Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzGabriell

21 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Nem olyan régen írtam egy cikket arról, hogy mit is érdemes tudni az olvasásról, azon belül is melyek az intenzív és extenzív olvasás előnyei. Röviden: amikor extenzíven olvasol, akkor hosszabb szövegekkel van dolgod és az olvasás öröméért, a történetért olvasol, mert jólesik. Ha intenzíven…..
  Gondolom mondanom sem kell, mennyire jó dolog az olvasás. Ezt mindenki tudja, hiszen pici korunk óta ezt halljuk.     Az anyukák meséket olvasnak a gyerekeiknek, gyakran egészen pici koruktól fogva, hogy fejlődjön a szókincsük, a fantáziájuk, és persze a meseolvasás a legtöbb kisgyermekes…..
      Vitathatatlan, hogy rengeteg tananyag készül, ami az angol nyelvtudás fejlesztését célozza. A könyvesboltok telis-tele vannak angolos tankönyvekkel. Az ember csak kapkodja a fejét, egyik jobbnak tűnik, mint a másik. Már az kihívás elé állítja az embert, hogy képes legyen egy könyvet…..
  Nem találkoztam még olyan épkézláb felnőtt emberrel, aki azzal keresett volna meg, hogy van egy halom ideje, nem tudja mit kezdjen vele, így nyelvet szeretne tanulni. Azért, hogy kitöltse valamivel azt a sok üresjáratot a napjában.     Mégis vannak emberek, akik vagy nyelvet, vagy valami mást…..
  A sikeres nyelvtanulás egyik alapfeltétele, hogy az ember valami úton módon szerelmes legyen a nyelvbe, amit tanul. Legyen valami, ami miatt nagyon szereti, ami megdobogtatja a szívét, és ezért szívesen tölt vele időt. Tudod, mint egy hosszú távú, komoly kapcsolat. Be kell engedni az életedbe,…..
  Számomra hosszú ideig a spanyol volt az a nyelv, ami nagyon sok embernek az angol vagy a német szokott lenni. Tanulta valamikor...vagy valaki igyekezett tanítani neki. Akár évekig is. Középiskolában, magántanárnál, ilyen-olyan helyeken. Nem is ment rosszul, még egy középfokú nyelvvizsga is…..
  Tettem egy ígéretet a legutóbbi cikkemben, hogy mutatok pár oldalt, illetve alkalmazást, ahol pikk-pakk, szemhunyásnyi idő alatt találhatsz magadnak anyanyelvű beszélgető- vagy levelezőpartnert, szinte minden nyelven.   4 lehetőséget fogok mutatni (de van egyébként több is), amelyeket…..
    Képzeljük el a következő helyzetet. Adott egy kedves fiatalember vagy fiatal lány. Nagyon szorgalmas az illető. Minden nap egy órát gubbaszt az íróasztala fölött, és tanulja a szabályokat, írogatja a szavakat, csinálja a nyelvtani teszteket, mint a kisangyal. Körülbelül egy évig. Annyira nem…..
Úgy igazán, úgy nagyon őszintén...ki hányszor gondolta azt, hogy nyelvet tanulni az tud, akinek van rá elég ideje, meg pénze. Sokszor pont az idő a leggyengébb láncszem. Ki az a “normál” életet élő felnőtt, akinek heti sok extra órája van, hogy leüljön tanulgatni? Szerintem körülbelül szinte senki.…..
  Elkapott a láz, hogy németül kellene tanulni? Talán elgondolkoztál azon, mennyivel több munkalehetőséged lenne, ha tudnál németül? Netalán Németországban vagy egyéb német nyelvterületen jártál és rádöbbentél, mennyire vagány németül beszélni? Vagy csak úgy ébredtél reggel, hogy “én bizony még ma…..
  Kis szünet után itt vagyok újra a blogon! Elmúlt pár hónapban nem unatkoztam, sokat tanítottam, de most már igazán itt az ideje egy újabb cikknek.   Szóval vegyük csak elő a németet! Tegyük fel, hogy nincs kedved szavakkal bíbelődni, a nyelvtan sem hoz lázba éppen, inkább néznél valamit…..
  Legyünk őszinték. Lehet szeretni a német nyelvben a főnevekhez tartozó névelőket? Meg lehet jegyezni őket könnyedén? Nem a következő 5 percre, hanem úgy igazán, hosszú távra?     A német “der-die-das” testvérek sokak számára hírhedtek. Az rendben van, hogy hímnem, nőnem, semlegesnem, de hogy…..
SzGabriell 2017.09.19 07:33:52
@zsuzska169: Kedves Zsuzska! Örülök, hogy tetszik a trükk :) Igen, az azért szerencse, hogy helytelen névelőkkel is lehet folyamatosan és érthetően beszélni. A helyes névelőhasználat inkább egy plusz jó érzést ad :)
SzGabriell 2017.09.19 15:11:57
@Skywatcher: Szia! Köszi a véleményt! Egyetértünk abban, hogy a kommunikáció előbbrevaló a névelőknél, és a legtöbb helyzetben nem szakad le a plafon, ha az ember rossz névelőt használ. És gratulálok, hogy a fentiek szerint az életszagú helyzeteket Te tudod kezelni, ez szuper! Számomra inkább egy magasabb nyelvi szintet képvisel, ha az ember ezt a névelő dolgot is megugorja, de ahogy mondtam, enélkül sincs gond a megértéssel. Persze hagyományos szódolgozatnál, írásbeli nyelvvizsgánál, stb is jó, ha az ember jól választ :D Viszont ragozni akkor is kell, ha az ember hagyományos módon tanulja a névelőt, és szerintem egyáltalán nem tart tovább a kis szuperman képet előkaparni, mint azt végiggondolni, hogy akkor most der, die vagy das. A képet megalkotni eltart pár másodpercig, de utána villámgyorsan be lehet vetni elő beszédben is. Ahogy Te is írtad, gyakorlat kérdése. Viszont mindenkinél más technika válik be, lehet nem ez a módszer a Te utad :) Jó némettanulást és élvezd megszerzett tudásod gyümölcsét! :)
      Nem, most nem a pénzről beszélek, amikor a luxus szót emlegetem. Hanem az időről. Komolyan luxusidő szükségeltetik ahhoz, hogy felnőttként nyelvtanulásba fogjunk?     Persze egy legyintéssel el lehet intézni a dolgot. Dolgozom, gyerekeim / hobbijaim / barátaim / adja az ég gyerekeim is,…..
  Idegen nyelven dalokat hallgatni szép és jó és hasznos. Hátradőlni a fotelben, lefeküdni a babzsákba, közben a tanult nyelven zenét hallgatni...bort iszogatni és csak kikapcsolni. Micsoda idill! Közben ragad egy kicsi a nyelv ritmusából, hangulatából, önkéntelenül is elkapsz egy-egy szót, ami…..
  Kezdjem el ecsetelni, miért jó dalokból tanulni egy nyelvet? Nem kezdem el. Szerintem mindnyájan tudjuk. Ha dallammal tanulunk, könnyebben ragadnak a szavak, élvezetes a folyamat és nincs hagyományos értelemben vett tanulásszaga a dolognak. Ráadásul nem okoz iszonyatos nehézséget és terhet újra…..
    Vallomással kell kezdenem...neeem ne szaladj el, semmi kínos, olvasd nyugodtan tovább!       Első  gondolatok     Tudod, amikor először hallottam a Goldlist módszerről, olyan fura volt nekem ez az egész.     Mi az, hogy kijegyzetelek szavakat, és félreteszem a füzetet? Ráadásul két…..
    Egy olyan módszert szeretnék Neked bemutatni, amellyel a tanult idegen nyelv szavait a hosszú távú memóriába tudod eltárolni. Azaz ha egyszer oda bevackolták magukat ezek a szavak, kifejezések, szókapcsolatok, akkor bármikor elő tudod hívni őket. Jól hangzik, nem?     A technika egyszerű és…..
    Ahogy említettem, veszettül elszántam magam, hogy a kis spanyolomat visszahozom egy stabil szintre és onnan még feljebb lendítem, egyenesen a felsőfok felé.     Miért jó ez nekem? Hahhh, költői a kérdés. Egyfelől boldog lesz a lelkem, hogy a nyelvet, amit nagyon szeretek, végre…..
Említettem már, hogy Tina gyönyörű? Azt hiszem, igen :). Ennek bizony tudatában is van. Á nem, az anyjától és apjától soha nem hallotta még, hogy ő milyen szép kislány, soha, cserkész becsszóra. Hahaha. Készültünk Zsannának, a legfiatalabb hugomnak a diplomaosztójára. Tinával benéztünk egy kedvelt…..
Zsanna a legfiatalabb tesóm, bizony bizony kemény 13 évet lehet számlálni az én világrajövetelem és az ő első lélegzetvétele között. Nem kevés, igaz? Mégis, az évek folyamán valahogy összenőttünk. Zsanna egy igazi nagyvilági csajszi, és egyben csodálatos nagynénje az én kis törpéimnek. Tina például…..
Tina és Lexa életkalandjai Tina 2016.06.15 15:20:10
 Tina egy fantasztikus kiscsaj. Alig múlt négy éves, de már egyértelmű, hogy ő maga a nagybetűs NŐ. Nem kicsit nagybetűs, hanem giganagybetűs. Szeret öltözködni, rajong a körömlakkokért (nem, nem azért, mert Anya körmén olyan sokat látta volna - ez egy veleszületett tulajdonság, amit onnan hozott,…..