Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szívállásjelentés

193 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint forgó búgócsiga lomhább perdületével,oly bicegősen fordul a ferdült tengelye menténlassan a Föld, körtáncát járva a Héliosz istentágas, sziklás kiskertjében, a Nap közelében. Newton tudta, hogy éppen e tengely ferdületétől,éppen e szédült, részeg rondó szögfoka végettígy kerül egyensúlyba a…..
Nézd csak a kertet: a szél beborítja fehér takaróval,fedve a tél maradékát meggyfavirágnyi lepellel...
A Kalendárium versciklus három időmértékes versét (Március, Április, Május) közölte a Femme Harmone magazin a III. évfolyamának 1. számában. A versek ezen a linken letölthetőek. A három vershez kapcsolódóan Sütő Zoltán írt egy rövid esszét Az elveszett paradicsom - Gondolatok Nagy Gábor Miklós…..
Szép emlék a gyerekkorból a levendulaillat:szappan a polcon az élrevasalt paplanhuzatok közt...
Négy időmértérkes versem - csupa hexameter és disztichon - kapott helyet a Képírás irodalmi és művészeti internetes folyóirat legfrissebb, 2023. szeptember-októberi számában. A négy megjelent vers a következő:Verset kellene írni…DzsesszmozdonyEpigramma a portóihozTornyok A Képírás folyóirat…..
Verset kellene írni a szépröl: a Földközi-tengerkékegü strandjairól, meg a szélről, s Afroditéról.Verset kellene írni a házak kék tetejéről,Bernini szobrairól, és bennük a női tökélyről.Írni a hajnali dombok öléről a nyárfasoron túl,írni a dzsesszről, írni Monet-ról, s írni a borról,írni a ködlő,…..
A Kalendárium-ciklus néhány farsangi hexameterével indul a Femme Harmone - A Női Reflexió magazin legfrissebb, 2022/4. száma. Megtisztelő a megjelenés - és különösen megtisztelő a szerkesztő előszava: "Nagy Gábor Miklós költészete meglepetés. (...) rebellis alkat, lévén szembe megy a XX. században…..
Kék szinü, égnyi a vászon, az Isten ecsetje ha játszik –      vagy csak nagy buborék, s játszik a képzeleted. Ott az a felhő: mint mikor angyal tárja a szárnyát,      vagy lebegő hegyeket látszik látni a szem,s kékesszürke acélhabot úszni az északi széllel,       túl a tetőkön, s túl fodros…..
Úgy feketéllik, akár a cseresznye a májusi fákon,     S szédit, akárcsak a hűs zápor a nyár elején.Édes cseppjeiben kávé, méz és csokoládé,      s mandula ízei és érlelt tengeri szél.Érzed benne cukorrá konzerválva a napfényt.      Mellé kék pipafüst - távoli partra repít,kis kikötőbe, ahol kék…..
Végtelenített, nagy vonatút ez a dzsesszlemez. ÉppenColtrane fújja a kéklő szaxofonon. Legalább százévvel ringat vissza az őszi időben a ritmus.Dünnyög a bőgő, s közben a seprű játszik a cinnel,míg zakatol, s míg csattog a váltók hosszu során át.Dzsesszmozdony: kiereszti a gőzt egy kósza…..
Mondd, Miatyánk, ki a mennyekben: vajon ujjak a templom-tornyok a tájban, a kéklő völgyek messzi ölében?Ujjak, amik mind rád mutogatnak, téged okolnak,tőled várják mind csak a választ arra, amit nemtudhat az ember e furcsa világról? Égre mutatniépültek meg a tornyok, s állnak a századokon…..
Egyszerre örömteli és szomorú a verseimet látni a Néző ● Pont irodalmi és művészeti folyóirat 2022. decemberi, 111. számában. Örömteli, mert egyszerre nyolc időmértékes versem (Évmilliárdos; Virtuális epigramma; Hexameterek a bluesról; Két disztichon egy ködös délelőttre; Léleklángok; A porondmester…..
Sokszáz apró lélekláng pislákol a márványkőhidegén, és hoz legalább kis fényt odaátról.Küldik, akik már várnak: mind, kik előre siettek,hogy ne vacogjon a szíved e ködben a szörnyü hiánytól...
Görbül a száj lefelé: megereszkedik egyre az arcbőr,      ettől lesz szomorúbb napról napra az arc.Pókhálót karcol szemeidre a szürke november,      és a tekintetedet hályogosítja a köd...
Lüktet a bluesban az élet, a véred e kortynyi vörösbor.Tépi a lelket a hat húr, szíved a dobra figyel, mertördögi jambus a ritmusa, újra meg újra, elölről.És a ti-tá, meg az újra ti-tá - mázsás ez a súly, defelszabadít a csavargólétnyi sehonnanisággal...
Lassan megy le a nap, s a hegyek taraját nyalogatja.Érzed, öregszel: fárad a szív és fárad az ész is.Kint már hűvösödik. S e pohárka kadarka rozévals hozzá kék pipafüsttel csöndben zárul a hét is...
Ebben az évben egészen különleges környezetben, az aquincumi katonavárosi amfiteátrumban - a kétnapos AmfiFeszt keretében - rendezte meg a jubileumi, XXV. Aquincumi Költőversenyt szeptember 11-én, vasárnap délelőtt a BTM Aquincumi Múzeum, a Magyar Írószövetség és a Pannon Művészet Alapítvány. Az…..
Egyszer, régen még ez a cirkusz volt a varázslat.     Fényes hangszereken rézfúvós zenekarjátszott, s közben fókák, tigrisek és elefántok     alkották a csodát lent, a porond közepén,s hozzá artisták, zsonglőrök, furcsa bohócok     bűvölték el a több ezres publikumot.Pompás volt ez a foltos sátor,…..
A tavaly szeptemberi, XXIV. Aquincumi Költőverseny döntős verseiből közöl egy rövid válogatást - egészen váratlanul - az Ezredvég folyóirat 2022. március-áprilisi száma - köztük olvasható az MMXXI. ecloga című versem is! A patinás költőversenyre tavaly 62 pályamű érkezett, közülük a döntőbe végül…..
Egy örömteli publikációval indul az év: három időmértékes versem - a MMXXI. ecloga, A varázsló és az Idő, mérték című - is helyet kapott a Néző ● Pont irodalmi és művészeti folyóirat 108. számában - nagyon köszönöm Vitéz Ferenc főszerkesztőnek az irántam való jóságát!   A három vers az alábbi…..
Mondd: te te vagy még, vagy csak a mátrixból avatárod?     Mondd: ez szívdobogás, vagy csak a fájlban a bit? ..
Azt mondod: negyvenhat múltál, s bár hajad őszül,ám ha korodhoz méred a ráncaidat, ne panaszkodj!Még mindig jól festel e kissé tán aputesttel,s bár makacs úr az idő, de belül csak lassan öregszel. Azt ne feledd, hogy minden sejted minden atomjatízmiliárd évesnél is tán jóval idősebb!Szélfútt,…..
Álljanak össze a csillagok úgy, hogy végre a sorsodjobb és szebb utakon vigyen - ezt kérem ma az égtől.Mindig jobb legyen annál, mint ami volt, ami elmúlt;és hogy az újévben tenyerére emeljen az Isten...
Vérbükk pöttyei égnek az őszi ligetben. Az este    játszik a gesztenyefák integető levelén.Füttyös szél muzsikál a diófák ágai közt, és    gesztenye koppan a park kockás macskakövén...
Többek között Morgan Freeman, Christopher Lloyd és Denzel Washington hangján - na jó, magyar hangján - hallhatta a XXIV. Aquincumi Költőverseny döntőjének közönsége MMXXI. ecloga című versemet szombaton Budapesten, az Aquincumi Múzeumban. A hexameterekben megírt verset Papp János, Papp Dániel és…..