Regisztráció Blogot indítok
Adatok
acsko

3 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két rövid előzetes, túl nagy meglepetés nincsen bennük, bár Gubás Gabi Gryllus Dorka dominaszerkója lehet belefér a szemöldökráncolós kategóriába. Az éttermi jelenet kicsit When Harry Met Sally-s, de mindegy, gondolom, direkt. Új évad november 17-től az RTL Klubon...
Az általam igen tisztelt Róna Péter úr ma fontos írást publikált a Népszabadságban, Össze-visszafogás címmel. Cikkének vezérfonala az, hogy a 2014-es választás eredményeképp többséget kapó politikai gondolkodásmód, annak az elmúlt 22 év beidegződéseivel való szakítási…..
acsko 2012.10.22 08:04:51
Itt mindenki a választópolgár böszmeségére hivatkozik: nem érdeklik a logikus gondolatmenetek, csak az érdekli, hogy mennyit jut kajára, az MSZP nyilvánosságra került pártprogramja is ezt tárgyalja és nyilván a Fidesz is így tekint a választópolgárra, hiszen ez a politikájából világosan kitetszik.
Én nem azt állítom, hogy ezek a megközelítések irreálisak - sajnos nem. Azt viszont állítom, hogy emellett már nem lehet csak úgy elmenni. Hogy ez van, ezt kell szeretni, csak így lehet politizálni. Mára olyanok lettek a gazdasági, politikai feltételek, hogy egészen egyszerűen ezzel a hozzáállással még rövidtávon sem lehet már megélni. Ha minden ésszerű programnak ez lesz a korlátja, akkor nekünk végünk!
Ha a magyar választópolgár még mindig a hasára hallgat, a feje helyett, akkor éhen fog halni! Ha a magyar választópolgár szarik az értelmes gondolatokra, ha a magyar választó polgár nem vevő a becsületes munkára, az összefogásra, akkor az egész országnak lőttek! Itt már nincs tér 100 napos programokra!
Persze, lehet a választópolgárt megvezetni is - az ő érdekében. Gyakorlatilag már régen ez is történik. Csakhogy így nem megy a szekér, mert a magyar választópolgár folyton becsapva, megvezetve érzi magát, és csak azért sem képes trükközés, adócsalás nélkül becsülettel dolgozni, szembenézni a valósággal.
Az a sok-sok magyar, aki elvándorol, nem a magyar politika elől menekül, hanem a hülye magyarok elől!
acsko 2012.10.22 16:14:46
@bolondok közt viktor a király: Igazad van. Visszaolvasva valóban így is értelmezhető a hozzászólásom, pedig nem ez volt a valódi mondanivaló vele.
Szerintem ez a mentalitás ma Magyarországon attól függetlenül jellemzi a nagy többséget, hogy épp milyen az anyagi helyzete. Másfelől a valóban szegény embereket sem viszi előrébb egy hazugság, csak - amint erre hamarosan úgyis fény derül - még elkeseredettebbé teszi őket.
Mindenesetre a szavazás valóban egy hobbi: nem sok mindent ér, jelent. Elég volna - mint más demokráciákban is - egy jó elit. De ez nincs.
Megbízható sajtóértesülések szerint vagy 300 vagy 900 milliárd forintból vagy a főváros, vagy a kormány vagy az EU által kezelt adóforintjainkból, lehetőleg 200 méterenkénti megállókkal egyszer majd megtervezik a beruházást.Az eredményeket vagy a kormány vagy pedig az…..
Orbán Viktor minden forradalmi lózungja ellenére sem mert nekimenni a mindenkori magyar kormányt fogva tartó, egyre csak hízó inaktív népességnek. A Fidesz, akárcsak szocialista elődjei, az aktívakat sarcolja és az inaktívak kegyeit keresi. A Véleményvezér évértékelése.…..
acsko 2010.12.30 20:11:26
Még ha lehet is vitatkozni egyes megállapításaival politikai szimpátiától függően, alapvetően jó írás.
A magyarok hozzászoktak valami relatív jóléthez, amelyről nem voltak hajlandóak lemondani sem a rendszerváltozás idején, sem most. Sok dícséretben részesült annak idején az ország azért, mert rohamtempóban végrehajtotta a privatizációt, csakhogy ennek a milliós korai nyugdíjas, rokkant nyugdíjas, inaktív réteg volt az ára. A környező országban nem siettek ennyire, mára látszik, hogy igazuk volt: a fokozatosság ára náluk némi hatékonyságbeli hátrány volt, azonban ezen könnyebb változtatni (meg is tették azóta), mint az alacsony foglalkoztatottságon. Ma ez nálunk a legalacsonyabb Magyarországon.
Az is alapvetésnek számított, hogy a magyarnak saját tulajdonú háza/lakása van. Ezért aztán irdatlan lakástámogatási programot hirdettünk, ami irdatlanul megterhelte a költségvetést és a pénz lényegében az építőiparban csapódott le, vagyis a versenyképességünkön nem változtatott, viszont rendesen eladósított bennünket. Amikor ezt leállították, a magyar futott a svájci frankért - a következmények ismertek. Mindeközben a gazdag nyugaton sok-sok ember albiban él...
Valóban igaz, hogy egy képzelt, jogosnak vélt jólétért, az inaktívak kedvéért, képzelt versenyképességünk tudatában (?), lassan szétvertük a gazdaságunkat és a versenyképességünket.
w Tűz, víz, repülő 2010.08.20 00:45:00
  Nemzeti ünnepek alkalmával általában ugyanott találom magam, mint pünkösdkor, vagyis hogy tudok a munkaszünetről, de hogy mire fel van az egész, azt nem egészen értem. A két forradalmi ünnepet simán csak ellenzem, de augusztus 20-ról aztán végképp lövésem sincs. De nem…..
Tegnap az országgyűlés megszavazta a médiaalkotmánynak azt a részét, amivel a kormány vigyázzba állíthatja az egész magyar közmédiát, sőt akár arra is rákényszerítheti, hogy a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot énekelje Ákos Tanulékony szörnyeteg című számának…..
w Folytassa, Cleo 2010.07.14 05:30:00
A szabadság szülőanyja, Franciaország elszánta magát, és megszülte a törvényt: a szabadság és a nők jogai nevében úgy határozott az alsóház, hogy mostantól Franciaországban a nőknek nincs joguk zacskót húzni a fejükre. Tilos az arc eltakarása úgy általában, de hát tudja…..
acsko 2010.07.14 14:25:43
Nem arról van szó, hogy európaiként ne értenék egyet azzal, amit fentebb leírtál, viszont a másik kultúra megértését nem segíti, ha teljesen bezárkózunk a saját, európai kultúránkba, mi több ez téves következtetésekre is vezet. Ilyen pl. az a hurrá optimista vélemény, ahogy akkor mostantól kezdve kettővel több jó nő lesz Párizsban. Az sem fér bele ebbe, hogy igenis vannak olyan a muszlim nők, aki tényleg "zsákban" akarnak járni. Meg vagy győződve arról, hogy ezt a viseletet ők maguk sem szeretik és kifejezetten örülni fognak, hogy végre levethetik. Akkor miért nem vetették le eddig, önként? Ja, mert a férfiak nem engedték nekik? Szerintem ez nem ilyen egyszerű ügy.
Egyébként a saját kultúránkban is léteznek az öltözködéssel kapcsolatos előírások, mégha nem is ennyire durvák és mindig is lesznek.
Az arabok jó része ebben most nem az emancipáció lehetőségét látja, hanem a saját kultúrájának az elnyomását.
Én egyébként tényleg úgy is gondolom, hogy a francia törvénynek nem volt célja pálcát törni jó és rossz között, csupán annyit állapított meg, hogy mi itt Európában így gondoljuk, és amennyiben valaki idejön alkalmazkodnia kell az itteni értékrendhez. Ahogy az európai törvények nem engedik meg a csalfa feleség meggyilkolását, úgy a szemünkben a női jogok eltiprásának tartott burka viselését is tiltjuk. De azért nem mennénk Iránba, hogy erről az ottaniakat is meggyőzzük. Majd ők változtatnak ezen, ha akarnak és tudnak. Jelenleg a muzulmán világ éppen nem modernizálódik, hanem bezárkózik saját nemzeti hagyományába. Ahmeninedzsád (jól írtam?:) valóban rendelkezik tömegtámogatással.
acsko 2010.07.14 14:25:43
w Füstadó 2009.05.15 10:55:00
  A szocik képesek a vagyonadóból is jövedelemadót csinálni. A Fidesz meg hülye, szokás szerint.   Ld még: A dublőrök éjszakája..
acsko 2009.05.15 12:43:53
Úgy látom, túl nagy itt az egyetértés, kellene a vita.:)
Asszonygya Árpi:"Ha nem szerzel vagyont, hanem jótékonykodásra, vállalkozásra, vagy akár utazásra fordítod, akkor az ott van jó helyen, állambácsi nem szól bele."
Szerintem téved. Állambácsi beszedi a jövedelem után az adót, teljesen függetlenül attól, hogy mire költöd - már ha egy vállalkozás indokolt, adóból leírható költségeitől eltekintünk. A mondat helyesen úgy hangozna, hogy állambácsi NEM TUDJA megadóztatni a fentiekre és egyéb dolgokra költött jövedelmedet, viszont feltételezi, hogy azért van ilyen szép nagy házad, mert ehhez megvolt a jövedelmed (amiből vetted), amit viszont eltitkoltál. Ezt ő sem tudta felderíteni, ami viszont látványosan ott van, az az ingatlanod. Na, akkor azt megadóztatjuk.
A gond az, hogy mégiscsak voltak olyanok, akik rendesen megfizették a jövedelmük után az adójukat, megvették belőle a házat és most ezután újra adózhatnak, továbbá a polgárt arra szoktatja, hogy az adótörvények az állam trükközései az ő trükközései ellen, ergo állam és polgár csatáznak egymással, amivel a trükközők jól járnak (nekik mindig sikerül megtalálni a kiskapukat), a bárgyúbbak, vagy csak jogkövető polgárok, viszont megszívják.
Mellesleg szólva, ha valakinél jelentős aránytalanság fedezhető fel a bevallott jövedelme és a látható vagyona között, akkor az APEH-nek ma is meg van a lehetősége a vagyonvizsgálatra. Csak hát erre nincs pénz, idő, emberanyag ....szándék (?)...

További gond, hogy sokan vannak, akiknek ehhez az egészhez tulajdonképpen semmi közük - mármint semmi köze a jövedelmüknek az ingatlan értékéhez. Tudniillik az a bizonyos nyugdíjas könnyen lakhat egy budai kerületben, egy ma már sokat érő, régi, társasházi lakásba, mert már az öreganyja is ott élt, mert megvette annak idején potomért az önkormányzattól, stb. És ugyanígy nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki nem a jövedelmi helyzetéhez illő ingatlanban él. A lényeg az, hogy karban tudja tartani, fenn tudja tartani, fizetni tudja a részleteit.

Vagyis, mégiscsak a JÖVEDELMEKET kellene adóztatni. Minden más csak trükközés. Azt, hogy milyen mértékben, az más kérdés, de a jövedelmemből van a nagy autóm, meg a lakásom, meg a jakuzzim is.
És erre nem az a válasz, hogy ha ezt nem tudom behajtani, akkor inkább vetek egy barba-trükköt és rávetem magam a látható vagyontárgyakra, hanem
- behajtható mértékűre csökkentem a jövedelemadót
- és kíméletlenül (adórendőrség, büntetési tételek növelése, APEH megerősítése, stb.) behajtom. Az APEH honlapján tudtommal most is ott van a legnagyobb adótartozással rendelkező vállalkozások és magánszemélyek listája. Miért nem lép senki? Ha most erre az a válasz, hogy az úgyis bagatel tétel volna, arra azt válaszolom, hogy olvassa el ezt: http://adozona.hu/blog/20090109_vamosi_nagy_bevallas_megdobbento_adatok.aspx
Magyarországon alig fizet valaki adót és végtelenül igazságtalan a közteherviselés (amit az ingatlanadó akár még súlyosbíthat is).

Erre már csak hab a tortán, hogy
- állítólag több az adóbehajtás adminisztrációs költsége, mint a bevétel
- hogy állítólag jelen helyzetben (ingatlankataszter hiánya) bevezethetetlen
- hogy nem tudni, mi alapján határozható meg az ingatlan ára, tehát tömeges perekre lehet felkészülni.

Ami pedig a Fideszt illeti. Az ingatlanadó olyan mértékű, össznépi felháborodást vált már most ki, hogy még a mindig (!) maszopos szavazókat is a Fideszhez tereli. Azzal, hogy kijelentették, hogy hatalomra kerülve eltörlik az ingatlanadót, bebiztosították a kétharmadot. Hogy majd az ingatlanadó nélkül nagy szarban lesznek? Hát ehhez előbb ki kellene számolni, hogy mennyi bevételt is jelent ez az igen népszerűtlen adónem, aztán meg kell nézni, hogy ez más módon (pl. a kétharmados önkormányzati törvény megváltoztatásával), kiadáscsökkentéssel nem teremthető-e elő. Én nem vagyok közgazdász, nem tudom, viszont sokan mondják, hogy első lépésben nem annyira a bevételnövelésben, hanem a kiadáscsökkentésben kellene gondolkozni.
És még egy dolog. Ez már szubjektív, de azért van benne valami. Tételezzük fel, hogy szükség van az ingatlanadóra, meg a többi megszorításra is, de vajon rendben van-e az, hogy ezt most azok kérik tőlem, akik az egész helyzetért komoly részben (nem kizárólag, de komoly részben) felelősek? Megértem, ha erre valakinek az a válasza, hogy "miért is ne", de azt is megértem, aki meg azt mondja, hogy "na húzzatok most már a picsába." Olyan ez, mintha Chamberlain ígért volna vért és könnyeket a briteknek és nem Churchill...(remélem, ezt nem kell elmagyaráznom)

Röviden, ennyi.:) Én meggyőzhető vagyok mindennek az ellenkezőjéről is.
acsko 2009.05.15 12:46:15
Megy a feszko Az élet nagy dolgai 2009.04.30 00:29:00
Blanka és Annus, minden veszekedésük ellenére, imádják egymást, és nagyon sokat tanulnak egymástól. Annuska Blankától nemcsak praktikus dolgokat tanul, hanem az élet nagy dolgait is vele együtt ismeri meg. Ma a homokozó mellett együtt temették el a báránykát. Ezt Panni vette…..
Eléggé méltatlan dolgonak tartom, hogy annak ellenére, hogy Bencuska már betöltötte az ötödik hónapját, lényegében azonkívül, hogy hírt adtam a megszületéséről, nem írtam róla. Ez azért sincs így rendjén, mert egyáltalán nem arról van szó, mintha nem foglalkoznék vele.…..
Kötöttségek nélkül Tűzparancs 2009.02.10 09:56:00
A hétvégén történt tragédia kapcsán felbolydult az ország, jogosan. Egy ilyen bűntett felkavaró, és bosszúért kiált. Szerencsére az elkövetők egy része már előzetesben is van, egyelőre még Ausztriában, de nemsokára már itthon (egy gól azoknak a hálójába, akik tiltakoznak…..
acsko 2009.02.11 19:00:49
Kedves Fedor!

Ha figyelmesen elolvasod, amit írtam, akkor kiderül, hogy szinte mindenben egyetértünk.
Én már csak azzal foglalkoznék, amiben inkább nem:
1. tűzparancs
Igen, igazad van: Amerika olyan ország, ahol mindenkinek legálisan lehet fegyvere, itt ezért is lehet más a rendőrök hozzáállása, illetve jogosítványai. Sőt, megengedem, nem is kell szó szerint érteni, amit Bayer mond, vagy én legalábbis megelégednék már azzal is, ha lényegesen bővítenék a rendőrök intézkedési jogait. Oké. Ne legyen egyből tűzparancs, bár azért ez, ilyen formában, még Amerikában sem igaz (azért mindem indok nélkül ott sem lehet lövöldözni). Az azonban, hogy intézkedő rendőrre kaszákkal, kapákkal felfegyverzett tömeg támadjon, és a rendőr ne intézkedhessen, nos, ez viszont már egy kicsit sok.
Tapasztalható a rendőrök elbizonytalanodása, mert egy gyors intézkedést megkívánó helyzet után a tettük jogosságát, elképesztő szempontok alapján, hónapokig tárgyalják. Persze, szükséges a civil kontroll, de aktuálisan, úgy érzem, hogy az emberek nem a rendőröktől félnek, hanem a bűnözőktől. Nem ismerem a rendőrök intézkedési jogosítványokat és a szabályokat, amelyek alapján eljárhatnak, de az a gyanúm, hogy a jelenlegiek gúzsba kötik a kezüket. Plusz, nincsenek elegen, plusz nincsen pénzük. Ezen változtatni kell, tűzparancs ide vagy oda.

Igen, Bayer cikke felkavaró. Ám te is elismered, hogy nem lehet ráhúzni az említett vádakat. Hogy úgy is lehet őket magyarázni? Én pl. nem magyaráztam úgy. Nekem és lehet, hogy még másoknak is fontos a pontos szövegértelmezés. Tehát:

"Nem. Az elkövetők nem magyar állampolgárok. Ahhoz, hogy valaki magyar vagy akármilyen állampolgár legyen, ahhoz embernek kell lenni. Ezek pedig nem emberek. Hanem állatok. És a vesztünkre törnek."

Egy szóval sem állítja, hogy az állatok mind cigányok.

Íme a kifejtés:

"Amúgy minden tisztességes, velünk élő, velünk együtt szenvedő vagy éppen boldoguló cigány honfitársunk ember és állampolgár."

Tovább:

"De sajnos a cigány etnikum rengeteg tagja felmondta az együttélést, és felmondta az emberséget. Sajnos ők állatok, veszedelmes vadállatok, és ekként kell viszonyulni hozzájuk."

Ha ez nem igaz, azt tényadatokkal kellene cáfolni. Tehát az állítás az, hogy az utóbbi időben a cigány etnikumon belül a bűnelkövetések száma arányaiban magasabb, mint a nem-cigányokéban. Én pontos statisztikákat erről nem ismerek, ahogy ilyen jellegű statisztikát nálunk nem is igen lehetne csinálni, viszont az általános tapasztalat (ha már kutatni tilos) azt mutatja, hogy legalábbis van ebben valami. A liberálisok sem ezt vitatják! Ők csak azt állítják, hogy ez a tény nem a rasszból következő determináció, csakhogy ezt senki nem is állította. Nem tanulnak, nincs munkájuk, más törvényeket tartanak irányadónak maguk számára. Na, de most ezzel mi mit kezdjünk?! Attól még nem állok a kése alá!

Bayer tovább:

"Miképpen vadállatok a móri mészárosok is, persze."

Ez már eléggé egyértelműen mutatja, hogy nem rasszizmusról van szó. Bár Bayer aztán hozzá teszi, hogy őket viszont senki nem mentegette. Én ezzel vitatkoznék, tudniillik a cigány bűnözőket sem mentegette senki. Az, hogy - éppen Bayer fontos megállapítását belátva - rávilágítottak bizonyos lehetséges okokra, még nem mentegetés.

Később szídja a kormányt, bla-bla-bla, ehhez joga van, nem kell egyetérteni vele, de rasszizmus még mindig nincs a dologban.

Na, egy mondatot találtam, ami rasszista ízű:

"Ott élünk mi, ahol egy lincselő állat most otthon van, zabálja a jó simbáló pörit, és nagyokat röhög a hülye "magyar parasztokon" a gádzsókon."

Ezt olvasva ugyanis nem egyszerűen egy bűnöző állat, hanem egy cigány bűnöző állat rémlik fel előttem (bűnözés és cigányság összekapcsolódva), ráadásul úgy mintha a bűntetteinek kifejezetten etnikai éle lenne, ti. "magyarokat" szeretne bántani.

Na, igen, ez már tényleg uszításnak hangzik, elismerem.

Egyébként, nekem is leszállt egy időre a vörös köd, amikor a híreket hallottam. Bayer ezeket az indulatokat artikulálja, ami tulajdonképpen inkább nyugtató hatású, ráadásul nem önbíráskodásra, hanem keményebb rendőri fellépésre buzdít.

Szerintem, a képmutató és a valóságidegen doktrinákra épülő kioktatás jobban dühíti az embereket, mint egy ilyen jó kis odamondás. Kár, hogy belekeveredett az a bizonyos mondat.
w Klasszikusok popritmusban 2008.12.05 05:45:00
Vége a magyarságnak. Valaki átírja Jókait. Alattomosan perceg, mint a szú, és azon dolgozik, hogy ránk omoljon a magyar égbolt. Nógrádi Gergely munkáit - az "újramesélt" Arany embert, Kőszívűt és Egri csillagokat - még nem olvastam, de úgy látom, nem kell ahhoz…..
acsko 2008.12.05 09:57:31
Ezt hívom tipikusan féligazságnak. Tulajdonképpen sokkal rosszabb, mint a tökéletes hülyeség, mert azt könnyen kiszúrja és kiszűri az ember. Ez viszont tartalmaz megfontolandó okosságokat, viszont az egész, az mégis egy baromság. Valahogy olyan, mint a fasizmus: megoldotta a gazdasági válságot, munkát és sok-sok jó minőségű utat adott, (állítólag Hitlernek elsőrendű pénzügyminisztere volt), összességében mégis egy nagy baromság volt. Sajnos, túl terjedelmes volna belemenni az összemosásokba (Biblia és Jókai átírása az ugyanaz) és egyéb csúsztatásokba. Végeredményben csak annyit mondanék, hogy nem eleve elrendelt, hogy a gyerekek mire válnak fogékonyakká, ahogy az sincs születésüktől fogva megírva, hogy kizárólag a tüc-tüc zenére legyen igényük (lásd: Tóta szerint nem bírnák a klasszikus zenei hangszerek hangját, ezért előbb tüc-tücön keresztül kell megszerettetni velük), hanem ebben van némi beleszólásunk nekünk, magunknak is (szülőknek). Továbbá nem minden a tartalom (a sztori!), a forma legalább annyira fontos.
És végezetül. Az ilyen féligazságos baromság tipikusan onnan ismerhető fel, hogy folyton párhuzamba állít, összehasonlítgat dolgokat, amik persze igazából teljesen távol állnak egymástól. Másrészt belekever valamit, ami önmagában igaz, vagy legalábbis megfontolandó. Esetünkben egy elitista modernséget állít szembe egy plebejus posztmodernnel.
Blanka van a középpontban az óvodában - állítja az óvónéni. Az eddig visszahúzodottságáról, gátlásosságáról ismert kislány az utóbbi időben a óvodások kedvence lett és különös érdeklődéssel, sőt tisztelettel veszik körül. Az óvónéni azt is elmondta, hogy Bence a…..
Rodiel szakmabeli lehet:Múltkor egy Jazz Jackrabbit fanfiction-fordítást korrektúráztam, amikor egy ilyen jött szembe: "Devan, itt a vége. Nincsenek kemény érzéseim." Kicsit fennakadt a szemem, miután egy nálam elméletileg gyakorlottabb fordítóról van szó, aki bizonyára…..