Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabriel81

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igaz, még csak alig néhány napja gyalogolunk a télben, de a reggeli keserves hideg már jócskán megkeseríti a mindennapokat. Az éppen kialakulóban lévő latyakról nem is beszélve. Jó hír azonban, hogy nem kell más földrészre utaznia annak, aki maga mögött hagyná a telet. A lenti csárt Európa Top 10…..
Nem ez az első alkalom, hogy erről a sorozatról írok, de talán furcsának tűnhet, hogy most kifejezetten a 6. évadot választottam témául, hiszen korábban nem beszéltem külön az egyes évadokról. Hogy ezúttal mégis megteszem, arra egyetlen mentségem van: az, hogy a 6. évad alapvetően különbözik a…..
Gabriel81 2016.07.15 11:48:47
Az én véleményem bizonyára eltér a hype-tól, ami a Trónok harcát mostanában körbeveszi. Rengeteg (jó és rossz) fantasy regényt olvastam el mire ráfordultam a történelmi regényekre/filmekre (Follett könyvek, Eco regényei, Rózsák háborúja könyvsorozat vagy a Róma HBO-s sorozat), szóval van némi tapasztalatom ezen a téren. A Trónok harca könyvet nem olvastam, de most daráltam le a sorozatot (mert a csapból is ez folyt és kíváncsi voltam, hogy miért jelenleg ez a legnépszerűbb popkulturális alkotás).

És engem nem győzött meg. Nekem a legfontosabb tanulság benne, hogy ez egy elképesztő profin megcsinált szórakoztató sorozat és semmi más. Nincs logikája, mélységet ne keressünk és remélem senki sem von le belőle 'életre szóló tanulságokat'.
Látványos? Igen. Szórakoztató? Igen. Sokkoló? Naná! De ennyi.

Leginkább az bosszant benne (mint minden amerikai alkotásban amely a szegről-végről a történelemmel foglalkozik) hogy teljesen félreértelmezi, hogy viselkedtek az emberek egy feudális közegben. Mert itt a hősök, klasszikus posztmodern individualista 21. századi személyek csöppennek bele egy feudális, közegbe. Na ez vicc. Csak nézzétek meg, hogy egy-egy diplomáciai tárgyaláson hogy viselkednek egymással az emberek: válogatott szitkokat szórnak egymás felé, legyen az királyok vagy vazallusok találkozása. A diplomácia lényege pont az hogy mindenféleképpen el kerülni a másik megsértését, mert az megakadályozza a kommunikációt és a saját céljain elérését. Westerosban úgy tűnik ezt nem tudják. Már a találkozáskor úgy szórják a szitkokat egymás felé, mint az a koldus vagy utcagyerek, ha nem adsz nekik pénzt. A szereplők viselkedése teljesen kilóg ebből a feudális világból, ezért nekem az egész úgy ahogy van nem működik.

Még egy logikai agyrémet említek meg, az pedig a híres Red Wedding. Miről is van itt szó? Az Északi Tartomány királya elmegy esküvőre a teljes hadseregével (mert ugye háború van) a vazallusa (de legalább is egy sokkal kisebb rendű fejedelem) kastélyába. Ez a fejedelem megöli a királyt és a teljes udvarát, úgy hogy közben a király hadserege tétlenül várakozik a kastély előtt. Majd ezek a katonák azt is végigalusszák, hogy egy náluk jóval kisebb haderő álmában vágja el a torkukat. Ne menjünk bele a feudális alá-fölérendeltségi viszonyokba, mert ármánykodtak már vazallusok (titokban) királyok ellen, de ez így is teljesen illogikus. Egy ilyen tett után jobb esetben minimum elvesztené minden reputációját a fejedelem, rosszabb esetben a saját szomszédai torolnák meg a tettét, mert félnének, hogy ők lennének a következők. Mert a legfontosabb hiányzik: az indok! Miért is tehette ugyan ezt meg? Ja csak azért, hogy átverje a királyt? Az nem indok. Az ilyen uralkodó pária lenne minden világban, az egyház kiátkozná és bárki megölhetné. Hogy arról ne is beszéljünk, hogy hol volt az esküvőn A Stark-őrség, nekik nem volt jelenésük?

Az hogy mennyire félreértelmezi az emberi kapcsolatokat ez a sorozat, abba már nem is megyek vele. De mindegy is mert ez tökéletesen kiszolgálja a jelenkor emberének az igényeit (szex, vér akció) és szirénhangon erősíti meg azt a jellemző világfelfogást, miszerint a világ bizonytalan, senkiben sem lehet megbízni és az intézmények az átlagember ellen dolgoznak. Ezért is lett ez a sorozat ennyire sikeres. Ja és vannak benne sárkányok!