Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Landsmann

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valamelyik este azon tépelődtem félálomban, hogy legközelebb melyik golyóstollról írjak "litániát". Elég sok van, amiről már régóta szeretnék regélni. De aztán épp, mielőtt teljesen elnyomott volna az álom, eszembe jutott, hogy az egyik legismertebb magyar golyóstoll, az ICO 70 vagy ICO Scripto még…..
Egy örök klasszikus, és a blog első magyar gyártmányú tolla a mai áldozat, az ICO Kaméleon négyszínű golyóstoll. Az ICO céget idehaza szinte mindenki ismeri, hiszen igen komoly történelemmel rendelkező vállalatról van szó, amely a kiváló írószereken kívül számos egyéb irodaszert is gyárt, valamint…..
Ezekkel a keresőszavakkal érkeztek a blogra látogatók augusztus hónapban. Azért, hogy a későbbi látogatók biztosan megtalálják keresésükre a választ, igyekszem röviden írni róluk. Az írást egyetlen említett cég sem támogatta. mitsubishi uni ball ár, uni ball…..
Landsmann 2019.01.27 20:20:44
@btprg: Ha évek óta állnak a betétek, sanszos, hogy az már nem fog megindulni. MIkor a kulturcikk boltot az Áfész eladta, az új tulajdonos nekem adott vagy 8-10 db zöld színű tollbetétet, ami a négyszínű tollba való. Én mindent elkövettem velük. Talán kettőbe tudtam életet verni. Nem azzal volt a baj, hogy a golyónál beszáradt, hanem azzal, hogy az egész tinta volt beszáradva a betétbe. Olyan sűrűvé vált, hogy azt képtelen volt adagolni. Egy 0,4 mm átmérőjű horganyzott huzallal benyúltam a betétbe. Alig tudtam a tinta felszínét áttörni. Amikor sikerült is, a tinta nagyjából a szobahőmérsékletű szurok sűrűségével egyezett meg. Azt is kipróbáltam, hogy nitrohígítót juttattam a betétbe, majd ezzel a vékony huzallal "felkevertem" a tintát. Az anyag folyékonyabb lett, de mégsem adagolta a golyó. Gondolom egészen a golyónál is annyira besűrűsödött, hogy a felkevert, hígított tinta nem tudott eljutni a golyóig, hiszen a sűrűbb anyag ott volt.
Ha lenne egy cikksorozat a blogon a világ legdrágább ceruzáiról, akkor a Palomino Blackwing 602 után a ma bemutatott CARAN d'ACHE Swiss Wood is tökéletesen illene a sorba. De nincs ilyen, és a témaválasztásnak is inkább az írószer különlegessége az oka, nem pedig az ára. A…..
Az átlagember ma már ritkán használ golyóstollat. A választások alkalmával azonban ismét sok ember találkozik vele a szavazófülkében. Mivel elég sok tévhit és fals információ kering a témával kapcsolatban, szeretném megosztani a gondolataimat, hátha segít kicsit oszlatni a ködöt. (Az írást a…..
Bár elsősorban Nektek jegyzetelek, kedves olvasók, akik hozzám hasonlóan, próbáltok eligazodni az írószerek világában, nagy örömömre szolgál, amikor kiderül, hogy időnként azok a cégek is olvasnak, akiknek termékeiről írok a blogon. Így esett, hogy kaptam egy kedves meghívást az ICO Zrt. marketing…..
Landsmann 2018.02.25 10:40:46
Az előbbi hozzászólásomhoz kapcsolódik némileg a következő írásom. Sok hülyeséget szoktam csinálni kísérletezgetés címén. Nem tudom, valakinek eszébe jutott-e már az, hogy kifogyott golyóstoll betétet töltőtoll tintával töltsön meg. Nekem eszembe jutott már régebben is, de mivel pár hónapja némileg a töltőtollak felé is kacsintgatok, így ehhez való tintám is van. Ma jött el az ideje, hogy kipróbáljam ezt a módszert. De ezzel kapcsolatban rájöttem valamire, ami kapcsolódik az előző írásomhoz. A töltés sikerült, lehet írni a betéttel.
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146985916&t=9000520&openwith=1
A töltés áldozata egy egykori ICO mini tollbetét, ami egy Kaméleonban lett kiürítve. Ezt töltöttem meg. A képen látszik, hogy használható a dolog. Az más kérdés, hogy mennyire lehet ezt hosszútávon használni, illetve hogy mennyi lehet az íráskép hossza, de arra minden esetre jó a kísérlet, ha éppen nincs ilyen betétünk, de tintánk igen, akkor meg tudjuk tölteni. De most rá is térek a felfedezésre. Méghozzá arra, hogy a megérintett papírra nem ír a betét. Én először azt gondoltam, a kezünkről érintéskor a papírra kerülő vékony zsírréteghez nem tapad a tinta. DE nem ez a probléma gyökere. Ugyanis a töltőtoll tintával megtöltött betét is ugyanúgy nem fog a kézzel érintett papírrészhez. Így tehát maga a betét mechanikája az, ami gátat szab a folyamatos írásnak. Magyarán a megérintett papíron a golyó nem fordul el, csak csúszik. Egyébként tapasztalható ezeknél a betéteknél új korukban, egy kis ideig olyan karcosan fognak. Ír ugyan, de mintha karcolná is a papírt. Ez később elmúlik. Azt gondolom, a golyó túl passzosan van a helyén, emiatt ha egy kicsit is zsírosabb felülethez ér, azonnal megcsúszik. Vegykezelt, önindigós papíron még rosszabb a helyzet. Nyilván az írócsúcsot nem az ICO készíti, veszik valahonnan. De vajon ismert-e számukra ez a bosszantó probléma? Egyébként nagyon gazdaságosan használható, mert teljesen kiíródik belőle a tinta. Mielőtt kifogyna, körülbelül 2-3 sor írással korábban szintén olyan karcossá válik az írás mint új korában, aztán egyszercsak vége az írásnak. Rázogatásra sem támad fel egy betűnyi írásra sem.
Landsmann 2018.02.25 13:13:51
@golyóstoll: Előszedegettem a régi, kifogyott betéteket és az újakat. Az a megállapításom, hogy egy szérián belül is kétfajta írócsúcs van. Gondolom mikor milyet kapnak és azokat vegyesen használják fel. De a lényeg, az írásprobléma azokkal a hegyekkel van, amikben nagyobb a golyó. Itt egy kép róla, a jobb oldali a problémás.
landsmann.files.wordpress.com/2018/02/dsc07550.jpg
Úgy gondolom, mivel nagyobb az átmérője, kevésbé könnyön gördül, hiszen a nagyobb külső átmérő miatt kisebb erő is elég ahhoz, hogy a golyót megfogja az akadás. Ha csúszósabb felületre ér a papír, ez már elég lehet ahhoz, hogy meg is csússzon.
Landsmann 2018.02.27 22:45:04
@golyóstoll: Nem tudom most milyen betétet tesznek gyárilag a Kaméleonokba, de gyanítom már betéttel együtt érkezik Kínából. Mostanában nem vettem Kaméleont, így nem tudom milyen lehet bennük. A külön vásároltak is eltérőek egymástól. Alapjában kétféle szokott lenni a papír-írószerben ahonnan ezeket a betéteket veszem. Van a műanyag zacskóba csomagolt kínai és van a műanyag tubusban lévő ICO gyártmány. Egy időben mindig megkérdezték, milyen idős a toll, ugyanis nem egyforma vastagságuk és az egyiket nem lehet betolni, a másik meg könnyen kiesik. Nos, én utóbb már az ICO gyártmányt kérem, mert az egyenletesen fog, a végén mikor kifogy, egyszerűen abbamarad az írás és kész. Nincs az, hogy rázogatni kell, akkor még fog egy ideig. A kínainál sajnos ez van, ráadásul a tinta kifogyásáig bármikor megszűnik a tinta adagolása és csak rázogatással lehet írásra bírni. Most elővettem azt a Kaméleont, amit már vagy 5 éve vettem. Még azok a betétek vannak benne, amik benne voltak. Összehasonlítottam a külön vásárolt betétekkel. Megegyeznek! Tehát úgy tűnik, akkor még az ICO gyártmányú betéteket tették bele. MIndkét fajta betétnek fényes acél háza van, átmérőben én 5 század mm-t mértem, de ez a méretkülönbség nem okoz problémát a használatot illetően. Összehasonlítva a betéteket, az ICOnak hosszabb az írócsúcsa körülbelül 3 mm-el. Viszont mindkét típusban van kisebb és nagyobb golyóval szerelt betét. Ami érdekes, egy szérián belül, tehát ugyanabból a tubusból származó betétek között is van kisebb és nagyobb golyós változat. Az írócsúcsuk egyforma hosszúságú. Nem mértem, de úgy gondolom a golyók mérete 0,7 és 0,8 mm lehet. Ez az írásképen is látszik , a nagyobb golyós vastagabb vonalat húz és kevésbé hajlamos megcsúszni a papíron. Golyó mérettől függetlenül az ICO betétek egyenletesen fognak, csak akkor apad el, amikor már tényleg kifogyott a tinta. A kínai ezzel szemben golyómérettől függetlenül nem igazán csúszik meg a papíron, de mindegyik el-el apad. Lehetséges, hogy a tinta talán sűrűbb mint az ICO betétekben. Összefoglalva: A kínai betétek golyómérettől függetlenül nem igazán csúszik meg a papíron, viszont nem egyenletes a tinta adagolása. Az ICO egyenletesen adagolja a tintát, a kisebb golyós változat menthetetlenül megcsúszik a papíron, míg a nagyobb golyós kevésbé hajlamos, de nem olyan stabil mint a kínai. Még rövidebben fogalmazva, a kínai betétek mechanikailag jobbak mint az ICO, de ez utóbbinak jobb a tintája.
A hét meglepetése volt ez a szmogriadó. De engem nem érintett, mármint autó tekintetében, nem tüdőszempontból. Legalábbis azt hittem. Kedd reggel aztán mégis ránéztem a két forgalmira, és hopp, azt látom, hogy autóm 4-es besorolású. Nem használhatom. (Nem tudom mire jók ezek a kódolt adatok, V.9.-es…..
Landsmann 2017.01.26 19:34:59
@válasszmásikat: Úgy, hogy változott a jogszabály és az osztályba sorolások. Mikor gyártották az autót, akkor még csak Euro 3 volt. A jogszabály változás után viszont a bevezetett Euro 4 kritériumainak is megfelelt a jármű. A probléma ott van, hogy a következő műszaki vizsgák alkalmával a valótlan adatot nem korrigálták az6 akkori törvényi előírásoknak megfelelően. Itt a saját példám. Suzuki Wagon R+ 2004 februári. Ekkor Euro 3 volt a legmagasabb osztáyl. Ebbe is került. 2004 május 1-től jogszabály változás volt és lett Euro 4. De mind a mai napig egyik műszaki vizsgán sem minősítették Euro 4-nek, holott oda tartozik. Akinek 2004 május 1 után lett forgalomba helyezve, azok Euro 4 besorolást kaptak. Most intézem hogy a 6-os helyett 9-es legyen a forgalmiban. A gyártól megvan az igazolás. Elvileg ezzel a területileg illetékes NKH-hoz elmenve egy 1770 Ft-os szemlét tartva kiadják a tanúsítványt, amivel az okmányirodába kiállítják a helyes adatokat tartalmazó forgalmit. Valahol olvastam, több mint 200000 autó forgalmijában szerepel rossz környezetvédelmi osztályba sorolás. Legtöbb a jogszabály változás miatt, de vannak egyéb elírások is.
Golyóstoll blog Választási toll 2015.04.21 08:01:00
Azt mondják, az emberek ma már szinte csak aláírásra használnak golyóstollat. Azonban négyévente minden arra jogosultnak kötelessége (lenne) legalább egy iksz behúzása erejéig a kezébe vennie a szavazófülkében erre rendszeresített íróeszközt. Az országgyűlési választások idején számos elmélet…..
Két évvel ezelőtt nagyon hasonló módon próbáltak engem is lehúzni, csak akkor nem autópályán villogtak le, hanem egy út mellett álló segítségkérőnek álltam meg. Attila és barátnője is elég hamar levágták, hogy miről van szó, de hogy én ilyen helyzetben nem ajánlottam…..
Landsmann 2011.08.07 18:34:32
Idő és helyszín: 2011 augusztus 6 délután fél kettő előtt pár perccel Bucsától 1-2 km-re Füzesgyarmat felé vezető út. Haladok Karcag felé, mikor látom, hogy a nevezett helyen és időben jön velem szemben egy fehér autó. Villogtatja a lámpáit, meg kalimpál a sofőr a kezével, hogy álljak meg. Látom külföldi rendszámú autó. Megállok, odajön egy nem idén barnult pofa és kérdezi tört magyarsággal, hogy milyne távolságra van a banzinkút. Mondom neki, nagyjából 20 km. 20 km? Kérdez vissza. Annyi, mondom neki. Erre elkezdi, hogy nincs Forint, kell gázolaj, közben mutogatja a hatalmas aranynak látszó gyűrűt az ujján. Még mielőtt bármi mást mondhatott volna, közbevágtam, hogy nem veszek semmit. De csak folytatja, nincs Forint, kell gázolaj. Nekem meg nem kell semmi. Azzal otthagytam. Mögöttem is jöttek távolabb, meg szemből is jöttek, biztos azok megállításával is próbálkozott.
Hogy miért csencselők?
1. Benzinkút mellett jöttek el ahogy lekanyarodtak a mellékútra amin össztalálkoztunk. Ha van Forint, tankolhattak volna, ráadásul még közelebb is volt az a kút, mint a következő.
2. Nem indulok el úgy egy idegen országba, hogy nincs nálam egy fillér sem annak az adott országnak a fizetőeszközéből. Tehát nem valószínű, hogy nem volt pénzük.
3. Ha mégsem lenne pénzem és tudom, hogy tankolni kell, akkor nyilvánvalóan bemegyek abba a nagyvárosba, ami mellett éppen elmegyek és keresek pénzváltót, hogy utána tudjak tankolni.
Csak mellékesen jegyzem meg, ugyanilyen csencselőkkel már hozott össze a sors pár évvel ezelőtt Szeghalom és Füzesgyarmat között. Érdekes módon azok is boxos képűek voltak, ugyanígy külföldi rendszámú autóval és ugyanúgy gyűrűt akartak az autósokra rásózni. Nyilvánvalóan nem aranyból volt a gyűrű, hanem bizsu volt. Akkor telefonáltam a rendőrségre, hogy nézzenek már utána milyen seftelés folyik, ráadásul úgy, hogy az utat teljes egészében elállták, mert mindkét irány forgalmár megállították. A másik pedig, valljuk be őszintén, egy mellékúton ki az a hülye, aki nekiáll üzletelni ezekkel az igencsak nem bizalomgerjesztő ábrázatú alakokkal? Legfeljebb saját fajtársaik.
Ahogy a civilek közt, a rendőrök között is vannak segítőkész és mindent leszaró emberek. Előbbire jó példa az az egy évvel ezelőtti fotó (ld. lent), amikor két motoros rendőr - akik közül az egyik a blog olvasótáborának kemény magjához tartozik - lábbal tolt le a…..
Hát vannak nagyon jó kis ingyen sms küldő oldalak, és vannak viccesek.Ilyen kis vicces ingyen sms küldő a warezlinks.eu.Hiszen 3 napig működött, és három napig tudtál vele ingyen sms t küldeni magyarországi szolgáltatóra is. De aztán 3 nap után megszünt. Gyorsak voltak és…..
" Az én rózsám vasutas, vasutas, vasutas, hogyha nem jön az utas, rögtön megölel..." Nos, az én egyik kedves ismerősömnek nem volt ilyen szerencséje, hogy egy vidám vasutassal hozza össze a sors. Egy morózus, rosszindulatú pszichopatát viszont sikerült kikapnia. Ártatlan,…..
Landsmann 2009.09.09 18:28:37
A mai világban, amikor egyre kevesebb az utas, a vasúti dolgozóknakj mindent meg kellene tennie, hogy az utas jól érezze magát és legközelebb is ezt a közlekedési vállalatot használja célja elérésében. DE úg ylátszik vannak, akik mindent megtesznek cégen belül is a rombolásért. Egyébként a kézipoggyász méretét tekintve nincs meghatározva fix méret, amit ne vihetne magával az ember.

"Poggyász
A személykocsiba csak olyan kézipoggyászt vigyen magával, melyet a poggyásztartóban vagy az ülés alatt tud elhelyezni. Kérjük, hogy a többi utastársa kényelmes és biztonságos utazása érdekében kézipoggyászát ne helyezze el a kocsi folyosóján, az ülőhelyeken vagy az ülőhelyek között. A kézipoggyász tömege a 30 kg-ot nem haladhatja meg. Amennyiben terjedelmes poggyászt kíván magával vinni, utazás előtt érdeklődjön ennek feltételeiről. A kézipoggyászhoz hasonlóan díjfizetés nélkül vihető be a személykocsiba:

kerekesszék,
gyermekkocsi,
esernyő,
sétapálca,
mankó, járókeret
tokba helyezett hordozható hangszer,
sírkoszorú,
Bevihető a 2. osztályú személykocsiba továbbá:

szétszedhető gumi- vagy vászoncsónak és alkatrészei,
összecsukható kerékpár (összecsukva),
sífelszerelés,
sporteszköz,
műanyaghordó.
A nem pót- és helyjegyköteles, a nem helyjegyköteles, a nem pótjegyköteles vonat 2. osztályú személykocsijába utasonként egy darab 30×50×80 cm-es méretet meghaladó, megfelelően csomagolt

2 métert meg nem haladó fenyőfa, díszcserje, facsemete,
2 métert meg nem haladó hosszúságú kéziszerszám."

Na szóval nekem ebből az jön le, hogy még a 30x50x80 centis bőrönd is bevihető. Súlyhatárt van, ami 30 kg. De ránézésre az isten sem tudja megállapítani, hogy egy táska milyen súlyú.
Én biztos nem hagynám annyiban és igencsak nayg cirkuszt csapnák az ügyből. A kirótt büntetést pedig nem fizetném be, sőt én követelnék kártérítést a meghurcoltatásért és a kellemetlenségekért. Istenem, hol él az a jegyvizsgáló? AZ iyleneknek semmi keresnivalójuk emberek között dolgozni!
Aki túl van a 40-en, kívülről tudja az Internacionálét, hiszen jól meg kellett tanulni az alatt a negyven év alatt, míg szovjet barátaink mondták meg a frankót kis hazánkban. Aztán, húsz éve mikor riadtan, könnyek között hazamentek, (nem örültek nagyon!) azt hittük,végleg a…..
Tudomásunkra jutott, hogy az Indapasszal elérhető oldalakon kívül más helyeken is megjelentek olyan belépődobozok, melyek az Indapasshoz vagy azzal elérhető szolgáltatáshoz, például a VIPMailhez kérnek felhasználónevet és jelszót. Arra is volt példa, hogy egy felhasználónktól…..
Róbert szerint nem csak a hívásrészletezést jóárasította a Pannon értesítés nélkül az elmúlt hónapokban, hanem a fix perces tarifákon túli beszélgetések árát is. Legalábbis az ő 500-as, mára nem létező csomagjában:A történet előzménye az a pár évvel ezelőtti…..