Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HorvátnéB.Nikolett

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
I. TÖRTÉNET Cím: Királyból senkivéCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: XII. Titkos: amnézia Jelentősebb szereplők: Thráin, SzauronPáros: –Műfaj: novella, angst, dráma, sötétKorhatár: +18Figyelmeztetések: kínzás, gyilkosságJogok: Ez a novella fanfiction műfajban íródott, pontosabban egy…..
HorvátnéB.Nikolett 2016.09.01 11:27:38
Szervusz!

Most az a divat, hogy mindenki szomorú, kicsavart, objektívebb történeteket ír? Mert a Tied is ilyen volt. Mielőtt azonban felesleges szavakat fecsegnék, értékelem az alkotásodat.

1. Sötét és magányos volt a légkör. Megint csak nem tolkieni. A legtolkienesebb történet talán a hetes lett. A maga borzongató rettenetével bármelyik pszichopata öröme lehetett volna Szauron kínzása. Három pont.

2. Teljesen azt hittem, hogy ez is egy útfélen csapatos, szóval megdöbbentett a csapatod. Nem éreztem a boldog belenyugvást, inkább a másikat, a reménytelenséget. Ebből bőséggel kaptunk. Hat pont.

3. Egy Hobbit történetet felhasználó novellában annak, akinek tűz a kép kulcsa, könnyű dolga van. Sokféleképpen árnyaltad ezt az egyszerű tüzet. Hét pont.
A másik kulcs sokkal nehezebb volt. Én biztosan frászt kaptam volna, ha ilyen kulccsal felfegyverkezve kell történetet írnom. Nagyon ügyes volt. Három pont.

4. Jól érezhető a kínzás hatása a törpödön. Szauron terve és gonoszsága is mintaszerű. Mindkét karakter olyan volt, amilyennek lennie kellett. Öt pont.

5. Kissé zavaró volt a múlt-jelen-ábránd közti össze-vissza járkálás. Ezen kívül jó volt. A vége pedig keserűen fájdalmas. Négy pontot tudok adni.

6. Erre a történetre is elmondható a sötétség, az a fajta fájdalom, ami nem múlik könnyen.
Ügyesen írsz. Amikor el tudtam dönteni, hogy éppen hol vagyunk, nagyon szép volt minden. Öt pont.

7. Kemény dió volt ez a novella. Szinte depresszív színezettel. Nehéz fába vágtad a fejszéd, ezért adok neked öt pontot.
VI. TÖRTÉNET Cím: AlkonyCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: II. Titkos: keresztút Jelentősebb szereplők: snaga ork, uruk haiPáros: –Műfaj: H/C, SötétKorhatár: 14Figyelmeztetések: Durva nyelvezet!Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illet meg a lenyűgöző LOTR…..
HorvátnéB.Nikolett 2016.09.01 11:25:26
Szervusz!

Mivel már végigolvastam minden történetet, kivéve a homoszexuális kapcsolatokat boncolgatókat, csak bemásolom ide a már megírt értékeléseket. Remélem, nem keverem össze!

1. Egy teljesen más perspektívába helyezted a mindenki által ismert, mesebeli Középföldét. Egy kissé torz, sötét nézőpontba, amely nem lett tolkieni, de a 8. történethez hasonlóan (az egyéb nedvekkel közösen) ömlött belőle az igazság. Négy pont.

2. Itt is azt kell mondanom, hogy részben igaz volt, kisebb részben nem. Hiszen itt is benne volt a kaland a múltba való belenyugvás mellett. Hét pont.

3. Mint a múltból való rémkép, szerepelt az orkok elméjében a csata a Fekete Kapuk előtt. Igaz, a kép nem az ő szemszögüket mutatja, ezért azt hiszem, őszintén nevezhetlek bátornak a szereplőválasztásod miatt. Hét pont.
A titkos kulcs előjött. Ha nagyon akarom, az első ork (vagy goblin?) élete is lehet keresztút. Próbáltál rávezetni, hogy igen, de azt gondolom, ha ez nem magától értetődő, nem kaphatsz maximális pontot. Kettő pont.

4. Ejha. Ha jól emlékszem, A Két Toronyban szerepelnek Szarumán orkjai. Ha jól értelmeztem az írásodat, az változtatta meg őket, hogy a Sötét Urak uralma véget ért, és ezzel együtt a gonosz dolgokra való késztetés is véget ért. Valami olyanra ébresztett rá a novellád, amit annak előtte sosem gondoltam végig. Lehet, hogy őrülten hangzik, de az orkok igenis a legnagyobb elszenvedői a háborúnak.
Visszatérve a karakterekre, egészen különböző ez a kettő. A már megnyugodott kis goblin, illetve a lázongva belenyugvó, káromkodós nagy. Furcsamód szerettem róluk olvasni, és nagyon örültem, hogy végül sikerült rábeszélni a nagy orkot, hogy kövesse a goblint.
Akiről olvastam volna még, az a pap volt. Érdekelt volna az ő nézőpontja is a történettel kapcsolatban. Négy pont.

5. Egyetlen rosszat tudok kiemelni: A végét összecsapottnak éreztem. Nem is ez a jó szó, hanem az, hogy hamar véget vetettél a történéseknek. Olvastam volna még tovább is. Így négy pont.

6. Tudod, a magyar nyelv tele van gyönyörű szóvirágokkal. Valahol azt hallottam, hogy a mi nyelvünk a leggazdagabb csúnya szó mentes káromkodásokban. Bár elhiszem, hogy a "menőbbek" jobban hangzanak, mint az: Azt a hét meg a nyolcát, de leginkább egy alulképzett, nem túl értelmes, fiatal, hisztis fiúra emlékeztetett Gordau. A másik pedig olyan volt, mint valami pedagógus.
A káromkodások kizökkentettek, kivéve a "a francba".
Ha kicsit figyeltél volna, neked is elmondhatnám azt, amit a nyolcas történet írójának. Szép volt a maga komor, sötét, vérengző, gyászos módján. Három pont.

7. Azt hiszem, még sosem olvastam olyat, hogy ork legyen a főszereplő. Még párszor átolvasom, hogy a mélyebb értelmeket, a szép szóképeket magamba szívhassam. Különleges volt, nem sablontörténet. Ötletes, merész vállalkozás volt megírni, ezért tudok neked öt pontot adni.
VII. TÖRTÉNET Cím: A vér nem válik vízzéCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: X. Titkos: születésnap Jelentősebb szereplők: Csavardi Aranyfürt, Borbak Fredegár, Csavardi Bódi, Tuk FaramirMűfaj: általános, kalandKorhatár: nincsFigyelmeztetések: nincsJogok: Minden…..
HorvátnéB.Nikolett 2016.09.01 10:50:12
Szervusz!

Ha nem baj, a hetes ponttal kezdeném, mert ez ülepedett le elsőként.
7. Tehát a véleményem: Gyönyörű volt. Ezúttal nem a szomorúság ríkatott meg, hanem az öröm. Meleg napfény árad a soraidból. Megfontolom, hogy a kislányomnak is felolvasom ezt a csodát. Ő most nagy Hobbit imádó, bizonyosan értékelni fogja. Maximális pontot megkapod.

1. Ha szabad ilyet mondani, akkor hobbitosabb lett a történeted, mint ahogy az Író megalkotta őket. Mégsem érződött műnek, tiszta volt, világos, kalandos és meseszerű. Öt pont.

2. Egy részről igen, nyugalmas volt, ugyanakkor ott volt a kalandvágy, és maga a kaland, amit nem lehet megnyugvásnak nevezni, nem igaz? Így csak a fele pontot tudom megajánlani neked. Öt pont.

3. Azt gondolom, a kép alapja, múltja, jelene és jövője is ezeknek a kalandéhes kis hobbitoknak. Hét pont.
A születésnap, mint titkos kulcs, előjött az elején a történetnek, viszont a későbbiek folyamán eltűnt. Egy pont.

4. Az öregekről elhiszem, hogy így viselkednének. Szépen beleszőtted az anyai gondoskodást is a történetbe. Akit jól meg tudtam jegyezni, az Aranyfürt volt. A maga fényes egyéniségével bevilágította a sorokat. Öt pont.

5. Nagyon ötletes novella lett. Igazán meseszerű lett a hobbitok kalandja, az Öregerdő, a legenda, amit beépítettél. Egyszóval pompás lett. Öt pont.

6. Szinte elhanyagolható volt az oda nem illő szavak száma, éppen ezért nem is fáradtam azzal, hogy külön kiírjam Neked, de ha gondolod, megtehetem. Ha már az előző történetnél kiemeltem egy szót, megteszem a tiednél is. És itt ez a napfény. Vagy nevezhetnénk derűnek is.
A címedet olvasva kissé másra számítottam, de a mondatnak egy nagyon aranyos változatát mutattad be nekünk. Öt pont.

A hetes pontot pedig már odafent kitöltöttem. Gratulálok a meséhez.
VIII. TÖRTÉNET Cím: Csak egy halott madárCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: XIII. Titkos: hadifogság Jelentősebb szereplők: DísPáros: Dwalin/Dís (csak célozgatás szintjén) Műfaj: angst, sötétKorhatár: 16Figyelmeztetések: gyilkosságJogok: Minden jog J.R.R. Tolkient illeti, anyagi hasznom…..
HorvátnéB.Nikolett 2016.09.01 10:22:30
Kedvesem!

Nagy tehetséged van ahhoz, hogy úgy írj, hogy azt az olvasó lássa és érezze a szereplőid minden mozzanatát és lángoló érzését. Először is szeretnék gratulálni Neked – ha nem probléma, hogy tegezlek –, és a többieknek a történetekért. Továbbá köszönöm a Jóistennek, hogy megtaláltam ezt a blog oldalt.

A történet értékelése:

1. Már nagyon régen olvastam az első gyermekemnek a Hobbit meséjét, ami tényleg mese. Amit viszont te felvázoltál előttünk, az egyáltalán nem mese. Az tiszta, kegyetlen és komor valóság, amely annyira igazi, hogy még hagymát sem kellett pucolnom a könnyekért. Habár nem volt tolkieni a kép, mégis annyira színes és hideg volt, annyira igazi, hogy én megadom neked az öt pontot.

2. Nem lehetett kis feladat ezeket az utasításokat követve történetet írni. Minden elismerésem. A hangulat gyönyörűen átérezhető volt, nagyon ügyes, vezető vonala volt a történetnek. Tíz pont.

3. A kép, amely a történeted elején szerepel, egy csatát ábrázol. Gondolom, ezzel arra a csatára szerettél volna rávilágítani, amikor Dís elveszíti a testvérét és a reményt, amely végleg csak az utolsó sorokban tűnik el. Hét pont.
Elolvastam kétszer a novellát, de én nem találtam meg a titkos kulcsodat. Vagy olyan titkos, hogy nem is látszik? Erre nem tudok pontot adni neked, ne haragudj.

4. Jól bántál a szereplőiddel, elhittem neked minden gondolatukat, minden mozdulásukat. Talán a legjobb szó az egész történetedre az, hogy igazi.
Fájón valós. Öt pont.

5. Volt eleje, közepe, vége. Szépen felépített történet, értelmetlen vagy bonyolító vargabetűk nélkül. Öt pont.

6. Nagyon nehéz jó címet találni. Látva, hogy mi adta az ihletet, még teljesebbé válik az elnevezés.
Már emlegettem a könnyeket. A leírásodból szinte folyik a történet folyója. Szép volt, bár sötét és szomorú. Öt pont.

7. Tehetséges vagy. Nem tudom, mióta írogatsz, de megáldott az Úr azzal, hogy nagyon szépen tudod érzékeltetni a világ dolgait. Ügyes! Öt pont.