Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márta Menta

31 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
DublinbaMentaMárta Első cikkem 2019.02.26 22:07:45
Nos hát ideje belevágni. A nevem Czinkóczky Márti és elsőéves magyar egyetemista vagyok Dublinban, a Trinity College-on. Biological and Biomedical Sciences-t tanulok és nagyon jól érzem itt magam. (Haha, ez a bemutatkozás pont úgy hangzott mint amit az első héten adtam elő minden ismeretlennek.…..
Márta Menta 2021.07.19 23:34:38
@Huba Flóra: Szia Flóra, örülök, hogy idetaláltál/idetaláltatok és köszi a kedves szavakat. A kérdéseid tekintetében konkrétumokat és saját tapasztalatokat csak a Trinity-ről tudok mondani, de megpróbálok mindenre válaszolni.

Az egyetem elég erős és elismert a természettudományok terén is, valamint az intézmény szintjén és az országban is relatíve sok pénzt fektetnek a kutatásokba. Egyébként erre elég jó adatokat is találsz, ha a “university rankings by subject” irányvonalon elindulva keresel és a releváns szakirányra szűrsz.
A Trinity-n jelenleg a Biological and Biomedical Sciences szakon tudsz te is elindulni, ahol a második év után tudsz Microbiology-ra specializálódni. Kezdetben nekünk egy 235 fős osztályunk volt, jelenleg pedig 15-en vagyunk az én specializációmon (Human Genetics), de a többi választható irány is kb 20-25 főből áll.

Első két-három évben viszonylag sok kontakt óránk volt, olyan heti 25-35 körül, beleértve a laborórákat, amik 3 óra hosszúak és heti 2x voltak (azt hiszem). Harmad, negyedév elég változó a specializációtól függően (na meg a mi óraszámaink a kovid miatt most nem túl reprezentatívak), de ekkor a laborok és az önállómunka hangsúlyosabb. Negyedik évben abszolút fele fele lesz, délelőtt előadások, délután labor minden nap.

UCD-ről csak elmondásból tudom, hogy szintén egy nagyon jó kis egyetem, ugyancsak erős és neves (habár megy a rivalizálás a diákok között :D). Sok professzorunk tanult ott Bsc-n, majd tette le itt a mesterét, phd-ját, vagy fordítva. A legnagyobb különbség ami számodra fontos lehet szerintem az az egyetemek lokációja, mert amíg Trinity a belvárosban van és kisebb a kampusza, addig UCD kissé kiljebb helyezkedik el és nagyobb, de szeparáltabb is a kampusza. Ajánlani nem tudok, hiszen oda sosem jártam és amúgy is elfogult vagyok, de biztos erre is lehet találni online véleményeket, vagy szempontokat összehasonlításra. Annyit viszont biztosan mondhatok, hogy minden tanárunk/és kutatónk ugyanannyira értékel egy UCD-ről szerzett diplomát, mint egy Trinity diplomát, így gyanítom a képzés hasonló színvonalú.

Ösztöndíjak tekintetében sajnos nincs túl sok opció. Különböző támogatások és diákhitelek vannak. A SUSI-nak nézz utána mindenképp (susi.ie), az a legnagyobb összegű, legkedvezőbb konstrukció. Remélem ezzel segítek.
Nyugodtan írj, ha még bármi felmerülne és sok sikert a jelentkezéssel neked és a barátodnak is! :)
Márti
Márta Menta 2021.07.28 13:45:55
@Huba Flóra: Szia Flóra, ne haragudj a megkésett válaszomért, csak nagyon sűrű hetem volt. Jaj de jó, mindig öröm más Eötvös-ösekkel összetalálkozni, remélem még nem kapott el a második emeleti szobor és ti is simogatjátok. :)

Igazán nincs mit, igen nem minden infó a legegyértelműbb elsőre. Barátod kinézett szaka (Theoretical Physics (TR035)) hasonlít a Biomedical-hez, de az ő specializációja direct entry. Azaz közvetlen erre a szakra tud majd jelentkezni és ezen a néven tanulja majd a kurzusát 4 évig. Ám hasonlóan a miénk összeállításához, az alap modulokkal kezdi majd az első két évben, ahol össze lesz vonva a Physical Sciences (TR063) szak diákjaival, akik utána tudnak majd specializálódni, de persze ez őt nem érinti.

Jaj ne haragudj, erre a részre elfelejtettem a múltkor válaszolni. Igen, a vizsgák esszé formátumúak és két “vizsgaidőszak” van (ami igaziból csak egy hét), egy félévkor, egy pedig év végén. Vannak olyan modulok, amelyekből a vizsga 100% át teszi ki a féléves és év végi jegyeknek, de vannak olyanok (főleg első évben), amelyek csak 50/70/80 %, a maradék rész pedig egyéb év közbeni, úgynevezett continuous assessment (CA) eredményekből tevődik össze. Ezek lehetnek beadandók, tesztek, osztályzott labor projektek és MCQ-k (multiple choice questions). Ezt év elején mindig ismertetik, valamint a Course handbook- ban megtalálhatóak (ebben az összes modul részletezve van) és szerintem eddigi évek handbook-jai már online is elérhetőek. A vizsgákat illetően pedig szintén van egy vizsga bank amit majd a Trinity-s belépési adataiddal tudsz elérni, itt az összes modul összes past vizsgája letölthető. Példát / részleteket tudok küldeni, de talán nem írnám itt le, ha küldesz egy e-mailt a dublinbamentamarta@gmail.com - ra/ vagy írsz Instagramon, akkor ott tudjuk egyeztetni. Hasonlóan a foundation scholarship-pal, ami elég szak specifikus, úgyhogy jobb talán, ha személyesen válaszolok neked, nem általánosságban.

Kiadások tekintetében minden a szállástól függ szerintem, na meg, hogy ki mennyit költ bevásárlásra/szórakozásra. Csakúgy mint otthon, nagyon változó. De 1200-1500 szerintem reális, igen. Ha valaki önellátó és magára főz, akkor azért nagyságrendekkel kevesebb, mintha nem. Nekem havi körülbelül 350-400 euró a nagyon spórolós kiadásom, de ebben nincs benne a szállás és közlekedés sem nagyon, mert sétálok/biciklizem mindenhova. De az jelentősen meg tudja dobni!

Remélem ez segít és nem hagytam ki semmit. Várom az e-mailedet,
Márti
Oszlánszky Soma, volt gimnáziumi évfolyamtársam, a külföldi továbbtanulás néhány specifikus aspektusáról mesél ma nektek személyes, londoni élményei alapján.  Soma egyszer már bemutatkozott a blog Facebook csoportjában, ahol öt rövid kérdésemre válaszolt. (Ezt itt találod:…..
Egy megkésett cikk. Külföldre készülőknek. A koronavírus kapcsán. Ezt a bejegyzést már kétszer leültem megírni ezelőtt, de mindkét alkalommal elvesztem a gondolataimban. Írtam a koronavírussal kapcsolatos érzéseimről és a kialakult helyzet okozta kihívásokról egy otthon tanuló diák számára, de…..
Az év első cikke. (A szuper interjún kívűl, amit Pattival készítettem. Olvassátok el, ha még nem láttátok.) Február közepén, haha. Kissé besűrűsödtek itt a dolgok. Valahogy úgy éreztem, hogy egy személyesebb sztorival indítanám ezt az évet és a jelentkezési időszak lezárását valami olyasmivel…..
Visz Patti, magyar YouTuber, Angliában végzett diák, aki Modern Languages szakon tanult a University of Southampton-on és ezúttal az első meginterjúvolt vendégem ezen a blogon. Erről és a továbbtanulási tapasztalatairól szeretném ma kérdezni, hiszen teljesen más utat járt be a “külföldre megyek…..
Imádom az év összefoglalókat, kiskorom óta ilyen vagyok. Úgyhogy íme az első a DublinbaMentaMárta történetében. DublinbaMentaMárta - 2019 37 poszt 26 blogbejegyzés 12 YouTube videó 2 kiemelés: 1 index.hu és 1 blog.hu címlapos És megannyi beletett óra: ötletelés, gondolkodás, cikk írás és…..
azaz konkrétan mit tehetsz, ha magányos/fáradt/szomorú vagy… és mégis helyt kellene állnod Próbáld ki ezek közül valamelyiket, vagyis minél többet! Vedd fel a fül-/fejhallgatódat, húzd be a függönyödet és ugráld ki magadat valami hangos zenére! Vegyél egy hosszú meleg zuhanyt, ha kell sírd ki…..
Hogy miért? Mert a legtöbb jelentkezési határidő januárban van és a karácsonyi szünet az utolsó alkalmad, hogy átgondold a dolgaidat. Mit értek ez alatt? Azt, hogy a jelentkezési folyamat oroszlánrésze az elhatározás és kigondolás. Onnan már egyszerűen jön a motivált cselekvés. Habár elég…..
Úgy ahogyan magyarul.  Jó, nade mégis? Ma igyekszem nektek leírni, hogy hogyan jegyzetelj angolul (azaz nem a saját anyanyelveden) az egyetemen, ha külföldre mész tanulni. (Megjegyzés: Én az angollal vagyok csak így. Habár egy időben tanultam németül, sosem használtam ilyen szinten, vagy…..
Áhoj, Rég született már ide blog poszt. És hogy miért? Mert elkezdtem a megosztandó ötleteimet és tapasztalataimat egy másik formában, videókon keresztül átadni. Váááá. Izgalmas. Íme  a DublinbaMentaMárta YouTube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCnyPsDqlXmvjvFYMDTH_Lfw Mindenképp…..
Halihó.  De jó, hogy újra itt vagy. Én kissé eltűntem az elmúlt 1.5-2 hétben, mert máris maga alá temetett az egyetem. Nem sejtettem, hogy a másodév munkatempója ennyivel magasabb lesz. Egyenesen belecsaptunk és 4 nap tanulás után már úgy éreztem, hogy hónap óta zajlik a félév. De. Ez engem sem…..
Események, bulik, teendők - Part 2. ESEMÉNYEK ÉS BULIK A legutóbbi cikkem, ennek a sorozatnak az első része, a Freshers’ Week azon részéről szólt, amivel minden külföldre érkező diáknak meg kell birkóznia az első héten és elintézni az egyetemen, vagy azon túl.  Ma viszont végre az izgalmas, azaz…..
Események, bulik, teendők - Part 1. TEENDŐK Ezúttal már Dublinból jelentkezem be, hogy megosszam veletek mindazt, amit a Freshers’ Week-ről (valahol Orientation Week) tapasztaltam az első évemben, és most élek meg másodévesként. Kezdjük a megérkezés utáni teendőkkel, hiszen egy elsőéves diákot ez…..
Részlet a tavalyi naplómból és gondolatok a mából Milyen érzés elköszönni? Hogy érdemes csinálni? Milyen érzés felszállni a repülőre úgy, hogy nincs visszajegyed? .. és hasonlók 2018. Utolsó Este Otthon, Szept. 01. Otthon, veletek (családom). A vacsorához készülődve szeretném kihasználni a…..
Ma összegyűjtöttem, hogy milyen változásokra számíthatsz az első hetekben. Miért gondoltam, hogy írok erről? Mert emlékszem, hogy engem leginkább az ismeretlenbe tartás ijesztett meg tavaly elindulás előtt.  Könnyebb otthon hagyni a szeretteidet, a megszokott környezetedet, otthonodat és az addigi…..
Avagy mit vigyél és mit hagyj inkább itthon, ha külföldi egyetemre készülsz? Vajon mi lehetne a ‘Nyári teendők külföldre készülőknek’ cikksorozat harmadik és egyben befejező része így augusztus végén, ha nem a Pakolólista?!   Úgyhogy itt van a híres és várva várt Mit pakolj & Mit ne pakolj…..
Márta Menta 2019.08.22 20:58:52
@Zed is not dead yet: Köszönöm szépen a hasznos észrevételeket. Hangszórót mi a szobatársaimmal egy egy vacsora, vagy kártyaparti során is használtunk. Sokkal jobb így zenét hallgatni, mint telefonon. Persze kulturált körülmények között, másokat nem zavarva. A kábelt javítom, köszönöm. A dokumentumok szkenneléséről már a cikksorozat első részében magam is írtam, valamint tervezek még a szeptember közeledtével, ugyanis tényleg létfontosságú! Valóban itt is tehettem volna róla említést.
Márta Menta 2019.08.22 20:48:14
@Macskond: Jogos. Köszönöm a kommented, javítani fogom. Így mindenki meg fogja találni. Nem hiába egy diáklány blogja ez.
Márta Menta 2019.08.22 20:50:47
@kBéla: Valóban vicces, a szó saját elnevezés volt. :) Köszönöm szépen, javítom.
Így érzem magmat most, hogy nemsokára megint megyek vissza és kezdődik a tanév   Amióta szeptember elsején lapoztam a nagy falinaptáramban rátelepedett egy kisebb kő a szívemre. Nagyot sóhajtok most. Telik a nyár és nemsokára szeptember. Az pedig számomra tavaly egy életre szóló kaland kezdetét…..
Gyorstalpaló külföldön továbbtanulóknak szálláskeresés témában STEP 1 : a KERESÉS folyamata Olvasd el, ha mindened megvan az új tanévre, de még nincs hol laknod! (Tudom miről beszélek, én is ilyen voltam.) Szállás téma Az egyetemed és szakod után talán a legfontosabb és legmeghatározóbb a…..
Sokan kérdés nélkül feltételezik, hogy Erasmus-ra/csereprogramra menni ugyanolyan, mint 3 vagy 4 évig külföldön tanulni. Ám ez nem igaz.  Ma pedig megpróbálom összeszedni, hogy az időtartamon túl miben tér el a kettő egymástól. Mielőtt azonban belekezdenék, szeretném elmondani, hogy én még nem…..
Nekem a múlt héten sikerült befejeznem a jogsimat és arra gondoltam, hogy lehet hasznos információval tudok szolgálni azoknak, akik külföldi továbbtanulás miatt nem tudják ennek a hogyanját.  Persze ez attól függ, hogy kinek mikor jut eszébe/érik meg rá/kezdi el érdekelni vagy lesz  szüksége egy…..
Íme még egy rövid és informáló cikk az alapokról mindazoknak, akik külföldre készülnek tanulni menni. Hogyan is néznek ki az egyetemi jegyek itthon és külföldön? Magyarországon az egytől ötig tartó skála maradt meg az egyetemeken is, különböző százalék határokkal.  A legtöbb angol nyelvterületen…..
... és az évfolyamok nevei a felsőoktatásban Egy hosszú, betegséggel töltött hét után Ausztriából jelentkezem be, immáron egészségen és mosolyogva a hegyek közül.  A héten azonban két aktuális témáról is írhatnékom támadt, úgyhogy hamarosan olvashattok a jogsiszerzésről (szintén összehasonlítva)…..
Azaz miért nehéz a távkapcsolat? Végülis minden kapcsolat, amit külföldről fogsz fenntartani az távkapcsolat lesz. És a kötődés mértékétől függően ez igen nehéz.  A kint lévő szempontjából. 1.) Ritka a valós találkozás.  A fizikai hiány, vagyis a fizikai kontaktus hiánya a legegyértelműbb. A…..
Azaz a júliusi teendők külföldön továbbtanulóknak, a személyes élményeimmel és meglátásaimmal kiegészítve Lassan egy hete július, úgyhogy íme a második része a ‘Nyári teendők külföldre készülőknek’ cikksorozatnak, melynek első darabját megtaláljátok az alábbi linken: Lépések az érettségi…..
A legfontosabb információk IELTS témakörben szerencsére rengeteg elérhető forrás és anyag található meg az interneten, többnyire mind angolul, de ez ugye ebben az esetben nem jelent problémát. :) Kevés dolog van, ami csak a magyarok által megírt IELTS vizsgára vonatkozik, az egész nagyon…..