányánál hamaramm jelentkezett a baj és Ő 60 éves volt. Szóval minden lehet, csak trendekről beszélhetünk. Az alvadási rendszer nagyon komplex, rendkivül sok lépésből áll, s bárhol felléphet kis hiba, ami ugye hasonló végeredménnyel jár.
Az hogy milyen hosszú ideig kell kezelni alvadásgátlóval a betegséget ennek megfelelően eléggé individuális, sok tényezőn múlik.
Pécsvárady Zsolt 2016.09.12 00:33:51
@MagyarTarka: Kár vitatkoznunk. A teljes ár 18906 Ft ( 28X) a támogatott ár: 5671 Ft. A kórházi orvos, aki tanácsot adott sajnos tévedett ( nem Ő az egyetlen a bonyolult szabályok miatt ) Amit Ő és most Ön említett az a pitvarfibrillatio - egyfajta szívritmuszavar - esetén igaz, mélyvéna thrombosi/túdőembólia eseténben nem ! Általában életviteli, étkezési szokásokra hivatkozva írhatjuk így fel. Azért könnyebb ebben az indikációban a felírás, mert általában fél/egy évre kell csak felírni, szembe a ritmuszavarra, ami egész életre szól és sokkal több van, mint mélyvéna thrombosis. Azaz pénzügyi lehetőségek határozzák meg a felírási lehetőségeket - megint csak mondom, nemcsak nálunk -. Tehát nem kell produkálni rossz INR eredményt !!!