Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Őszülő Juhász

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szinte már hagyomány, hogy minden évben a Halottak Napja előtt nem sokkal közzéteszek egy bejegyzést a temetői növényültetésről, sírgondozásról, hiszen ez a feladat most aktuális, nagyon sokan pedig csupán ebben az időszakban tudnak/akarnak foglalkozni a síremlékkel. Ebben az évben nem konkrét…..
Őszülő Juhász 2016.10.26 20:17:45
Nagyjából két évtizeddel ezelőtt a lipcsei Népek csatája emlékmű tetejéről szúrtunk ki kamaszként egy hatalmas parkot az unokatestvéremmel. Mivel úgyis város-felfedezés volt az aznapra tervezett program, betájoltuk magunkat, és elsétáltunk oda, ahol sejtettük. Akkor derült ki, hogy ez egy temető. Fentről csak a fák, és itt-ott nyílt terek látszottak, meg valami helyes régi épület kerengővel, illetve belső udvarral (kastélynak vagy kolostornak tűnt) - ez volt a ravatalozó és a hozzá tartozó helyiségek. Lehet, hogy korábban más volt a funkciója, de kétségtelenül fenséges volt a megjelenése. Kicsit bóklásztunk ebben a "parkban", és gyönyörködtünk a rhododentronokban, merthogy épp május volt, és tele volt velük minden. Kövek, pillérek szinte egyáltalán nem voltak, inkább kis táblák. És nem földhalmokat formáltak a sírok, hanem a talaj síkjában szinte csak a beültetések és a táblácskák, apró keresztek jelölték a nyughelyeket.
Tulajdonképpen tehát nem tévedtünk nagyot, mert valóban inkább parknak nézett ki közelről is, mintsem temetőnek. Nem volt komor, inkább természetes, kellemes, elmélkedésre hívogató hely.
Tényleg jó lenne, ha nálunk is hasonló irányba mozdulna el ez a dolog. Persze azzal együtt, hogy mindenki gondolja végig, egy évben hányszor tud kijutni a temetőbe (milyen messze él pl.), mennyit tud foglalkozni a sírokkal - és eszerint válassza meg a beültetést. Köszönet az ötletekért!
A hagyományosnak mondható fiókok - attól függően, hogy mit tárolnak benne – gyakran elég nehezen mozgathatók. Ez érthető, hiszen általában egymásra fekvő lécek határozzák meg a helyüket és ezeken húzkodva lehet a fióktesteket mozgatni. Az egymásra fekvő felületek súrlódása viszont megnehezíti a…..
Őszülő Juhász 2016.08.19 15:30:28
Az első képen szereplő fiók ránézésre Szentgyörgyi Kata ("Kicsi Ház") egyik sokáig dédelgetett munkája. Leellenőriztem, és tessék: akicsihaz.hu/2013/07/munkakozi-allapot-avagy-mit-tegyunk-ha-akad-a-fiok.html
Hát ha valaki, ő tuti nem fog felszerelni egy régi bútorra ilyen lentebb bemutatott bútorsínt! Ellenben gyönyörűen végigdokumentálta a felújítás menetét, érdemes végigolvasni mindhárom részt. Én is sok mindent tőle tanultam, illetve az apámtól tanultakat annak hatására mertem elkezdeni alkalmazni, hogy tőle olvastam, mi minden "nem lehetetlen".
Ha bútort építek, akkor oké a gurulós sínpár, de ha felújítok, akkor nehogy már! Mellesleg az is kisebb művészet lenne, hogy a régi rendszer méretéhez illő modern alkatrészt találjunk, illetve össze is házasítsuk őket működőképesen.